Sunday
05/04/2009
11:23 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Επαληθεύτηκε αυτό που μας έλεγε χθες ψυχρά η ανάλυση του γραφήματος, και έτσι την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, είχαμε πράγματι μια θετική ημέρα σε πρόσημο και μάλιστα για μεγάλο διάστημα αρκετά ψηλότερα από το τελικό κλείσιμο.
Από την άλλη ωστόσο συστήναμε και προσοχή και επιφυλακτικότητα. Πράγματι πάλι, ενώ οι τιμές κινήθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στα υψηλά της ημέρας γύρω από τη περιοχή 1785 κατά μέσο όρο, προς το τέλος παρουσιάστηκαν έντονες και βίαιες πωλήσεις.

gd030409

Εμείς ακολουθώντας ότι είχαμε προαναγγείλει βγάλαμε ένα sort συμβόλαιο στο 1786. Συγκεκριμένα μιλάγαμε για το 1800 που προσεγγίστηκε σε απόσταση αναπνοής. Αυτό έγινε 2 φορές και όταν είδαμε ότι δεν μπορεί να πάει παραπάνω, τότε στη πτώση κάτω από την προηγούμενη μικρή τοπική κορυφή ανοίξαμε τη θέση. Φαίνεται και παραστατικά στο παρακάτω διάγραμμα.

gdintra030409trade

Σαν stop loss ορίζεται από τώρα το σημερινό υψηλό αν ξεπεραστεί ανοδικά με 2πλή προσπάθεια και με διαφορά χρόνου τουλάχιστον 15 λεπτών η μία από την άλλη. Επίσης δεν μπορούμε να δεχθούμε απώλειες πάνω από 10 τικ, επάνω από το κρίσιμο νούμερο 1802 όπως και να γίνει αυτό. Άρα σαν δεύτερο stop loss βάζουμε το 1812 αν ξεπεραστεί έστω και για ένα τικ.

Το κερί της Παρασκευής ήταν Shooting star με μεγάλο όγκο συναλλαγών και προϊδεάζει για δύο πράγματα. Είτε για επικείμενη αντιστροφή είτε απλά για μια τοπική ισχυρή αντίσταση στη περιοχή όπου εμφανίστηκε. Θέλει μεγάλη προσοχή αυτό γιατί αν ισχύει το δεύτερο τότε αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια στάση θα δούμε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Εδώ να αναφέρουμε ότι είναι ίσως σημαντικό να κρατήσουμε στο νου μας ότι οι τιμές μόλις προσέγγισαν το σημείο αντίστασης δεν επέστρεψαν άμεσα πτωτικά αλλά κινήθηκαν εκεί για πολύ ώρα. Αυτό δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε αν ήταν στάση για διακριτικές πωλήσεις ή στάση για απορρόφηση των όποιων πωλητών στη περιοχή αυτή αντίστασης (ψυχολογική ή μη) και επομένως είχαμε διακριτικές αγορές. Γενικότερα όμως η μεγάλη διάρκεια παραμονής εκεί μας δείχνει ότι ο ΓΔ το μπορεί και το αντέχει. Μένει να αναγνωρίσουμε για πιο λόγο το κάνει.

Τεχνικά από ταλαντωτές τα πράγματα είναι θετικά ενώ βραχυπρόθεσμα είναι υπεραγορασμένοι και ίσως ζητήσουν κάποια εκτόνωση. Αυτό γενικότερα σημαίνει ότι σε κάποια διόρθωση για παράδειγμα μέχρι και τις 1690 μονάδες, αυτό είναι δυνατόν από κάποιους να εκληφθεί ως ευκαιρία αγοράς σε καλύτερα επίπεδα τιμών, με μεγάλη προσοχή βέβαια και αυστηρά stops. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το κερί της Παρασκευής, για αντιστροφή της υφιστάμενης ανοδικής κίνησης πριν να δούμε πολλά περισσότερα και θα πούμε ότι τα πιο σημαντικά σημεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο είναι το υψηλό της Παρασκευής και το χαμηλό της 30 Μαρτίου στις 1620 μονάδες. Όμως ορμόμενοι από το κερί της Παρασκευής μπορούμε με μεγάλες πιθανότητες να πούμε ότι τουλάχιστον κάτι έχει τελειώσει από την ανοδική κίνηση που τρέχει.

Στο intraday γράφημα πιθανή υποχώρηση κάτω από το 1740 – 1730 θα είναι πρώιμα αρνητικά σημάδια χωρίς όμως κάποιας ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας. Θα προσέχουμε τη κίνηση εντός του καναλιού Κ-1, Κ-2 που με τα σημερινά δεδομένα θα κρατάει την ανοδική κίνηση σε ισχύ.
gdintra030409
Επίσης και το παρακάτω βοηθητικό διάγραμμα δεν μας έχει δείξει σημάδια κόπωσης.
gdintra030409a

Θα κάνουμε μια προσπάθεια να εξερευνήσουμε το χάρτη μέσα στον οποίο κινούμαστε.  Καθόσον έχουμε σε προηγούμενο σχόλιο αποκλίσει την περίπτωση του pullback των τιμών περί το 1620 ώστε κατόπιν η αγορά να συνέχιζε πτωτικά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι στο χαμηλό των 1460 μονάδων έχει τελειώσει ένα κύμα 3. Να τονίσουμε ότι δεν ήμαστε καθόλου ειδικοί επί των κυμάτων και απλά μόνο λίγες εμπειρικές γνώσεις έχουμε. Γενικότερα όμως θέλουμε να πούμε ότι την τρέχουσα ανοδική κίνηση θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να την εκλάβουμε σαν μια αντίδραση στην προϋπάρχουσα πτωτική πορεία. Σε αυτό συνάδει και το ότι δεν είδαμε μέχρι τώρα κάποιο μεγάλο σχηματισμό βάσης. Άρα αυτό που ζούμε θα μπορούσαμε να το βαφτίσουμε κύμα 4.  Αν πράγματι είναι έτσι, τότε αυτό το κύμα μας φαίνεται μικρό για να αποφασίσουμε και να πούμε ότι πάει και τέλειωσε και τώρα θα πάμε σε νέο χαμηλό ώστε να κάνουμε το κύμα 5 ή κάποιο περικομμένο 5. Άρα λοιπόν μια και υποστηρίζουμε ότι την Παρασκευή κάτι τέλειωσε, αυτό που τέλειωσε είναι μόνο ένα μέρος του 4 το οποίο μετά από κάποια διόρθωση θα επιστρέψει ανοδικά και πάνω από το υψηλό της Παρασκευής με σκοπό να πάει στο 1950, ίσως και λίγο ψηλότερα. Σε παλιότερο σχόλιο είχαμε υποστηρίξει την άποψη ότι επειδή όλη η πτώση από το τέλος του 2007 και μετά, έχει εξελιχθεί με πολύ απότομο τρόπο, κατά τέτοιο ώστε οι τιμές να έχουν απομακρυνθεί πολύ από τις μακροπρόθεσμες γραμμές τάσης και από μεγάλους κινητούς, η αγορά πολύ δύσκολα θα συνέχιζε με τους ίδιους ρυθμούς, εάν πριν δεν μεσολαβούσε κάποιο διάστημα κατά το οποίο αυτές οι διαφορές θα ομαλοποιούνταν. Πράγματι η αγορά επί 5μηνο δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από αυτό ακριβώς κινούμενη στα ίδια σχεδόν πάνω –κάτω επίπεδα με τις τιμές που είχε στη πτώση του Οκτωβρίου 2008. Μάλιστα είχαμε τονίσει ότι οι παραπάνω γραμμές και κινητοί λειτουργούν στατιστικά σαν μαγνήτης των τιμών, πριν αυτές κάνουν νέα κίνηση. Το παρακάτω γράφημα είναι αρκετά κατατοπιστικό. Μάλιστα μας έχει βγάλει από τα μακροπρόθεσμα sort από τις 23 Μαρτίου.
gd030409a
Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει τελειώσει με την αντίδραση που κάνει και ότι μετά από κάποια διόρθωση θα επανέλθει σε επίπεδα τιμών μεγαλύτερα της Παρασκευής, με πιο ήρεμους ρυθμούς. Και βέβαια θα παρακολουθούμε μήπως κάτι αλλάξει να το σημειώσουμε εδώ. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. !!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.