Sunday
10/05/2009
21:59 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Ένας χαμός γίνεται και όλοι ψάχνουμε να βρούμε εάν αυτό το ανοδικό κύμα είναι κάποιο κύμα τέσσερα (4), που κατόπιν θα μας οδηγήσει τουλάχιστον στα προηγούμενα χαμηλά, ή εάν είναι κάποιο κύμα ένα (1) το οποίο ενδεχομένως θα αποδειχθεί ότι είναι η αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου.

Επειδή είναι ακόμα νωρίς και δεν νομίζουμε κανείς να γνωρίζει από τώρα τι ακριβώς μπορεί να είναι, εμείς αυτό θα το αφήσουμε στην άκρη.

Ο ΓΔ από τα χαμηλά των αρχών του περασμένου Μαρτίου μέχρι τώρα έχει κάνει μια βιαστική κίνηση για την οποία έχουμε μιλήσει και πει ότι δεν μας αρέσει έτσι όπως έγινε. Όπως και να έχει αυτή η κίνηση μας έφερε όπου μας έφερε.

gd080509-1

Θεωρούμε το επίπεδο 1940 πράγματι σημαντικό. Γιατί αυτό; Εκεί είναι μια κορυφούλα στις 27/11/2008, άλλη μία στις 7/1/2009 και τέλος κατά τη παρούσα άνοδο, ήταν πάλι το 1940, όπου ο ΓΔ κοντοστάθηκε σχηματίζοντας flag τριγωνικό σχηματισμό (απορρόφησης – όχι ικανοποιητική κατά τη γνώμη μας) κάτω από τη κύρια γραμμή μακροπρόθεσμης τάσης προκειμένου να συνεχίσει ανοδικά μέχρι την Πέμπτη που μας πέρασε 7/5/2009.

Επομένως αν βάλουμε εκεί ένα Fibonacci από τα χαμηλά της 9/3/2009, είναι κατά πάσα πιθανότητα σωστά τοποθετημένο. Ήδη από το σχόλιο της περασμένης Δευτέρας και ειδικά της Τρίτης κάναμε μια καλή προσπάθεια που αποτυπώθηκε πάνω στο ημερήσιο γράφημα που συνόδευε τα σχόλια αυτά, ώστε να μπορέσουμε να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ΓΔ. Είχαμε ζωγραφίσει ένα γκρι πλαίσιο που την επόμενη αντικαταστάθηκε στην ίδια θέση με μικρότερο λόγω ευκρίνειας για να φαίνεται καλά και ένα μικρότερο πράσινο πλαίσιο (πάνω από εκεί που έγραφε το νούμερο 2240.9098). Το υψηλό της εβδομάδας ήταν μέσα σε αυτό το πολύ μικρό πράσινο πλαίσιο ελάχιστα παραπάνω από το 161,8% Fibonacci που αναφέραμε στην αρχή της παραγράφου, για να δούμε την ημέρα εκείνη (Πέμπτη ενδοσυνεδριακό απότομο γύρισμα κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες.

gd080509-2

Άρα για εμάς, μετά από όλη αυτή τη προσπάθεια που έχουμε κάνει και εφόσον μέχρι τώρα μας «βγήκε», είναι πολύ λογικό να θεωρούμε αυτό το σημείο πάρα πολύ σημαντικό για την συνέχεια. Επειδή μάλιστα εμείς δεν δουλεύουμε με τον κινητό 200 περιόδων (που σίγουρα βέβαια είναι σημαντικός), δεν είχαμε δει ότι ακούμπησε και εκεί σχεδόν ακριβώς, αλλά το είδαμε μετά. Και λέμε λοιπόν-  μια και τόσα πολλά ταιριάζουν – ότι  αυτό το σημείο δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα καίριο σημείο για το μέλλον. Και το τονίζουμε με μεγάλη έμφαση αυτό.

Ας δούμε τώρα κάτι άλλο. Από παρατηρήσεις που έχουμε κάνει μελετώντας πολλά διαγράμματα που κατά καιρούς παρακολουθούμε, υπάρχει περίπτωση το υψηλό της Πέμπτης να υπερκεραστεί ανοδικά. Αυτό γιατί, απότομες ανοδικές κινήσεις όπως αυτή του ΓΔ που έχουμε μπροστά μας, μετά από μια συσσώρευση σαν και αυτή που έγινε στη περιοχή κάτω από το 1940, όταν λύνονται απότομα ανοδικά, έχουν τη τάση κατόπιν να δίνουν στόχο τόσο, όσο από τα χαμηλά μέχρι και τη συσσώρευση. Μια τέτοια περίπτωση για να ισχύει θα πρέπει να δούμε πολύ γρήγορα νεότερη ανοδική προσπάθεια χωρίς πολλές καθυστερήσεις. Αν δούμε κάτι τέτοιο, τότε ο στόχος είναι το επίπεδο τιμών 2347. Αλλά αν γίνει αυτό, τότε θα έχει διασπαστεί ανοδικά το πολύ καίριο (όπως πριν είπαμε) υψηλό της Πέμπτης και κατά αυτό τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ως η πλέον bull ένδειξη, που όμως λόγω της υφής της ανόδου δεν θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Μεγάλη προσοχή σε αυτό γιατί μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να αποβεί μέγιστος εγκλωβισμός αγοραστικών θέσεων.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε ότι μόνο στη περίπτωση ικανοποιητικής διόρθωσης και μόνον τότε, μετέπειτα ανοδικός απεγκλωβισμός από το υψηλό της Πέμπτης (2264) θα θεωρηθεί από μέρους μας ως σοβαρότατη bull ένδειξη.

Αυτά όσον αφορά το τι μπορεί να δούμε για το πάνω.

Για τη περίπτωση του κάτω τώρα, προς το παρόν δεν βλέπουμε βιασύνες σαν και αυτή που είδαμε ενδοσυνεδριακά μετά την επίτευξη του υψηλού της Πέμπτης. Αλλά και αν δούμε, αυτές θα είναι λιγοστές και σχεδόν πάντα θα φιλτράρονται με καλές αντιδράσεις. Ο λόγος που κάνουμε την παραπάνω εκτίμηση είναι ότι όλοι οι ταλαντωτές που παρακολουθούμε είναι σε θετικές περιοχές και στις περιπτώσεις αυτές, ανάλογες κινήσεις είναι το συνηθέστερο φαινόμενο. Κίνηση κάτω από την παράλληλη των χαμηλών θα μας ανησυχήσει λίγο, αλλά και σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να δούμε περισσότερα μια και αυτή η γραμμή είναι λίγο τραβηγμένη στον «αέρα». Πολύ σημαντική περιοχή στήριξης είναι ασφαλώς η περιοχή του γκρι πλαισίου με σημαντικότερο σημείο το 1900.

Συνοψίζοντας, η βραχυπρόθεσμη πολύ bull κατάσταση δεν φαίνεται να παραδώσει εύκολα τα όπλα, ακόμα και σε υποχώρηση κάτω του 2116 (χαμηλό της Παρασκευής). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το 2058 είναι ένα καλό επίπεδο στήριξης από όπου και ο ΓΔ θα ξαναπροσπαθήσει ψηλότερα. Κίνηση σε νέο ψηλό χωρίς την απαραίτητη διόρθωση όπως την έχουμε ορίσει θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί θα τη θεωρήσουμε πονηρή με σκοπό να εγκλωβίσει αγοραστές της τελευταίας στιγμής.

Θα παρακολουθούμε και το πρώτο διάγραμμα που είδαμε στο σημερινό σχόλιο το οποίο είχε απομείνει να μας έχει σε sort position και τώρα είναι σε ουδέτερη φάση (άσπρα κεράκια). Θα παρακολουθούμε και το intraday βοηθητικό μας διάγραμμα όπου στο πρόσφατο παρελθόν όταν ο RSI είχε βρεθεί σε αντίστοιχα περίπου σημεία ή και λίγο πιο κάτω, είχε δώσει κατόπιν ικανοποιητική ανοδική κίνηση για να δούμε πως πάει και η ορμή.

gdintra080509

Τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν τα βλέπουμε καλά και εάν επιβεβαιωθούν ο ΓΔ δεν θα το παίξει ασφαλώς ο μάγκας της υπόθεσης. Τα δύο διαγράμματα που παρουσιάζουμε παρακάτω και είναι ανεστραμμένα δεν μας προδιαθέτουν για περαιτέρω πτωτική συνέχεια.

ym_zoom

0805daxfut_antestrammeno
Και ένα διάγραμμα DAX ημερήσιο κανονικό (ΟΧΙ ανεστραμμένο), με σχόλια εντός του διαγράμματος.

dax_daily

Για τις μετοχές δυο λόγια. Πολλές έχουν flag στα ψηλά της ανοδικής τους κίνησης. Εάν ο ΓΔ βοηθήσει λίγο με οποιοδήποτε τρόπο τότε ίσως οι προθέσεις τους να είναι για κατάκτηση ακόμα μεγαλύτερων τιμών.

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. !!!!!!!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.