Sunday
28/03/2010
13:07 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Οι προσδοκίες μας ότι η υποχώρηση των τιμών που ξεκίνησε από τις 11/3 ήταν κατά πρώτο λόγο διορθωτική αποδεικνύονται σωστές. Το κόκκινο πλαίσιο  – που από καιρό είχαμε βάλει στο διάγραμμα μας –  σταμάτησε πράγματι τις τιμές ενώ νωρίτερα η πρώτη άνοδος σταμάτησε και αυτή στην επίσης από καιρό οριοθετημένη περιοχή των 1076 περίπου μονάδων.

ftse-280310-1

Με το κερί της Παρασκευής οι τιμές επανέρχονται στην καυτή ζώνη των 1076 μονάδων και πάλι.  Η επίσκεψη αυτή αν και δεν φαίνεται να είναι τυχαία (και εννοούμε ότι ο απώτερος σκοπός είναι η μελλοντική ανοδική διάσπαση), έγινε με περίεργο κα απότομο τρόπο, τέτοιο ώστε να αφήνει κάποια ερωτηματικά.

ftse-230310-4

Προσέξετε το σωστό κερί. Έχει αφήσει ένα gap-up πολύ μεγάλου μεγέθους, που εξαιρετικά σπάνια συναντούμε στο κόσμο των αγορών και ειδικά σε δείκτες. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Όσος χρόνος και αν περάσει, οι αγορές αυτά τα θυμούνται και σχεδόν ποτέ δεν μένουν ακάλυπτα. Άρα κάποια στιγμή θα το ξαναβρούμε μπροστά μας.

Πεποίθηση μας είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει άμεσα. Οι συμμετέχοντες με sort θέσεις επί της αγοράς έγκαιρα (πρώτες ημέρες μετά την 11/3) και οι οποίοι λογικά θα είχαν τα stops αρκετά ή ίσως και λίγο χαμηλότερα, μα κυρίως θα πίστευαν ότι αν μην τι άλλο ο παράγοντας χρόνου θα είναι υπέρ τους και ότι θα έχουν χρονική άνεση να σκεφτούν, ευρίσκονται ξαφνικά και απότομα εκτεθειμένοι και εγκλωβισμένοι. Ακόμα και το κερί της Τετάρτης ήταν καθησυχαστικό για το ως άνω αναφερόμενο στρατόπεδο.  Μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, τι άλλο μπορούμε να υποθέσουμε για αυτό το κερί το οποίο είναι πτωτικό, βρήκε αντίσταση σε προηγούμενο πτωτικό gap (που εθεωρείτο ως αντίσταση) και η αντίσταση αυτή απεικονίστηκε στο γράφημα με μεγάλη άνω σκιά; Με τις μεγαλύτερες των πιθανοτήτων μετά από ένα τέτοιο κερί οι sort θα μπορούσαν να πάνω για καφέ.

Βέβαια για να ισχύει αυτό το σκεπτικό, δεν θα πρέπει να δούμε καμία σχεδόν υποχώρηση.

Από τις τρεις long θέσεις κλείσαμε τη μία την Παρασκευή στο 1070 όπως είχαμε πει. Περισσεύουν ακόμα δυο. Στη μία από αυτές θα βάλουμε stop σε τυχόν διπλό πτωτικό πέρασμα κάτω από το 1050 – 1048.

ftse-230310-3

Αν θα θέλαμε να δούμε πιο καλά την ευρύτερη περιοχή αντίστασης των 1076 μονάδων (που συνέχεια την λέμε), θα μπορούσαμε να είμαστε πιο απόλυτοι αν λέγαμε ότι αυτή η περιοχή έχει μετατοπιστεί στο 1088 – 1093. Μετά από εκεί το πεδίο είναι πιο εύκολο για να δούμε ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις. Πόσο ψηλές; Πιθανώς ότι λέει το παρακάτω διάγραμμα που όπως θα θυμάστε το έχουμε δει από παλιά.

ftse-280310-2

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.