Sunday
04/07/2010
22:28 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Σε πολλά από τα τελευταία μας σχόλια υποστηρίζουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε πολύ οριακό επίπεδο όσο αφορά την διαγραμματική προσέγγιση. Το έχουμε δει αυτό μέσα από πάρα πολλά διαγράμματα και τα πολλά διαγράμματα με τη σειρά τους μας λένε ότι, όπως και να το δει κανείς, η αναφορά μας για το οριακό της κατάστασης είναι βάσιμη.

Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν λέει να ξεφύγει από το οριακό. Σε αυτό συμβάλει και το κλίμα το οποίο είναι αρκετά νεφελώδες όχι μόνο στον Ελληνικό χώρο αλλά και στο διεθνές στερέωμα για το τι μέλει γενέσθαι με τις Δυτικές οικονομίες γενικότερα.

Από το Μάρτιο του 2003 είδαμε μια ακατάπαυτη άνοδο τραβηγμένη από τα μαλλιά. Στην Ελλάδα αυτό διακόπηκε νωρίς όταν «έσκασαν» τα συσσωρεμένα προβλήματα που μας έφεραν στη σημερινή γνωστή κατάσταση. Οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές συνέχισαν να τεντώνουν το σχοινί ακόμα περισσότερο, για επτά ολόκληρους μήνες ακόμη. Έκτοτε, δυο μήνες ήταν αρκετοί προκειμένου να στείλουν τις τιμές στα επίπεδα του προαναφερόμενου επταμήνου (Οκτώβριος 2009).

Είχαμε προϊδεάσει για αυτό, όταν παρόλο που δεν ασχολούμαστε εμπεριστατωμένα με τις ξένες αγορές, είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε σχετικές αναφορές από τις 23-1-2010 όταν γράψαμε για τον SP500.

Στον FTSE το οριακό της πτωτικής κατάστασης, μας είχε συντηρήσει μεγάλο διάστημα με μία θέση Long, όμως το ομιχλώδες τοπίο μας ανάγκασε να βάλουμε ένα stop το οποίο και ενεργοποιήθηκε με αποτέλεσμα να είμαστε χωρίς θέση.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ο χάρτης της δράσης του δείκτη. Είναι μεσοπρόθεσμα διαγράμματα και γενικά διαγράμματα που πάνε καλά με την τάση. Το τοπίο είναι παντού κόκκινο (bear). Σε κόκκινο σημείο βρισκόμαστε και μετά από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ελάχιστα τα ανοδικά διαλλείματα τα οποία σκόνταψαν στις περιοχές που δείχνουμε με πολύ απλό τρόπο για να είναι συνάμα και εκπαιδευτικός.

ftse-020710-1

Όπως φαίνεται λοιπόν από τον τρόπο που επιλέξαμε να σημειώσουμε τα κυριότερα επίμαχα σημεία, η σοβαρότερη και κοντινότερη αντίσταση για τον FTSE είναι οι 800 μονάδες.

Πάμε να δούμε το πιο κοντινό τοπίο δράσης μέσα από το επόμενο γράφημα. Το τοπίο αυτό δράσης είναι το ροζ πλαίσιο. Πάνω και κάτω όρια τα 701,27 και 663,28 αντίστοιχα. Πέρασμα της τιμής με διπλή προσπάθεια σε ένα από τα δύο θα μας ενεργοποιήσουν ανάλογη θέση με ένα μόνο συμβόλαιο. Δεν αποκλείεται όμως παραμονή εντός του πλαισίου για ακόμα μερικές συνεδριάσεις.

ftse-020710-2

Στο intraday διάγραμμα βλέπουμε ότι στο πλαίσιο 715-722 οι τιμές δεν έχουν γραφεί επιμελώς. Αυτή η παρατήρηση κάνει πολύ πιθανή μια προσπάθεια του δείκτη να επαναπροσεγγίσει τις τιμές αυτές χωρίς να ξέρουμε το πότε θα αποφασίσει να το κάνει. Όμως το πιθανότερο είναι να το κάνει σαν συνέχεια της προσπάθειας να περάσει πρώτα από το 701,27. Μέσα από αυτό το σκεπτικό οδηγούμαστε να θελήσουμε να βγάλουμε ακόμα περισσότερα Long όταν η τιμή περάσει ανοδικά το 701,27.

ftse-intra-020710-1

Σε συνέχεια λοιπόν όσων έχουμε πει για τις θέσεις που θέλουμε να βγάλουμε και βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στο σκεπτικό της τελευταίας παραγράφου θα βγάλουμε ένα long με μονή διάσπαση του 701,27. Δύο συμβόλαια επιπρόσθετο αν δούμε διπλή ανοδική διάσπαση. Στόχος για το ένα το 722 όπου και θα κλείσουμε. Για τα υπόλοιπα δύο θα βάλουμε στόχο το 740 όπου θα κλείσουμε και αυτά.

Αν όλα τα συμβόλαια που θέλουμε ανοίξουν, και κλείσουν αυτά που είπαμε θα έχουμε μείνει με ένα long. (το οποίο είπαμε θα βγάλουμε με το σκεπτικό του ημερήσιου γραφήματος).

Συμπερασματικά, περιμένουμε να δούμε την κίνηση που θα προέλθει μέσα από το ροζ πλαίσιο. Μάλιστα αν είναι ανοδική, έχουμε να πούμε πολλά. Αλλά αυτά θα τα δούμε σε επόμενα σχόλια.

Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.