ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ζάεφ για WikiLeaks: Ψηφίστε «ναι» στο δημοψήφισμα, πήραμε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα!
Wednesday
05/09/2018
00:13 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος G-M-R
0

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R:   Η ΕΠΙΜΟΝΗ στον αντιπροσωπευτικοκοινοβουλευτικό διαγκωνισμό ΚΑΙ το κάθε “αντιμνημονιακό” ΕΓΩ, διευκολύνουν ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ την εκχώρηση: Εθνικής Κυριαρχίας, Οικονομικής Αυτονομίας, Δημόσιας και Ιδιωτικής περιουσίας.

 

 

G-M-R, 4 Σεπ. 2018

 

 

 

Προτάσσοντας την αποκάλυψη των WikiLeaks, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια είχαν συμφωνήσει να δεχθούν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, ζητώντας, εκτός των άλλων, επιτακτικά και την επίσημη αναγνώριση τόσο της μακεδονικής γλώσσας, όσο και της ταυτότητας, ο Ζόραν Ζάεφ, καλεί τους πολίτες της χώρας να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου

Με… πανηγυρισμούς υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, το περίφημο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, το οποίο διέρρευσε μέσω WikiLeaks και έφερε την σκοπιανή κυβέρνηση, το 2008, να αποδέχεται τη «Βόρεια Μακεδονία».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως πολλές κυβερνήσεις των Σκοπίων επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της προηγούμενης κυβέρνησης, του Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία (σσ. του αμερικανικού τηλεγραφήματος) είναι ένας ακόμη λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον των Σκοπίων», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, εκφράζοντας επίσης την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μέρος της λύσης στο ονοματολογικό είναι η συνολική χρήση του ονόματος, ή αλλιώς το “erga omnes”, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε και είμαι χαρούμενος που επιβεβαιώθηκε ολόκληρη η ταυτότητά μας -η “μακεδονική” γλώσσα που ήταν ένας σημαντικός στόχος για την διαπραγματευτική ομάδα».

Σημειώνεται πως το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζάεφ: Για πάντα μακεδονική η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων

Νωρίτερα μάλιστα, σε νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, που έχει ήδη ξεχάσει τις Πρέσπες και τη συμφωνία για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», μίλησε και πάλι για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην γειτονική χώρα.

Ο Ζάεφ επανέλαβε επίσης πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό μέσω του δημοψηφίσματος συνιστά ιστορική ευκαιρία για τη χώρα του.

Εκτίμησε, δε, πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους και θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks για το Σκοπιανό

Υπενθυμίζεται ότι σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκάλεσε χθες (03/09) η αποκάλυψη εγγράφου των WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια επιθυμούσαν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, ζητώντας, εκτός των άλλων, επιτακτικά την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, άδραξε έτσι την ευκαιρία, εξαπολύοντας επίθεση κατά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς «έδωσαν στους Σκοπιανούς όλα όσα ήθελαν και αρνούνταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας».

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα WikiLeaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους ”Μακεδόνες“ που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει:

«Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Λίγο αργότερα, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε με… πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι με αυτήν την ανακοίνωση η Πειραιώς επιβραβεύει «την παράσταση του κ. Γκρούεφσκι».

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει το διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει ο Ν. Κοτζιάς και προσθέτει: «Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι».

Συμπληρώνει δε: «Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

«Αυτήν την παράσταση του κ. Γκρούεφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μέσα στη βιασύνη» του, «παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο “Μακεδονία” για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί». Σημειώνει δε ότι «το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πώς συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός».

Ο Ν. Κοτζιάς τονίζει επίσης ότι «στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση “Βόρεια Μακεδονία” την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το “Μακεδονία”. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι».

«Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας ότι «δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι».

Και καταλήγει: «Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ακόμα μια φορά ως όψιμος «μακεδονομάχος» ενόψει ΔΕΘ

«Δυστυχώς για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει πια τελείως προβλέψιμος. Τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμη φορά, ως όψιμος «μακεδονομάχος», εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λίγες μέρες» συμπληρώνει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία των Σκοπίων επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση. Άλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;»

WikiLeaks: Τα Σκόπια ήθελαν το «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008

Υπενθυμίζεται ότι έγγραφο – ντοκουμέντο έφεραν στο «φως» τα Wikileaks, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι από το 2008 τα Σκόπια ήθελαν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, όταν ήταν στην κυβέρνηση ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πρόκειται για ένα εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, για τις επιδιώξεις της τότε σκοπιανής ηγεσίας.

Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».
Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «
ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia).

Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

Στοιχεία μιας Συμφωνίας

1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η “μακεδονική” κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

–Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

–Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

–Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Στην ουσία το τηλεγράφημα δείχνει πως οι κύριοι διαπραγματευτικοί στόχοι των Σκοπίων δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και εν μέρει επιτεύχθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε ΕΔΩ όλο το έγγραφο

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.