ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Μάρτιος 2008 – Ψήφισμα του ΙΜΔΑ για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων
Wednesday
24/01/2018
19:59 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος G-M-R Ιδρ. Μαραγκοπούλου
0

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R: Λόγω της επικαιρότητας ως προς την ονομασία των Σκοπίων προκειμένου να αναγνωρισθεί και να εισέλθει στους οργανισμούς ΝΑΤΟ & Ε.Ε., αναρτούμε σχετικό ψήφισμα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου από το έτος 2008, χάριν της ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού της ιστοσελίδας μας.

 

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την αδιαλλαξία των Σκοπίων»

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 1:41 πμ

Έκκληση στον πνευματικό κόσμο, στους πανεπιστημιακούς, σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, «για να μην υπάρξει υποχώρηση στο σοβαρότατο και όχι τυπικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για στήριξη στους κυβερνήτες μας έναντι των ισχυρών υπερατλαντικών πιέσεων», απευθύνει με ψήφισμά του το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «άλλο είναι η ονομασία -ως διακριτικού- ενός ομόσπονδου κρατιδίου με τον γεωγραφικό όρο “Μακεδονία” και άλλο η ονομασία ενός αυτοτελούς ανεξάρτητου κράτους». Πως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας η διατήρηση μόνο του όρου «Μακεδονία» δίνει την εντύπωση ότι το ανεξάρτητο αυτό κράτος περιλαμβάνει ολόκληρη τη Μακεδονία, όπως είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους..

Το ΙΜΔΑ θεωρεί απορριπτέο και το όνομα «Νέα Μακεδονία», «γιατί δίνει την εντύπωση νέου κράτους αποτελεσθέντος από τους πρόσφυγες, που διά της βίας κατελήφθη» και αναφερόμενο σε πλείστες όσες ιστορικές πηγές και αδιάσειστα στοιχεία για την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, υπογραμμίζει: «Η απατηλή-φιλόδοξη ονομασία σήμερα συνοδεύεται και από αλυτρωτικές διεκδικήσεις των νόμιμα κατεχομένων από την Ελλάδα μακεδονικών εδαφών, εντάσσεται δε στη γενικότερη σύγχρονη πολιτική σκευωρία των ισχυρών της Γης, που σκόπιμα οργανώνει τη συστηματική αναζωπύρωση αντιπαραθέσεων και ρήξεων μεταξύ μειονοτήτων συνοριακών κρατών με στόχο τον τεμαχισμό νόμιμων κρατών και ένταξη στο ΝΑΤΟ των μικρών-αποδυναμωμένων κρατιδίων που προκύπτουν. Προεξάρχουσα σ’ αυτό είναι η υπερδύναμη των ΗΠΑ που στηρίζει την αδιαλλαξία των Σκοπίων».

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/03/2008

Ψήφισμα του ΙΜΔΑ για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων

http://www.mfhr.gr/psifismata/453-alias-el-90.html

Το Ίδρυμά μας θεώρησε καθήκον του να λάβει θέση στο σοβαρότατο, όχι απλά τυπικό, θέμα της ονομασίας του νέου κράτους των Σκοπίων (FYROM).

Ι

Είναι γνωστό ότι το σημερινό κράτος των Σκοπίων έφερε την ονομασία Μακεδονία ως κρατίδιο του Ομοσπονδιακού Κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Άλλο όμως είναι η ονομασία ενός ομόσπονδου κρατιδίου και άλλο η ονομασία ενός αυτοτελούς ανεξάρτητου κράτους.

Η ονομασία Γιουγκοσλαβία = Νοτιοσλαβία αποτελείται από έναν όρο εθνικό (Σλαβία) και έναν όρο γεωγραφικό (νότια). Για το κρατίδιο της Μακεδονίας χρησιμοποιήθηκε ως διακριτικό ανάμεσα στα άλλα κρατίδια ο γεωγραφικός όρος Μακεδονία, αφού πράγματι έκειτο και κείται επί τμήματος της περιοχής που αποτελούσε από τους αρχαίους χρόνους τη Μακεδονία. Έτσι, για τον προσδιορισμό αυτού του κρατιδίου η εθνική του διάσταση (Σλαβία) προέκυπτε από τον γενικό τίτλο του ομοσπονδιακού κράτους, η δε γεωγραφική, από την ειδική γεωγραφική θέση του (τμήμα της Μακεδονίας).

Μετά τη διάλυση της Νοτιοσλαβικής ομοσπονδίας η διατήρηση μόνο του όρου Μακεδονία (χωρίς πια τον γενικό εθνικό όρο Σλαβία) δίνει την εντύπωση ότι το ανεξάρτητο αυτό κράτος περιλαμβάνει ολόκληρη τη Μακεδονία, όπως είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους.

Έτσι, το άλλοτε κρατίδιο της Μακεδονίας ως ανεξάρτητο πλέον κράτος με τον ίδιο τίτλο Μακεδονία, αφ’ ενός εμφανίζεται γεωγραφικά ευρύτερο από ό,τι πράγματι εκπροσωπεί (τμήμα μόνο της Μακεδονίας), αφ’ ετέρου στερείται τον εθνικό του προσδιορισμό ως Σλαβίας (σλαβικού κράτους) που του έδινε άλλοτε ο τίτλος της Ομοσπονδίας στην οποίαν ανήκε. Έτσι νομίζουμε ότι ο τίτλος του άλλοτε κρατιδίου θα έπρεπε σήμερα, για να αποκτήσει ονομασία και με εθνική και με γεωγραφική διάσταση, να είναι «Σλαβομακεδονία».

Το όνομα «Νέα Μακεδονία» είναι κατά τη γνώμη μας επίσης απορριπτέο. Διότι δίνει την εντύπωση νέου κράτους αποτελεσθέντος από τους πρόσφυγες του βασικού παλαιού που δια της βίας κατελήφθη (από την Ελλάδα;), όπως π.χ. : Νέα Σμύρνη, Νέα Φώκαια κ.λ.

ΙΙ

Μια πιο λεπτομερής ανάλυση του θέματος δεν θα ήταν, νομίζουμε, άσκοπη.

Η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική – χωριστό και ανεξάρτητο κράτος, όπως και η Αθήνα, η Σπάρτη και άλλα αρχαία ανεξάρτητα αλλά ελληνικότατα κράτη.

Οι Σλάβοι εμφανίσθηκαν στον ευρωπαϊκό ορίζοντα τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Αυτοί κατέβηκαν και κατέκτησαν και μερικές ελληνικές περιοχές όπως και τη Μακεδονία.

Την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας υποστηρίζουν όχι μόνο οι Έλληνες ιστορικοί (π.χ. ο Α. Κεραμόπουλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στη σχετική μελέτη του, «Μακεδονία-Μακεδόνες», πολλοί ειδικοί στο δίτομο έργο : «Η Νεότερη και σύγχρονη Μακεδονία, Ιστορία – Οικονομία – Κοινωνία – Πολιτισμός», Επιμέλεια: Ι. Κολιόπουλος και Ι. Χασιώτης, Εκδότες: Παπαζήσης-Παρατηρητής), αλλά και μεγάλοι Ευρωπαίοι ιστορικοί (όπως ο Βρετανός Ν. Hammond, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, στο τρίτομο έργο του «Ιστορία της Μακεδονίας», όπου και βιβλιογραφία σχετική).

Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που σήμερα προβάλλει ως ήρωά του το μικρό κράτος των Σκοπίων, οι Σλάβοι δεν είχαν εμφανισθεί καν στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Πώς δεν κατέταξαν στην ίδια εθνική κατηγορία και τον δάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον μεγάλο Αριστοτέλη; Φαίνεται ότι διαισθάνθηκαν το μέγεθος της σχετικής γκάφας.

Εξ άλλου στους μεταγενέστερους χρόνους είναι γνωστοί οι αγώνες των Ελλήνων Μακεδονομάχων (του Παύλου Μελά και των άλλων ηρωικών μαχητών) όταν απελευθερώθηκε από τους Τούρκους η Βαλκανική χερσόνησος και σχηματίζονταν τα νέα ελεύθερα βαλκανικά κράτη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Το αποτέλεσμα των συμβατικών ρυθμίσεων που ακολούθησαν ήταν ότι η Μακεδονία τελικά τεμαχίσθηκε και μοιράσθηκε σε Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία.

Έτσι το κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας αποτελέσθηκε περίπου από το 37% της Μακεδονίας. Πώς τολμάει να διεκδικεί σήμερα την εκπροσώπηση ολόκληρης της Μακεδονίας ; Είναι φανερό ότι πρόκειται περί γεωγραφικο-ιστορικής μυθοπλασίας.


ΙΙΙ

Αλλά όχι μόνο. Όταν αυτή η φιλόδοξη και απατηλή ονομασία συνοδεύεται κι’ από αλυτρωτικές διεκδικήσεις και δραστηριότητες κατά των νόμιμα κατεχομένων από την Ελλάδα μακεδονικών εδαφών, το πράγμα γίνεται σαφώς και επικίνδυνο. Εντάσσεται στη γενικότερη σύγχρονη πολιτική σκευωρία των ισχυρών της Γης, που σκόπιμα οργανώνει τη συστηματική αναζωπύρωση, μεταξύ μειονοτήτων συνοριακών κρατών, αντιπαραθέσεων και ρήξεων. Και ας μη ξεχνάμε ότι μειονότητες εθνοτικές και θρησκευτικές υπάρχουν στα σύνορα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος είναι ο τεμαχισμός νόμιμων κρατών και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των μικρών και αποδυναμωμένων κρατιδίων που προκύπτουν. Σ’ αυτό, τη μπαγκέτα του διευθυντή της ορχήστρας κρατάει η διεκδικούσα την παγκόσμια κυριαρχία υπερδύναμη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η στήριξη από τις ΗΠΑ της αδιαλλαξίας των Σκοπίων.

ΙV

Γι’ αυτό χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.

Και άλλα σημεία των συνόρων μας υφίστανται ανάλογες απειλητικές διεκδικήσεις και δράσεις. Και η συνεχής ως τώρα υποχωρητικότητα μας κατάντησε να δεχόμαστε απειλές και βαριές παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου από γείτονες, ακόμη και από μέχρι πρότινος περισσότερο από αδύναμους. Και εμείς δεν προβάλλουμε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα των δικών μας μειονοτήτων ούτε τα συμβατικά μας δικαιώματα ούτε καν εκστομίζουμε τα νόμιμα μέσα αντίκρουσης και άμυνάς μας, όπως το VETO.

Ας μη νομισθεί ότι εμπνεόμαστε από σωβινιστικές ιδέες. Κάθε άλλο. Αποκρούουμε κάθε διεκδίκηση εδαφική και κατακτητική είτε κατά είτε υπέρ της Ελλάδας. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και την Ειρήνη. Αποκρούουμε, όμως, τη μη προβολή της απαίτησής μας για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Λαών κατά ελληνικών πληθυσμών, που κακοποιήθηκαν και προσφυγοποιήθηκαν προ ολίγων δεκαετιών. Παραδείγματα: στην Κωνσταντινούπολη απέμειναν περί τις 2.500 Ελληνογενείς από τους 120.000 και στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο απέμειναν περίπου 250 ελληνοκύπριοι από τους 150.000! Και το Κράτος μας δεν απειλεί καν VETO για την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’ όλο που αυτή διαρκώς προσθέτει και άλλες βαρύτατες παραβάσεις του διεθνούς δικαίου. Και οι υπεύθυνοι για την προστασία μας δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν, όσο απαράδεκτη κι’ αν είναι η κάθε νέα πράξη που διαπράττει η Τουρκία, ότι είμαστε πάντοτε υπέρ της εισδοχής της στην ΕΕ! Και συμπλέουμε με αυτήν, αντί με την αδελφή Κύπρο, που υφίσταται ξένη στρατιωτική κατοχή σε μέρος του εδάφους της και πλήθος καταπατήσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των λαών.

Το Ίδρυμά μας θεωρεί απαρέγκλιτα εφαρμοστέα την αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων (εθνοτικών, θρησκευτικών, κλ.) που βρίσκονται στο έδαφός μας. Αλλά και των δικών μας μειονοτήτων που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Και των εθνικών δικαιωμάτων μας που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο. Άλλως, η Ειρήνη θα χαθεί, προς καταστροφή όλων μας και προσωρινή ευτυχία όσων βυσσοδομούν υπέρ της κυριαρχίας τους στον κόσμο, αλλά που θα καταντήσουν δυστυχείς νικητές, ουσιαστικά ηττημένοι, καταλυτές της δημοκρατίας όχι μόνο σε τρίτες χώρες, αλλά και στις δική τους.

Kάνουμε έκκληση στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, στα πνευματικά ιδρύματα της χώρας και σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να μην υπάρξει στο θέμα των Σκοπίων υποχώρηση. Μας έπνιξαν όλοι οι γείτονες με τις διαρκώς αυξανόμενες παράνομες διεκδικήσεις λόγω των υποχωρήσεών μας.

Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τους κυβερνήτες μας στην αλλαγή πολιτικής και στην υπερνίκηση των γνωστών ισχυρών πιέσεων.

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΜΔΑ

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.