ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

ΤΙ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2010;
Tuesday
20/03/2018
17:37 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιώργ. Τριανταφυλλόπουλος
0

 

του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου , 18-3-2018

 

Αν πει κάποιος πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά οφείλονται στο ότι κατέρρευσε οικονομικά το ελληνικό δημόσιο τότε το πλέον πιθανό είναι πως όλοι, ή σχεδόν όλοι, θα συμφωνήσουν μαζί του. Πως έχει επιτευχθεί αυτή η απόλυτη σχεδόν συμφωνία; Απλά από το 2010 και μετά πολιτικοί. Έλληνες και ξένοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές, καθηγητές οικονομικών και διεθνείς θεσμοί προβάλλουν την άποψη αυτή σε μόνιμη βάση και διαρκώς. Σε κάθε δελτίο ειδήσεων, σε κάθε εκπομπή ανάλυσης της πολιτικής ο ισχυρισμός αυτός ήταν και ο μοναδικά προβαλλόμενος για την δικαιολόγηση των ακολουθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι όμως αληθής; Καταρρέουν οικονομικά τα κράτη ή τέλος πάντων αυτό ήταν το αίτιο της ελληνικής κρίσης; Ας δούμε κάποιους δείκτες σχετιζόμενους με το δημόσιο ελληνικό χρέος. Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τα spreads των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Διάγραμμα 1

https://voxeu.org/article/eurozone-debt-bailouts-and-contagion

Το πρώτο που διαπιστώνουμε από το διάγραμμα είναι η απότομη και ξαφνική άνοδος των ελληνικών spreads. Γιατί έγινε αυτό και μάλιστα τόσο βίαια; Τι το τόσο ξαφνικό συνέβη; Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως τα spreads των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ήσαν κατά πολύ ψηλότερα και πριν το 1999 χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στο δανεισμό του δημοσίου. Τι είχε συμβεί;

Φυσικά ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή συνδέεται με την απώλεια της νομισματικής κυριαρχίας, με την υιοθέτηση του ευρώ, και στους κανόνες δανεισμού των κρατών που επέβαλλε η ΕΚΤ. Αυτός ο λόγος όμως δεν είναι επαρκής για να ερμηνεύσει την εντελώς απότομη και ραγδαία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το 2009 όπως διαπιστώνουμε από το επόμενο διάγραμμα

Διάγραμμα 2

http://www.pdma.gr/el/debtstrategygr/publicdebtgr/creditratinggr

Εκείνο που είχε συμβεί ήταν πως είχε καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα από το 2008. Ο πρώτος τομέας της ιδιωτικής οικονομίας που κατέρρευσε ήταν ο τραπεζικός. Ας δούμε λίγο την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα.

Για να διαβάσετε την πλήρη ανάλυση πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο

http://eparistera.blogspot.gr/2018/03/2010.html

ή ανοίγοντας το σε PDF πατώντας ΤΙ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2010;

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.