ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Αντί μείωση έχουμε…. αύξηση Τι σημαίνει για τους καταναλωτές
Wednesday
16/06/2021
00:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΕΗ
0

 

 

 

 

 

 

Ο Ατακτος”, 14 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

Την ανηφόρα έχουν τραβήξει οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ. Τόσο η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας όσο και το κόστος των αποκλίσεων και των λογαριασμών προσαυξήσεων έχουν από τις αρχές του έτους κινηθεί ανοδικά, πιέζοντας σημαντικά το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος.

Ειδικότερα, η τιμή του ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας και στην ενδοημερήσια αγορά από 55,612 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έχει εκτιναχθεί στα 63,499 ευρώ/μεγαβατώρα τον Μάιο (14,1% αύξηση).

Το κόστος των αποκλίσεων από 0,836 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 1,643 ευρώ/μεγαβατώρα τον Μάιο.

Οι λογαριασμοί προσαυξήσεων από 7,663 ευρώ/μεγαβατώρα έχουν φτάσει στα 11,230 ευρώ/μεγαβατώρα (46,5% αύξηση).

Το συνολικό κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά από τα 64,111 ευρώ/μεγαβατώρα έχει εκτιναχθεί στα 76,373 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 19,1%).

Τα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς, επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές στη λιανική για τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν επιλέξει κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς. Σημειώνεται ότι ακόμη και η ΔΕΗ η οποία μέχρι σήμερα έχει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, από τον ερχόμενο Αύγουστο πρόκειται να αλλάξει τη ρήτρα της εισάγοντας ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας, η οποία είναι συνδεδεμένη με το κόστος του ρεύματος στην προημερήσια αγορά (Day Ahead Market – DAM) του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Για το θέμα των ρητρών, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους προμηθευτές προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αποτύπωσης των χρεώσεων με απλό και διαφανή τρόπο. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις από την πρώτη έρευνα που πραγματοποίησε η ΡΑΕ, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από εταιρεία σε εταιρεία, ως προς το σημείο που ενεργοποιούνται οι ρήτρες αλλά και ως προς τη μεθοδολογία βάσει της οποίας υπολογίζεται η προσαύξηση στα τιμολόγια. Επίσης διαφέρει και η περίοδος εφαρμογής της ρήτρας με αποτέλεσμα στην πράξη να μην είναι εφικτή η σύγκριση των μηχανισμών αλλά και να καθίσταται δύσκολη η επαλήθευση των χρεώσεων.

 

Πηγή: oataktos.wordpress

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.