ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Γραμμές βάσης και χωρικά ύδατα στην Κρήτη
Wednesday
11/01/2023
15:55 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Γραμμές βάσης Ηρ. Καλογεράκης Κρήτη Χωρικά Υδατα
0

_.

 

 

 

 

Ηρακλής Καλογεράκης, 5 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Οι νέες απειλές πολέμου της Τουρκίας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη (με τελευταίες αυτές του Ιμπραήμ Καλίν και τις νέες “πυραυλικές” του Ερντογάν) υπενθυμίζουν την γεωστρατηγική σημασία της νήσου. Νήσου, που είναι στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων επικοινωνιών τριών ηπείρων. Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Έχει μήκος 260 χιλιόμετρα (km), πλάτος 12-60 km, έκταση 8.336 km² και πληθυσμό 682.928 (απογραφή 2011).

Το νησί περιβρέχεται από τέσσερα πελάγη (Ιόνιο, βόρειο και νότιο Κρητικό, Καρπάθιο)Έχει οκτώ μεγάλους κόλπους (Κισσάμου, Χανίων, Αλμυρού, Ηρακλείου, Μαλίων, Μιραμπέλου, Σητείας και Μεσαράς) ενώ γύρω από την Κρήτη υπάρχουν τουλάχιστο 1.300 νησίδες, νησίδια, βραχονησίδες και βράχοι (ανεπίσημη καταγραφή). Από αυτά τα 284 έχουν όνομα, τα 78 είναι αξιόλογου μεγέθους, ενώ τα υπόλοιπα (βράχοι και σκόπελοι), δεν έχουν όνομα.

 

Από τα παρακείμενα και εξαρτημένα νησιά, δύο κατοικούνται σήμερα (Γαύδος, Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, απογραφή 2011), τρία κατοικούντο με την απογραφή του 2001 (Γαύδος (183 άτομα), Γαυδοπούλα (τρία άτομα) και Χρυσή (τρία άτομα), ενώ άλλα έξι επιπλέον κατοικούντο παλαιότερα (Κουφονήσια, Ελαφονήσι, Γραμβούσα, Σούδα, Δία και Σπιναλόγκα).

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό-επιστημονικό-νομοθετικό υλικό της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Είναι έτοιμη η Ελλάδα να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα; Θα τύγχανε της αναμενόμενης δυτικής υποστήριξης;
Saturday
19/11/2022
10:34 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Ανεξαρτησία Λάζ. Καμπουρίδης Χωρικά Υδατα
0

Σχόλιο GMR: Λογικές σκέψεις (κάτι είναι και αυτό βέβαια όχι αμελητέο, δεδομένης της ανικανότητας ημών των κρινόντων τους κρινόμενους/υπαιτίους), ΕΝΤΟΣ της “λογικής” όμως, κράτους μη αυτεξούσιου.

Υπενθυμίζουμε το περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων-οικονομικής/αναπτυξιακής προοπτικής (άρα και όσον αφορά οικονομικές/παραγωγικές αμυντικές δυνατότητες) καθεστώς της επιβληθείσας από το 2010 χρεοκρατίας (παρά και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015).

Βέβαια η απεμπόληση της αυτεξουσιότητας συνοδεύτηκε όπως αναμενόταν και σε απεμπόληση κυριαρχίας, εμμέσως με την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο (που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν όχι με εκχώρηση κυριαρχίας αλλά με μεσομακροπρόθεσμες ανανεούμενες συμφωνίες και εφ’ όσον θα υπάρχει συμμαχική σχέση βάσει παράλληλων συμφωνιών).

Συνολικά, υπάρχουν τα παρακάτω ζητήματα https://greek-market-research.com/clink/ta-zitimata-mias-ithikis-amp-politikis-quot-anatropis-kai-anadomisis-ton-pragmaton-quot/ και η παρακάτω λύση https://greek-market-research.com/clink/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/ .

_.

 

 

 

 

Λάζαρος Καμπουρίδης(*), 15 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Ιουνίου 1995, εκφράσθηκε η αντίθεση της Άγκυρας σε πιθανή πρόθεση της Αθήνας να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα (Χ.Υ.) πέραν των 6 μιλίων και δόθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στην τουρκική κυβέρνηση για την προστασία και υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κρίνονται στρατιωτικά απαραίτητες.

Η απειλή αυτή της Άγκυρας, συνεχίζει να αποτελεί τη βασική κόκκινη γραμμή όλων των τουρκικών κυβερνήσεων, κεμαλιστών και νεοοθωμανιστών.

Την τελευταία περίοδο έχουν προστεθεί δύο νέες αξιώσεις της Άγκυρας οι οποίες δεν αποκλείεται να αποτελέσουν αιτίες τουρκικής αντίδρασης και με στρατιωτικά μέσα: ο όρος της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία κατά την Άγκυρα υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και η επέκταση των Χ.Υ. της Ελλάδας νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου.

  • Το τελευταίο, αν και δεν έχει εκφρασθεί ακόμη επίσημα από τουρκικής πλευράς, φαίνεται ότι εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο αναθεωρητισμού της τουρκικής πλευράς, αφού οι περιοχές νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου κατά την τουρκική θεώρηση αν και δεν ανήκουν στο Αιγαίο, επηρεάζουν κατά ένα μέρος το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Θυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψη του τότε Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2011 αυτός είχε αναφέρει ότι, το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο.

(more…)