18 Μαρτίου 2024

Περί της βίαιης καταπάτησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος

Της Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη
 
Είναι κοινή πια η διαπίστωση ότι, κατά πάγια τακτική, και ολοένα συχνότερα τον τελευταίο καιρό, οι εκάστοτε αρμόδιοι περιφρονούν απροκάλυπτα τη βούληση του ελληνικού λαού, παρότι αυτή εκφράζεται με σαφήνεια και με πολυάριθμους τρόπους.
 
Η αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία
 
Θα αρχίσω με την συνεχιζόμενη αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία, η οποία εκτελείται υπό απόλυτη μυστικότητα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει διατυμπανίσει την αντίθεσή της. Ακόμη και όσοι, ανάμεσα στους συμπατριώτες μας (των οποίων βέβαια ο αριθμός περιορίζεται συνεχώς σε σχέση με την έναρξη αυτού του πολέμου), εξακολουθούν απροβληματιστοι να εμφανίζονται φανατικοί υπέρ της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας, εκφράζονται αρνητικά για την περί ης αποστολή.
 
Η διαχρονική, ωστόσο, όσο και αδίστακτα εκφραζόμενη αυτή βούληση των συμπατριωτών μας, αγνοείται προκλητικά από την Κυβέρνηση. Αντιθέτως, η συνήθης τακτική είναι καταρχήν οι άνωθεν διαβεβαιώσεις ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία», ενώ στη συνέχεια οι επαναλαμβανόμενες αποστολές αναζητούν μεθόδους συγκάλυψης, καθώς και ενδιάμεσους σταθμούς, πριν από τον τελικό, ώστε να συσκοτίζονται, στο μέτρο του δυνατού, τα ίχνη τους.
 
Μπορούν να δικαιολογηθούν αυτές οι αποστολές;
 
Τώρα, πολύ περισσότερο από όσο στην αρχή αυτού του υβριδικού πολέμου, τα ερωτήματα που προκύπτουν εξαιτίας της παραπάνω αυτής κυβερνητικής επιλογής για τις αποστολές πολεμοφοδίων στην Ουκρανία, δυσκολεύονται να έχουν λογικές απαντήσεις. Και τούτο επειδή οι αναμενόμενες αυτές απαντήσεις αφορούν μια μικρή και από πολλές πλευρές απειλούμενη χώρα, έτσι που να αποτελεί καθαρή παραφροσύνη η ενσυνείδητη μετατροπή παραδοσιακών φίλων σε εχθρούς της, το ίδιο και η αφελής διαβεβαίωση ότι δήθεν «βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
 
Αλλά, και εκτός της Ελλάδας, γίνεται καθημερινά ξεκάθαρο ότι στη συνέχιση αυτού του πολέμου αντιτίθεται ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, σε ολόκληρη τη Δύση, που αρνείται να εξακολουθεί να ματώνει οικονομικά, γι’ αυτόν, δεδομένου ότι:
  • ο γενικός στόχος που τώρα προβάλλεται, ως δικαιολογία για τη συνέχισή του, δηλαδή ότι «δεν πρέπει να νικήσει η Ρωσία» βρίσκεται εκτός των ορίων της λογικής,  
  • ήδη ο αντίπαλος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, παρότι η συμμετοχή του αρχικά είχε αποκλειστεί, με την ορθή άλλωστε δικαιολογία των διεθνώς ιθυνόντων ότι αυτή θα σήμαινε την έναρξη Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου,  
  • η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εν ανάγκη θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά, στα οποία και αναγνωρίζεται ως πρώτη παγκόσμια δύναμη, και  
  • τέλος ότι η Ρωσία δεν είναι διόλου απομονωμένη, όπως απέδειξε το φιάσκο των εναντίον της κυρώσεων, αλλά αντιθέτως έχει την Κίνα στο πλευρό της, καθώς και κατ’ επέκταση τους BRICS.
Το λυσσώδες μίσος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και η Ελλάδα
 
Από την πλευρά της Δύσης, η ανένδοτη στάση της απέναντι στον Πούτιν θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί, από μια μορφή λυσσαλέου πείσματος και υπεροχής, που αρνείται να αποδεχθεί ότι έχασε τον πόλεμο, και κυρίως αρνείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι με την Ουκρανία η Ρωσία ανακτά την λαμπρότητα μιας αυτοκρατορίας.
 
Έτσι ενθαρρύνεται και συνεχίζεται η πίεση, προς πάσα κατεύθυνση, για την αποστολή πολεμικού υλικού προς τον «δημοκράτη» κ. Ζελένσκι, εν γνώσει βέβαια ότι αυτή συνεπάγεται την αμείλικτη απόφαση συνέχισης της βάρβαρης, όσο και άσκοπης δολοφονίας ανθρώπων, ανεξαρτήτως (τουλάχιστον για τη δική μου συνείδηση), αν πρόκειται για Ρώσους ή για Ουκρανούς.
 
Αλλά, η Ελλάδα, τι άραγε μπορεί να επιδιώκει με την επίδειξη αυτής της δουλικής, όσο και θανατηφόρας για την ίδια, υποτέλειας στη Δύση, αποστέλλοντας πειθήνια πολεμικό υλικό; Το οποίο, επιπλέον, όπως είναι γνωστό, δεν μας περισσεύει. Και το οποίο, σύμφωνα με τη διαρροή πληροφοριών, αφαιρείται συστηματικά από τα νησιά μας.
 
Εύλογα, λοιπόν, ανακύπτουν πλήθος ερωτηματικών, εν προκειμένω, όπως αν «έτσι, υποκύπτουμε, σιωπηρώς στις παράλογες απαιτήσεις της γαλάζιας πατρίδας»; Όπως, μήπως «έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία με τους Τούρκους, εν αγνοία του ελληνικού λαού»;
 
Όπως, αν «το πάθος ορισμένων αρμοδίων είναι τόσο έντονο, ώστε να οδηγεί στην αξιολόγηση, με υψηλότερο βαθμό, των όποιων επιθυμιών της Δύσης, από όσο τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, και δη από την επιβίωσή μας»; Και στο βάθος η μόνιμη αγωνία μη και τυχόν υπάρξει αμφιβολία για ότι εμείς « ανήκομεν στη Δύση» ψυχή τε και σώματι.
 
Υπάρχουν, φευ, και πλήθος άλλων περιπτώσεων περιφρόνησης της λαϊκής βούλησης
 
Δυστυχώς, όμως, η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση, όπου η εκάστοτε Κυβέρνηση περιφρονεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Να επικαλεστώ, ενδεικτικά, το πρόσφατο παρελθόν της υπογραφής των εγκληματικού περιεχομένου μνημονίων, που κατέστρεψαν την Ελλάδα για γενιές και γενιές.
 
Να συνεχίσω με την υπογραφή της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, που θέλω να ελπίζω ότι δεν αποτελεί την εισαγωγή συρρίκνωσης της εδαφικής μας ακεραιότητας. Και να περατώσω την αναγωγή στο πρόσφατο παρελθόν με την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το 2015, που έτσι καταδίκασε τη χώρα σε μόνιμη συνύπαρξη με το θανατηφόρο αδιέξοδο των μνημονίων.
 
Αλλά, και πέρα από τα παραπάνω, τα οποία κουρέλιασαν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός καταιγιστικού πολλαπλασιασμού περιπτώσεων, στις οποίες οι αποφάσεις, η αδράνεια, η παραποίηση γεγονότων, η αναλγησία, αλλά και η σκληρότητα καταλήγουν στην εντατικοποίηση της περιφρόνησης της κοινής γνώμης.
 
Να αναφέρω, εδώ, κάποια εντελώς πρόσφατα κρούσματα, που ξεχειλίζουν το ποτήρι της οργής. Είναι, καταρχήν, το έγκλημα των Τεμπών, που υποστήριξα ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως προμελετημένο (στο άρθρο μου της 02.2024 στο Newsbreak και στη Δημοκρατία), αλλά και στην υπόθεση του βιασμού και στην έκθεση σε πορνεία της δωδεκάχρονης του Κολωνού, αλλά και στην περίπτωση της διαρροής προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, που αν και εντελώς διαφορετικά συμβάντα, εμφανίζουν ωστόσο κοινά χαρακτηριστικά αντιμετώπισής τους (ή ορθότερα ανυπαρξία αντιμετώπισής τους).
 
Σκέφτομαι, ότι και οι τρεις αυτές περιπτώσεις, ασφαλώς πολύ διαφορετικής βαρύτητας, παραπέμπουν ωστόσο όλες στην καταβαράθρωση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, με μεθοδεύσεις που κατά περίπτωση επιλέγονται. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να οχυρώσουν τους κυρίως ενόχους σε χώρο απυρόβλητο, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζονται και προβάλλονται ως εγκληματίες κάποιοι από τους χαμηλότερους κομπάρσους της κάθε υπόθεσης.
 
Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όπως είναι γνωστό, δεν αποτελεί θεσμό και δεν υποκαθιστά το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις. Εκφράζει, όμως, θυμό, αγανάκτηση, αποδοκιμασία και, γενικώς την αντίθεση της κοινωνίας, στους εκάστοτε κυβερνητικούς χειρισμούς, στις πρωτοβουλίες τους ή και στην αδράνεια.
 
Οι συνέπειες της προσβολής του κοινού περί δικαίου αισθήματος
 
Η αγνόηση και μάλιστα με τόσο προκλητικό τρόπο, της σαφώς εκφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού διαπιστώνεται με τις 1.300.000.000 υπογραφών Ελλήνων πολιτών, για το έγκλημα των Τεμπών, που τόσο τραυματικά εκλαμβάνονται ως σκουπίδια, από τους αρμόδιους, αλλά και μέσα από το συμπέρασμα που φαίνεται να αποδέχεται ότι ανήλικα κορίτσια μπορεί να εκληφθούν ως ένοχα διότι επιλέγουν δήθεν ενσυνειδήτως την πορνεία, για να μην επιμείνω και όσο θα έπρεπε στην υπογραφή του τέλους του παραδοσιακού γάμου και της οικογένειας, με την παράλληλη αναγνώριση πολυάριθμων μορφών τους, που όμως γρονθοκοπούνται με τα γνήσια πρότυπα, κ.ο.κ.
 
Να επισημάνω, ακόμη, ότι η περιφρόνηση της βούλησης της πλειοψηφίας συνοδεύεται από το μόνιμο πια ρεφρέν, όπως αρχικά επιβλήθηκε εναντίον των έντονων αντιδράσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών, και έκτοτε καθιερώθηκε σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Ότι δηλαδή όσοι διαφωνούν με ότι παράλογο, αντεθνικό, αντικοινωνικό, άδικο η και εγκληματικό είναι άτομα ακροδεξιά ή και φασιστικά, συντηρητικά, καθυστερημένα ή ακόμη και μειωμένης αντίληψης.
 
Περιττό να προσθέσω ότι η βάση αυτής της επίθεσης δεν υπερβαίνει απλώς κάθε όριο γελοιότητας, αλλά επιπλέον αποτελεί και βαθύτατα αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Αυτά και άλλα είναι σίγουρο ότι εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους, που απειλούν να υπερβούν τον κυβερνητικό χώρο και να επεκταθούν πολύ πέραν αυτού. Η πατρίδα μας βρίσκεται έτσι στην κόψη του ξυραφιού, από πολλές απόψεις, στις οποίες φοβούμαι ότι, ήδη, προστίθεται και αυτή της ανεξέλεγκτης αποσταθεροποίησης.
 
Είθε να μας σώσει ο Θεός της Ελλάδας.
 

Σαν το σπήλαιο Πετραλώνων στην Χαλκιδική… δεν έχει! Διαβάστε το "απαράδεκτο" άρθρο, αλλά και την αληθινή ιστορία του Σπηλαίου που αποκαλύπτει τον άνθρωπο στον οποίο οφείλουμε τα πάντα...

Επισκέψιμο για το κοινό είναι από τις 28 Φεβρουαρίου, το σπήλαιο Πετραλώνων…
 
Ποια είναι όμως η ιστορία του του επιβλητικού μέρους, σύμφωνα με όσα περιγράφονται:
 
Ήταν κάτι σαν κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ότι κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε ένα σημείο όπου ακουγόταν ήχος νερού.
 
Τον Μάιο του 1959, δύο νέοι κατέβηκαν με σχοινιά και ανακάλυψαν μια σπηλιά. Αργότερα, κάτοικοι άνοιξαν μια μικρή είσοδο απ’ όπου μπορούσαν να μπαίνουν με ευκολία, κρατώντας φανάρια και κεριά για να φωτίσουν το απόλυτο σκοτάδι.
 
Όταν ανασύρθηκαν τα πρώτα απολιθώματα και ένα σχεδόν άθικτο ανθρώπινο κρανίο, το σπήλαιο των Πετραλώνων, φωτίστηκε μετά από χιλιάδες χρόνια! Πλέον έχει και ένα γενναίο λίφτινγκ, καθώς κράτησε κλειστές τις πύλες του επί 5 χρόνια.
 
Το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέλαβε την ξενάγηση στους αναμορφωμένους χώρους με την βοήθεια του προϊστάμενου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ανδρέα Ντάρλα.
 
Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο στο 10% με 20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια (!) και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί αλλά και άγρια ζώα, λιοντάρια, αρκούδες και πολλές ύαινες. Όπως μαρτυρά η πλειονότητα των απολιθωμάτων που βρέθηκαν. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη σάλα του, γνωστή ως «Σπήλαιο των κόκκινων πετρών», γιατί επικρατεί το κόκκινο από τα οξείδια του σιδήρου.
 
Ένα μοναδικό σπάνιο εύρημα στο οποίο το Μουσείο Πετραλώνων οφείλει μεγάλο μέρος από την φήμη του αλλά και την επισκεψιμότητα, είναι το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε το 1960! 
 
Το κρανίο βρέθηκε κολλημένο σε ύψος, δεν ήταν δηλαδή στο δάπεδο και ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Το ζήτημα όμως είναι ότι βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής ο οποίος το ξεκόλλησε και το έφερε στην επιφάνεια και στους επιστήμονες. Υπέδειξε βέβαια μεταγενέστερα το σημείο που το βρήκε αλλά σίγουρα είχαν χαθεί πολύτιμα τεκμήρια αφού η ανακάλυψή του δεν έγινε από ειδικούς που θα έδιναν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία με βάση την ακριβή του θέση» ανέφερε ο κ. Ντάρλας υποδεικνύοντας την περιοχή που εκτιμάται ότι ήταν το κρανίο. «Η μοναδικότητά του», συνεχίζει, «έγκειται και στο γεγονός ότι ήταν σχεδόν άθικτο».
 
Όπως αναφέρεται στην έκδοση του 2007 του ΑΠΘ με τίτλο «Πετράλωνα, ένα σπήλαιο, μια προ…ιστορία» που υπογράφουν οι Ευαγγελία Τσουκαλά και Γιώργος Κουφός, το κρανίο των Πετραλώνων τοποθετείται στο είδος Homo heidelbergensis. Στο είδος αυτό τοποθετείται μια σειρά κρανίων που ουσιαστικά περιλαμβάνουν όλες τις μορφές, οι οποίες αποτελούν την μετάβαση από το Homo erectus στο Homo sapiens και που αναφέρονται ως αρχαϊκοί Homo sapiens.
 
«Το κρανίο είναι ένα παλαιοντολογικό εύρημα, δεν είναι αρχαιολογικό. Οι αρχαιολόγοι ασχολούνται με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ανθρώπου, εμείς ασχολούμαστε με τα κόκκαλα, με φυσική ανθρωπολογία» είπε η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Μουσείου, Ευαγγελία Τσουκαλά. Όπως εξηγεί, χρονολογικά το κρανίο έχει προσδιοριστεί στα 200.000 χρόνια, όμως δεν είναι η ηλικία του αλλά η κατάσταση της διατήρησής του που το κάνει να είναι μοναδικό στον πλανήτη.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Οφείλουμε να πούμε μια αλήθεια που δεν γνωρίζω για ποιους λόγους την κρύβει το παραπάνω άρθρο.
 
Το Σπήλαιο των Πετραλώνων είναι ουσιαστικά ένα έργο του αρχαιολόγου - παλαιοντολόγου Αρη Πουλιανού.
Το Μουσείο είναι δική του επινόηση και κατασκευή και επίσης ολόκληρη η έρευνα ανήκει σε αυτόν...
Ο άνθρωπος αυτός απέδειξε ότι στον Ελλαδικό χώρο προϋπήρξε ο άνθρωπος πριν από τις γνωστές θεωρίες για την προέλευση του ανθρώπου από την Αφρική...
Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι ηλικίας 700.000 ετών και κατά τον Αρη Πουλιανό πρόγονος του Ελληνα και πολύ πιθανώς και του Ευρωπαίου... για να μην πούμε όλων των ανθρώπων.
 
(Τα αφηγήματα αυτά πρέπει να καταρρεύσουν κάποτε...
Ο Ινδοευρωπαίος, το ότι οι Ελληνες δεν είναι αυτόχθονες, το ότι το αλφάβητο το ανακάλυψαν οι Φοίνικες, οι οποίοι δεν έχουν να παρουσιάσουν στην ιστορία ούτε ένα λογοτεχνικό κείμενο, ούτε ένα ιστορικό κείμενο, ούτε έναν ποιητή κλπ. Δεν υπάρχει ούτε ένα φοινικικό όνομα...
Κάποιοι κύκλοι στους οποίους προσεταιρίζονται και κυβερνητικοί προδότες προσπαθούν να αποκύψουν από τους Ελληνες την αλήθεια...)
 
Είναι επιεικώς απαράδεκτο να αναφέρεται στο άρθρο μελέτη του 2007, κάποιων ανύπαρκτων "επιστημόνων" και να μην αναφέρεται καν το όνομα του Αρη Πουλιανού, που μετά από 12ετή μελέτη και έρευνα απέδειξε ότι το κρανίο ήταν άνω των 700.000 ετών...

Παραθέτουμε ένα κείμενο που δείχνει το τί τεράστιο έργο έκανε ο Αρης Πουλιανός, ένας αγνός πατριώτης Ελληνας και μεγάλος επιστήμονας με εξακριβωμένη αξία στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επιστημονικό κόσμο...
 
Το 1969, ο δρ. Πουλιανός, μελετώντας τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής, ανακοινώνει ότι είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Αποδεικνύει επίσης ότι η ΝΑ Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Βαλκανική, υπήρξε χώρος ανθρωπογένεσης ανεξάρτητα από την Αφρική. 
 
Απέδειξε επίσης ότι ο αρχαϊκός άνθρωπος των Πετραλώνων αποτελεί μια από τις πρώτες μορφές του Χόμο σάπιενς. 
 
Είναι δηλαδή κανονικός άνθρωπος και δεν έχει καμία σχέση με τον γορίλλα και τον χιμπατζή, τον Αυστραλοπίθηκο αφρικάνους ή τον Προκόνσουλ (Χόμο χάμπιλις). 
 
«Μπορεί να μην ήταν ωραίο παιδί», λέει ο Άρης Πουλιανός, «αλλά διέθετε έναν αρκετά ανεπτυγμένο εγκέφαλο, όπως δείχνει το μέγεθος του κρανίου του». 
 
Ο Άρης Πουλιανός είναι από την κάστα εκείνη των ανθρώπων που γι’ αυτούς γράφουν οι εγκυκλοπαίδειες. 
 
Το έργο τους αθόρυβο, πολυετές, κοπιώδες, μα η σημασία του τόσο μεγάλη που η ιστορία έχει φυλάξει αρκετές σελίδες για να την καταγράψει. 
 
«Στην αίθουσα του Θεόφραστου κοιμήθηκα πολλές βραδιές, ήθελα να νιώσω πώς ένιωθαν οι πρώτοι άνθρωποι μέσα στη σπηλιά. Κι έτσι στην αίθουσα του Θεόφραστου έβαλα ξύλινη σκάλα κι απάνω εκεί κοιμόμουνα». 
 
Ο Άρης Πουλιανός έχει συνδέσει το όνομά του με τα Πετράλωνα της Χαλκιδικής και τα υπολείμματα ενός ανθρώπου που έζησε στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
 
Το όνομα που του έδωσε ο Πουλιανός: Αρχάνθρωπος.   
 
Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων. 
 
Η ανακάλυψη του Άρη Πουλιανού είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά της παλαιοανθρωολογίας, γιατί τοποθετεί τεκμηριωμένα τον άνθρωπο έξω από την Αφρική. 
 
Σεπτέμβριος 1960.
 
Σε σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής ένας χωριανός βρήκε τυχαία ένα ανθρώπινο κρανίο. Το κρανίο αυτό έμελλε να γίνει το μήλο της έριδος που θα πυροδοτούσε μία πολύχρονη και σφοδρή διαμάχη μεταξύ του κράτους, των ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού. 
 
Τα Πετράλωνα είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό κοντά στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής.
 
Τον Μάιο του 1959, ένας βοσκός από την περιοχή, ο Φίλιππος Χαντζαρίδης, παρατήρησε μία ασυνήθιστη ρωγμή στο έδαφος. Πιστεύοντας ότι επρόκειτο για μία υπόγεια πηγή νερού, φώναξε τους συγχωριανούς του για να σκάψουν. 
 
Βέβαια, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι αυτό που είχαν ανακαλύψει στην πραγματικότητα ήταν ένα μεγάλο σπήλαιο. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, ένας από τους πρώτους που είχε μπει στη σπηλιά όταν ανακαλύφθηκε, εντόπισε ανάμεσα στους σταλαγμίτες ένα κρανίο. Ο νεαρός άντρας έσπευσε να ειδοποιήσει τις αρχές. 
 
Στο σημείο γρήγορα κατέφτασαν και ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το εύρημα ήταν παλαιολιθικό…. 
 
Το κρανίο αρχικά μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από εκεί, η μελέτη του ανατέθηκε στον γερμανό καθηγητή Μπράιντιγκερ, ο οποίος παρουσίασε τα πορίσματά του στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπολογίας στη Μόσχα τον Αύγουστο του 1964. Κατά τον Μπράιντιγκερ, το κρανίο πιθανότατα είχε πέσει στη σπηλιά από κάποια ρωγμή και η ηλικία του δεν ξεπερνούσε τα 70.000 χρόνια. Παρόλα αυτά, ήταν ένα εύρημα ύψιστης σημασίας. 
 
Μέχρι τότε, ο ελλαδικός χώρος θεωρούταν «ανθρωπολογικά νεκρός», καθώς ποτέ δεν είχαν εντοπιστεί άλλα παλαιοντολογικά απολιθώματα. Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είχε αρχίσει να κατοικείται από ινδοευρωπαϊκούς πληθυσμούς μόλις λίγες χιλιάδες χρόνια πριν. Κυριαρχούσε, δηλαδή, η πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν αποτελούσαν αυτόχθονο φύλο. Παρών στο συνέδριο της Μόσχας ήταν κι ένας έλληνας ανθρωπολόγος, ο Άρης Πουλιανός, ο οποίος γεννημένος στην Ικαρία, είχε από χρόνια φύγει στο εξωτερικό για να ειδικευτεί στο αντικείμενο της ανθρωπολογίας. 
 
Μετά τον εμφύλιο, στον οποίο είχε συμμετάσχει και πολεμήσει στο πλευρό του ΔΣΕ, μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε βιολογία. Ύστερα, πήγε στη Μόσχα προκειμένου να ειδικευτεί στο μεγάλο του πάθος, τη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης. Όταν έμαθε για το ιστορικό εύρημα κι άκουσε προσεκτικά τη μελέτη του γερμανού συναδέλφου του, τον πλημμύρισε η επιθυμία να δει με τα μάτια του το σπήλαιο και να το ερευνήσει με τις δικές του μεθόδους…. 
 
Έτσι, τον Ιανουάριο του 1965 άφησε πίσω του τη ρωσική πρωτεύουσα και βρέθηκε στα Πετράλωνα. 
 
Ο «αρχάνθρωπος των Πετραλώνων» 
 
Αρχικά, ο Πουλιανός, με τη βοήθεια των κατοίκων, κατέβηκε με φανάρια στο σπήλαιο. Παρατήρησε τους σταλακτίτες, τους σταλαγμίτες, τη δομή και τα τοιχώματά του. Η θεωρία που ανέπτυξε ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη του Γερμανού. Ήταν πεπεισμένος ότι το κρανίο ανήκε σε άνθρωπο που κατοικούσε στη σπηλιά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Έμενε να το επιβεβαιώσει μελετώντας και το ίδιο το απολίθωμα. … 
 
Πήγε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου του έδωσαν την άδεια να διεξαγάγει τις μελέτες του. Το πόρισμα που έβγαλε ήταν μια μεγάλη ανατροπή. Ο Πετραλώνειος άνθρωπος ήταν τουλάχιστον 700 χιλιάδων ετών και διέθετε αναπτυγμένη νοημοσύνη και έναρθρο λόγο. Αυτό φάνηκε από το μέγεθος του εγκεφάλου του, την ύπαρξη οστέινων και λίθινων εργαλείων στη σπηλιά-καταφύγιο, αλλά και από τη χρήση φωτιάς. Όταν πέθανε ήταν περίπου 30 με 35 ετών –ηλικιωμένος για τα δεδομένα της εποχής– και είχε ύψος 1,50. Πιθανότατα είχε καταφύγει στο σπήλαιο για να προστατευτεί από κάποιον μεγάλο παγετώνα της περιόδου. Η ηλικιακή εκτίμηση των επτακοσίων χιλιάδων χρόνων από τον θάνατό του ταίριαζε και με τα 34 στρώματα των τοιχωμάτων του σπηλαίου. Το ενδέκατο, όπου εντοπίστηκε το κρανίο, τοποθετήθηκε χρονικά από τον Πουλιανό στην Κρήνεια Περίοδο, δηλαδή περίπου επτακόσιες πενήντα χιλιάδες χρόνια πριν. 
 
Επιπλέον, η στάχτη που υπήρχε ανάμεσα στους σταλαγμίτες χρονολογήθηκε στο ένα εκατομμύριο χρόνια, γεγονός που αποδείκνυε με σιγουριά την ανθρώπινη παρουσία στο σημείο την περίοδο εκείνη….
 
Ο Πουλιανός ονόμασε τον Πετραλώνειο άνθρωπο, «Αρχάνθρωπο». Εάν οι εκτιμήσεις του έλληνα επιστήμονα ήταν σωστές, τότε επρόκειτο για τον αρχαιότερο ευρωπαιοειδή πρόγονο που είχε βρεθεί ως τότε, αλλά και τον πρώτο homo sapiens παγκοσμίως. Αυτό θα κατέρριπτε τη θεωρία περί αφρικανοκεντρικής προέλευσης του ανθρώπινου είδους. Άλλωστε, και τα χαρακτηριστικά ακόμα του αρχανθρώπου διέφεραν πολύ από αυτά των Αφρικανών «συγχρόνων» του. Επρόκειτο ξεκάθαρα για αυτόχθονα πρόγονο της καυκάσιας φυλής. Για να ενισχύσει τη θεωρία του, ο Πουλιανός κάλεσε διακεκριμένους επιστήμονες από την Ιαπωνία και την Αμερική. Ο ιάπωνας καθηγητής Μοτόζι Ικέγια, κορυφαίος πυρηνικός φυσικός, επισκέφθηκε το σπήλαιο πέντε φορές και για να εφαρμόσει την πρωτοποριακή μέθοδο του παλαιομαγνητισμού. Εν τέλει επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Πουλιανού…. 
 
Η αντιδικία με το ελληνικό κράτος 
 
Ο Άρης Πουλιανός, κατέχοντας τη θέση του επικεφαλής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, διενήργησε τις έρευνές του σε βάθος πολλών ετών. Έχοντας εξασφαλίσει την άδεια από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) έκανε ανασκαφές στο σπήλαιο, μελέτησε διεξοδικά τα πετρώματα και επένδυσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του προκειμένου να το κάνει επισκέψιμο. Το φωταγώγησε, διαμόρφωσε το «μαυσωλείο», όπως ονόμαζε τον χώρο που βρέθηκε το κρανίο, με ομοιώματα των παλαιολιθικών κατοίκων του και χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός μικρού μουσείου όπου θα εκθέτονταν όλα τα ευρήματα….
 
Παρακολουθήστε τώρα δύο πολύ ενημερωτικά βίντεο (το ένα μάλιστα από το δικό μας κανάλι) για να καταλάβετε τι είδους άνθρωπος ήταν ο Αρης Πουλιανός, αλλά και τι προδότες κυβερνούσαν και κυβερνάνε την πατρίδα μας....


από το κανάλι kikkerjen
 
από το κανάλι μας 

Η μεγάλη πλάνη του Ισραήλ

 
Άρχισε στις 10 Μαρτίου το Ραμαζάνι των Μουσουλμάνων και η πρώτη βραδινή προσευχή στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε μετά κατασταλτικών μέτρων και συγκρούσεων με την ισραηλινή αστυνομία, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του Νετανιάχου ότι δεν θα εμποδιστεί η λατρεία καμίας θρησκείας. Η αστυνομία άσκησε βία επί νεαρών προσκυνητών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που προσέγγισαν το συγκρότημα του Χαράμ αλ-Σαρίφ, που βρίσκεται στον βράχο του Ναού του Σολομώντος, το σωζόμενο δυτικό τείχος του οποίου είναι το πιο ιερό μέρος για τους Εβραίους, το Tείχος των Δακρύων, το Κοτέλ. Παρά την βία και την καταστολή, αρκετές χιλιάδες προσκυνητές κατάφεραν να περάσουν και να ασκήσουν τη θρησκευτική τους λατρεία. Εκείνο που όλοι φοβούνται (ή ελπίζουν ορισμένοι;) είναι η έκρηξη μιας νέας ιντιφάντα στην Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης.
 
Εκπρόσωπος του κόμματος των Αράβων-Ισραηλινών, Χαντάς-Ταάλ κατήγγειλε την προκλητικότητα της αστυνομίας του Ισραήλ, την οποία θεωρούσε τόσο προβλέψιμη. Επίσης η οργάνωση Αβρααμικές Πρωτοβουλίες, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επαγγέλλεται την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα μοιράζονται εξίσου Εβραίοι και Άραβες πολίτες, χαρακτήρισε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν, ντροπιαστικές και απαράδεκτες. Στη συνέχεια του ιερού μήνα για τους Μουσουλμάνους, αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μαζική προσέλευση.
 
Μένει να δούμε αν ο Νετανιάχου θα κρατήσει τον λόγο του ή θα αφήσει τον (καταδικασμένο παλαιότερα από την ισραηλινή δικαιοσύνη για τρομοκρατία) εξτρεμιστή υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά μιας γενίκευσης του πολέμου στο εσωτερικό του Ισραήλ. Είναι ο ίδιος υπουργός, μαζί με τους ομοίους του εντός και εκτός της κυβέρνησης, που προωθεί τα σχέδια εποικισμού της «καθαρής από Άραβες» Γάζας. 
 
Σε μια κοινωνία που έχει περιέλθει σε κατάσταση πανικού μετά τον αιφνιδιασμό της 7ης Οκτωβρίου, γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολο να χαραχθεί μια πορεία εξόδου από την παρούσα κρίση. Πληθαίνουν περιστατικά κτηνωδίας, αλλά και παραλογισμού που επιτείνουν το αδιέξοδο. Προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για την τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, ενώ συγχρόνως οι συγγενείς τους, αφενός διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου, αφετέρου εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τιμωρώντας τους ανθρώπους τους μαζί με τους μισητούς εχθρούς! Την ίδια στιγμή, 27 από τους Παλαιστίνιους που έχουν συλληφθεί από την ημέρα των γεγονότων, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων.
 
Πλήθος είναι οι καταγγελίες για την καθημερινή κακοποίηση των φυλακισμένων Παλαιστινίων. Ανάμεσά τους βρίσκονται γιατροί και προσωπικό παλαιστινιακών νοσοκομείων, αλλά και τυχαίοι κάτοικοι που απλώς ανήκουν στη λάθος φυλή. Την τελευταία εβδομάδα, στελέχη της UNRWA που είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν, λόγω αδυναμίας απαγγελίας κατηγοριών, κατήγγειλαν όταν υπέστησαν σωματική και ψυχολογική βία για να τους αποσπαστεί ομολογία πως η υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργάστηκε με τη Χαμάς στο τρομοκρατικό χτύπημα του τελευταίου Οκτωβρίου. 
 
Παρόλο που δεν βρέθηκαν στοιχεία, το Ισραήλ διάδωσε, χάρη στην υποστήριξη των δυτικών ΜΜΕ τη φήμη της ανάμιξης της UNRWA στην τρομοκρατία, με συνέπεια πολλές χώρες να “ευαισθητοποιηθούν” και να αναστείλουν τη χρηματοδότησή της, κάνοντας ακόμα πιο απελπιστική την κατάσταση των αποκλεισμένων κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι πλέον πυροβολούνται ανενδοίαστα από τον ισραηλινό στρατό ακόμα και όταν συγκεντρώνονται να παραλάβουν βοήθεια σε σημεία που τους έχουν υποδειχθεί ως «ασφαλή». 
 
Και ενώ το Ισραήλ, παρά τη σφαγή των αμάχων δεν έχει κατορθώσει να εξουδετερώσει την Χαμάς, αλλά υφίσταται το ίδιο απώλειες που πάντα είναι οδυνηρές για μια χώρα με μικρό πληθυσμό, την ίδια στιγμή, οι Χαρεντί, δια του αρχιραβίνου τους απειλούν ότι αν υποχρεωθούν να στρατευθούν, προτιμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα!
 
Οι ελπίδες στον Μπάιντεν 
 
Μέσα σε αυτή τη δυστοπία της βίας και της τρέλας, φαίνεται πως οι φιλελεύθεροι αντιπολιτευόμενοι τον Νετανιάχου, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ξένο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Biden. Ο τελευταίος, το περασμένο Σάββατο, 48 ώρες μετά την ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο (State of The Union address), προέβη σε δηλώσεις απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ισραήλ. Ζήτησε να μην κάνουν το λάθος που έκαναν οι ΗΠΑ με την ολοκληρωτική πολεμική εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είπε πως ο Ισραήλ έχει βεβαίως δικαίωμα να αμυνθεί και να καταδιώξει την Χαμάς, «όμως δεν μπορείτε να έχετε άλλους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, ως συνέπεια αυτού· υπάρχουν και άλλοι τρόπου να αντιμετωπίσετε το τραύμα που προκάλεσε η Χαμάς». 
 
Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να δει μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, όπου πρέπει να γίνει μια μείζων (το τόνισε επαναλαμβάνοντας τη λέξη) ανταλλαγή αιχμαλώτων και να ανοίξει μια οδό μεγάλης βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι λιμοκτονούν και στερούνται τα πάντα. Βρίσκεται σε συνομιλίες με τις φιλικές αραβικές χώρες, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτο, οι οποίες είναι έτοιμες- πάντα κατά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, να αναγνωρίσουν πλήρως το Ισραήλ, αρκεί να υπάρξει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά τη Γάζα. «Ο διευθυντής μου της CIA βρίσκεται στην περιοχή αυτή τη στιγμή που μιλάμε και κάνει συζητήσεις επ’ αυτού. Πιστεύω ότι είναι δυνατόν και ποτέ δεν θα παραιτηθώ από την προσπάθεια». 
 
Οπωσδήποτε η επόμενη μέρα όπως την βλέπει ο Biden και οι Άραβες ηγέτες, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που οραματίζονται ο Μπεν Γκβιρ, ο Σμότριτζ, η Ντανιέλα Βάις και όλο το επιθετικό θρησκο-σιωνιστικό στρατόπεδο που κυβερνά υπό τον Νετανιάχου. Οι Αμερικανοί φαίνεται να εργάζονται για την προετοιμασία μιας διάδοχης κυβέρνησης στο Ισραήλ.
 
Η πολιτική Νετανιάχου, κινδυνεύει να ανάψει φωτιά σε όλη την Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο εκεί, κίνηση που θα τους περισπούσε ακόμα περισσότερο από τον κύριο αντίπαλό τους που είναι η Κίνα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη ζημιά που ήδη υφίστανται από το άνοιγμα του μετώπου με τη Ρωσία. Η επιθυμία τους να αντιταχθούν στην αγωνιώδη προσπάθεια των αναθεωρητών Σιωνιστών να τους στρέψουν κατά του Ιράν, φανερώνεται και από την πρόσφατη Ετήσια Έκθεση των Υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ για τις απειλές ανά τον κόσμο, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου ετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Ιράν. 
 
Αυτοεκπληρούμενες προφητείες 
 
Στην ίδια έκθεση “προβλέπεται” ότι η κρίση που προκλήθηκε μετά το εν λόγω τρομοκρατικό χτύπημα θα υπονομεύσει την κυβέρνηση Νετανιάχου. Είναι μια από τις γνωστές αμερικάνικες “αυτοεκπληρούμενες” προφητείες. Η αμερικανική διοίκηση προχώρησε και σε μια ενέργεια που αγνοεί τους πόθους των ακραίων αναθεωρητών Σιωνιστών. Θα κατασκευάσει στην παραλία της Γάζας προβλήτα για τη δημιουργία θαλάσσιας οδού παροχής βοήθειας που θα έρχεται από την Λάρνακα. Δια θαλάσσης μπορούν να μεταφερθούν ασυγκρίτως περισσότερα αγαθά, τα οποία εκτός τροφίμων και φαρμάκων θα περιλαμβάνουν εξοπλισμό για αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου ύδρευσης, καθώς και οικοδομικά υλικά. Η κατεύθυνση λοιπόν που προαναγγέλλεται για την επόμενη μέρα, είναι η επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων και η αποτροπή οικοδόμησης εβραϊκών εποικισμών. 
 
Ωστόσο, αυτή η γραμμή βοήθειας και ανοικοδόμησης δεν μπορεί να υποστηριχθεί και να πραγματοποιηθεί ερήμην των Παλαιστινίων των ίδιων. Και το ζήτημα εδώ είναι ποιες δυνάμεις της παλαιστινιακής κοινωνίας θα αναλάβουν την ευθύνη για τη διανομή και διαχείριση της βοήθειας; Οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι καμία δύναμη πέραν της Χαμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Οι δε σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Χαμάς έχουν ανέβει. Προφανώς αυτό είναι εντελώς αντίθετο από τον σκοπό του πολέμου, ο οποίος ήταν η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς. Συγχρόνως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ισραηλινή επιχείρηση να ξηλωθεί εντελώς το δίκτυο της UNRWA, με την πρόφαση της “συνοδοιπορίας” με την τρομοκρατία. Ποιος απομένει; 
 
Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι θα δοθεί η εξουσία σε άλλες ειρηνικές παλαιστινιακές δυνάμεις, όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι λένε πως αυτό που έχει κατά νου δεν είναι παρά κάποιες οπλισμένες οικογένειες-συμμορίες με εμπλοκή στο έγκλημα, που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις ισραηλινές αρχές. Οι Αμερικάνοι από την πλευρά τους προσβλέπουν σε μια “νεκρανάσταση” της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία υπό άλλη ηγεσία θα αναλάμβανε την ευθύνη. Αν τίποτα από αυτά δεν περπατήσει, μένει η κάκιστη λύση, να αναλάβει τον ρόλο της διαχείρισης-διανομής ο ισραηλινός στρατός, κάτι που θα ακύρωνε εντέλει το όλο εγχείρημα. Είναι κρίσιμο το ζήτημα αυτό, διότι όποιος αναλάβει τη διαχείριση, θα αποτελέσει τον πυρήνα του νέου παλαιστινιακού κράτους. Διότι η διοίκηση Biden δηλώνει καθαρά πως θεωρεί τη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη διέξοδο. Είναι η λύση την οποία ο Νετανιάχου ρητά απορρίπτει. Έτσι οι μετριοπαθείς πολιτικοί αντίπαλοί του, όπως οι Ganz και Eisenkot στρέφουν τις ελπίδες τους στον Biden.
 
Αντίρροπες δυνάμεις στον Λ. Οίκο 
 
Όσο όμως κι αν εμφανίζεται αυτή η προοπτική σήμερα ως η βέλτιστη εναλλακτική στην άλογη αγριότητα των ακραίων, δεν θα πρέπει ωστόσο να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες. Για δύο κυρίως λόγους: 
 
1. Η στάση του Biden είναι μεσοβέζικη. Όταν το ερώτημα τίθεται κατά πόσον θα θέσει κόκκινη γραμμή όσον αφορά την (τεράστια, άνευ προηγουμένου) οικονομική και στρατιωτική στήριξη προς το Ισραήλ, δηλώνει τα εξής αντιφατικά και αυτοαναιρούμενα: μια επιχείρηση στη Ράφα θα αποτελούσε μια παραβίαση της σχέσης των ΗΠΑ με το Ισραήλ, «υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, αλλά ποτέ δεν θα εγκαταλείψω το Ισραήλ, οπότε δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή, μετά την οποία θα διέκοπτα όλον τον ανεφοδιασμό με όπλα, ώστε να μην διαθέτουν πλέον οι Ισραηλινοί το Iron Dome να τους προστατεύει». Δηλαδή, για να το διακωμωδήσει κανείς, κατά τον τύπο οικείου σιβυλλικού χρησμού: υπάρχει κόκκινη γραμμή, αλλά είναι σαν να μην υπάρχει. 
 
2. Το «δεύτερο» κράτος που προβλέπεται, το Κράτος των Παλαιστινίων, θα είναι ένα κράτος που «δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Αυτό που ευθέως δηλώνεται είναι πως δεν θα υπάρχει Χαμάς ούτε καμία άλλη αντιστασιακή οργάνωση. Εκείνο που δεν δηλώνεται όμως είναι πώς θα συγκροτηθούν οι ένοπλες δυνάμεις αυτού του Κράτους, αν αποκλειστεί κάθε ένοπλος πυρήνας του σημερινού προ-κρατικού μορφώματος. Θα “δοθούν” ένοπλες δυνάμεις προσφερόμενες από άλλες χώρες του Αραβικού κόσμου; 
 
Ή θα “οργανωθεί” από τους Αμερικάνους και τους συμμάχους τους ένα υπάλληλο ετεροδιοικούμενο στράτευμα, όπως έγινε τόσο αποτυχημένα – καθ’ ομολογίαν του Biden πλέον- στο Ιράκ; Διότι χωρίς ένοπλες δυνάμεις, θα υπάρχει κράτος αλλά θα είναι σαν να μην υπάρχει. Και τούτο, χωρίς να θέσουμε το μεγάλο ζήτημα της εδαφικής συνέχειας του κράτους που σημαίνει την εκκαθάριση των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης (πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ενέκρινε άλλες 3.500 άδειες για νέους οικισμούς!) και την αποκατάσταση συνέχειας με τη Γάζα. 
 
Η μεσοβέζικη στάση του Biden και των Δημοκρατικών δεν είναι χαρακτηρολογικό ελάττωμα του ασθενούς και γηραιού Προέδρου, αλλά αποτελεί σύμπτωμα ενός διπλού δεσμού από τον οποίον είναι εγκλωβισμένος και αυτός και το κόμμα του (το οποίο στηρίζεται από το 70% των Εβραίων της Αμερικής): από τη μία πρέπει να αποφύγει να παρασυρθεί από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των αναθεωρητών Σιωνιστών, από την άλλη όμως πρέπει να ικανοποιεί τις αξιώσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν έχει ελπίδες επανεκλογής. 
 
Μία πρόσκαιρη και ασταθής λύση 
 
Σε κάθε περίπτωση, το εύθραυστο αυτό σχέδιο είναι εκ των πραγμάτων θνησιγενές για τρεις λόγους: 
 
1. Έρχεται εκ των έξω· δεν είναι προϊόν διεργασιών εσωτερικών στην κοινωνία του Ισραήλ. 
 
2. Πρόκειται για ιδέα των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι που περιμένουν τις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι διηρημένοι ως προς τη στάση έναντι του Ισραήλ. Μια σκληρή φιλοϊσραηλινή μερίδα είναι σαφώς εναντίον της λύσης των δύο κρατών, που «θα τοποθετούσε στα πλευρά του Ισραήλ ένα τρομοκρατικό κράτος». Η μερίδα των απομονωτιστών, από την άλλη, είναι υπέρ της απαγκίστρωσης των ΗΠΑ από την κηδεμονία του Ισραήλ. 
 
3. Ο τρίτος λόγος όμως είναι ο πλέον σημαντικός. Όλα αυτά τα σχέδια είναι ασκήσεις επί χάρτου, καθώς δεν λογαριάζουν καθόλου τον παλαιστινιακό λαό. Τον αντιμετωπίζουν ως ένα αντικείμενο, μια άψυχη και άβουλη οντότητα και όχι ως υποκείμενο. 
 
Μέχρι τα γεγονότα του Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είχε αποκοιμίσει τον λαό του Ισραήλ, πείθοντάς τον ότι μπορεί να συνεχίσει τον βίο του, σαν να μην υπάρχει το παλαιστινιακό πρόβλημα, εφ’ όσον η μη επίλυσή του δεν φαινόταν να ενοχλεί κανέναν. Μετά τον Οκτώβριο όμως το πρόβλημα αυτό επανήλθε με όσο άγριο και θεαματικό τρόπο ήταν δυνατόν, και κανένας δεν μπορεί να κάνει πλέον πως δεν το βλέπει. Τώρα, κάνοντας το ίδιο λάθος, να μην λογαριάζουν τον ίδιο τον λαό της Παλαιστίνης, ετοιμάζουν μια νέα αυταπάτη, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το “σχέδιο”: Ότι μπορούν να συνεχίσουν business as usual σαν να ήταν το Παλαιστινιακό λυμένο. Τότε όμως ἔσται ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης.
 

Στην Καλλονή Βοϊου με τον φακό του Γιάννη Κατσέα (βίντεο)

από το κανάλι Giannis Katseas 
 
Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό διατηρούν οι ντόπιοι στα Γρεβενά. Ένα χωριό που το όνομά του επιβεβαιώνει την ομορφιά του. Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της χώρας μας και μπορεί εύκολα να παινεύεται για το όνομά του. 
 
Η Καλλονή (Λούντζι) είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός στα ΒΔ του νομού Γρεβενών σε υψόμετρο 1100μ στον οδικό άξονα Γρεβενών-Πενταλόφου-Ιωαννίνων. Σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Δήμου Αγίου Κοσμά, όμως πολιτισμικά ανήκει σε μια οργανική ενότητα χωριών, που φέρονται με τον όρο χωριά περιοχής Βοϊου. 
 
Πρόκειται περί χωριών που είναι κτισμένα στη «Ζώνη Δρυός» τα οποία από την συγκρότησή τους τον 17ο -18ο αιώνα σε συμπαγή οικιστικά και ενιαία πληθυσμιακά σύνολα, παρουσιάζουν κοινά ήθη και έθιμα, αναπτύσσονταςενιαίο αρχιτεκτονικό οικιστικό ύψος, απόρροια της ενασχόλησης των κατοίκων με τη μαστορική. 
 
Η Καλλονή έχει την δική της σελίδα στην ιστορία του τόπου μας, όπως, εξάλλου, και όλες οι περιοχές στην Ελλάδα. Το χωριό ονομαζόταν αρχικά Λούντζι ενώ το 1926 πήρε την ονομασία που έχει τώρα. Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή δημιουργήθηκε περίπου το 1700 από επτά οικογένειες που έψαχναν ένα μέρος καλά κρυμμένο ώστε να αποφύγουν τις επιθέσεις των Τουρκαλαβανών. Τον 18ο αιώνα το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων απελευθερώθηκε. 
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα παρατηρείται μεγάλη μετανάστευση στην Αμερική. Οι περισσότεροι κάτοικοι πηγαίνουν στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ. Φυσικά, δεν ξεχνάνε την πατρίδα και δημιουργούν αδελφότητες που έχουν ως σκοπό την συλλογή χρημάτων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν παραδοσιακά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ κάποιοι άλλοι ήταν επιδέξιοι μάστορες της πέτρας, οι λεγόμενοι καλφάδες. Μάλιστα, λέγεται πως ήταν τόσο ταλαντούχοι που η δουλειά τους έγινε γνωστή πέρα από τα στενά όρια του χωριού. Έτσι, σχημάτιζαν ομάδες οι οποίες έφευγαν την άνοιξη για να πάνε να δουλέψουν και επέστρεφαν στο χωριό τον Δεκέμβριο. Ήταν αυτοί οι μάστορες που έφτιαξαν στο χωριό τα υπέροχα πέτρινα κτίσματα που σώζονται μέχρι και σήμερα. 
 
Τα κύρια χαρακτηριστικά των κτισμάτων είναι αυτά που συναντώνται σε όλη την εποχή του Βοΐου. Είναι διώροφα με πελεκημένα αγκωνάρια, μικρά παράθυρα, που προφυλάσσονται με σταυρωτές σιδεριές, με πελεκημένες πέτρινες κολώνες που οριοθετούν την είσοδο του σπιτιού και πέτρινα τζάκια. Δείγματα της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής αποτελούν το διώροφο σχολείο, χτισμένο το 1914 και η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κτισμένη το 1864. 
 
Το 1978, το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει την ομορφιά της περιοχής και τον μοναδικό αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και την ανακηρύσσει παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό, που είναι ο μοναδικός στο Νομό Γρεβενών. Εδώ και αρκετά χρόνια το χωριό έχει ερημώσει. Το χειμώνα μένουν εκεί κάτοικοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι το χωριό παίρνει ξανά ζωή με τον πληθυσμό του να αυξάνεται. Η κορύφωση των επισκέψεων σημειώνεται γύρω στις 20 Ιουλίου. Τότε είναι που το χωριό γιορτάζει με κατάνυξη, λαμπρότητα και ένα ιδιαίτερο γλέντι που γίνεται στην κεντρική πλατεία τον Προφήτη Ηλία. Είναι τότε που το παρελθόν ξαναζωντανεύει έστω και για λίγο και οι αιώνιες πέτρες «χαμογελούν» και γλεντούν μαζί με τους ανθρώπους….

Κάποτε ονειρευόμασταν. Τώρα βιώνουμε πεζότητα!...

Ψυχό-κοινωνικό πιπεράτο του Καθηγητή Πιπερόπουλου
 
Σήμερα θα θυμίσω σε εσάς φίλες και φίλοι και στην παρέα μου της τρίτης ηλικίας (της δήθεν «χρυσής» και υπόσχομαι να γράψω κάτι για αυτή την ηλικία) ότι μια φορά και έναν καιρό είχαμε όνειρα πολλά και σκεφτόμασταν πόσα και ποια θα πραγματώσουμε με τον αγώνα μα, και σήμερα θα γίνω πικρός επειδή αυτό προστάζει η πεζότητα της πραγματικότητας που βιώνουμε…
 
Μας έχει τυλίξει μια απέραντη μοναξιά, πνιγόμαστε σε εθνική κατάθλιψη, αναιρούμε την ύπαρξή μας σε αριθμούς απίστευτους για Έλληνες και Ελλάδα, δεν λέμε καλημέρα ή καλησπέρα, δεν κοιτάμε ψηλά, αλλά ούτε καν σε επίπεδο ματιών τους ανθρώπους που έρχονται από απέναντί μας. 
 
Δεν έχουμε πια τους φίλους και τους κολλητούς να λέμε τα μυστικά μας, να μοιραζόμαστε χαρές που έτσι διπλασιάζονταν και λύπες που μειώνονταν επειδή τις βγάζαμε από το στέρνο με δάκρυα στα μάτια.
 
Έχω γράψει και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου, και λέμε σε μικρό-παρέες άνδρες και γυναίκες σε όλη την Πατρίδα μας, ότι φταίει πολύ η τηλεόραση που κατάφερε να αδρανοποιήσει πια Έλληνες και Ελληνίδες και το πολιτικό Σύστημα που έχει απαξιώσει συστηματικά τις ιδεολογίες…
 
Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα ψυχοκοινωνικά φαινόμενα, αυτά που με την ολοκλήρωσή τους μορφοποιούν νέα σχήματα, δομές, θεσμούς και θεσμικά όργανα, είναι δύσκολο, εάν όχι ακατόρθωτο, να τα μελετήσει και να τα αξιολογήσεις κανείς με επιτυχία την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
 
Τέτοια φαινόμενα βιώνουμε εδώ και χρόνια στην Πατρίδα μας καθώς η γοητευτική εικόνα της τηλεόρασης έχει αδρανοποιήσει πλήρως τον μέσο Έλληνα και Ελληνίδα που με τον τηλεοπτικό μας εθισμό αποδεικνύουμε αληθές το Κινέζικο ρητό που λέει «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις». 
 
Εκείνο που αποδίδεται στον «Γέρο της Δημοκρατίας» ότι στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και πένονται οι πολίτες, θα το προσαρμόσω στα τρέχοντα δηλώνοντας ότι σήμερα «ευημερεί η τηλεθέαση από πολίτες που πένονται...
 
Η καθημερινή τηλεοπτική πραγματικότητα ξεκινά χαράματα, καθώς οι παρουσιαστές των εκπομπών σε σταθμούς τηλεοράσεων και ραδιοφώνων πανελλαδικής εμβέλειας βοηθούμενοι από «ειδικούς» περί την οικονομία και στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης βομβαρδίζουν τα αυτιά μας με αριθμούς, επιχειρήματα, εικόνες και λεκτικές απεικονίσεις της καθημερινής μας πραγματικότητας και τελειώνει τις μεταμεσονύκτιες μικρές ώρες με τις σχετικές πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές εκπομπές. Δεχόμαστε όσα οι παρουσιαστές των εκπομπών και οι επισκέπτες τους μας σερβίρουν και οδηγούμαστε ως Έθνος με αδιαφιλονίκητη σιγουριά σε βαθιά κατάθλιψη!….
 
Θα με ρωτήσουν κάποιες και κάποιοι φίλες και φίλοι αναγνώστες κ Πιπερόπουλε εσύ που βλέπεις την ελληνική καθημερινότητα όπως όλοι μας αλλά έχεις και γνώσεις της διεθνούς πραγματικότητας πως τα βλέπεις τώρα τα πράγματα; Τι είχαμε και σήμερα δεν έχουμε;
 
Θα τα πω ωμά, έτσι για να πονέσουμε μήπως και να ξυπνήσουμε. 
 
Μια φορά κι έναν καιρό, εδώ στην γειτονιά της γενέτειράς μου Κατερίνης αλλά και στην δεύτερη Πατρίδα μου στη Θεσσαλονίκη, σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Πατρίδας μας παίζαμε μπάλα, τσιλίκι και μακριά γαϊδούρα εμείς σαν παιδιά γονιών που δεν είχαν λεφτά ούτε αυτοκίνητα, αλλά είχαμε όνειρα πολλά!… 
 
Ζούμε πια σε ένα “χρεοκοπημένο” (ουσιαστικά μολονότι όχι για ευνόητους λόγους τυπικά) Κράτος, σε μια ρημαγμένη οικονομία, σε έναν κόσμο που γέμισε πλαστικά και εικονική πραγματικότητα ψηφιακής μορφής χωρίς σάρκα και οστά, χωρίς τη χαρά και τον πόνο της ζωής, των ανθρώπινων συναισθημάτων, του έρωτα, της αγάπης, του κουτσομπολιού.
 
Και εάν συνεχίσουμε όπως πάμε θα κάνουμε καθημερινότητα τον κυνισμό…
 
Η διεθνής εμπειρία που έτσι αλόγιστα την κάναμε και ελληνική εμπειρία πιστοποιεί ότι υπάρχει καταστροφικό χάσμα ανάμεσα στη σύλληψη και δόμηση μιας ουτοπίας και στην ειλικρινή και τίμια προσπάθεια εφαρμογής της στην πράξη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά σχήματα. Και το χάσμα γίνεται ακόμη πιο καταστροφικό και οδηγεί ακόμη πιο γοργά στη θανάτωση της ουτοπίας όταν η απόπειρα πραγμάτωσής της γίνεται χωρίς ειλικρίνεια, χωρίς εντιμότητα, χωρίς πίστη στην πιθανή επιτυχία της!.. 
 
Με τον τρόπο αυτό πέρα από την πίκρα της καθολικής απογοήτευσης φαίνεται να δημιουργείται ένα πολύ πιο επικίνδυνο ψυχοκοινωνικό και πολιτικά συλλογικό συναίσθημα των Ελλήνων, που είναι «ο κυνισμός…».
 
Στρογγυλοκάθισαν επί δεκαετίες στους θώκους εξουσίας μερικές οικογένειες και οι «αυλικοί» τους και αποφασίζουν για εμάς χωρίς να μας ρωτάνε αφού εμείς τους εκλέγουμε. Χωριστήκαμε από το καλοκαίρι του 1974 σε μπλε, πράσινους και πρόσφατα μια πενταετία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολύχρωμους αριστερούς που τώρα διαλύονται εις τα εξ ων συντέθηκαν και μαλλιοτραβιούνται με προσβλητικά λόγια ενώ το «πραγματικό» Πολιτικό Σύστημα κρυμμένο πίσω από πολύ χοντρές κουρτίνες συνεχίζει να «Κυβερνά…» 
 
Θα με ρωτήσουν πάλι κάποιες φίλες και κάποιοι φίλοι αναγνώστες κ Πιπερόπουλε τελικά τι χρειαζόμαστε;
 
Θα απαντήσω άμεσα ότι ως κοινωνία, ως Λαός και άτομα αυτό που τώρα χρειαζόμαστε, όπως νομίζω το χρειάζεται ολάκερη η ανθρωπότητα, είναι κάποιοι νέοι «μύθοι» ΟΧΙ όμως παραμύθια!..
 
Οι Έλληνες έχουμε στο τρισχιλιετές συλλογικό μας υποσυνείδητο όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε τον «νέο μύθο» για να πραγματώσουμε καινοτόμα, χρήσιμα οράματα για το αύριο των παιδιών και των εγγονιών μας με κοινωνική αλληλεγγύη.
 
Χρειαζόμαστε νέα οράματα που θα μας καθοδηγήσουν ώστε να βιώνουμε το σήμερα, διδασκόμενοι από το χθες και να προγραμματίζουμε με ελπίδα για το αύριο, ξεπερνώντας τα ρεκόρ που σημειώνει η Ανθρωπότητα σε απαισιοδοξία και απελπισία!…
 
Χρειαζόμαστε ένα μύθο εμπλουτισμένο με ανθρωπιστικά συναισθήματα και αναγνώριση των ατομικών και συλλογικών μας ευθυνών απέναντι στην Ιστορία μας. Να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας, την αγάπη για τον συνάνθρωπό γιατί μόνο έτσι θα κατορθώσουμε ως ιστορικός Λαός, να προσφέρουμε στους Λαούς της Δύσης και Ανατολής οράματα και μύθους που και αυτοί, όπως και εμείς πλέον, τα χρειάζονται επιτακτικά καθώς καθημερινά δημιουργούνται νέες «Ανθρωπιστικές κρίσεις…»

Γλυφάδας Αντώνιος: «ἡ πίστις τῶν Χριστιανῶν ἐμπαίζεται ξεδιάντροπα καί πολύ εὔκολα ἀπό πολλούς, ἀκόμη καί ἀπό αὐτούς πού κατέχουν τήν ἐξουσία.»

Εγκύκλιο προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως εξέδωσε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος για την διαφημιστική αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά».
 
Ο Σεβασμιώτατος στην εγκύκλιό του τονίζει πως η διαφημιστική αφίσα της εν λόγω ταινίας προσβάλλει βάναυσα το ιερώτατο σύμβολο της Χριστιανικής Πίστεως, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού.
 
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος προσθέτει πως: «δεν θεωρείται ύβρις η προσβολή των συμβόλων της πίστεως και της Πατρίδος μας· αντιθέτως δε, γίνωνται προασπισταί των υβριστών οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς». 
 
«Όσοι, δηλαδή, διεκδικούν διάφορα δικαιώματα απολαμβάνουν κρατική προστασία, ενώ καταπατούνται και εμπαίζονται βάναυσα τα δικαιώματα των Χριστιανών και μάλιστα από αυτούς που θέλουν να προσταττεύωνται τα δικά τους δικαιώματα» - προσθέτει στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος. 
 
Διαβάστε παρακάτω την σχετική εγκύκλιο: 
 
Πρός τό Χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς καθ᾿ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως 
 
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί, 
 
Προσφάτως προεβλήθη στό 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταινία μέ τῖτλο “Ἀδέσποτα Κορμιά”. 
 
Ἡ διαφημιστική ἀφίσα τῆς ἐν λόγῳ ταινίας παρουσιάζει μιά γυναῖκα ἔγκυο γυμνή ἐπάνω σέ ἕνα σταυρό, γεγονός πού προσβάλλει βάναυσα τό ἱερώτατο σύμβολο τῆς Χριστιανικῆς Πίστεως, τόν Τίμιο καί Ζωοποιό Σταυρό τοῦ Χριστοῦ καί συνεπῶς προσβάλλει καί τήν πίστη μας σάν Χριστιανῶν. 
 
Παρά τίς ὀχλήσεις τῆς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων καί ἄλλων φορέων τόσο πρός τό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ ὅσο πρός τήν Διεύθυνση τοῦ ἐν λόγῳ Φεστιβάλ, προκειμένου ἡ ἐπαίσχυντη ἀφίσα νά ἀποσυρθῇ, ἐντούτοις παρέμεινε ὡς εἶχε. 
 
Ἀδελφοί μου, 
Δυστυχῶς ζοῦμε σέ μιά ἐποχή πού κάθε τι ἀντιχριστιανικό προβάλλεται σάν “μοντέρνο” καί πρωτοπόρο καί κάθε τι χριστιανικό σάν “ντεμοντέ”. 
 
Ζοῦμε σέ μιά ἐποχή πού μέ πολλή μεγάλη εὐκολία ἡ πίστις τῶν Χριστιανῶν ἐμπαίζεται ξεδιάντροπα καί πολύ εὔκολα ἀπό πολλούς, ἀκόμη καί ἀπό αὐτούς πού κατέχουν τήν ἐξουσία. 
 
Βεβαίως, οὔτε ὁ Χριστός οὔτε ἡ πίστις μας μποροῦν νά θιγοῦν ἀπό ὁ,τιδήποτε. Ὅμως, θιγόμεθα ἐμεῖς, πού πιστεύουμε στόν Χριστό. 
 
Σέ μία καλῶς εὐνομούμενη δημοκρατική Χώρα πρέπει νά εἶναι σεβαστές οἱ ἀπόψεις καθενός, ἐφ᾿ ὅσον εὑρίσκονται ἐντός τῶν ὁρίων πού προβλέπει τό Σύνταγμα. 
 
Παρά ταῦτα διαπιστώνουμε μέ πολλή θλίψη, ὅτι θεωρεῖται ὕβρις μόνον ἡ καθ᾿ οἱονδήποτε τρόπο προσβολή τῶν ἀπόψεων ὁποιουδήποτε, ὅσο ἀκραία καί ἄν εἶναι, ἀλλά δέν θεωρεῖται ὕβρις ἡ προσβολή τῶν συμβόλων τῆς πίστεως καί τῆς Πατρίδος μας· ἀντιθέτως δέ, γίνωνται προασπισταί τῶν ὑβριστῶν οἱ ἁρμόδιοι κρατικοί φορεῖς. 
 
Ὅσοι, δηλαδή, διεκδικοῦν διάφορα δικαιώματα ἀπολαμβάνουν κρατική προστασία, ἐνῷ καταπατοῦνται καί ἐμπαίζονται βάναυσα τά δικαιώματα τῶν Χριστιανῶν καί μάλιστα ἀπό αὐτούς πού θέλουν νά προσταττεύωνται τά δικά τους δικαιώματα. 
 
Καί εἶναι ἐπίσης ἄξιο προσοχῆς τό γεγονός, ὅτι, ἄν καθυβρίζετο ὁ ἡγέτης ἑνός ἄλλου θρησκεύματος, ὅλοι θά ἀντιδροῦσαν, ἐνῶ, ὅταν ὑβρίζεται ὁ Χριστός καί ἡ πίστις στόν Χριστό, ὅλοι σπεύδουν νά ἐκφράσουν τόν θαυμασμό τους στό δῆθεν καλλιτεχνικό δημιούργημα, ἤ μᾶλλον θά ἔλεγα σατανούργημα. 
 
Ἀδελφοί μου, 
Μέ τά καιρούς παρουσιαζόμενα βλάσφημα τάχα καλλιτεχνήματα προσβάλλεται ἡ ἐλευθερία τοῦ προσώπου μας καί τῶν θρησκευτικῶν μας πεποιθήσεων. 
 
Γι᾿ αὐτό ἐθεωρήσαμε ἀναγκαῖο νά σᾶς ἐνημερώσουμε γι᾿ αὐτό πού συμβαίνει, διότι πρέπει νά ἐκφράζουμε τήν δυσαρέσκειά μας ὅλοι, πρός ὅλους τούς ὑπευθύνους, καί μέ κάθε νόμιμο καί εἰρηνικό τρόπο νά ἀντιδροῦμε, ὅπως ἔχουμε δικαίωμα ἀπό τό Σύνταγμα. 
 
Μέ θλίψη γιά τά τεκταινόμενα καί ἀγάπη πρός ὅλους 
 
Ὁ Ποιμενάρχης σας 
† Ὁ Γλυφάδας,
Ἑλληνικοῦ, Βούλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ 
 

Γάζα: Δεν υπάρχουν πλέον μωρά «φυσιολογικού μεγέθους». Η πείνα και η εξάντληση μαζί με το ψυχολογικό πρόβλημα πλήττουν τις χιλιάδες εγκύους.

Οι γιατροί βλέπουν περισσότερο βρέφη που γεννιούνται νεκρά και περισσότερους θανάτους νεογνών
 
 
Στη Γάζα, οι γιατροί δεν βλέπουν πλέον «μωρά φυσιολογικού μεγέθους»: αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες Παρασκευή «τρομοκρατημένος» για τις κατά μέσο όρο 180 γυναίκες οι οποίες, πεινασμένες, αφυδατωμένες, φέρνουν παιδιά στον κόσμο στον παλαιστινιακό θύλακο κάθε μέρα.
 
«Προσωπικά, φεύγω από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα με τρόμο για το ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα, για τις 650.000 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, πάνω απ’ όλα για τις 180 γυναίκες που γεννούν καθημερινά», τόνισε ο Ντόμινικ Άλεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ψηφιακά, μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.
 
Μπόρεσε να επισκεφθεί κάποια νοσοκομεία όπου εξακολουθούν να λειτουργούν μαιευτήρια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας — όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι αφότου άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
 
«Γιατροί ανέφεραν πως δεν βλέπουν πλέον βρέφη φυσιολογικού μεγέθους (…) Αντιθέτως, τραγικά, βλέπουν περισσότερο βρέφη που γεννιούνται νεκρά και περισσότερους θανάτους νεογνών», συνέχισε ο κ. Άλεν, περιγράφοντας έγκυες «εξαντλημένες, από τον φόβο, από το ότι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν επανειλημμένα, από την πείνα», από την αφυδάτωση… 
 
«Οι μητέρες θα έπρεπε να παίρνουν τα μωρά τους στην αγκαλιά τους, όχι να τα τυλίγουν σε νεκρικούς σάκους», ξέσπασε.
 
Υπογράμμισε επίσης την έλλειψη βασικών προϊόντων, όπως τα αναισθητικά για περιπτώσεις που χρειάζονται καισαρικές τομές, και κατήγγειλε την άρνηση των ισραηλινών αρχών να αφήσουν να περάσουν φορτία της UNFPA με βοήθεια, ιδίως «κιτ μαιευτικής», και ότι αφαιρούν είδη όπως φακοί, ή φωτοβολταϊκά πλαίσια. 
 
«Αν μπορούσα να ζωγραφίσω έναν πίνακα όσων είδα και άκουσα όσο ήμουν στη Γάζα (…) είναι εφιάλτης μεγαλύτερος από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα», είπε. «Χειρότερος από ό,τι θα μπορούσα να περιγράψω, από ό,τι δείχνουν οι φωτογραφίες, από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».
 
Όσα είδε διασχίζοντας τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είπε πως «του ράγισαν την καρδιά», κάνοντας λόγο για «απερίγραπτα συναισθήματα» στα μάτια των ανθρώπων.
 
«Όλος ο κόσμος που είδαμε, με τον οποίο μιλήσαμε, ήταν αποστεωμένος, τρομερά αδυνατισμένος, πεινούσε, έκανε χειρονομίες προσπαθώντας να μας πει πως χρειάζεται κάτι να φάει», περιέγραψε.
 
Αφηγήθηκε ακόμη ότι περνώντας από σημείο ελέγχου του στρατού, είδε «μικρό αγόρι, που ήταν δεν ήταν 5 χρονών, να βαδίζει τρομοκρατημένο, με τα χέρια ψηλά, έχοντα πίσω του την αδελφή του, ένα-δυο χρόνια μεγαλύτερη, που κρατούσε λευκή σημαία».
 
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
 
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Ναυτεμπορική
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Το έγκλημα του Ισραήλ είναι πλέον πολλαπλάσια μεγαλύτερο από το έγκλημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.... 
Είναι τόσο τρομερά όσα συμβαίνουν στην Γάζα στον άμαχο πληθυσμό τους τελευταίους μήνες, που η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου φαντάζει ένα απλό περιστατικό...

Πώς αλλάζει τον πόλεμο η τεχνητή νοημοσύνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον πόλεμο
 
Του Andreas Kluth
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον πόλεμο, μαζί με σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Θα είναι όμως η αλλαγή “αποκαλυπτικού” χαρακτήρα ή εξελικτική; Για χάρη της ανθρωπότητας, ας ελπίσουμε για το δεύτερο.
 
Η τεχνολογική καινοτομία πάντα άλλαζε την τέχνη του πολέμου. Έτσι έχουν τα πράγματα από την άφιξη των αρμάτων, των αναβολέων, της πυρίτιδας, των πυρηνικών όπλων και σήμερα των drones, όπως αποδεικνύουν καθημερινά Ουκρανοί και Ρώσοι.
 
Το αγαπημένο μου παράδειγμα (ακριβώς επειδή είναι τόσο απλό) είναι η μάχη του Koeniggraetz τον 19ο αιώνα, στην οποία οι Πρώσοι νίκησαν τους Αυστριακούς, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Γερμανία θα ενωνόταν με κέντρο το Βερολίνο και όχι τη Βιέννη. Οι Πρώσοι κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό επειδή είχαν οπισθογεμή όπλα, τα οποία μπορούσαν να ξαναγεμίσουν γρήγορα ενώ ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος, ενώ οι Αυστριακοί είχαν εμπροσθογεμή τουφέκια, τα οποία γέμιζαν πιο αργά ενώ στέκονταν όρθιοι. 
 
Υποδομή και όχι όπλο
 
Εάν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν παρόμοια με αυτό το είδος τεχνολογίας, είτε οι ΗΠΑ είτε η Κίνα, που διεκδικούν την ηγεσία στον τομέα, θα μπορούσαν να ελπίζουν να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή για μια φευγαλέα στιγμή. Ως στρατιωτική τεχνολογία, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει λιγότερο με τουφέκια τα οποία φέρουν κλειστό κάλυμμα και περισσότερο με τον τηλέγραφο, το διαδίκτυο ή ακόμα και τον ηλεκτρισμό. Δηλαδή, είναι λιγότερο ένα όπλο και περισσότερο μια υποδομή που σταδιακά θα μεταμορφώσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των μαχών.
 
Το κάνει ήδη. Οι δορυφόροι και τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αμερικής καταγράφουν τώρα τόσο πολλές πληροφορίες που κανένας στρατός ανθρώπων δεν θα μπορούσε να τις αναλύσει όλες αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει, για παράδειγμα, στους Ουκρανούς χρήσιμες συμβουλές για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων σε χρόνο ικανό για άμεση δράση. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιώτες μοιάζουν με τους γιατρούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να τους καθοδηγούν σε δέσμες δεδομένων ακτίνων Χ. 
 
Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα είδη ρομπότ που θα λειτουργούν, για παράδειγμα, ως αυτοματοποιημένοι βοηθοί για πιλότους μαχητικών. Ένας άνθρωπος θα εξακολουθεί να πιλοτάρει ένα μαχητικό, αλλά θα περιβάλλεται από ένα σμήνος από drones που θα χρησιμοποιούν αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν και – με την άδεια του πιλότου – να εξοντώνουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού ή τα επίγεια στρατεύματά του. Τα ρομπότ δεν θα νοιάζονται καν αν τελειώσουν τον “βίο” τους κατά τη διαδικασία, αν αυτή είναι η μοίρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σώσει ζωές, καθώς και κόστος και να απελευθερώσει τους ανθρώπους ώστε να επικεντρωθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής.
 
Ο θάνατος στα χέρια του αλγόριθμου;
 
Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι αυτά τα ρομπότ πρέπει ακόμη κι έτσι να αναζητούν ανθρώπινη άδεια πριν σκοτώσουν. Δεν νομίζω ότι πρέπει ποτέ να εμπιστευτούμε έναν αλγόριθμο ώστε να έχουμε επαρκή συνείδηση για να κρίνουμε, ας πούμε, εάν οι άνθρωποι με πολιτικά ρούχα είναι πιθανό να είναι άμαχοι ή μαχητές – μολονότι και οι άνθρωποι είναι εμφανώς κακοί στο να επισημαίνουν τη διαφορά. Ούτε πρέπει να αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να αξιολογεί εάν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που απαιτείται για την τακτική επιτυχία μιας αποστολής είναι αναλογικός με τον στρατηγικό στόχο.
 
Επομένως, το υπαρξιακό ερώτημα δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη καθαυτή. Ο Paul Scharre στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, συγγραφέας σχετικά με το θέμα, υποστηρίζει ότι αντ’ αυτής αφορά κυρίως τον βαθμό αυτονομίας που δίνουμε εμείς οι άνθρωποι στις μηχανές μας. Θα βοηθά ο αλγόριθμος στρατιώτες, αξιωματικούς και διοικητές ή θα τους αντικαταστήσει;
 
Αυτό, επίσης, δεν είναι ένα εντελώς νέο πρόβλημα. Πολύ πριν από την τεχνητή νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα κατασκεύασε συστήματα “νεκρών χεριών”, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται Perimeter. Είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία για την έναρξη πυρηνικών επιθέσεων μετά τον πιθανό θάνατο της φυσικής ηγεσίας του Κρεμλίνου σε επίθεση. Ο σκοπός είναι προφανώς να πειστεί ο εχθρός ότι ακόμη και ένα επιτυχημένο πρώτο χτύπημα θα οδηγούσε σε Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (MAD). Αναρωτιέται όμως κανείς τι θα γινόταν αν το Perimeter, το οποίο αναβαθμίζουν οι Ρώσοι, παρουσιάσει δυσλειτουργία και ενεργοποιηθεί κατά λάθος.
 
Άρα το πρόβλημα έγκειται στο πόσο αυτόνομα αποφασίζουν οι μηχανές. Στην περίπτωση των πυρηνικών όπλων, το διακύβευμα είναι αυτονόητα υπαρξιακό. Αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό με όλα τα υπόλοιπα “θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα” (LAWS), όπως ονομάζονται επίσημα τα ρομπότ-δολοφόνοι.
 
Υπάρχει η πιθανότητα ένας αλγόριθμος να παίρνει σωστές αποφάσεις και να ελαχιστοποιεί τον θάνατο. Γι’ αυτό τον λόγο ορισμένα συστήματα αεράμυνας χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη – είναι ταχύτερη και καλύτερη απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Ωστόσο, ο κώδικας μπορεί επίσης να αποτύχει ή, πιο “διαβολικά”, να προγραμματιστεί για να μεγιστοποιήσει τον πόνο. Θα θέλατε ποτέ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ή η Χαμάς να αναπτύξουν ρομπότ-δολοφόνους;
 
LAWS
 
Οι ΗΠΑ, ως οι πιο προηγμένες τεχνολογικά, κατά κάποιο τρόπο ηγούνται ως προς το καλό παράδειγμα και κατά κάποιο τρόπο όχι. Στην αναθεώρηση του πυρηνικού τους δόγματος το 2022, ανέφεραν ότι πάντα θα διατηρούν έναν άνθρωπο “στον βρόχο” όταν λαμβάνονται αποφάσεις εκτόξευσης. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα έχουν κάνει παρόμοια δήλωση. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης μια “Πολιτική Διακήρυξη για την Υπεύθυνη Στρατιωτική Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Αυτονομία”. Υποστηρίζεται από 52 χώρες και απαιτεί κάθε είδους “διασφαλίσεις” όσον αφορά τα LAWS.
 
Δεν καλεί όμως σε απαγόρευσή τους. Και εκεί είναι που οι ΗΠΑ, όπως συχνά σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, θα μπορούσαν να παίξουν έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για ορισμένα συμβατικά όπλα, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τις καταστροφικές τεχνικές θανάτωσης, όπως οι νάρκες ξηράς, προσπαθεί να απαγορεύσει εντελώς τα αυτόνομα ρομπότ-δολοφόνους. Ωστόσο οι ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται σε μια απαγόρευση. Αντίθετα, θα έπρεπε να υποστηρίξoυν την απαγόρευση και να πείσουν την Κίνα να πράξει το ίδιο.
 
Ακόμα φυσικά κι αν ο κόσμος πει όχι στα LAWS, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξακολουθεί να δημιουργεί νέους κινδύνους. Θα επιταχύνει τόσο πολύ τις στρατιωτικές αποφάσεις που οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν χρόνο να αξιολογήσουν μια κατάσταση και σε συνθήκες ακραίας πίεσης είτε να κάνουν μοιραία λάθη είτε να παραδοθούν στον αλγόριθμο. Αυτό ονομάζεται μεροληψία αυτοματισμού, που αποτυπώνει την κατάσταση όπου, για παράδειγμα, οι άνθρωποι αφήνουν το GPS του αυτοκινήτου τους να τους οδηγήσει σε μια λίμνη ή σε έναν γκρεμό.
 
Ο κίνδυνος, ωστόσο, έχει αυξηθεί μαζί με τη στρατιωτική καινοτομία από τότε που ο Homo sapiens έδεσε για πρώτη φορά τις πέτρες του σε λόγχες. Και μέχρι στιγμής έχουμε γενικά μάθει να διαχειριζόμαστε τους νέους κινδύνους. Εφόσον εμείς οι άνθρωποι, και όχι τα bots μας, παραμείνουμε αυτοί που θα λαμβάνουμε τις τελευταίες και πιο υπαρξιακές αποφάσεις, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα εξελιχθούμε παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη, αντί να εξασφανιστούμε μαζί της.
 
Απόδοση – Επιμέλεια – Επιλογή Κειμένων (2019-2024): Γ.Δ. Παυλόπουλος
Πηγή: Bloomberg
το είδαμε ΕΔΩ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.