ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Στον διεθνή πάτο ο κατώτατος μισθός Ελλάδας. Κίνημα για αύξηση τώρα!
Wednesday
02/01/2019
22:42 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Iskra_gr
0

Σχόλιο G-M-R:     “Κίνημα για αύξηση τώρα”!

Με κομματικό συνδικαλισμό, με “τι κι αν είναι Κατοχικός” κομματοκρατικό κοινοβουλευτισμό μας κουνάνε και τον δάκτυλο των υποδείξεων και των επικρίσεων. Ποιοί; Οι μνημονιακοί; Όχι !!, οι “αντιμνημονιακοί”. Γι’ αυτούς, το ΜΑΖΙ, δεν σημαίνει αλληλέγγυο αγώνα και μέτωπο, σημαίνει ΜΟΝΟ ΨΗΦΟΥΣ.

 

 

 

Iskra_gr, 2 Ιαν. 2019


 

Τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως παρέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) σε άρθρο του με τίτλο «These countries have the highest minimum wages».

Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία.

Η στήριξη των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, τονίζει το δημοσίευμα.

Στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού με την Ελλάδα να ξεκινάει συζητήσεις για το ύψος της αύξησης του, στις αρχές του 2019, τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια καθώς θα φτάσει το 22%.

Από την άλλη στη Γαλλία, υπό την πίεση των «κίτρινων γιλέκων» ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός.

Την ίδια στιγμή στην Αυστραλία που βρίσκεται στη κορυφή της κατάταξης υπάρχει ένταση μεταξύ της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας, η οποία καθορίζει τον κατώτατο μισθό, και των συνδικάτων που θέλουν περισσότερα.

Οι ακαδημαϊκές μελέτες είναι ανάμικτες, αμφισβητώντας ιδέες που έχουν διατυπωθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα ότι τα όρια κατώτατων αμοιβών οδηγούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και λιγότερες ώρες που προσφέρονται στους εργαζομένους, ενώ παράλληλα βλάπτουν τις μικρές επιχειρήσεις και ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.

«Πριν από τριάντα χρόνια, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους σε έρευνες ότι οι κατώτατοι μισθοί είχαν σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι πλέον αλήθεια σήμερα», δήλωσε ο Arindrajit Dube, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε δραστικά με νόμο το 2012 του μνημονιακού καθεστώτος, κατά 22% για τους εργαζόμενους και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, από 660€ στα 500€ καθαρά και για τους νέους στα 420€ καθαρά, ενώ καταργήθηκαν και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για το ύψος του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω γενικής κατακραυγής και για προεκλογικούς ψηφοθηρικούςλόγους, μιλάει για πολύ μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, χωρίς όμως να καταργεί ούτε καν το ανελεύθερο καθεστώς που ακυρώνει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το δυστύχημα είναι ότι τα συνδικάτα και ιδίως η ΓΣΕΕ, πλην εξαιρέσεων από ταξικές συνδικαλιστικές παρατάξεις (βλ. ΜΕΤΑ κ.λπ.), δεν αντιδρούν και δεν θέτουν στην ατζέντα τους για διεκδίκηση και κινητοποιήσεις, την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αυτήν την ώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζί με ταξικές συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα συνδικάτα ταξικού αγωνιστικού προσανατολισμού, χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλία να φορέσουν τα κίτρινα γιλέκα” τους ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος και να βγουν πρωτοποριακά στους δρόμους για αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, συμπαρασύροντας σε ένα ευρύ κίνημα “κίτρινων”, αλά ελληνικά, γιλέκων όλες τις λαϊκές τάξεις και τα λαϊκά στρώματα.

 

Πηγή: iskra.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.