ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Στη Μνήμη Νίκου Στεφανή
Monday
30/01/2023
00:07 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

Σχόλιο GMR: Ο Νίκος ήταν ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ, εκεί που “δεν έπρεπε” για να ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙ. Ήταν ο Νίκος ο ΑΤΑΚΤΟΣ, ο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. Ηταν ο Νίκος που συχνά έλεγε, “εγώ αδελφέ δεν σε πούλησα ποτές, όπως και ‘σύ ποτές δεν με πούλησες αλήθεια δεν είναι;“.

Ήταν και ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Νίκος ΜΑΣ.

Τιμή μας που βρεθήκαμε ΠΛΑΪ-ΠΛΑΪ.

ΠΑΝΑΞΙΟΣ ο Νίκος Στεφανής για την εμπιστοσύνη του ΙΜΔΑ προς αυτόν και την αγάπη προς αυτόν, της Μεγάλης Κυρίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Προέδρου του ΙΜΔΑ Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου!

Αιωνία του η Μνήμη, για εμάς και τους επόμενους να του μοιάσουμε, ο ίδιος έχει Αγιάσει.-

_.

 

 

 

+ 20 Ιανουάριος 2023

 

 

 

 

 

 

Bαθειά θλίψη για τον ξαφνικό χαμό, του φίλου και συναγωνιστή Νίκου Στεφανή, μηχανικού ορυχείων της ΔΕΗ, σε ηλικία 68 ετών. Του γλυκύτατου Νικόλα με την παιδική ψυχή και το μαχητικό και ανυπότακτο πνεύμα.

 

Ο Νίκος Στεφανής ήρθε σε σύγκρουση με το κατεστημένο της ΔΕΗ, όταν δημοσίευσε μελέτες για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ορυχείων και τη μείωση της σπατάλης (συγκεκριμένα, οι μελέτες του αφορούσανε την προληπτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ορυχείων και την εξοικονόμηση ενέργειας από μείωση κατανάλωση ρεύματος με κάποιες αλλαγές στους περιστροφείς (ράουλα)). Κατήγγειλε συχνά τις ληστρικές πρακτικές εξόρυξης της ΔΕΗ και γενικότερη, τραγική, διαχείριση των λιγνιτοφόρων κοιτασμάτων εκ μέρους της. Το πλήρωσε ακριβά αφού πέρασε χρόνια στο “ψυγείο” της ΔΕΗ, στην προσπάθεια της διοίκησης της επιχείρησης να τον κάνει να σωπάσει. Δεν τα κατάφεραν. Σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει με την παντοδύναμη ΔΕΗ, ο “άτακτος” Νίκος, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, κατήγγειλε την εργοδότρια εταιρεία του και το Ελληνικό Δημόσιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη ρύπανση του περιβάλλοντος στις Περιοχές Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί η Ελλάδα για παραβίαση του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και να χαρακτηριστεί ως «έγκλημα κατά της ζωής» ή μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Πιο πρόσφατα, συνταξιούχος πλέον, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου για τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο 2017, που προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία για την εταιρεία, οδηγησε σε καταστροφή τμήματος του παρακείμενου οικισμού των Αναργύρων και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επτά στελέχη της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του τότε διευθύνοντος συμβούλου, καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε οκτώ μήνες φυλάκισης για “κοινώς επικίνδυνη βλάβη”, με αναστολή φυσικά. Για το θράσος του να υποδείξει την εταιρεία ως υπεύθυνη, η ΔΕΗ του έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση η οποία δεν εκδικάστηκε ποτέ.

Ο ακούραστος Νίκος δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Στα είκοσι χρόνια που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, ενώ κατέθετε συχνά τις απόψεις του σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα των οποίων ήταν καλός γνώστης. Στην τελευταία μας συνάντηση πριν από περίπου ένα μήνα, συζητούσαμε την αναφορά κατά της ΔΕΗ που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και τις νέες του ιδέες για να αναγκαστεί, επιτέλους, η ΔΕΗ να πληρώσει για την περιβαλλοντική βλάβη που έχει προκαλέσει στη Δυτική Μακεδονία.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

 

Πηγή: antigoldgr.org

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.