ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Βαθιά υπόκλιση στον Μίκη – Μία εκτυφλωτική τροχιά
Saturday
11/09/2021
15:51 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Μίκης Θεοδωράκης Νεφέλη Λυγερού
0

Σχόλιο GMR: Ο ίδιος αναφέρει πόσο τον επηρέασε η μετατροπή της κηδείας του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά σε κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση. Παρουσία χιλιάδων πολιτών, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε το ποίημά του «πάνω σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα».

Ο Θεοδωράκης εξομολογείται «Αυτό το ποίημα έφθασε στα χέρια μου μαζί μ’ ένα σημείωμα: «κάνε 10 αντίγραφα και δώστα σε 10 πατριώτες. Μ’ αυτό το ποίημα κάναμε την πρώτη πράξη αντίστασης».

Η GMR ακουλουθώντας λόγια και πράξεις τεράστιων δασκάλων- πατριωτών, ζητάει κάτι παρόμοιο τόσα χρόνια. Να διακινείται από μερικά άτομα πχ 5 σε άλλα δέκα άτομα μια πρόταση-συνυπογραφή-κείμενο-καταγγελία, ούτως ώστε τα 5 αρχικά άτομα (ομάδα) να κατορθώσουν να σχηματίσουν ομάδα 55 ατόμων με τους υπόλοιπους κοκ.

_.

 

 

 

 

Νεφέλη Λυγερού, 8 Σεπ. 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνδύασε το μουσικό ταλέντο με την πολιτική δράση, βάζοντας τα θεμέλια για μία «μαχόμενη κουλτούρα», όπως ο ίδιος την είχε ονομάσει. Η μεταφύτευση στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής μουσικής έθεσε κάποιες βάσεις για την μουσική παιδεία. Στο Μεσοπόλεμο εμφανίσθηκαν σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και γράφτηκαν ορισμένα δυναμικά έργα, αλλά ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το εγχείρημα εγκλωβίζεται σ’ έναν στείρο ακαδημαϊσμό και δεν καταφέρνει να δημιουργήσει αξιόλογο κοινό.

Στα μεσαία και ανώτερα αστικά στρώματα κυριαρχεί απολύτως το ελαφρό τραγούδι, που μιμείται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το 1948, διαρκούντος του εμφυλίου πολέμου, ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις κάνει μία ιστορική διάλεξη, με την οποία «νομιμοποιεί» το ρεμπέτικο τραγούδι. Μέχρι τότε, τα αστικά στρώματα το ταύτιζαν με τους χασικλήδες. Το ίδιο και το μπουζούκι, που ήταν το κύριο μουσικό όργανο των ρεμπέτηδων.

Ο Χατζηδάκις είναι ένας ευαίσθητος αστός συνθέτης με κεντροδεξιά πολιτική τοποθέτηση. Αντιμετωπίζει την λαϊκή μουσική δημιουργία σαν πηγή έμπνευσης και υλικό. Με την άρτια μουσική του κατάρτιση και το ταλέντο του γράφει έργα, τα οποία ουσιαστικά θέτουν τις βάσεις της έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.