ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

ΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΙΚΑΙΟ
Friday
27/03/2020
02:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης G-M-R
0

 

G-M-R, 27 Μαρτίου 2020

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΙΚΑΙΟ.zip

 

 

Έθνική πολιτιστική ταυτότητα
Tuesday
04/02/2020
14:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κείμενα Γνώμης Γεώργιος Σκλαβούνος
0

 

Γεωρ. Σκαλβούνος(*)

 

Έθνική πολιτιστική ταυτότητα[1]ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ

 

(*)Οικονομολόγος. Κοινωνιολόγος

 

Εθνική Ταυτότητα ή Εθνική Συνείδηση;
Tuesday
04/02/2020
12:42 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κείμενα Γνώμης Γεώργιος Σκλαβούνος
0

Αναρτούμε κείμενο του κ. Γεωργίου Σκλαβούνου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πολιτεία 1982 τεύχος 3

 

Σχόλιο GMR: Το κείμενο “εθνική ταυτότητα η εθνική συνείδηση;” είναι η μαύρη τρύπα της ιστορικά εξελιγμένης ατομικής και συλλογικής ελληνικής ψυχής.

Είναι, όπως με δέος το αντιλαμβανόμεθα, η απορρόφηση και η ανα-δημιουργική καταγραφή, της απόλυτης συμπύκνωσης, της ελληνικής ψυχής.

Αυτή η συμπύκνωση, αυτή η πυκνή μεθοδολογική και εννοιολογική καταγραφή-ανάλυση-σύνθεση-εργαλείο ανα-σύνθεσης, της ελληνικής ψυχής, είναι παράλληλα πανανθρώπινης αξίας.

 

 

Γεωρ. Σκαλβούνος(*)

 

 

 

Εθνική Ταυτότητα ή Εθνική Συνείδηση;_ Περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1982,Τευχ 3.

 

Το πρώτο λινκ είναι σε PDF από το περιοδικό Πολιτεία.

Εθνική Ταυτότητα ή Εθνική Συνείδηση_ Περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1982,Τευχ 3.

 

Το δεύτερο λινκ είναι το ίδιο κείμενο σε word (αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας της GMR, μα άξιζε τον κόπο) προκειμένου να καταστεί πιο ευανάγνωστο για τον αναγνώστη μας.

Εθνική Ταυτότητα ή Εθνική Συνείδηση_ΤΕΛΙΚΟ (1)Περιοδικο ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1982 Τευχ 3.

 

(*)Οικονομολόγος. Κοινωνιολόγος

Εκνευρίστε τις εξουσίες, αρχίστε να σκέπτεστε (Ψηφιακός Μεσαίωνας ή Άμεση Δημοκρατία;)
Thursday
13/12/2018
21:44 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Κώστας Λάμπος
9

 

Κώστας Λάμπος , 9 Δεκ. 2018

 

 

Αφιερώνεται στον εγγονό μου Θησέα-Επίκουρο

 

«Μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος»

Πρωταγόρας

 

Είναι στη φύση του κεφαλαίου, κατά «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό’, να κανιβαλίζει και να βαμπιρίζει. Αυτή η ιδιότητα του μεγάλου κεφαλαίου να τρώει το μικρό είναι γνωστή από την εποχή του πρώιμου καπιταλισμού και καταγράφτηκε ως δόγμα ‘lese faire laissez passer’ και επί το λαϊκότερον ως ‘ελεύθερος ανταγωνισμός’. Ελεύθερος ανταγωνισμός όμως μεταξύ άνισων μεγεθών κεφαλαίων και υπό διαφορετικές, ευνοϊκές για το μεγάλο και δυσμενείς για το μικρό κεφάλαιο, συνθήκες δεν υπήρξε ποτέ, δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ποτέ και στο μέλλον, πράγμα που οδηγεί στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα ολιγοπωλιακής παραγωγής και ακραίας ανισοκατανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και αποκαλύπτει ότι το δόγμα περί ‘ελεύθερου ανταγωνισμού’ δεν είναι παρά μια ταξική ιδεολογία που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η πραγματικότητα έγινε, ακόμα και από την εποχή του λεγόμενου ‘πρώιμου καπιταλισμού’, κατανοητή από το μικρό κεφάλαιο, το οποίο ως πολιτικά αριθμητικά υπέρτερο διεκδίκησε και κατάφερε, συμμαχώντας με τα πλατιά λαϊκά στρώματα των αγροτών και των εργατών, να ανατρέψει το παλιό πολιτικό σύστημα της μοναρχίας και να επιβάλλει το σύστημα της λεγόμενης ‘αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας’ με την ψευδαίσθηση ότι με την υποτιθέμενη ‘λαϊκή κυριαρχία’ θα περιόριζε την αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και δια της κρατικής εξουσίας θα εξασφάλιζε όρους λειτουργίας της οικονομίας που θα προστάτευε το μικρό κεφάλαιο αφήνοντάς του περιθώρια επιβίωσης, ‘περάσματος’ που θα του επέτρεπαν να γίνει από θύμα θύτης, δηλαδή μεγάλο κεφάλαιο. Αυτές οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν πολύ γρήγορα, όταν μέσα σε μερικές δεκαετίες το μεγάλο κεφάλαιο μετεξελίχθηκε σε μονοπωλιακό κεφάλαιο, το οποίο με τη σειρά του και σχετικά γρήγορα συσπειρώθηκε, γκρεμίζοντας, με εργαλεία του τους παγκόσμιας εμβέλειας θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΠΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΝΑΤΟ, οι 1000 αμερικανικές βάσεις στον πλανήτη, οι λογής-λογής μυστικές υπηρεσίες, στοές και λέσχες, οι προδοτικές τοπικές ελίτ, κ.λπ., κ.λπ., κάθε έννοια προστατευτικών εμποδίων, νόμων, συνόρων, εθνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής υπόστασης και κυριαρχίας, στην οντότητα του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, που ως αμερικανισμός αντιμετωπίζει εχθρικά και ως ‘δυνάμεις του κακού’ όχι μόνο την Ρωσία, και την Κίνα, αλλά ακόμα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η νευρικότητα του αμερικανισμού[1] οφείλεται στο γεγονός ότι πίστεψε πως αρκούσε από μόνη της η κατάρρευση του κρατικού καπιταλισμού ‘σοβιετικού τύπου’ για να επιβάλλει την παγκόσμια ηγεμονία του και όταν ξύπνησε από την ψευδαίσθηση του νεοφιλελεύθερου θριάμβου του, βρήκε μπροστά του τον κρατικό μανιακό καπιταλισμό νεοτσαρικού και νεοκινεζικού τύπου που τον αμφισβητούν ως παγκόσμιο ηγεμόνα. Αυτή η πραγματικότητα ανάγκασε τον αμερικανισμό να μετεξελιχθεί σε Trumpισμό που σημαίνει αποχώρηση των ΕΠΑ από κάθε διεθνή συμφωνία που τις δεσμεύει και επιλογή μοναχικής πορείας των ΕΠΑ προς την παγκόσμια ηγεμονία εναντίον όλων.

(more…)

ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ
Monday
22/10/2018
14:54 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ιάκωβος Καραμάνης
0

φωτο από τον αξιαγάπητο συμμαθητή μου Σάκη Χριστοδούλου

 

Ιάκωβος Καραμάνης , 22 Οκτ. 2018

 

Πάντα οι καιροί έρχονται από τα Δυτικά, αλλά μια και μιλάμε γι’ Ανατολή και Δύση, ας γράψουμε κάτι για την ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ Ελληνική γλώσσα.
Απο την Ανατολή έρχεται το φως του “ζωοδότη Ήλιου” (Ομήρου Ιλιάς) που φέρνει τα ΚΑΛΑ της ζωής.
“Ιώ” το Ομηρικό ανατέλλω στον Ενεστώτα χρόνο, “αύω” (ανώμαλον) στον Αόριστο.
Η Δύση τώρα, είναι το μέρος που φεύγει το φως κ’ έρχεται το σκοτάδι.
Δύω το αντίστοιχο ρήμα.
Πρόσεξε τώρα !!!!!!!
Όποια Ελληνική λέξη, περιέχει το “αυ”, σημαίνει κάτι το καλό και το πλούσιο – το πολύ.
π.χ. θησαυρός, Λαύριον (η πλούσια γη), γαύρος ( ο πολύς στη θάλασσα, αυγή, αύριο κλπ.
Όσες τώρα λέξεις περιέχουν το “δυσ”, σημαίνει το κακό και το άσχημο.
π.χ. δύσδρομος, δυσκολοκατάβλητος, δυσπρόσιτος κλπ.

Αυτό που παρατηρώ και είναι έντονα ανησυχητικό στην πατρίδα μας …
Saturday
13/10/2018
00:27 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

 

Νικ. Στεφανής, 12 Οκτ. 2018

 

και τώρα που η “άρχουσα τάξη” η αρχη-συμμορία της χώρας μας υλοποιώντας τον οικολογικό καπιταλισμό και στην τελευταία του πράξη την δημιουργία καρτέλ τον τραπεζών (Βλ. Σχετικό άρθρο από 22-8-2018, πιο κάτω) τους ευχόμαστε με τον καταπιεσμένο μας λαό αλλά πάντα περήφανο και μοναδικό στον κόσμο.. καλό ταξίδι στον… Αδη …

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Αυτό που παρατηρώ και είναι έντονα ανησυχητικό στην πατρίδα μας …

είναι ότι αυτά τα 12 χρόνια της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης όλες και ανεξαίρετο οι ελληνικές κυβέρνησης προώθησαν παντού τα λεγόμενα ΚΑΡΤΕΛ. Και όταν λέμε παντού το εννοούμε δέστε και προσθέστε και εσείς ….

το μεγαλύτερο καρτέλ της χώρας που δεν είναι άλλο από αυτό των τραπεζών..Οπου μέσα σε 3 χρόνια 30 τράπεζες γίνανε 4

διόδια , γάλα, ΕΝΕΡΓΕΊΑ, ελαία, λιμάνι, υγεία, τηλεπικοινωνίες, και ότι άλλο σκεφτούμε .

Καρτέλ ονομάζεται την ρητή σύμπραξη (συμφωνία) μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων εταιρικής μορφής δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, δηλαδή ανταγωνιστικών, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερομένων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή και με πολύ ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές τιμών. Ο σχηματισμός καρτέλ είναι παράνομος, καθώς το Δίκαιο ανταγωνισμού τον απαγορεύει. Ομως η δημιουργία «καρτέλ» πολλές φορές προκαλεί την αθέμιτη χειραγώγηση της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς«, με επακόλουθο αφενός τη δυσφήμιση του ίδιου του καρτέλ, αφετέρου και τον κίνδυνο, για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων, του κρατικού παρεμβατισμού, σε βάρος του καρτέλ, ειδικότερα όταν διαπιστωθεί ευτελής συναγωνισμός ή ανταγωνισμός.
Δεν θα πρέπει όμως να προκαλεί εντύπωση το γεγονός να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ο κρατικός παρεμβατισμός να υποχρεώσει μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις να συμπράξουν σε δημιουργία καρτέλ. Τούτο βεβαίως συμβαίνει συνηθέστερα σε αγορές χωρίς ανταγωνισμό π.χ. σε αγορές ολοκληρωτικών καθεστώτων ή σε αγορές που βρίσκονται υπό εξαιρετικές καταστάσεις ανάγκης (π.χ. επιστράτευση, καταστάσεις συμφορών κ.λπ.).

Τα Καρτέλ γενικά διακρίνονται με τρία βασικά κριτήρια: α) κατά την έκταση δράσης, β) κατά το αίτιο της σύμπραξης και γ) κατά το περιεχόμενο της δράσης τους.

  1. Κατά την έκταση δράσης: αυτά διακρίνονται σε «εθνικά καρτέλ» και «πολυεθνικά» ή «διεθνή καρτέλ».
  2. Κατά το αίτιο σύμπραξης: διακρίνονται σε «ελεύθερα καρτέλ» ή σε «αναγκαστικά καρτέλ», όπου τα μεν πρώτα συγκροτούνται με ελεύθερη συμφωνία, τα δε δεύτερα κατόπιν κρατικού παρεμβατισμού ή κατόπιν έκτακτης κρατικής επιταγής.
  3. Τέλος κατά το περιεχόμενο τη δράσης τα Καρτέλ διακρίνονται σε «καρτέλ προσφοράς» και σε «καρτέλ ζήτησης». Τα μεν πρώτα αποβλέπουν σε ρύθμιση των σχέσεων που αφορούν τη προσφορά ειδών των συνασπιζομένων επχειρήσεων, τα δε δεύτερα αποσκοπούν στη κατάπαυση του μεταξύ τους αναπτυσσόμενου ανταγωνισμού. προκειμένου έτσι απρόσκοπτα να προχωρήσουν σε βάθος χρόνου σε νέες επενδύσεις.

Κατόπιν των παραπάνω, η θεωρία παιγνίου κατά τα σύγχρονα οικονομικά που λένε και ισχυρίζονται κάποιοι ότι η διατήρηση της συνεργασίας σε ένα καρτέλ δεν είναι εύκολη, καθώς κάθε μέλος έχει συμφέρον να αποκλίνει από την συμφωνημένη συμπεριφορά (να ρίξει τις τιμές π.χ. και να λάβει μεγαλύτερο μέρος της πελατείας) δεν ισχύει για τα Καρτέλ που συμπράττουν σε βάθος χρόνου με υψηλές ρήτρες για μακροπρόθεσμο ασφαλές κέρδος.

Λέτε να έχω άδικο;

Περί αιολικών και περί ενέργειας
Thursday
11/10/2018
23:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

 

Νίκ. Στεφανή, 6 Δεκ. 2017

 

«Ως φυσικός, νιώθω ότι προσβάλλεται η εκ­παίδευση, η εμπειρία και η νοημοσύνη μου από την απόπειρα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.» ―

Dr Phillip Bratby προς τη Βρετανική Βουλή

Η ιδέα ότι υπάρχουν «δεξιοί» και «αριστεροί» στο θέμα των αιολικών είναι επιεικώς ανόητη – βλακώδης θα έλεγα….Ο ακτιβισμός έχει πολιτικάντικες χροιές, αλλά η αριθμητική και η στοιχειώδης επιστήμη δεν έχουν. Η άποψη ότι το κλίμα αλλάζει από ανθρωπογενείς λόγους, είναι άποψη. Αλλά το ότι με αιολικά θα διορθώσουμε το κλίμα ή την Πτολεμαΐδα, είναι πίστη και παραλογισμός. Ή επιστήμη μαϊμού και σχήμα οξύμωρον.

Το 1+1=2 δεν έχει «πολιτική» και σε αντίθεση με διλήμματα χωροθέτησης λιγνιτικών ή, …θου Κύριε, πυρηνικών μονάδων, δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα περί χωροθέτησης βιομηχανικών ΑΠΕ, όπου η απάντηση είναι: ΠΟΥΘΕΝΑ! Ή, εάν «πρέπει» να βάλεις κάπου βιομηχανικά αιολικά, μπορεί μόνο κοντά σε Υδροηλεκτρικές μονάδες και κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, ώστε να είσαι κοντά σε δυνητική αντλησιοταμίευση.

(more…)

Ψάξτε…
Wednesday
10/10/2018
22:14 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

Ν. Σταφανής, 10 Οκτ. 2018

Μετά τα όσα έχω αναρτήσει στο προσωπικό μου blog μου oataktos.blogspot.com παρακαλώ ψάξτε στο αρμόδιο όργανο της ΔΕΗ και βρείτε τα πιστοποιητικά που εξέδωσε επίσημα ο Τομεάρχης Γ. Τσανανας και οι Δ/ντες για την διάρκεια ζωής τον σταθμών άρα μιλάμε για εγγύησης κλπ

http://www.kdep.gr/

Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(oataktos)

 

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τουσκ
Thursday
04/10/2018
11:35 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

 

Νίκ. Στεφανής, 4 Οκτ. 2018

 

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο του Ευροκοινοβουλειου κ. Τουσκ (η επιστολή στάλθηκε και στα πολωνικά)

Αξιότιμε κύριε
Με την αναφορά μου αρ.1085 /2017 η επιτροπή αναφορών την μεταβίβασε για εξέταση σε άλλες 3 επιτροπές .μεταξύ και στην επιτροπή Βιομηχανίας και ενεργείς .Μέχρι σήμερα δεν έλαβα παραδόξως καμοια απάντηση .Επειδει τα χρόνια που ζούμε επικράτησε και επικράτησε δυστυχώς στη Ευρώπη ο λεγόμενος Οικολογικός Καπιταλισμός .Παρακαλώ για παρέμβαση σας
Κοινοποίηση ΜΜΕ

Tuesday
02/10/2018
23:14 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

 

Νίκ. Στεφανής 2-10-2018

 

Με απίστευτους γοργούς ρυθμούς και με γεωμετρική πρόοδο μετά την καταστροφή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Ισχυς 750 MW, Την περσινή κατολίσθηση Ορ. Αμυνταιου με ακινιτοποιηση του ΑΗΣ Αμύνταιου ισχύς 600 MW και αχρήστευση λόγο λείψεις λιγνίτη του ΑΗΣ Μελιτης ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια η ακινιτοποιηση λόγο ελλιψεις λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς Ισχύς 1200MW. Η κυβέρνηση Αλ6 ανέθεσε σε εταίρα ΤΕΡΝΑ (που πρόσφατα πέρασε σε φαντ ολανδιας ) την μεγαλύτερη επένδυση στην χώρα και Βαλκάνια την Μονάδα 5 Πτολεμαιδας κόστους 1,6 δις. δίχως να έχει μελέτες ουτε στοιχειά για τα κοιτάσματα λιγνίτη .Πρι ένα μηνα ο Ε.Παναγιωτακης με το έτσι θελω μετέθεσε την ολοκλήρωση την μονάδας για δυο χρόνια αποδεικνιοντας πως όπως ανέφερα και στο μλπλογκ επανειλημμένα ..λιγνίτης γιοκ. Προφανώς με εντολή του τα κοράκια του Αδαμιδη και ο Σπαρτακος εξαπολύθηκαν στην Πτολεμαιδα και παραπλανοντας διαδίδουν οτι η μονάδα θα καύση Φ.Α. πράγμα τεχνικά αδυνατο. Επειδή με τα ενεργειακά που ειναι θεμα νρ. ενα στη χώρα δυστυχώς ελαχιστοι ασχολούνται σοβαρά η συμμορία τον Ορυχείων που εκβιαζόταν κυβέρνηση συνδικάτα πέτυχε τον στόχο και το ακατόρθωτο για μια χώρα Ευρωπαϊκή .Και ο φυσικός μου διώκτης Χρ.Παπαγεωργιου συνταξιούχος μέλος Δ.Σ. με το ελάχιστο μυαλό και τεράστια ανήθικη φιλοδοξία πέτυχε απολύτως τον στόχο του και ..γκρέμισε τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ !!!

123..