ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική
Friday
06/12/2019
00:56 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
0

 

 

Σπ. Στάλιας, 1 Δεκεμβρίου 2019.

 

Το άρθρο αυτό χωρίζεται σε πέντε μέρη.

Στο πρώτο μέρος υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και θλιβερή ιστορία συνάμα. Μια ιστορία που με ευθύνη της αριστεράς, της δεξιάς και των καθηγητών των πανεπιστημίων δεν έχει λεχθεί ξεκάθαρα στη χώρα μας. Πως από το 1933 που άρχισαν να εφαρμόζονται οι μετακεϋνσιανές πολιτικές και ακόμα πιο έντονα από το 1945 και μετά, ο νεοφιλελευθερισμός δεν πέθανε, αλλά από το 1980 και μετά, ξαναγύρισε θριαμβευτικά στη ζωή μας, ως το κυρίαρχο υπόδειγμα που αποτελεί και την βάση συνύπαρξης μας στην ευρωζώνη.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ο νεοφιλελευθερισμός της ευρωζώνης, ως θεωρητικό οικοδόμημα αλλά και ως στοχευμένη πολιτική και οικονομική εφαρμογή, με άλλα λόγια τι ακριβώς εξυπηρετεί. Ο νεοφιλελευθερισμός ως σχολή σκέψης έλκει την καταγωγή της από τους Marshall, Walras, Wicksell, Hayek (Mount Pelerin Society), Friedman κά.

Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η κεϋνσιανή και η μετακεϋνσιανή ακαδημαϊκή θεωρία, που έλκει την καταγωγή της, από τους Μάρξ, Καλέτσκι, Κέυνς, Σράφα, Λέρνερ κά. και πως αυτή η σχολή σκέψης ασκεί κριτική και καταρρίπτει τις υποθέσεις του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος.

(more…)

Το πανεπιστημιακό άσυλο και το φοιτητικό κίνημα
Friday
06/12/2019
00:07 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΣΥΛΟ Σπ. Στάλιας
0

 

Σπ. Στάλιας, 29 Νοεμβρίου 2019

 

Αυτές τι μέρες γίνεται πολύ συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κοινωνία σαφώς έχει ταχθεί με την επικράτηση του νόμου και της τάξης μέσα στα Πανεπιστήμια, όταν φαινόμενα παράβασης του νόμου εκδηλώνονται ή εκπορεύονται μέσα από εκεί. Από την άλλη υπάρχει η άποψη του αριστερού σύριζα, που άσκησε την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική για πέντε σχεδόν χρόνια, που υπερασπίζεται το ‘άσυλο’, με το επιχείρημα, η πανεπιστημιακή κοινότητα μόνη της θα βρίσκει λύσεις στα οποιαδήποτε προβλήματα ανακύπτουν. Μακάρι, αλλά όταν ο νόμος παραβιάζεται δεν είναι δουλειά της πανεπιστημιακής κοινότητας να το παίζει αστυνομία. Αυτά είναι σαχλαμάρες.

Αλλά λύθηκε έτσι το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου; Φυσικά δεν λύθηκε, και ότι λύθηκε, αν λύθηκε, έχει σχέση με τις έκνομες πράξεις μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο.

Το πανεπιστημιακό άσυλο παραμένει το ζητούμενο στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, απ’ όπου υποτίθεται ότι ξεπηδάει η ελεγμένη γνώση με τρόπο διαλεκτικό. Διαλεκτική είναι ο διάλογος που επιβάλει να μπαίνει ο ένας στην θέση του άλλου, να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους, και να ανακαλύπτουν μια νέα αλήθεια, που όταν προσήλθαν ούτε καν αυτοί γνώριζαν. Η διαλεκτική είναι, με άλλα λόγια, μία κίνηση προς την καθολικότητα που ο καθαρός λόγος επιβάλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα αυτό κατισχύει ή ότι πάντα γεννιέται μια απόλυτη γνώση. Στην πραγματικότητα είναι μια συμφωνία ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν την αλήθεια και κάπου συμφωνούν σε ένα ανώτερο επίπεδο, υπερβαίνοντας έτσι τις προσωπικές τους απόψεις που είχαν πριν. Η γνώση αυτή μετά, πρέπει να πάρει τον δρόμο της προς την κοινωνία. Πως θα εφαρμοστεί είναι μια άλλη ιστορία, γιατί μπορεί και να μην γίνει ποτέ κτήμα της κοινωνίας.

(more…)

Ο κύριος Κέυνς και η νεοφιλελεύθερη σκέψη και πολιτική πρακτική – Α’ μέρος
Wednesday
07/08/2019
01:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
0

Σχόλιο GMR : Ο οικονομολόγος κύριος Σπύρος Στάλιας τιμά την οικονομική επιστήμη και την αναλύει με τον πιο εύληπτο τρόπο.

Τούτα εδώ, “…Οι Έλληνες με την ψήφο τους επέδειξαν πλήρη αγνωσία, αγραμματοσύνη και ανευθυνότητα.”….”…Ως τότε καλά μπάνια, καλές μπύρες, καλά ούζα και καλαμαράκια!!“, τι τα ήθελε, ο κύριος Στάλιας;

Το μπλέξιμο καθαρών-ανιδιοτελών ανθρώπων και δη επιστημόνων, με ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ του Αντιπροσωπευτικού (τι κι αν είναι ΚΑΙ Κατοχικός) Κοινοβουλευτισμού, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

 

 

Σπ. Στάλια, 5 Αυγούστου 2019

 

Το άρθρο αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τον νεοφιλελευθερισμό, ως θεωρητικό οικοδόμημα αλλά και ως πολιτική πρακτική, και στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η κεϋνσιανή και μετακεϋσινή θεωρία, ως απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ως επίθεση προς αυτόν, με στόχο να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τα ζόμπι αυτά με τα τραπεζικά οικονομικά της ευρωζώνης.

Η αιτία για να γραφεί αυτό το άρθρο είναι οι πρόσφατες εκλογές κατά τι οποίες οι Έλληνες υπερψήφισαν τα κόμματα του ευρώ, και συνεπώς ανέδειξαν τον νεοφιλελευθερισμό ως την μοναδική πολιτική λύση για να προχωρήσει η χώρα στο μέλλον, πάρα την δεκαετή ατελέσφορη λιτότητα που θα συνεχιστεί, ως προδιαγεγραμμένη περαιτέρω φτωχοποίηση, ως το 2060.

Οι Έλληνες με την ψήφο τους επέδειξαν πλήρη αγνωσία, αγραμματοσύνη και ανευθυνότητα.

(more…)

Συντάξεις: Η αποθέωση της υπέρτατης βλακείας
Thursday
30/05/2019
23:39 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
0

 

 

Σπ. Στάλιας , 30 Μαΐου 2019

 

 

Συντάξεις: Η αποθέωση της υπέρτατης βλακείας
Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Πριν λίγα χρόνια κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας, κατά του νέου τότε ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι κατά τεκμήριο πλέον μορφωμένες επαγγελματικές τάξεις τις χώρας. Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και τέλος πάντων οι επαγγελματίες που είναι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Ανωτάτων Εκπαιδευτηρίων του Κράτους. Η συγκέντρωση όλων αυτών των εκπαιδευμένων ανθρώπων στους δρόμους ονομάστηκε ‘η διαδήλωση της γραβάτας’. Συνθήματα: ‘κάτω τα χέρια από τις συντάξεις’, ‘όχι άλλες περικοπές στις συντάξεις’, ‘όχι διάλυση των επικουρικών ταμείων’ και άλλα παρόμοια.

Πρέπει να πω ευθύς εξ αρχής ότι τα συνθήματα με παραξένεψαν και με ανησύχησαν. Τα συνθήματα ήσαν εκτός πνεύματος ευρώ, με την έννοια ότι σε μια χώρα, χρήστη ξένου νομίσματος, του ευρώ, κανένα σύστημα ασφάλισης ή αμοιβής δεν είναι εγγυημένο. Κατά συνέπεια, τι έννοια είχαν αυτά τα συνθήματα. Αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν οι μορφωμένοι διαδηλωτές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι με το ευρώ και το στηρίζουν ως μέρος της αξιοπρέπειας τους. Προφανώς δεν γνώριζαν με είχαν μπλέξει.

(more…)

Προσοχή, αύριο ψηφίζουμε για την επιβίωση της Ελλάδος
Saturday
25/05/2019
20:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
1

 

 

Σχόλιο GMR : Αγαπητέ κύριε Στάλια, σας περιμένουμε να σας δούμε και να δούμε εκ του σύνεγγυς αν το παρακάτω σχόλιο (στα comments) επιβεβαιωθεί…

Σπύρος Στάλιας(*) , 25 Μαΐου 2019

 

 

 

Προσοχή, αύριο ψηφίζουμε για την επιβίωση της Ελλάδος

 

 

Θα προσπαθήσω με σαφήνεια να εξηγήσω ποιά πολιτική προτιμάτε να επικρατήσει και να υλοποιηθεί, αν ψηφίσετε την Κυριακή ένα από τα αγοραία κόμματα που στηρίζουν το ευρώ, δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, ΚΚΕ και τα υπόλοιπα.

Την πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού, και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης, την αποτελούν τρία πράγματα. Οι ευέλικτες τιμές, οι ευέλικτοι μισθοί, και το επιτόκιο. Αυτά και τα τρία μαζί, συναποτελούν ένα αυτορρυθμιζόμενο μηχανισμό ο οποίος οδηγεί στην ανάπτυξη, στην πλήρη απασχόληση και στην πρέπουσα αμοιβή αυτών που μετέχουν στην αγορά. Ότι πάρουν οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι εργάτες είναι η δίκαιη αμοιβή τους.

Πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός; Αν έχουμε ανεργία, όπως έχουμε τώρα στην Ελλάδα και στην ΕΕ, οι μισθοί θα πρέπει να προσαρμοστούν προς τα κάτω, ήτοι να μειωθούν, για να αυξηθεί εκ μέρους των επιχειρήσεων η ζήτηση για εργασία. Αυτό είναι το μέρος πρώτο της διαδικασίας. Μέρος δεύτερο και τελευταίο. Το επιτόκιο με την σειρά του, και αυτό θα κάνεις κινήσεις προσαρμογής, έτσι ώστε το εισόδημα που περισσεύει μετά την κατανάλωση, οι αποταμιεύσεις δηλαδή, να επενδυθούν σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι η ευρωζώνη με δύο λόγια και πιο σύντομη και ορθή περιγραφή δεν θα βρείτε.

(more…)

Από τις Ghost Towns στις Ghost Countries Η παράνοια της παραμονής μας στο Ευρώ
Friday
28/12/2018
15:58 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
0

 

 

Σπύρος Στάλιας, 26 Δεκ. 2018


 

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D
πρ. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ


Τον 19ο αιώνα στην Αμερικανική Δύση υπήρξαν πόλεις φαντάσματα. Θα τις έχετε δει αυτές τις πόλεις, στον κινηματογράφο, σε έργα εποχής. Υπήρχαν κτίρια, σπίτια, εγκαταστάσεις, δρόμοι εγκαταλειμμένα και καθόλου ανθρώπινη ζωή. Ο αέρας καθώς φυσούσε παρέσυρε, μέσα στη σκόνη που σήκωνε, ξερούς θάμνους και ένα τόνο ζωής έδιναν τα μαυροπούλια που πετούσαν πάνω από τα έρημα ανθρώπινα έργα.
Αυτές οι πόλεις φαντάσματα ήσαν αποτέλεσμα ενός διαρκούς ελλείμματος στο εμπόριο αυτών των πόλεων, με την υπόλοιπη αμερικανική οικονομία.


Ας έχουμε κατά νου ότι τότε η αμερικανική ολοκλήρωση στο δημοσιονομικό και στο νομισματικό πεδίο δεν είχε επιτευχθεί πλήρως, πράγμα που έγινε πολύ αργότερα, το 1913 με την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας και ολοκληρώθηκε μετά από τον Πρόεδρο Ρούζβελτ (1933).


Για λόγους απλοποίησης ας υποθέσουμε ότι έχουμε δυο Πολιτείες την Α και την Β. Η Α εισάγει από την Β προϊόντα. Και οι δυο πολιτείες έχουν το ίδιο νόμισμα. Για να εισάγει η πολιτεία Α, προφανώς είχε στην διάθεση της χρηματικά αποθεματικά που με αυτά πλήρωνε τις εισαγωγές της από των πολιτεία Β. Αν δεν είχε χρήματα τότε δανειζόταν από τις τράπεζες της πολιτείας Β που είχαν πλεόνασμα. Αν όμως η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν, δηλαδή το έλλειμμα επέμενε να υφίσταται απτόητο, τότε η πολιτεία Α θα βρισκόταν σε κατάσταση έλλειψης ρευστότητας, με αποτέλεσμα να έχει αύξηση της ανεργίας και ύφεση. Με άλλα λόγια η πολιτεία Α θα περιέπιπτε σε φτώχεια.

(more…)

Η επιμένουσα άσκηση μνημονιακής πολιτικής, προσδοκώντας ανάπτυξη, συνιστά Εθνικό Παραλογισμό
Friday
07/09/2018
01:10 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
0

 

Σπύρος Στάλιας (*), 6 Σεπ. 2018

 

 

 

Μετά εννέα χρόνια μνημονίων έχουμε ύφεση και ανεργία. Οι πολίτες χρεωστάνε στο Κράτος και στις Τράπεζες. Το Κράτος και οι Τράπεζες χρεωστάνε στους δανειστές τους. Κράτος και Τράπεζες λεηλατούν τους πολίτες. Τους παίρνουν σπίτια και τους μπλοκάρουν τους λογαριασμούς. To κρατικό και το ιδιωτικό χρέος είναι δυσβάστακτο και μη εξυπηρετήσημο. Η κοινωνία φαίνεται να είναι στα όρια της, παρά την προπαγάνδα περί του αντιθέτου.

Μνημόνια επιβάλλονται από το 2010 που υποτίθεται ότι θα άλλαζαν την κατάσταση, ενώ αυτή γίνεται πιο ζοφερή. Βγήκαμε από τα Μνημόνια, μας διαβεβαίωσαν, ενώ επί της ουσίας εφαρμόζουμε ένα νέο Μνημόνιο, που λέγεται Μεταμνημονιακές Υποχρεώσεις, που περιγράφει, με την ιδία αναλγησία ακριβώς, τι πρέπει να κάνουμε, όπως τα προηγούμενα Μνημόνια.

Επί της ουσίας τι λένε όλα τα Μνημόνια?

(more…)

Σύγχρονη Θεωρία του Χρήματος
Thursday
31/05/2018
23:11 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
1

Σπ. Στάλιας, 30/5/2018

Σύγχρονη Θεωρία του Χρήματος

 

Μια απλή εισαγωγή για όλους

Η εισαγωγή στη Σύγχρονη Θεωρία του Χρήματος απευθύνεται σε αυτούς που δεν έχουν καμία παιδεία σε θέματα οικονομίας, και έτσι το κάθε θέμα είναι γραμμένο με πολύ απλό και ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε κάθε οικονομική έννοια να γίνεται άμεσα κατανοητή, και εύκολα να απορροφάται. Ταυτοχρόνως, επειδή οι έννοιες συνδέονται, προσπάθησα να καταδείξω με ευκρινή τρόπο, πως η σύνδεση των οικονομικών εννοιών μας οδηγεί σε ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα που δεν αντιφάσκουν προς την κοινή λογική.

Θα ήθελα να σας δώσω δυο παραδείγματα του τι εννοώ. Για τους νεοφιλελεύθερους του ευρώ, οικονομία είναι η μελέτη της διανομής των σπανίων πόρων ενώ οι επιθυμίες μας είναι απεριόριστες. Με βάση αυτό τον ορισμό πολλές επιθυμίες θα παραμένουν ανεκπλήρωτες. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε πιο πολύ ψωμί θα πρέπει να έχουμε λιγότερη παιδεία ή αν θέλουμε να ζήσει ο Λευτέρης καλύτερα θα πρέπει να ρίξουμε το επίπεδο ζωής της Γιώτας. Με βάση αυτό τον ορισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι από την οικονομία παίρνεις ανάλογα με αυτό που συνεισφέρεις και αυτό που παίρνεις είναι δίκαιο. Για ότι σου συμβαίνει εσύ φταις. Τέλεια ζούγκλα. Άλλα αν ορίσουμε την οικονομία ως την επιστήμη που μελετά την κοινωνική παραγωγή των πόρων και την διανομή, από την ζούγκλα της ατομικότητας καταλήγουμε στον πολιτισμό της συνύπαρξης. Με άλλα λόγια η οικονομία είναι ανθρώπινη απόφαση και όχι κάποιος κοσμικός νόμος.

(more…)

Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία Πως πρέπει να σκεφτόμαστε οικονομικά
Tuesday
06/03/2018
00:41 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Tom Streithorst Σπ. Στάλιας
0

 

του Tom Streithorst , 5-32018

Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία
Πως πρέπει να σκεφτόμαστε οικονομικά

του Tom Streithorst,

Μετάφραση Σπύρος Στάλιας

 

Ψηλός, γενειοφόρος, με απαλά καστανά μάτια, ο βετεράνος του κινήματος Occupy Wall Street, ο Jesse Myerson ξοδεύει τις ημέρες του χτυπώντας τις πόρτες στις υποβαθμισμένες γειτονιές της νότιας Ινδιάνας, υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τον τεράστιο πλούτο της χώρας τους. Το μήνυμά του, ως συνιδρυτής της προοδευτικής ομάδας Hoosier Action, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα θεαματικά πλούσιο έθνος και ότι μέρος αυτού του πλούτου θα μπορούσε και θα έπρεπε να δοθεί στους φτωχούς κατοίκους της νότιας Ινδιάνας.
‘Οι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε μια φοβερή οικονομική κατάσταση και αυτό έχει οδηγήσει στον πνευματικό θάνατο των κοινοτήτων’, μου είπε ο Myerson για τα μέρη στα οποία πηγαίνει. Ο εθισμός στα οπιοειδή είναι κοινός τόπος, όπως και οι αυτοκτονίες. ‘Δεν υπάρχει καλά οργανωμένο κίνημα για τους ανθρώπους να μπορούν να πουν το πρόβλημα τους, εκτός από δικαιολογημένες ξενοφοβικές πρωτοβουλίες’.
Αναφέρει, ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός της ομάδας του για τις καρδιές και τα μυαλά των φτωχών κατοίκων της Ινδιάνας, είναι μια λευκή ομάδα που ονομάζεται Παραδοσιακό Εργατικό Κόμμα. ‘Οργανώνονται στις ίδιες γραμμές με εμάς – αυτοί οι ολιγάρχες είναι τύραννοι και μας εκμεταλλεύονται και χρειαζόμαστε ειρήνη και ευημερία – εκτός του ότι οργώνονται με βάση την σπανιότητα των αγαθών. Λένε, οι λευκοί πρέπει να κολλήσουμε όλοι μαζί.’

(more…)

Γλώσσα και Ευρώ, Τι Μπορεί να Λεχθεί και τι Όχι
Tuesday
20/02/2018
15:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σπ. Στάλιας
4

 

του Σπύρου Στάλια, 20-2-2018

Εισαγωγή

Το Νεοφιλελεύθερο Μακροοικονομικό Υπόδειγμα αποδεικνύει ότι στο καπιταλιστικό σύστημα ενυπάρχουν εκ φύσεως δυνάμεις, οι οποίες ενεργούν αυτόματα, έτσι στο σύστημα να μην υπάρχουν υφέσεις και οικονομικοί κύκλοι ή η λειτουργία του συστήματος να αποκαθίσταται αυτομάτως μετά από μια αιφνίδια διαλυτική εξωγενή παρέμβαση.

Το σύστημα αυτό έχει επικρατήσει στην ευρωζώνη, υπό αυτό το σύστημα διοικούμεθα, και περιγράφεται με σαφήνεια στην Συνθήκη του Μάαστριχτ αλλά και σε άλλες εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Νεοφιλελεύθερο Υπόδειγμα είναι μια πνευματική σύλληψη της λειτουργίας της πραγματικότητας και κατά συνέπεια έχει την δική του εσωτερική λογική αλλά και την δική του γλώσσα.

Η γλώσσα είναι δίπλα στο πνεύμα, να εκφραστεί, αφού το πνεύμα πάντα προηγείται της γλώσσας, αλλά και το πνεύμα προετοιμάζει την γλώσσα να αυτο-οργανωθεί. Γλώσσα και πνεύμα συνεργάζονται.

Η γλώσσα του ευρώ εκφράζει την λογική του συστήματος μέσω της αλληλοεπίδρασης των μεταβλητών που το συνιστούν. Έτσι έχουμε πλήρη θεωρία των κύριων μεταβλητών του συστήματος που είναι η παραγωγή, η απασχόληση, οι πραγματικοί μισθοί και τα επιτόκια, πλήρη θεωρία του χρήματος και των τιμών και από εκεί με βάση τα παραπάνω αναπτύσσονται θεωρίες της διανομής του εισοδήματος, της οικονομικής ανάπτυξης, θεωρία για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας, του Κράτους, της Φορολογίας και του Δανεισμού και για την φύση της Δημοκρατίας.

(more…)

123..