Sunday
29/11/2009
19:31 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν στο μέλλον.

Το εβδομαδιαίο διάγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μας έχει βγάλει εκτός αγοράς. Αυτό φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα το οποίο μάλιστα μας ενημερώνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικό, μπορούμε να κάνουμε νέες αγορές ή επανατοποθετήσεις σε περίπτωση που ο ΓΔ περάσει πάνω από το εβδομαδιαίο HIGH (2463,42).

gdW271109-1

Στο ίδιο διάγραμμα βλέπουμε πως ο μεγαλύτερος όγκος ήταν στο πιο ψηλό σημείο. (Σημαντικό bear σημάδι).  Ο αμέσως μικρότερος (μεγάλος όμως και αυτός σε σχέση με τους όγκους της ευρύτερης περιοχής) σημειώθηκε την εβδομάδα που μόλις τελείωσε. Κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αν το συνδυάσουμε και με άλλα στοιχεία που θα εκθέσουμε.

Σαν πρώτο θα αναφέρουμε το σχόλιο επί του γραφήματος της Κυριακής 15/11/2009. Λέγαμε τότε ότι η εικόνα μοιάζει σαν μια διόρθωση προκειμένου να ξαναπάμε επάνω.
Στο πιο κάτω γράφημα η εικόνα του ταλαντωτή για το εβδομαδιαίο γράφημα παρουσιάζει κάτι λογικό. Αυτό είναι η διόρθωση πριν την σημαντική περιοχή του 55.  Κατόπιν βλέπουμε σύγκλιση (ένεκα της διόρθωσης) του ταλαντωτή και του trigger του. Διάσπαση ακόμα δεν έχουμε. Αν αυτό διατηρηθεί (δεν σπάσει) και μπορέσει και σηκωθεί πάλι επάνω, τότε θα έχουμε ένα ακόμα σοβαρό στοιχείο που θα μας μιλάει για μια νέα ανοδική προσπάθεια. Μάλιστα ίσως η δυναμική που παρουσιαστεί να είναι μεγάλη μετά από μια τέτοια εξέλιξη.

gdW271109-2

Πάμε τώρα στο ημερήσιο γράφημα. Εδώ, αν θεωρήσουμε ότι η τελευταία πτώση έγινε σε δύο κύματα με ένα μεσαίο αντιδραστικό, τότε το πρόσφατο πτωτικό είναι ίσο με το πρώτο x 1,618, μια καλή αναλογία για διορθωτικό κύμα a,b,c με το c=a x 1,618. Ένα μελανό κάπως σημείο είναι ότι ενδοσυνεδριακά η πτώση πέρασε και αυτό το επίπεδο, παρόλα αυτά αν πράγματι η πτώση σταματήσει εδώ, η ενδοσυνεδριακή υποχώρηση πέραν και αυτού του επιπέδου δεν είναι κάτι που χαλάει τη σούπα. Δεν μπορούμε όμως (προς το παρόν τουλάχιστον) να αδιαφορήσουμε και εντελώς για το συμβάν αυτό.

gd271109-1

Μεγάλη στήριξη θεωρούμε και τη κόκκινη γραμμή που ενώνει τα ψηλά του Ιανουαρίου 2009 με τα χαμηλά  του Ιουλίου 2009. Το χαμηλό του ΓΔ την Παρασκευή ήταν ακριβώς πάνω εκεί.
Περαιτέρω υποχώρηση του ΓΔ κάτω από την έντονη κόκκινη περιοχή που σημειώνουμε στο διάγραμμα θα αποτελέσει τελεσίδικη πρόθεση της αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα έχοντας υπόψη ότι σε μια τέτοια πορεία δε υπάρχει καμία απολύτως στήριξη για τον ΓΔ και ο ΓΔ θα αντικρύσει με μεγάλη βεβαιότητα τα χαμηλά του Μαρτίου.

Από τα παραπάνω συνάγουμε ότι τα παρόντα επίπεδα είναι τα απολύτως οριακά για την πτώση που εδώ και μέρες παρακολουθούμε. Αντιδιαμετρικά, αν τα επίπεδα αυτά κρατήσουν, μπορούμε από τώρα να πούμε ότι μια καλή ανοδική κίνηση είναι μπροστά μας. Προκειμένου όμως να πιστοποιήσουμε κάτι τέτοιο θα χρειαστεί λίγος χρόνος, με το πρώτο που έχουμε για να περιμένουμε, να είναι αν θα καταφέρει ο ΓΔ να εισέλθει μέσα στο καθοδικό κανάλι που βλέπουμε στο επόμενο γράφημα και να περάσει πάνω από τη κάτω γραμμή του καναλιού.

gd271109-2

Στο ίδιο γράφημα μπορούμε να καταγράψουμε ότι η καθοδική κίνηση που ήδη συντελείται από τα ψηλά του Οκτώβρη είναι απότομη. Αυτά τα απότομα ποτέ δεν μας άρεσαν. Αν λάβουμε υπόψη την εμφάνιση για ακόμα μια φορά κάποιων άτσαλων κινήσεων (στα σχηματισμένα πλαίσια), μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι αυτά δεν θα μείνουν επί μακρόν χωρίς απάντηση.

Η παρατήρηση αυτή μας έδωσε και ένα άλλο έναυσμα. Πιο είναι αυτό; Είναι κάτι που το έχουμε από καιρό εντοπίσει στο γράφημα μας και το έχουμε επισημάνει (να υπάρχει για να μην το ξεχνάμε) με κάποιο έντονο χρωματισμό. Ίσως να έχει φανεί σε κάποια από τα παλιότερα σχόλια μας. Το ξαναβάζουμε σήμερα.

gd271109-3

Τι παρατηρούμε; Ο σχηματισμός με τη κίτρινη διαγράμμιση  ήταν ο σχηματισμός που με τη λύση του έδωσε τη μεγάλη πτώση της περασμένης χρονιάς. Η πτωτική λύση ήταν βίαιη (απόλυτα φυσιολογικό μετά από τέτοιο σχηματισμό), παρόλα αυτά το βίαιο ή άτσαλο της πτώσης παραμένει εκεί. Πιο κάτω βλέπουμε τον σχηματισμό μιας πτωτικής σφήνας(μπλε), η οποία πρόσφατα σηματοδοτήθηκε στο apex της με την πρόσφατη άνοδο. Η σηματοδότηση αυτή μας λέει ότι πρόθεση των τιμών είναι να δουν το επάνω μέρος της σφήνας. Ενώ λίγο πιο πάνω η λύση του κίτρινου σχηματισμού δεν έχε ακόμα τεσταριστεί. Όταν στη περιοχή αυτή είναι και το 61,8 της πτώσης των ετών 2007 -2009, και όταν και το υπάρχον εκεί gap down είναι εκεί που έχουμε αριθμήσει το κύμα 1 της πτώσης, τότε σε αυτή τη περιοχή έχουμε πολλές συμπτώσεις για να τις ξεχνάμε.

Συμπερασματικά η κίνηση μέχρι εδώ φαίνεται να είναι διορθωτική και μπορούμε να το λέμε αυτό όσο ο ΓΔ είναι πάνω από το 2071,53 (χαμηλό της 13/7/2009). Έτσι εμείς θα βγάλουμε ένα long συμβόλαιο περίπου στο άνοιγμα της Δευτέρας (ανάλογα με τη αρχική κίνηση θα ψάξουμε να βρούμε ένα καλό σημείο), ενώ αν η τιμή πάει κοντά στο χαμηλό της Παρασκευής θα βγάλουμε ακόμα ένα με αυστηρό stop loss το νούμερο που είπαμε πριν, 2071,53.

Και όλα αυτά εν γνώσει μας για τα πολύ δύσκλολα και σοβαρότατα προβλήματα για τη οικονομία.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.