Να γιατί θέλω να γίνω ευρωβουλευτής – Μισθός και απολαβές

Να γιατί θέλω να γίνω ευρωβουλευτής – Μισθός και απολαβές, Βαγγέλης Γεωργίου

Θυμάμαι ακόμα τη σοκαριστική πρώτη μου μέρα στις Βρυξέλλες” είχε γράψει το 2016 ο ευρωβουλευτής Daniel Hannan, “Μόλις βρήκα το γραφείο μου, μια ευγενική κυρία μου ζήτησε το αεροπορικό μου εισιτήριο για να μου επιστραφούν τα χρήματα. Το ποσό που μου μέτρησαν ήταν τόσο μεγάλο που νόμιζα ότι έκαναν λάθος“. “Μα από το Λονδίνο ήρθα” εξήγησα. “Δεν κάναμε λάθος κύριε, αυτή είναι η χιλιομετρική ταρίφα από Λονδίνο». “Μα δεν πληρώνει κανείς τόσα πολλά για την πτήση Χίθροου-Βρυξέλλες», διαμαρτυρήθηκα. “Τόσα καθορίζει το κοστολόγιο” είπε εκείνη.

Ο ευρωβουλευτής Daniel Hannan περιέγραφε την έκπληξή του από τις εξωπραγματικές παροχές που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές μόλις περάσουν το κατώφλι του γραφείου τους στο Στρασβούργο. Ο Daniel Hannan, ως υπέρμαχος του Brexit, ίσως να έχει κάθε λόγο να υπερβάλει στην κριτική του, ωστόσο τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά.

Πέρασαν τρία χρόνια από τις περιγραφές του Βρετανού brexiteer και έκτοτε τα πράγματα άλλαξαν… οι ευρωβουλευτές παίρνουν περισσότερα! Λίγες ώρες λοιπόν πριν τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, ας δούμε τι απολαβές θα έχουν οι 21 Έλληνες –και όχι μόνο– ευρωβουλευτές που θα επιδιώξουν να φέρουν τη φωνή των Ελλήνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

8.757.70 ευρώ προ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι ο σημερινός μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή. Τα καθαρά χρήματα που βάζει στην τσέπη του ο αιρετός Ευρωπαίος είναι 6.824.85 ευρώ. Σημειωτέον ότι πρόκειται για αυξημένο μισθό συγκριτικά με το 2016 όταν το ποσό προ φόρων και εισφορών ήταν 8.484 ευρώ. Έτσι μέχρι πριν τρία χρόνια ένας ευρωβουλευτής εισέπραττε 101,808 ευρώ τον χρόνο και σήμερα πάνω από 105.000, δηλαδή 525.420 ευρώ την 5ετία. Στο τέλος της 5ετούς θητείας τους, φεύγοντας από το ευροβουλευτιλίκι, θα πάρουν μεταβατική αποζημίωση (transitional allowance) (σαν εφάπαξ). Οπότε συνολικά μπορεί να πάρουν πάνω από 210.000 ευρώ! Τουτέστιν, συνολικά οι 21 συμπατριώτες μας ευρωβουλευτές θα εισπράξουν 11.033.820 ευρώ περίπου στα πέντε ευρωχρόνια χωρίς να υπολογίσουμε τις μεταβατικές αποζημιώσεις.

Ο τρόπος που αμείβονται οι ευρωβουλευτές είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα του πως η ΕΕ, αντί να είναι αγνή, στην πραγματικότητα διαφθείρει, δηλαδή κάνει καλούς ανθρώπους να υιοθετούν κακούς τρόπους. Ξέρω πολλούς ευρωβουλευτές πού ήρθαν στις Βρυξέλλες όχι από ενθουσιασμό για στενότερη ενοποίηση, αλλά που ήπιαν τις θεωρίες περι ομοσπονδιοποίησης, καταπίνοντας τα επιδόματά τους” έγραψε ο Daniel Hannan.

Επίσης ο ευρωβουλευτής δικαιούται σύνταξη γήρατος από την ηλικία των 63 ετών, η οποία ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης βουλευτικών καθηκόντων αλλά όχι περισσότερο από 70% συνολικά.

Δωρεάν ταξίδια business class

4.513 ευρώ είναι τα χρήματα που δίνονται στους Ευρωβουλευτές για να καλύπτουν τα έξοδα τους στις χώρες τους. Όταν λέμε έξοδα εννοούμε ένα γραφείο, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και η αγορά, λειτουργία και συντήρηση εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Στην περίπτωση δε που ο Ευρωβουλευτής δεν είναι συνεπής στην παρουσία του στις συνεδριάσεις του σώματος τότε το επίδομα μειώνεται κατά το ήμισυ.

4.454 ευρώ είναι το ποσό που προσφέρεται στους βουλευτές για τα οδοιπορικά τους εκτός ΕΕ. Όσον αφορά τα ταξίδια προς τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο κτλ εκεί κάθονται δωρεάν σε θέσεις business class D στο αεροπλάνο, στα τραίνα απολαμβάνουν την πρώτη θέση ενώ έχουν προνόμια ακόμα και μετακινήσεις με αυτοκίνητο (έως και 1000 χλμ).

320 ευρώ είναι το κατ ‘αποκοπή επίδομα που τους χορηγείται επιπλέον ημερησίως για τα καθημερινά τους έξοδα, όπως λογαριασμοί ξενοδοχείων ή γεύματα. Επίσης και αυτό το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι οι ευρωβουλευτές αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές διαδικασίες. Στην περίπτωση που κάποιος δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια το επίδομα αυτό μειώνεται στο ήμισυ.

160 ευρώ είναι το ημερήσιο επίδομα που παίρνουν οι Ευρωβουλευτές στην περίπτωση συνεδριάσεων που διοργανώνονται εκτός της ΕΕ (υπό την προϋπόθεση της υπογραφής του μητρώου), ενώ τα έξοδα διαμονής είναι ξεχωριστά.

300.000 ευρώ ετησίως για βοηθούς

24.943 ευρώ είναι το μέγιστο μηνιαίο διαθέσιμο ποσό που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές για να συντηρούν το προσωπικό τους. Σε αυτό περιλαμβάνονται τρεις με τέσσερις διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, που είναι εγκατεστημένοι σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, τοπικοί βοηθοί που προσφέρουν υπηρεσίες στον ευρωβουλευτή από τη χώρα προέλευσής του και τέλος ασκούμενοι. Στην Ελλάδα, ο μισθός των τοπικών βοηθών και ασκούμενων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5.480 ευρώ.

Αν βέβαια στα ποσά αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές διατηρούν εξωκοινοβουλευτικές κερδοφόρες δραστηριότητες, καταλαβαίνουμε πόσο κερδοφόρο είναι το αιρετό όργανο της ΕΕ. Ενδεικτικά, ο φιλελεύθερος ευρωπαϊστής ευρωβουλευτής Γκυ Φερχόφεστατ κερδίζει πολλά, πάρα πολλά από τις παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητές του στις Βρυξέλλες όπως δείχνει και το Transparency International EU. Έτσι τα τεράστια κτίρια που συντηρούν τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων φορολογούμενων στις Βρυξέλλες φαντάζουν εξαιρετικά ελκυστικά σε χιλιάδες υποψηφίους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τόσο απεγνωσμένο να φέρει κόσμο στις κάλπες που επιστράτευσε ακόμα και την πλατφόρμα γνωριμιών Tinder! “Φανταστείτε να ψάχνετε για το ραντεβού των ονείρων σας και να σας έχει προσεγγίσει ο Γιούνκερ ή ο Φερχόφεστατ” σχολίασε σαρκαστικά ο βουλευτής John Flack. Πολλή αγάπη, πολλά λεφτά αλλά δυσανάλογα λιγότερη δημοκρατία;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι