ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr – Δένδιας: ΑΟΖ με την Κύπρο εν ευθέτω χρόνω
Wednesday
02/09/2020
01:56 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ν.Δ.
0

Σχόλιο GMR:  Αγάλιο-αγάλιο(1) γίνεται η αγουρίδα(2) μέλι(3)!

(1) “εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες” (ακούστε σχετικά το ΕΔΩ ηχητικό από Γιάννη Μάζη).

(2) η βάσει της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ (και ως ορολογία και ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας) μειωμένη επήρεια των Ελληνικών νησιών, η οποία θα δώσει,…

(3)…την αγουρίδα-μέλι μιας ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, σύμφωνης με τις Τουρκικές απαιτήσεις(*)

(*) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

Κ. Βενιζέλος 8/8/20 slpress:Έχει αναφερθεί πως υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία για να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών. Όταν όμως έχει γίνει αποδεκτό ήδη πως τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια, δημιουργείται ένα σοβαρό προηγούμενο. Δημιουργείται και ένα κενό μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, το οποίο ως γνωστό θέλει ετσιθελικά να συμπληρώσει η κατοχική Τουρκία.” .

Α. Λαυρέντζος 8/7/20 slpress:Όπως είπαμε και στην αρχή, η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έγινε με σκοπό την υπονόμευση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Και αυτό, έως έναν βαθμό το επιτυγχάνει. Είναι όμως εν τέλει βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα, και μάλιστα όχι τόσο για αυτά που παραχώρησε, αλλά κυρίως για εκείνα που βάσει της συμφωνίας αυτής θα παραχωρηθούν στο μέλλον. Και ένα από αυτά είναι η συνέχεια των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου που θα πρέπει να θεωρείται υπόθεση οριστικά χαμένη.

Γ. Μαργαρίτης 7/8/20 slpress:Τώρα λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός εφ΄όλης της ύλης διάλογος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρυθμίσει –με τις συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο– όλα τα βασικά προαπαιτούμενα. Δυστυχώς τα βασικά εξ όσων η απέναντι πλευρά διεκδικεί. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι πλήρης και κανονική ΑΟΖ, όπως την ορίζει το διεθνές δίκαιο. Το “αποκλειστική” μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού.“.

._

 

 

 

Newsbomb, 30 Αυγ. 2020

 

 

 

Την αποκάλυψη πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην εφημερίδα Real News και τον δηγμοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, ακόμα και την Κύπρο τόνισε πως «η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας».

 

Ο Νίκος Δένδιας άποκάλυψε δε και τα επόμενα βήματα τονίζοντας πως «στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση, δεδομένων και των δεσμών, της συναντίληψης και του διαρκούς μεταξύ μας συντονισμού».

Συμπλήρωσε δε πως σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. «Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως βεβαίως ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, συζητήσεις για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα», είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών.

Η αποκάλυψη Newsbomb.gr για την ΑΟΖ με την Κύπρο

Οι δηλώσεις αυτές του Νίκου Δένδια, έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης που είχε κάνει από τις 20 Αυγούστου, το Newsbomb.gr σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων με την Κύπρο και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

 

Έγραφε χαρακτηριστικά τότε το Newsbomb.gr:

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για τμηματική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την οποία και είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr δύο εβδομάδες πριν την υπογραφή της, ήρθε σε μία περίοδο αυξημένης έντασης από πλευράς της Τουρκίας, δρομολογεί, ωστόσο εξελίξεις που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες φέρνουν την ελληνική διπλωματία σε ενεργητικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, το δόγμα των ζητημάτων που χρονίζουν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία φαίνεται να ανήκει για τα καλά στο παρελθόν. Το Newsbomb.gr την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας με την Αίγυπτο, είχε αποκαλύψει πως ο επόμενος σταθμός του υπουργού Εξωτερικών θα ήταν η Κύπρος. Όπερ και εγένετο.

 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, βρέθηκε στη Λευκωσία όπου Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα και το τι συγκεκριμένα επιδιώκουν ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο σε λίγες μέρες.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε στις δηλώσεις του πως «η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ» και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της. Τόνισε πως «παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων», τασσόμενος υπέρ ενός διάλογου υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας.

Ωστόσο, όπως, είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, αυτό που συζητήθηκε επίσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Μία τέτοια κίνηση θα έθετε την Άγκυρα προ τετελεσμένων καθώς θα καλούνταν να σεβαστεί μία συμφωνία μεταξύ δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί. Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, δεν είναι οι προθέσεις Ελλάδας και Κύπρου, άλλωστε αυτές είναι εκπεφρασμένες εδώ και καιρό. Αυτό που έχει αλλάξει είναι από την μία, η αντιμετώπιση των διεθνών εξελίξεων από το ελληνικό ΥΠΕΞ και φυσικά το τάιμινγκ.

«Απέναντι στις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, εμείς επιλέγουμε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και βάσει αυτού πορευόμαστε. Έχουμε τους συμμάχους μας μαζί, στέλνουμε τα μηνύματά μας προς πάσα κατεύθυνση και υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία», τονίζει στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως «είμαστε κοντά στο να υπογραφεί η συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ και πιθανόν να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.