ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Αντιός αμίγκος! – Από το Μάτι στα Τέμπη, μια τετραετία δρόμος
Saturday
18/03/2023
12:10 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Κώστ. Θεολόγου ΜΑΤΙ-ΠΥΡΚΑΪΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

_.

 

 

 

Κώσ. Θεολόγου, 18 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Από το Μάτι στα Τέμπη, μια τετραετία δρόμος… Όλοι στο βάθος ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε και αν θα γίνει κανονική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα προηγμένα κράτη η κανονικότητα καθορίζεται από τη λειτουργία της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε μια χώρα όπου το κέρδος των ολίγων θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή των πολλών, ο δάσκαλος οφείλει να ενσαρκώνει την αξία της εργασίας και να αποδίδει σημασία στο καθήκον εκάστου ρόλου μας. Διότι, στο καθολικό σχέδιο της οργισμένης αντίδρασης με καταλήψεις και προπηλακισμούς, ολίγοι μόνον αποφασίζουν για τις καταλήψεις και τα στόρια στις σχολές, λες και είναι μαγαζιά που τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν.

Ως δάσκαλος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είμαι οργισμένος, ούτε σοκαρισμένος από οποιοδήποτε φαινόμενο ή γεγονός, διότι ο δάσκαλος οφείλει να διδάσκει περίσκεψη και αποφασιστικότητα, ώστε να επικρατεί κανονικότητα στα σχολεία και στη ζωή μας, επαγγελματική και ιδιωτική. Προσωπικώς, εργάζομαι σαββατοκύριακα και γιορτές, ώστε να ανταποκρίνομαι στις ακαδημαϊκές ή άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου, εις βάρος της ιδιωτικής ζωής μου και προς όφελος των φοιτητών.

Είναι όμως και δικαίωμά μου να αξιοποιώ την τεχνολογική και νόμιμη δυνατότητά μου να διδάξω διαδικτυακά, ώστε να ανταποκριθώ σε πολλές άλλες επαγγελματικές υποσχέσεις μου στο τέλος του εαρινού εξαμήνου, χωρίς να θεωρούμαι ρίψασπις στη μάχη εναντίον των βαρβάρων ή, εν πάση περιπτώσει, ας αρχίσει – και μακάρι να τελειώσει – η επανάσταση χωρίς εμένα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Τά Ἑλληνόπουλα διδάσκονται ὅτι τό ’40 κρυφτήκαμε στά… ὑπόγεια
Thursday
29/10/2020
01:23 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημ. Νατσιός ΠΑΙΔΕΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Σχετικά με το τι συμβαίνει, σήμερα ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, όμως αγαπητέ κύριε Νατσιέ;;;

Προς υποβοήθηση κατανόησης της ερώτησης:

Επισημάνσεις κομβικής σημασίας, σχετικά με την παρατηρούμενη ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ https://greek-market-research.com/article/o-thanatos-toy-ellina-mikroidioktiti-kai-i-aygi-ton-trapezoypikoon/ , με την παρακάτω σκέψη, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το μοναδικό υφιστάμενο “Μετωπικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση” https://greek-market-research.com/article/metopiko-programma-diexodoy-apo-tin-krisi/ , βάζοντας ταυτόχρονα στον ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ το ερώτημα: Τι θα έκανε ο Ρήγας Φεραίος [βλέπετε εδώ, https://edromos.gr/loukas-akselos-o-gkramsi-mporei-na-apotelesei-simeio-anaforas-gia-kathe-dianoitika-cheirafetimeno-politi/ (*)] , απέναντι σε αυτά που επιβάλλονται στην Ελλάδα από το 2010-2020;

Όπως θα δείτε στο σχόλιο της συνημμένης παραπάνω ανάρτηση που αφορά την ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ κανονικότητας, η άποψη της G-M-R είναι πως δίχως ανατροπή της Τρόϊκας Εξωτερικού-Εσωτερικού με προετοιμασμένο το επιχειρησιακό σχέδιο αποδόμησης-ανατροπής (και περιθωριοποίησης αν όχι συμμαχοποίησης της κριτικής στήριξης της κανονικότητας), θα μένουμε εμείς στα λόγια, αυτοί στα έργα.

——————————————-

(*) Πέρα από τον Γκράμσι, ετοιμάζετε έναν τόμο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το 1821. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά;

Κοιτάξτε, παράλληλα με τον «Στοχαστή», από το 1980 συμμετέχω αλλά και διευθύνω το περιοδικό «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής», περιοδικό που σταθερά και αταλάντευτα εμπνέεται από τις αρχές του Ρήγα Βελεστινλή και κινείται στις ράγες του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, που τόσο πιστά αυτός υπηρέτησε.
Ως εκ τούτου θα ήταν, ίσως, παράδοξο τα «Τετράδια» να μην παρέμβουν δραστικά, κατά το μέρος των δυνάμεών τους, στα δρώμενα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το 1821. Σε αυτό, άλλωστε, είμαστε προετοιμασμένοι με πυρήνα τις ιδέες και αρχές του προγράμματός μας, αρχές ανάμεσα στις οποίες είναι η υπεράσπιση της Επανάστασης του 1821 ως γνήσιας εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του Ελληνικού Έθνους, που διαχρονικά και μέσα στις ίδιες τις α-συνέχειές του κρατιέται όρθιο, αντιστεκόμενο στην πάσης φύσεως τρομοκρατία-βαρβαρότητα-τουρκοκρατία.
Σε αυτή τη βάση και με στόχο μια πολλαπλού χαρακτήρα και θεματικών προσέγγιση του 1821, η Σ.Ε. και ορισμένοι στενοί μας συνεργάτες απευθυνθήκαμε σε ένα ευρύ φάσμα της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, που αποδέχθηκε την πρότασή μας στα πλαίσια ενός πλουραλισμού που κινείται στους παραπάνω άξονες, αλλά και που, επιπρόσθετα, έχει υιοθετήσει ως απάντηση στο θλιβερό παρόν την άποψη του στρατηγού Μακρυγιάννη ότι «Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιαύτη• και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς».

._

 

 

 

 

Δημ. Νατσιός, 28 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Καί τρέξαμε στίς τράπεζες! – Τί καταγγέλλει ὁ δάσκαλος Δημήτρης Νατσιός στήν «Ἑστία»

ΜΑΣ ἔμελλε νά τό ζήσουμε καί αὐτό! Ἀφοῦ μάθαμε ὅτι ὁ Καποδίστριας ἦταν «δικτάτορας» (Χατζῆς). Ἀφοῦ ἐνημερωθήκαμε ὅτι ὁ Κολοκοτρώνης ἦταν …γκέυ (Τατσόπουλος). Ἀφοῦ μᾶς εἶπαν ὅτι ἡ ἐπανάστασις τοῦ 1821 ἔγινε ἀπό κάποιους «περιθωριακούς» (Κωστῆς). Τώρα ἔφθασε καί ἡ σειρά τοῦ 1940! 80 χρόνια μετά τό ἡρωικό ξέσπασμα τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ κατά τῶν Ἰταλῶν στά βουνά τῆς Ἀλβανίας ἔφθασε ἡ ὥρα νά μάθουμε, ἀκριβέστερα τά νέα ἑλληνόπουλα νά μάθουν, ὅτι τόν Ὀκτώβριο ἐκείνης τῆς χρονιᾶς δέν τρέξαμε στά βουνά γιά νά κυνηγήσουμε τόν κατακτητή. Ὄχι ! Δέν νικήσαμε τούς Ἰταλούς! Ὄχι! Τόν Ὀκτώβριο ἐκεῖνο τρέξαμε νά κρυφτοῦμε στά ὑπόγεια καί νά πάρουμε τά λεφτά ἀπό τίς τράπεζες! Αὐτό γράφουν τά σχολικά βιβλία Γλώσσης τῆς Ε΄ Δημοτικοῦ. Αὐτό τοὐλάχιστον μᾶς καταγγέλλει ἕνας δάσκαλος ἀπό τό Κιλκίς, ἀναγνώστης τῆς «Ἑστίας», ὁ Δημήτρης Νατσιός, προσκομίζων καί τά σχετικά πειστήρια. Ὁ Ἕλλην Δάσκαλος ἦταν πάντα θεματοφύλαξ ἐθνικῶν ἀξιῶν. Καί πάντοτε στεκόταν στό ὕψος τῶν περιστάσεων. Σήμερα ἀποδεικνύεται γιά μία ἀκόμη φορά. Μᾶς γράφει ὁ κύριος Νατσιός:

«Εἶμαι δάσκαλος τῆς Ε΄ Δημοτικοῦ. Στήν σελίδα 44 τοῦ α΄ τεύχους τοῦ βιβλίου Γλώσσας, περιέχεται κείμενο-ἐπίκαιρο γιά τήν ἐπέτειο. Ὁπότε ὁ πρωθυπουργός τῆς χώρας, μπορεῖ νά ἀναγνώσει τό κείμενο πού διδάσκονται τά Ἑλληνόπουλα, “γιά νά νιώσουν περήφανα γιά τόν ἡρωισμό τῆς γενιᾶς τοῦ ’40, γιά τήν πατρίδα μας”». Ὅπως τονίζει ὁ κύριος Νατσιός, διαβάζουμε σέ αὐτό τό βιβλίο μέ ἀφηγητή ἕναν νεαρό πού μοιράζεται τίς ἀναμνήσεις του μεταξύ ἄλλων τά ἑξῆς: «Ἡ Ἰταλία, συμπολῖτες μου, τήν 28η Ὀκτωβρίου τοῦ 1940, μᾶς κήρυξε τόν πόλεμο! Κι ἐμεῖς πήγαμε στά ὑπόγεια καί κρυφτήκαμε». Οὔτε λέξις γιά αὐτούς πού ἔτρεξαν νά τεθοῦν ὑπό τά ὅπλα μέ τό «χαμόγελο στά χείλη».

(more…)

Λόγος περί παιδείας.
Friday
07/08/2020
19:46 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γεώργιος Σκλαβούνος ΠΑΙΔΕΙΑ
0

 

 

 

Γιώρ. Σκλαβούνος, 1 Αυγούστου 2020

 

 

 

 

 

Λόγος περί παιδείας.

Με ποια παιδεία θα περάσουμε στην Τρίτη εκατονταετία της Εθνικής μας απελευθέρωσης από την Οθωμανική βαρβαρότητα.

Με ποια παιδεία τιμούμε το κοσμοϊστορικό γεγονός του 1821.

Πως ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε στην πράξη την Εθνική μας γλώσσα, καθοριστικό συστατικό της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, της πολιτισμικής μας συνέχειας και ζωντανό φορέα και ανατροφοδότη ενός πολιτισμού του οποίου είμαστε βασικοί κληρονόμοι;

Ετοιμάζουμε την νέα γενιά μας να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό και πανανθρώπινο πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι ριζωμένη σε ένα σύστημα αξιών διαποτισμένο βαθύτατα από τα Ελληνικά ανθρώπινα και οικουμενικά ιδεώδη. Τα ιδεώδη του Αρμονικού Ανθρώπου που βιώνει, υπηρετεί και υπερασπίζεται την αρμονία στις ανθρώπινες σχέσεις, στην σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο και του ανθρώπου με την φύση; Προσφέρουμε στην νέα γενιά μας μια Παιδεία που υπηρετεί και υπερασπίζεται την ζωή σε « Ευνομία, Δίκη και Ειρήνη»(Ησίοδος) που αποδέχεται ότι και αν ακόμα και αυτός ο Ήλιος υπερβεί το Μέτρο οι Ερινύες οι Βοηθοί της Δίκης θα τον τιμωρήσουν; (Ηράκλειτος).  Οπλίζουμε τα παιδιά μας με την γνώση ότι, η οικουμενική πολιτισμική τους παράδοση θεωρεί υπέρτατο δικαίωμα και χρέος την αποκατάσταση της Δίκης, της ισορροπίας, της αρμονίας, όποιες κι εάν είναι οι δυνάμεις που έχουν διαταράξει την ισορροπία, όποιες και αν είναι οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την α-δικία.

Διδάσκουμε τα παιδιά μας ότι :

· « και αν ακόμα ο Πατέρας Ουρανός έχει διαταράξει την συμπαντική αρμονία , η Μάνα Γη έχει το ιερό δικαίωμα και το Ιερό χρέος να ηγηθεί της ανατρεπτικής αποκατάστασης της ισορροπίας;.»(Ησίοδος)

· Ότι αν τα «ηνία του ήλιου» αφήνονται σε άπειρους δοξομανείς και σε τελευταία ανάλυση ιδιοτελείς Φαέθωνες τότε αναπότρεπτα η Μάνα Γή κινδυνεύει;

· Διδάσκουμε τα παιδιά μας ότι η Νέμεσις δεν είναι τιμωρία των Θεών αλλά ενδελέχεια της Ύβρεως;

· Διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι «η αρετή δεν διδάσκεται αλλά καταχτιέται». (Σωκράτης, Διάλογος Μένων).

Χωρίς αυτά για ποια αριστεία να μιλήσουμε, χωρίς αυτά ποια αριστεία θα επιδιώξουμε, χωρίς αυτά πως θα ορίσουμε την αριστεία;

Αν σε αυτά δεν στηρίζεται μια Ελληνική Παιδεία, αν αυτά δεν διδάσκει μια Ελληνική, τότε ποια παιδεία θα τα διδάξει;;; Θα τα διδάξει η παιδεία των Μήδων;;

(more…)

Ι.Θ. Κακριδής: «Διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά μας για τρεις σημαντικούς λόγους»
Friday
27/09/2019
16:39 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ι.Θ. Κακριδής ΠΑΙΔΕΙΑ
0

 

 

 

Ι.Θ. Κακριδής , 27 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

Απόσπασμα από ομιλία του αείμνηστου καθηγητή Ι.Θ. Κακριδή που ανάλωσε τη ζωή του στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γαλούχησε γενιές Ελλήνων φιλολόγων και μας κληροδότησε εξαίρετη μετάφραση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, τις οποίες και διδαχτήκαμε στο σχολείο.

Στην ομιλία του ο Ι.Θ. Κακριδής στέκεται στην αξία διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών:

«Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα;

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.

(more…)