Wednesday
24/06/2009
23:37 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Σήμερα είχαμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνουμε stop loss όπως λέγαμε χθες για ένα από τα τρία ανοιχτά sort που έχουμε, μια και η τιμή όχι μόνο πέρασε πάνω από το όριο των 2190 αλλά κατάφερε και βγήκε έξω από τη βραχυπρόθεσμη γραμμή τάσης.

gd240609

Και βέβαια για να αποφασίσουμε να το κάνουμε (το stop) κάτι θα είχαμε δει που δεν μας άρεσε και τόσο, … τέλος πάντων…. Το σταματάμε εδώ αυτό λέγοντας μόνο ένα από όσα δεν μας άρεσε. Από την άνοδο ακόμα είχαμε βάλει ένα «σημάδι» πως αν η τιμή υποχωρήσει κάτω από το 2160 θα έπρεπε να γινόταν χαμός στη πτώση. Όμως κάτι τέτοιο δεν είδαμε, απεναντίας είδαμε πολλούς δισταγμούς για άμεση και χωρίς πολλά- πολλά περαιτέρω πτωτική κίνηση.

Όσο αφορά τη συνέχεια, στο σχόλιο της περασμένης Κυριακής μεταξύ άλλων γράφαμε: «Κάνοντας αυτή τη κίνηση ο ΓΔ μας έδειξε ότι πράγματι το 2250 έχει κάποια δυσκολία αλλά καλύτερα θα ήταν αν είχαμε και μια δεύτερη επιβεβαίωση.»

Επομένως θα αναμένουμε, να ξαναδούμε τις διαθέσεις του ΓΔ γύρω από εκεί. Βέβαια, όπως έχουμε σημειώσει και στο γράφημα, αν οι τιμές ξεπεράσουν το 2153 θα κλείσουμε ένα ακόμα συμβόλαιο από τα δύο ανοιχτά που μας έμειναν.

Μετά τη σημερινή ανοδική συνέχεια είναι ευνόητο ότι δεν θα δεχτούμε αυριανή υποχώρηση κάτω από το σημερινό χαμηλό. Προσοχή τώρα εδώ. Το σημερινό χαμηλό είναι το 2160 (το «σημάδι» που λέγαμε πριν). Επίσης έτσι όπως είναι στημένο το intraday γράφημα, ενδέχεται αύριο το 2160 να χτυπηθεί οριακά. Μάλιστα πτώση ακόμα μέχρι και τις 2144 μονάδες κρίνεται ανεκτή. Με πτώση κάτω από το 2144 θα ξαναπάρουμε τα δύο sort που έχουμε κλείσει.

gdintra240609a

Στο χθεσινό σχόλιο είπαμε ότι η κατάσταση είναι κάπως συγκεχυμένη. Συνεχίζει να είναι ακόμα περισσότερο, μετά τη σημερινή συνεδρίαση καθόσον τα βραχυπρόθεσμα σενάρια και σχηματισμοί που ενδέχεται να παίξουν ρόλο το επόμενο διάστημα είναι αρκετά. Για παράδειγμα θα αναφέρουμε τη περίπτωση H&S με δύο διαφορετικούς λαιμούς, καθώς και τρίγωνο ή πτωτικό κανάλι από τις 18/6 και μετά. Η αγορά θα κάνει ότι μπορεί για να μας μπερδέψει.

Όμως από το βοηθητικό μας γράφημα intraday ωριαίο βλέπουμε ότι όλα αυτά εξελίσσονται κάτω από τον ΚΜΟ 162 και τα κεράκια μας είναι κόκκινα. Όσο αυτό παραμένει άλλο τόσο και το βασικό μας πτωτικό σενάριο θα παραμένει σε ισχύ με ελάχιστο στόχο το 1900. Σε περίπτωση H&S μετά τις τελευταίες εξελίξεις η πιθανότερη γραμμή λαιμού είναι να οριστικοποιηθεί η κατερχόμενη πρασινοκίτρινη στο διάγραμμα μας, μετατοπίζοντας το στόχο ακόμα χαμηλότερα, προς τη περιοχή 1800.

gdintra240609b

Wednesday
24/06/2009
08:47 GMT+2
ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΠΡΙ
0

Με την τιμή να καταγράφει πράγματι High στα 2 € ακριβώς και το υπονοούμενο για τις σερί λευκές εβδομάδες παράλληλα με τους φόβους μας να μη δούμε το ανάλογο από μαύρες, το σχόλιο για την ΣΠΡΙ στις 29/5 τείνει να αποβεί προφητικό.

spri-230609a
Εν μέσω ουσιαστικά τεσσάρων απότομων ανοδικών κινήσεων και τριών συσωρευτικών σχηματισμών κατά τη φορά της τάσης και χωρίς καμία καταπάτηση της ανοδικής γραμμής τάσης επί δίμηνο η μετοχή κατέγραψε κέρδη 100 ποσοστιαίων μονάδων.

Η μη καταπάτηση της ανοδικής γραμμής τάσης τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι η άνοδος είναι αυτοσκοπός που πρέπει να γίνει με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος από τη πλευρά των αγοραστών, χωρίς να ενδιαφέρονται για αρπαγή τεμαχίων από τους πωλητές με σκοπό τη διακράτηση.
Έως σήμερα έχει γίνει καταπάτηση των δύο εκ των τριών συσωρευτικών σχηματισμών ενώ σχεδόν στα όρια του τρίτου είδαμε κερί που προϊδεάζει για τουλάχιστον προσωρινή ανάπαυλα των πωλήσεων.
Η καθοδική γραμμή τάσης και τα 1,64 € είναι οι πρώτες αντιστάσεις. Η περιοχή 1,30 – 1,32 οι κοντινότερες στηρίξεις.

Υπό άλλες συνθήκες η παρούσα οπισθοχώρηση προς το 1,30 ή ακόμα και η προσέγγιση / retest του Κινητού στα 1,24 € περίπου, θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει τον καταλύτη για νέα ανοδική κίνηση, χωρίς και να αποκλείεται. Όμως όσα είπαμε στην εισαγωγή μας οδηγούν στο ότι η μετοχή δύσκολα θα αποφύγει την προσέγγιση του 1,04 περίπου όπου και το γκρι πλαίσιο στο διάγραμμα.

Παρόλες τις παραπάνω εκτιμήσεις που αποτελούν και το κύριο σενάριο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η προηγηθείσα ανοδική κίνηση έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα το οποίο όμως ζητά επιβεβαίωση η οποία θα έρθει μόνο με κλείσιμο της μετοχής πάνω από τα 2 €.

spri-230609b

Wednesday
24/06/2009
00:19 GMT+2
Ημερήσια Σχόλια ΓΔ
0

Η βραχυχρόνια χθεσινή επισήμανσή μας για μια προσπάθεια μικρής ανοδικής αντίδρασης ήταν τελικά και η θέση της αγοράς για την σημερινή συνεδρίαση.
Ο ΓΔ αντέδρασε μέχρι το όριο της πιο πρόσφατης καθοδικής γραμμής τάσης, ενώ από την ώρα που πλησίασε εκεί συνέχισε να ταλαντώνεται πέριξ αυτών των τιμών επί δίωρο και πλέον. Για όσο διάστημα γινόταν αυτό, ο RSI που παρακολουθούμε στο 15 min γράφημα αδυνατούσε να υπερβεί το 55.

Όσο η καθοδική γραμμή τάσης λειτουργεί σαν ασπίδα της όποιας αντίδρασης, δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τα τρία sort που έχουμε. Μάλιστα η περιοχή τιμών όπου αυτή αντιστέκεται είναι πολύ κοντά και με το μέσον του μεγάλου πτωτικού χθεσινού κεριού, στις 2188 μονάδες.
Το σημείο αυτό (2188) θα είναι για αύριο και το stop loss του ενός από τα τρία sort, αν χτυπήσει η τιμή το 2190.

Η σημαντικότητα της πορτοκαλί γραμμής που αναφέραμε χθες φάνηκε και σήμερα, όμως παρόλο που ενδοσυνεδριακά παραβιάστηκε, εντούτοις στο κλείσιμο άντεξε.

gd230609

Εάν αύριο η τιμή ξαναπεράσει κάτω από το σημερινό open (2130) θα βγάλουμε ακόμα 2 sort.

Η κατάσταση είναι κάπως συγκεχυμένη. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη (και αδικαιολόγητη) άνοδο που προηγήθηκε χωρίς σωστές βάσεις. Οι βραχυπρόθεσμοι ταλαντωτές και δείκτες είναι σε bear φάση και σε υπερπουλημένα επίπεδα. Όπερ σημαίνει ότι ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κράτημα των τιμών (με οποιοδήποτε τρόπο) ή και πλάγια άνοδο, ή από εδώ που είμαστε θα δούμε δυναμικότερη καθοδική συνέχιση.
Οι πιο μεσοπρόθεσμοι ταλαντωτές και δείκτες ακόμα μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μιας φυσιολογικής διόρθωσης.

Το πρωτεύον σενάριο για μας όπως έχουμε τονίσει είναι ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Η αγορά με τις τελευταίες κινήσεις της προσπαθεί κατά το μεγαλύτερο των πιθανοτήτων να απορροφήσει την απότομη πτώση μετά από μια μεγάλη και διαρκή άνοδο. Μέσα σε αυτή τη προσπάθεια δεν έχει καταφέρει κάτι ουσιώδες μια και το σημερινό κλείσιμο (μετά από 4ήμερη προσπάθεια όπως είπαμε) μας βρήκε ελάχιστα μόνο πιο πάνω από το κλείσιμο της 17ης Ιουνίου. Εάν πράγματι η αγορά κάνει αυτό που μας δείχνει, τότε η όλη 4ήμερη διόρθωση είναι κατά τη φορά της επερχόμενης τάσης που με τη σειρά της δίνει βίαιη, απότομη και μεγάλη κίνηση, πτωτική για τη περίπτωση μας.