Thursday
26/12/2013
00:35 GMT+2
Ημερήσια Σχόλια FTSE
5

Σε αρνητικό mode ευρίσκεται ο FTSE. Σταθερά εδώ και μέρες κάτω από το trail stop στο ημερήσιο διάγραμμα, πτωτικό macd ο οποίος μόλις έχει μπει και σε αρνητικές περιοχές , και τον rsi να είναι επίσης πτωτικός χωρίς σημάδια κόπωσης ή αποκλίσεων. Η ακολουθούμενη για μεγάλο διάστημα τακτική των κίτρινων κύκλων (που έχουμε πει σε προηγούμενο σχόλιο) έχει πάψει να υφίσταται και είναι κάτι που μας προβληματίζει επιπλέον.

ftse-D-2312-4

ftse-D-2312-2b

Αν θεωρήσουμε σαν γραμμή λαιμού την μπλε σκούρο διακεκομμένη γραμμή, μπορούμε να πούμε ότι ο FTSE έχει πιάσει τον στόχο που έδινε η διάσπαση της. Η οριζόντια μπλε μπορεί να θεωρηθεί ως ασθενής στήριξη που μετά από κάποια μικρή υπερβολή βοήθησε στην ενδοσυνεδριακή αντίδραση της Δευτέρας. Ακόμα το σημειωθέν low είναι πάνω στο 38,2% επίπεδο από το χαμηλό της 28/8/2013.

Η περιοχή πέριξ των 365 μονάδων, βεβαίως βγαίνει και από άλλες μετρήσεις, δίνοντας έτσι σε αυτές τις τιμές τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα επίπεδο προκειμένου η αγορά να το δει με σεβασμό.  Οι χαμηλές τιμές των ταλαντωτών στα intraday διαγράμματα ήταν απλά οι ενδείξεις ότι κάπου εδώ αναμένεται η επιβαλλόμενη εκτόνωση.

ftse-intra-2312-3

Η αντίδραση που ξεκίνησε και σύμφωνα με την έως τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση από τις 12:00 έως 17:00 της Παρασκευής, μας δίνει ένα στόχο που χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθόσον είναι παρόμοιος με αυτόν των 365 μονάδων και βρίσκεται στις  374,5 με μια πρώτη δυσκολία στο 371. Το σημείο αυτό όχι μόνο είναι παρόμοιο με αυτό των 365 μονάδων αλλά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι συγκεντρώνει ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά κάνοντας το, εκτός από στόχο, να είναι συνάμα και μια ισχυρή αντίσταση.

ftse-intra-2312-5

Το stop μας πλέον θα πρέπει να μπει στο low της Παρασκευής 363,52. Και όχι μόνο να μπει αλλά και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Όμως πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. Στο γράφημα είναι σημειωμένο και ένα δεύτερο σκεπτικό stop που καταθέτουμε υπό σκέψη για τους αναγνώστες.

Το 374,5 ως τόσο σημαντικό, αν είναι η αγορά να μην μπορέσει να το υπερπηδήσει (και η αγορά έχει κάνει από τώρα τα σχέδια της), συνήθως αποφεύγει να το γράψει στον πόντο (που λέμε) και πουλιέται νωρίτερα. Αν επιμείνει, ίσως στα σχέδια να είναι η τελική διάτρηση. Πράγμα που όμως δεν γνωρίζουμε και σαφώς δεν μπορούμε να παίξουμε κορώνα – γράμματα.

Εάν επιπλέον συνυπολογίσει κανείς   ότι έχει ενεργοποιηθεί στόχος για τις 347 μονάδες , δεν μπορούμε να αφήσουμε εκεί την υπάρχουσα Long θέση ανοιχτή, αλλά το σώφρον θα ήταν να κλείσει εκεί και ταυτόχρονα ίσως να ήταν ορθό τεχνικά να ανοιχτούν δυο θέσεις short. Ένας επιπλέον λόγος που θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την άποψη είναι ότι ο ενεργοποιημένος στόχος των 347 εάν γίνει συμπίπτει με το κλείσιμο του ανοιχτού χάσματος της 3-4/10 στις 347,27 μονάδες. Δεν μπορεί να είναι τόσο τυχαίο.

ftse-intra-2312-6

Το κακό στην περίπτωση που ανοιχτούν short θέσεις είναι ότι το stop πρέπει να πάει αρκετά ψηλά, στο 405, ή το πιο κοντινό 395 που είναι και το 2ο υψηλότερο high Fractal.

Αν δεν θέλει κάποιος να ανοίξει ταυτόχρονα short θέση θα μπορούσε να περιμένει το προφανές (ως είπαμε νωρίτερα) 363,52 ή να περιμένει άλλη λαβή που θα μπορεί να προκύψει  από την εξέλιξη των προσεχών συνεδριάσεων και μάλλον από τα intraday διαγράμματα.

Εμείς θα ακολουθήσουμε (κατά πάσα πιθανότητα) το κλείσιμο της θέσης μας κοντά στο 374- 374,5 και το άμεσο(;) άνοιγμα δύο short έχοντας την προσοχή μας στραμμένη και στις τιμές αλλά και στους ταλαντωτές. Αυτό θα είναι το βασικό μας σενάριο και με την πρώτη άσχημη εξέλιξη θα το δοκιμάσουμε.

Εάν προκύψει κάτι άλλο θα το συμπληρώσουμε στο παρόν σχόλιο ως συνέχεια.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!!!!!!!