Sunday
26/09/2021
01:24 GMT+2
20Sep2021, close3Long@2177, -4 pips *3 = -12pips
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE25
FLAT
0

Το τελευταίο σχόλιο είχε προλογίσει τα μελλούμενα.

Η πτώση ήταν ακαριαία και ισχυρή οδηγώντας τον FTSE στο 2089.55 με συνολικές απώλειες 5.29% και απόσταση ίση με το 161.8% του πρώτου καθοδικού κύματος (31/8-9/9).

Η ακρίβεια προσέγγισης του 161.8% και η σημειωθείσα από εκεί αντίδραση την Παρασκευή προδιαθέτει για συνέχεια της αντίδρασης με πολύ μεγάλες πιθανότητες. Στόχοι εφικτοί πρώτα το 2123-2124 και πιθανόν και το 2134. Από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας.

Έτσι την Δευτέρα με το άνοιγμα θα προβούμε στην αγορά 5 συμβολαίων στο Open με σκοπό να κλείσουμε δύο  από αυτά στο 2123.5, δυο ακόμα στο 2134, με το 5ο να το πάμε με κάποιο trail stop.

Το stop θα είναι το χαμηλό Παρασκευής (2090). Παραβίαση αυτού του χαμηλού θα επιδεινώσει εξαιρετικά την κατάσταση και θα οδηγήσει τον δείκτη μάλλον με άνεση προς τις 2000 μονάδες όπου και παίζεται όλο το παιγνίδι για την μεσοπρόθεσμη πορεία του FTSE και βεβαίως όλης της αγοράς.

Κοιτάζοντας καλύτερα (ψάχνοντας να βρούμε, προς επίρρωση της ήδη αναφερθείσας εκτίμησης, κάποια θετική απόκλιση στα intraday (30min++), την οποία δεν βρήκαμε), μπορούμε να έχουμε μία ανοχή στο προηγούμενο stop έως τις 2084 μονάδες. Όμως αν περιμένουμε κάτι τέτοιο, η διάσπαση του 2090 βαρύνει περισσότερο. Απλά το σημειώνουμε αλλά σε προσωπικό επίπεδο θα κρατήσουμε το stop των 2090 μονάδων.

Σημαντική αντίσταση για την ώρα η περιοχή του 2170 πέριξ.

 

..–…………

Πηγαίνοντας να περάσουμε τα γραφήματα παρατηρούμε ότι όλα τα πιο πάνω είναι λάθος, οπότε ξαναγράφουμε το σχόλιο.

Το τελευταίο σχόλιο είχε προλογίσει τα μελλούμενα.

Η πτώση ήταν ακαριαία και ισχυρή οδηγώντας τον FTSE στο 2090.33 με συνολικές απώλειες 5.29%.

Την Παρασκευή σημειώθηκε 2ο πτωτικό χάσμα που ειναι δύσκολο να κλείσει άμεσα (μέσα στις επόμενες μία έως τρεις συνεδριάσεις).

Τούτο μας προδιαθέτει για συνέχεια της πτωτικής κίνησης. Μια περιοχή χαμηλότερα που θα μπορούσε να αποτελέσει καλή στήριξη, οπότε θα μπορούσε να δώσει και αντίδραση είναι  το 161.8% του πρώτου καθοδικού κύματος (31/8-9/9), τοποθετώντας το στο υψηλό της 17/9. Αυτό είναι η περιοχή πολύ κοντά και πέριξ των 2063 μονάδων.

Οπότε στη περιοχή αυτή θα προβούμε στην αγορά 5 συμβολαίων.

Το stop θα είναι το όποιο χαμηλό θα σημειωθεί πέριξ αυτής της περιοχής (2063) με ένα φίλτρο για  παραβίαση του με διπλή προσπάθεια στο ωριαίο γράφημα.

 

Καλή σας εβδομάδα. !!

Sunday
19/09/2021
10:45 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE25
+3 Long @2181
0

“ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ;” 

θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σχολίου.

Το να τραβήξεις τον δείκτη στο τέλος της συνεδρίασης 20 ολόκληρες μονάδες, όταν μέσα σε ένα τέτοιο range έχουμε δει στο παρελθόν να κινείται ο δείκτης για πολλές ημέρες, δεν είναι λίγο, και μένει να δούμε το γιατί συνέβη αυτό αφού παρέλθει το πρώτο (τουλάχιστον) ημίωρο από την συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας.

Οι διαφορές της μίας και της άλλης κατάστασης (χωρίς το τελευταίο ανοδικό τίναγμα) φαίνονται στα επόμενα γραφήματα, ένα ημερήσιο και δυο intraday. Ειδικά στα τελευταία οι διαφορές είναι σημαντικές.

 

 

Χωρίς το τελευταίο τίναγμα η τιμή φαίνεται να έχει βρει καθαρή αντίσταση στην τιμή 2205 ενώ στο κανονικό η τιμή έχει περάσει οριακά (2207) κατά 2 πόντους δίνοντας θετική προδιάθεση. Επιπλέον όμως έχει συμβεί και κάτι ακόμα σημαντικό. Η μπλε κάθετη μας ενημερώνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατεύθυνση των τιμών έξω από το σημειωμένο range χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οποιαδήποτε φορά εξόδου θα είναι τετελεσμένη διότι μπορεί στο αμέσως προσεχές (μιλάμε για intraday) διάστημα η πρώτη έξοδος να ανατραπεί μεν αλλά από την άλλη οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε εν τοις πράγμασι.

Επομένως τίθεται άμεσο stop loss ακαριαία και σε όποια τιμή αν η τιμή βρεθεί χαμηλότερα από το 2187 και αν έπειτα αυτό ανατραπεί επανερχόμαστε με τις τρείς  long θέσεις μας.

Οι 2196 μονάδες είναι σημαντικές (77% του πτωτικού 6ος-7ος/2021). Παρόλο που ο FTSE την Παρασκευή προσπάθησε την υπέρβαση για 2η φορά (κάτι που αν πετύχει με έγκυρο τρόπο θα είναι καλό για την συνέχεια) η ανοδική έξοδος δεν θεωρείται έγκυρη (ούτε η πρώτη ήταν αλλά ούτε και αυτή της Παρασκευής θεωρείται ως τέτοια λόγω των όσων είπαμε έως τώρα.

Έτσι, όπως θα θεωρηθεί καλό το επάνω κατά τον ίδιο τρόπο θα θεωρηθεί άσχημο σημάδι (μετά τα όσα έχουν συμβεί) και η υποχώρηση χαμηλότερα του 2187, πόσο μάλλον αν συνεχίσει κάτω από το 2145.

Καλή σας εβδομάδα.

Monday
13/09/2021
00:44 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE25
+3 Long @2181
0

Το 2151 που είχαμε θέσει ως τελευταίο χαμηλότερο σημείο προσοχής στο τελευταίο μας σχόλιο παραβιάστηκε μόνο ενδοσυνεδριακά, ουδόλως όμως σε κλείσιμο ημέρας.

Η κίνηση όπως έχει εξελιχθεί δεν είναι καθαρή. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως τα χαμηλά που έχουμε δει στο 2144 είναι σημαντικά και ανοδικά έχουμε την αντίσταση του 2187.

Πέραν αυτών είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε  να δούμε αν θα κρατήσει το σημαντικότερο πλησιέστερο 2100 μαζί με τις γραμμές τάσης που περνάν από εκεί κοντά.

Πάντως για την ώρα δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα.

Καλή σας εβδομάδα.

Sunday
05/09/2021
15:50 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE25
+3 Long @2181
1

Η πρώτη φράση του τελευταίου σχολίου  υπερκέρασε οτιδήποτε άλλο, με τον FTSE να ακολουθεί την πορεία του εκεί διαγράμματος που δείχναμε με τα βέλη.

Έτσι δυο εβδομάδες αργότερα συναντάμε τον δείκτη 90 μονάδες ψηλότερα από τότε και σε διορθωτική φάση από τα πρόσφατα υψηλά των 2233 μονάδων.

Στο διάστημα αυτό οι κινήσεις επί θέσεων είναι καταγεγραμμένες στα  comments του  τελευταίου σχολίου. Έτσι, βρισκόμαστε σήμερα με τρία Long από τις 2181 μονάδες.

Η ισχυρότερη στήριξη είναι οι 1985 μονάδες (Βλ. γράφημα) και νωρίτερα το 2100. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να προβληματίσει.

 

Βεβαίως νωρίτερα και από αυτά τα επίπεδα, βασιζόμενοι στο intraday διάγραμμα, και για όσους είναι ταχύτατοι με τις κινήσεις και παρακολουθούν online μπορούν να προσέχουν τα 2185, 2173, 2151.

Στο μηνιαίο γράφημα (φαίνεται και στο εβδομαδιαίο) παρατηρούμε ότι ο FTSE βρίσκεται στα παρόντα επίπεδα μετά από τα χαμηλά του έτους 2016 για τρίτη φορά. Ακόμα παρατηρούμε ότι συσσωρεύει ήδη επί 4μηνο κάτω από το υψηλό του Ιανουαρίου 2020, όταν τότε έκανε fake διάσπαση το 2275 για να χάσει μετά το 50% της αξίας του με τον covid.

 

Η κίνηση αυτή των τιμών μας κάνει να ελπίζουμε πως με τις μεγαλύτερες των πιθανοτήτων, η έγκυρη διάσπαση των 2275, πόσο μάλλον και του 2375 θα βάλει στόχο για τις 3000 μονάδες στον δείκτη.

Καλή σας εβδομάδα.