Sunday
02/08/2009
18:22 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια
0

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ – ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ.

gd_w-020809
Στο εβδομαδιαίο γράφημα παρατηρούμε ότι ο ΓΔ με τη κίνηση του έως τώρα έχει καταφέρει να προσπελάσει το επίπεδο διόρθωσης όλης της πτωτικής πορείας από τις αρχές του 2008, δύο φορές. Η διπλή προσπέλαση ενός σημαντικού επιπέδου έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας επίσης, με πιο τρόπο γίνεται αυτή η προσπέλαση. Εννοούμε ότι η προσπέλαση αυτή δεν έχει γίνει μέχρι τώρα με έγκυρο τρόπο, που σημαίνει ολόκληρο κατάλευκο κερί εβδομάδας πάνω από τις 2343 μονάδες.

Εάν κάτι τέτοιο γίνει τότε υπάρχουν πάρα πολύ αυξημένες πιθανότητες να πάμε στο επόμενο επίπεδο 38,2% στις 2890 μονάδες. Και βέβαια, εάν το κατάλευκο κερί που ζητάμε πάνω από τις 2343 μονάδες, μπορέσει και περάσει και σε νέο τοπικό υψηλό, τότε οι ανωτέρω πιθανότητες αυξάνουν δραματικά.

Αναλογιζόμενοι εάν αυτό μπορεί είναι μέσα στις προθέσεις τις αγοράς, η απάντηση είναι, ναι, μπορεί.  Ο λόγος είναι ότι το επίπεδο των 2890 περίπου μονάδων είναι αυτό από το οποίο ο ΓΔ διέφυγε πτωτικά με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη αφού προηγουμένως λύθηκε ο σχηματισμός που βλέπουμε στο διάγραμμα. Όπως ο εγκληματίας έχει την τάση να ξαναγυρίζει στο τόπο του εγκλήματος, έτσι και οι αγορές έχουν τη τάση να επιστρέφουν σε περιοχές από όπου ξεκίνησε μια μεγάλη τάση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σκεφτόμαστε αυτά. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει (ΟΧΙ ΤΩΡΑ !!!) στα σχόλια της 17/5/2009, και 20/5/2009 προκειμένου να το διαπιστώσει. Μέσα στα πολλά που λέγαμε τότε ξεχωρίζουμε τα παρακάτω: «…….αυτό το ανοδικό τρέχον κύμα μπορεί να είναι μέρος ενός μεγάλου (4) το οποίο μετά από κάποια διόρθωση θα συνεχίσει να ανεβαίνει. ….».

Αξίζει νομίζουμε να τα ξαναδιαβάσετε. ΟΜΩΣ ΠΡΙΝ να γυρίσετε πίσω σε εκείνα τα σχόλια, θέλουμε σήμερα να παραθέσουμε εδώ όσα προηγήθηκαν καθόσον το σχόλιο της  17/5/2009 ξεκινούσε ως εξής: «Σκεφτήκαμε πολλά όλο το Σ/Κ. Θα πούμε εδώ μόνο το συμπέρασμα από τη σκέψη μας.»

Τι σκεφτήκαμε λοιπόν τότε με αφετηρία μια διάθεση αυτοκριτικής για την άνοδο που ήταν σε πλήρη εξέλιξη εν απουσία δικής μας, κυρίως λόγω κάποιων κανόνων που η αγορά δεν ακολουθούσε και ίσως δικαιολογημένα εάν και εφόσον αποδειχτεί μελλοντικά ότι είμαστε σε μεγάλο διορθωτικό σχηματισμό; Δέστε λοιπόν απλά όπως τότε τα γυροφέρναμε στο μυαλό μας.
—————————————————————————————
Η δουλειά μάλλον ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω στο διάγραμμα (βλ. διάγραμμα 17/5/2009). Και εφόσον το διάγραμμα είναι ανεστραμμένο θα ονομάζω «επάνω» ότι φαίνεται επάνω στο μάτι και το αντίστροφο, για να μη μπερδευτούμε.
Στο πρώτο γκρι πλαίσιο δεν έχουν γραφεί καθόλου τιμές  (συναλλακτικά κενά που οι αγορές στη πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν δείξει περίτρανα ότι τα φιλτράρουν χωρίς να είναι όμως γνωστός ο χρόνος ενός τέτοιου φιλτραρίσματος).
Στο δεύτερο γκρι πλαίσιο φαίνεται να αρχίζει μια νευρικότητα. Και πάλι εκεί η αγορά μας λέει «στάκα ρε σεις» και  έτσι εκεί έχουμε απότομο γύρισμα (με το μπλε τοξάκι).
Όμως η αγορά συνεχίζει και επιμένει να ανεβαίνει πολύ απότομα. Η αγορά και πάλι μας λέει «ρε το παρακάνετε» και κατεβαίνει μέχρι το μπλε πλαίσιο.  Όπως το βλέπουμε σήμερα πια, – νομίζω αρκετά καθαρά – εκεί στο μπλε πλαίσιο, από τη διάταξη των κεριών φαίνεται ότι αυτή η περιοχή είναι μια περιοχή αλλαγής πολικότητας.
Μετά από αυτό το μπλε πλαίσιο η αγορά και πάλι συνεχίζει να ανεβαίνει διαμορφώνοντας μια ανοδική σφήνα.
Αυτή η ανοδική σφήνα και λαμβάνοντας υπόψη όσα σκέφτηκα και είπα νωρίτερα μας λέει ότι αυτή ή άνοδος είναι μια μεγάλη υπερβολή. Και αφού είναι μεγάλη υπερβολή, τότε η λύση της, όποτε θα γινόταν θα ήταν τρομακτική σε ένταση και θα πήγαινε – όπως ξέρουμε και το λέμε συνέχεια – , τουλάχιστον στη βάση της, μέχρι εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησε.
Όμως το σημείο που ήταν ο στόχος της σφήνας μετά τη λύση της είναι πάλι το μπλε πλαίσιο για το οποίο είπα πριν ότι η αγορά, μας προειδοποιούσε και μας έλεγε ότι κύριοι κάνετε πολλές βλακείες, και συνάμα το σημείο αλλαγής πολικότητας που είπα πάλι πριν.
Τώρα βέβαια βλέπουμε ότι σε αυτό το μπλε πλαίσιο ευρίσκεται και το 161,8 % Fibbo που κατά 99,9 % είναι σωστά τραβηγμένο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείεται να πιαστεί και το 261,8 % (2734 μονάδες).
Ρωτάω τώρα εγώ. Όταν το 261,8 % είναι εκεί που δεν έχουν γραφτεί καθόλου τιμές, πόσο απίθανο είναι  – μια που είπαμε ότι δεν αποκλείεται κιόλας – να πάμε μέχρι εκεί;   —–  ΤΕΛΟΣ
Η συνέχεια των σκέψεων αυτών είναι το σχόλιο της 17/5/2009.
——————————————————————————–
Κατόπιν αυτών, η διόρθωση για την οποία μιλούσαμε τότε, προκειμένου η αγορά να συνεχίσει ανοδικά φαίνεται να είναι το πτωτικό κομμάτι από τις 12/6 μέχρι και τις 13/7. Ίσως να ήταν αυτό μόνο και να τέλειωσε. Ίσως όμως να υπολείπεται ακόμα ένα καθοδικό σκέλος που θα μας οδηγήσει τουλάχιστον στα χαμηλά επίπεδα της 13/7 αν όχι και κάπως χαμηλότερα σαν ένας πιο μεγάλος διορθωτικός σχηματισμός a,b,c ή διπλό τριάρι, της ανόδου από τα χαμηλά του Μαρτίου. Για να το γνωρίζουμε αυτό θα πρέπει να δούμε αν ο ΓΔ θα γράψει νέο τοπικό υψηλό πάνω από το υψηλό της 2/6, ή όχι.

Στο επόμενο ημερήσιο γράφημα βλέπουμε πόσο σημαντικές είναι οι γραμμές R-1 & R-2. Το σημείο τομής (Α) φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο. Ούτε από άποψη χρόνου ούτε από άποψη τιμών. Από άποψη χρόνου το σημείο αυτό έχει αποδείξει ήδη την δυναμική του ενέργεια καθόσον από το συζυγές του (Α’) ξεκίνησε όπως βλέπουμε η μεγάλη άνοδος των αρχών Μαρτίου 2009. Από άποψη τιμών (2790) και πάλι δεν είναι τυχαίο καθόσον είναι πολύ κοντά στο 2890 και στο 2734 για τα οποία μιλήσαμε πριν.

gd020809-a

Στο ίδιο γράφημα η Κ01 ενώνει δύο πολύ σημαντικά κατά τη γνώμη μας πρόσφατα χαμηλά και η Κ02 είναι η παράλληλη αυτής. Συνήθως τέτοιες παράλληλες γραμμές είναι δυνατές γραμμές αντίστασης. Αυτό μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται και από το ότι η τιμή του ΓΔ έχει βρεθεί προ της γραμμής αυτής τέσσερις φορές αδυνατώντας να περάσει ανοδικά. Ακριβώς πιο πάνω είναι η R-2. Άρα η περιοχή μέσα στην πορτοκαλί έλλειψη παρουσιάζει μεγάλες αντιστάσεις και η συμπεριφορά του ΓΔ ακριβώς εδώ είναι υψίστης σημασίας.
Από την άλλη έχουμε τον ΓΔ να έχει περάσει ανοδικά την R-1 (κύρια γραμμή μεσοπρόθεσμης τάσης) με τρόπο έγκυρο. Αυτό διότι η άνοδος πάνω από την R-1 επετεύχθη με συσσώρευση των τιμών κάτω από αυτή όλο το προηγούμενο διάστημα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ενώ η διάσπαση αυτή συνοδεύτηκε και από επιβεβαίωση μέσω της επαναπροσέγγισης της τρεις μέρες νωρίτερα στις 29/7.
Είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε προ ενός κομβικού σημείου (χωρίς αυτό να συμβαίνει και πρώτη φορά…,  ο ΓΔ μας έχει στη τσίτα πολύ καιρό τώρα) και οι επόμενες βραχυπρόθεσμες κινήσεις θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μεγαλύτερη κίνηση.

Στο επόμενο γράφημα εκτός του ότι είναι ένα από τα γραφήματα προκειμένου να διαπιστώνουμε την τάση (εδώ μπλε – ανοδική) παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παίζουν απέναντι από το αριστερό γκρι πλαίσιο όπου οι τιμές είχαν κινηθεί άτσαλα, αυτό που λέμε ότι οι τιμές δεν έχουν γραφεί ικανοποιητικά στο ταμπλό.

gd020809-b

Από τις αρχές Μαΐου ο ΓΔ προσπαθεί να καλύψει αυτή την εκκρεμότητα. Παρατηρήστε όμως ότι παρόμοιες εκκρεμότητες υπάρχουν και σε υψηλότερα επίπεδα και το σίγουρο είναι ότι και αυτές πρέπει να επιλυθούν. Βεβαίως – όπως έχουμε ξαναπεί – δεν ξεχνάμε και τις εκκρεμότητες σε χαμηλότερα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΓΔ θα αναλώσει ακόμα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Προς το παρόν τα στοιχεία με τα οποία μας τροφοδοτεί η αγορά είναι περισσότερο θετικά και μέχρι νεωτέρας και εμείς θα ακολουθήσουμε.

gd020809-c

Τα intraday διαγράμματα είναι κάπως υπεραγορασμένα και επειδή εμείς θέλουμε άμεση ανοδική έξοδο πάνω από το ψηλό της Παρασκευής θα βάλουμε πολύ στενό stop loss για να αποφύγουμε κάποιες ενδεχόμενες ταλαιπωρίες. Θα βάλουμε stop το χαμηλό της Παρασκευής (2345) ενώ κανονικά το stop είναι το 2260.

gdintra020809

Σε περίπτωση που από Δευτέρα δούμε αποφασιστικές αγορές θα αυξήσουμε την θέση μας κατά μία ακόμα. Σε περίπτωση διπλής διάσπασης της Κ02 ακόμα μία, με σκοπό αν ο ΓΔ βρεθεί πάνω από την Κ02 να έχουμε τουλάχιστον τρεις θέσεις long.
Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.