Sunday
10/01/2010
19:18 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια
0

Ξεκινάμε από τις θέσεις που έχουμε βγάλει. Είμαστε και πάλι με δυο sort, μια και ο ΓΔ ήρθε στη περιοχή της γραμμής (2) όπως την είχαμε σχεδιάσει στο intraday γράφημα. Μάλιστα την τεστάρισε πολλές φορές πριν να κάνει την πρώτη αξιόλογη διόρθωση η οποία όμως παρέμεινε ως τέτοια. Τα sort βγήκαν στο 2324.

gdintra-080110-1

Η διόρθωση που παρέμεινε ως τέτοια, που είπαμε πριν, ήταν για μας μη αναμενόμενη / προβλέψιμη. Έτσι και εμείς σύμφωνα με τους κανόνες που έχουμε για τις θέσεις σε αυτή την ιστοσελίδα, δηλαδή βάσει προαναγγελθεισών πράξεων, έχουμε μείνει μέσα στην αγορά. Όμως ανεξάρτητα των κανόνων και για εκπαιδευτικούς σκοπούς  να πούμε ότι το trade δεν σταματά εκεί, γιατί το να εκτιμήσεις ακριβώς και με κάθε λεπτομέρεια την επόμενη κίνηση είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Η προσοχή στο γράφημα πρέπει να είναι τεταμένη και οι αποφάσεις να παίρνονται ανάλογα της κάθε εξέλιξης του γραφήματος. Έτσι λοιπόν η γραμμή στο 2310, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα την Παρασκευή θα έπρεπε να είναι αυστηρό stop loss για κάθε sort θέση. Σε προσωπικό επίπεδο ενεργήσαμε έτσι ακριβώς, όμως εδώ θα τηρήσουμε τους κανόνες που προείπαμε. Έτσι, επαναλαμβάνουμε, διατηρούμε τη sort θέση και θα δούμε τι λύση θα βρούμε.

Το κάτω λοιπόν που περιμέναμε έγινε. Έγινε με μια διόρθωση ενδοσυνεδριακού τύπου για να δούμε κατόπιν τις τιμές να γυρίζουν και πάλι στα ψηλά τους. Η διόρθωση ήταν καλή και σύμφωνα με κάποιες απαιτήσεις, καθόσον έκανε το 38,2 του τελευταίου ανοδικού σκέλους. Αυτό κρίνεται πολύ σημαντικό συνδυαζόμενο και με την ανοδική δυναμική που επέδειξε κατόπιν ο ΓΔ. Και όχι μόνο, αλλά αν προσέξουμε καλύτερα θα δούμε ότι η απότομη τελευταία ανοδική κίνηση (intraday chart) έγινε αφού προηγουμένως είχαν σπάσει δυο φυσιολογικό stop loss για τους αγοραστές (2307 και βεβαίως το 2285).

gdintra-080110-3

Είναι τόσο σημαντικό που από μόνο του αρκεί για να μας στοπάρει σε περίπτωση που δούμε διπλή ανοδική προσπάθεια του υψηλού της Παρασκευής τώρα και όχι της Πέμπτης, που είχαμε σαν stop στο προηγούμενο σχόλιο.

Μπορεί, αν στοπαριστούμε να δούμε ξανά τις τιμές χαμηλότερα από το σημείο που κλείσαμε και να λέμε ότι πράξαμε κακώς που κλείσαμε; Η απάντηση είναι ότι ναι μπορεί. Είναι μερικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια (ανεπιθύμητη – εφόσον στοπαριστούμε) εξέλιξη. Για παράδειγμα ένα τέτοιο στοιχείο θα μπορούσε να είναι ότι είμαστε στην επάνω πλευρά του εικονιζόμενου καναλιού. Ένα άλλο ότι οι ταλαντωτές είναι ψηλά.

gdintra-080110-2

Είναι όμως και πολλά άλλα (ίσως πιο γενικά και πιο μεσοπρόθεσμα) που μιλούν
ότι κάτι παράξενο και δυσδιάκριτο ως προς την ακριβή του μορφή πάει να γίνει, αλλά ανεξαρτήτως των όποιων βραχυπρόθεσμων αναταράξεων, έχουν σκοπό να οδηγήσουν τον ΓΔ υψηλότερα. Ας τα δούμε.

Πριν να τα δούμε να πούμε ότι στο daily chart (από τα πολλά που κοιτάζουμε) υπάρχει μια ασυμφωνία ως προς την εικόνα. Άλλα μας λένε για ανοδική συνέχεια και άλλα ότι αυτό το επάνω δεν έχει πολύ μέλλον ακόμα. Παραθέτουμε ενδεικτικά τρία από αυτά.

gd-080110-1

gd-080110-2

gd080110-3

Μια παράκληση είναι να γυρίσετε πίσω και να δείτε την εικόνα του σχολίου Κυριακή 15/11/2009. Γράφαμε τότε για μια εικόνα που μοιάζει για διόρθωση προκειμένου να ξαναπάμε επάνω. Και είχαμε και μια μπλε γραμμή. Αυτή την έσπασε πτωτικά αλλά παρακάτω βρήκε άλλη (σημερινό weekly chart), πολύ σημαντικότερη, η οποία μέχρι σήμερα έχει αντέξει με τρόπο χαρακτηριστικό. Το γράφημα αυτό μας δείχνει ότι ο ΓΔ σε εβδομαδιαίο επίπεδο έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια μιας καλής τουλάχιστον ανοδικής αντίδρασης και ίσως υποχωρήσει ξανά. Σαν εβδομαδιαίο όμως, αν αυτό που μας δείχνει είναι αλήθεια, τότε οι τιμές μπορούν να βρεθούν αρκετά ψηλότερα (ακόμα και αν υποχωρήσουν αργότερα). Βέβαια ακόμα κανείς δεν μας λέει ότι το συγκεκριμένο γράφημα δεν μπορεί να δώσει και άμεσα νέα υποχώρηση (το βάζουμε ως δευτερεύον σενάριο).

gd-w-080110-1

Όμως αυτό που είδαμε και αυτό που βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα, – και τα δύο μαζί – δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους, ως προς το μεσοπρόθεσμο επάνω του ΓΔ. Βεβαίως γνωρίζουμε ότι εβδομαδιαίο διάγραμμα με κόκκινο κερί από τη μια και βαρύς δείκτης που κάνει τη δική του προσπάθεια από την άλλη, κάτω όμως από το 50 αφήνουν όλα τα βραχυπρόθεσμα σενάρια ανοιχτά.

gd-w-080110-2

Και εφόσον όλα είναι ανοιχτά το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι, μια και μιλήσαμε για το επάνω, να δούμε μια λεπτομέρεια στο daily chart. Όπου για να είναι όλη η παραπάνω θεώρηση σωστή θα πρέπει να μείνουν απαραβίαστα οι δύο φωτεινές πράσινες γραμμές (περίπου η μπλε του εβδομαδιαίου γραφήματος) καθώς και το 2180 από το πολύ σημαντικό χαμηλό του κεριού της 30/12 και το apex του μικρού τριγώνου.

gd080110-4

gd080110-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.