Sunday
07/02/2010
00:20 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Από θέσεις ήμαστε flat, (δεν έχουμε θέσεις). Το αρχείο πράξεων σε μορφή excel είναι ενημερωμένο και μπορείτε να το δείτε στο ανάλογο link.

Την Πέμπτη κλείσαμε δυο sort που ανοίξαμε την Τετάρτη, σχετικά νωρίς. Όμως παρόλο που είχαμε στόχους παρακάτω (γραμμή [6]), αποφασίσαμε να κλείσουμε γρηγορότερα και πιο σίγουρα μια και η αμέσως προηγούμενη θέση έκλεισε μα χασούρα, και θέλαμε κάπως να καλύψουμε το κενό.

Ο στόχος στην γραμμή [6] που δίναμε εδώ και καιρό επιτεύχθηκε (και με το παραπάνω) και θεωρείται επιτυχής. Μάλιστα αυτό συνέβη με gap down κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, το τρίτο (3ο) gap για το καθοδικό σκέλος που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο 2009 και έτσι μπορεί να θεωρηθεί ως gap εξάντλησης.
Άρα από το χαμηλό της Παρασκευής είναι δυνατόν να προκύψει μια ανοδική αντίδραση.
Το θέμα είναι αν αυτή η αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο ή απλά θα παραμείνει αντίδραση με σκοπό να δούμε και χαμηλότερα επίπεδα.

gd050210-1

Ας δούμε τι έχουμε.
Το γνωστό μας γράφημα (που το έχουμε δει πολλές φορές τελευταία), του ΓΔ, το βάζουμε για να έχουμε μια συνέχεια και περνάμε από σήμερα στον FTSE20 όπως είχαμε πει στο σχόλιο της Τετάρτης 20/1.

gd050210-2

Η αντίστοιχη [6] του ΓΔ, μας έφερνε στις 938,50 μονάδες για τον ftse με χαμηλό την Παρασκευή στις 931.
Η αντίστοιχη [4] του ΓΔ, στη περίπτωση του FTSE ήταν χαμηλότερα (την βλέπουμε με το ίδιο νούμερο) , και οι τιμές ήρθαν ακριβώς πάνω σε αυτή. Άρα στον FTSE έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε αν πούμε ότι το χαμηλό της Παρασκευής μπορεί να αποτελέσει ένα βραχυπρόθεσμο τοπικό χαμηλό.

ftse-050210-1

Παρόλα αυτά το κερί της Παρασκευής έχει ελάχιστη κάτω σκιά και είναι σπάνιο το φαινόμενο από αυτό το σημείο ακριβώς να δούμε αντίδραση, ή αν δούμε θέλει πολύ προσοχή καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια για θέση long μπορεί να ενέχει σχεδόν άμεσο κίνδυνο. Βέβαια ο καθένας παίρνει τα δικά του ρίσκα, καθόσον και πάλι θα πούμε ότι η αγορά εκεί που δεν το περιμένεις (καθόσον δεν φαίνεται να υπάρχει η ανάλογη ζύμωση), μπορεί να δώσει μια καλή κίνηση και οι ρισκαδόροι traders να πετύχουν καλά κέρδη. Όπως για παράδειγμα στις 10 και 22 Δεκ. 2009.

Στο γράφημα βλέπουμε τέσσερα πλαίσια, δυο μεγάλα και δύο μικρότερα, με τα μικρότερα μέσα στα μεγαλύτερα. Δείχνουν περιοχές συσσωρεύσεως των τιμών. Το πρώτο μικρό πράσινο έχει εκτονωθεί πλήρως αλλά απομένει το μεγαλύτερο πορτοκαλί, που θέλει τις τιμές ακόμα χαμηλότερα προς τη περιοχή 863 και ίσως 810.

ftse-050210-3

Γενικά και για να μη μακρηγορούμε τα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι πολλά.
Για αυτό το λόγο θέσεις long ενέχουν ρίσκο, παρόλο που θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς.
Αν και το κύριο μέλημα μας είναι να παίρνουμε θέσεις όσο γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αυτή τη πρόκληση θα τη πάρουμε και θα επιδιώξουμε δυο θέσεις long μόνο στη περίπτωση που δούμε κατά οποιοδήποτε τρόπο τιμές κοντά στο 926-927.

ftse-intra-050210

Δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση είναι full bearish. Οι ταλαντωτές είναι μεν χαμηλά και μπορεί να δώσουν κάποια αντίδραση, αλλά στο σημείο που ευρίσκονται είναι πολύ ευάλωτοι. Όμως σαν trade πιστεύουμε ότι με long στο 926-927 θα βγούμε από τη θέση χωρίς να ματώσουμε. Αν δούμε τιμές κοντά στο 920 θα πάρουμε και τρίτη θέση long.

Το επόμενο γράφημα αποτυπώνει αρκετά καλά το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα από τον Μάρτιο του 2009 ή και νωρίτερα. Το ενδιαφέρον μας από εδώ και μετά θα εστιαστεί στην ανοδική προσπέλαση της μεγάλης καθοδικής πράσινης [1], ή ότι άλλο προκύψει μέχρι τότε.

ftse-050210-4

Επίσης κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι από το παρακάτω γράφημα (invert) προκύπτει ότι ο FTSE βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υπερβολών. Υπερβολές στο επάνω, υπερβολές και στο κάτω. Έτσι είναι. Και αν σκεφτεί κανείς ότι οι υπερβολές ξεκίνησαν από χαμηλότερα ακόμα, και ότι όπως έχουμε πει μέχρι εκεί δεν υπάρχει καμία στήριξη, κάνει το τοπίο πιο ομιχλώδες βραχυπρόθεσμα και περισσότερο bearish μεσοπρόθεσμα.

ftse-050210-5

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται με παρόμοιο τρόπο εννοώντας να βλέπουμε επί μακρό χρονικό διάστημα τέτοια μεγάλα ανοδικά και πτωτικά σκέλη. Η κατάσταση κάπου θα ηρεμήσει για να γεννηθεί μια νέα κίνηση. Μέχρι τότε θα έχουμε κατά νου την μεγάλη πτωτική γραμμή και τις τιμές γύρω από το 1076 που αποτελούν πλέον και το πιο ισχυρό οχυρό των πωλητών. Και όταν φτάσουμε μέχρι εκεί, και πάλι θα το δούμε μέσα από τη πορεία των ταλαντωτών μας και τα υπόλοιπα εργαλεία μας.

Μια και πρώτη φορά ασχολούμαστε με τον ftse20 ας βάλουμε και ένα εβδομαδιαίο διάγραμμα που είναι τόσο άσχημο που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Είδωμεν…

ftse-W-050210

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.