Sunday
25/04/2010
09:27 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Ας ξεκινήσουμε από τη sort θέση μας η οποία κατ’ εξαίρεση βγήκε, δίνοντας νούμερα εισόδου και εξόδου επί του ΣΜΕ. Ζητούσαμε το 885 επί του ΣΜΕ προκειμένου να κλείσουμε και αυτή τη θέση, κάτι το οποίο η αγορά μας το έδωσε. Η ημέρα τελικά έκλεισε στο 886 !!

sme-intra-230410-1

Το κερί της Παρασκευής (επί του FTSE) αναφέρεται ως BULLISH GRAVESTONE DOJI. Έχει το χαρακτήρα θετικής αντιστροφής σε προηγούμενη πτωτική τάση, έχει μέτρια αξιοπιστία, ενώ παράλληλα προϋποθέτει και επιβεβαίωση κατά την επόμενη συνεδρίαση. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι ασφαλώς το Doji με τη μεγάλη άνω σκιά και το ίδιο κλείσιμο με την προηγούμενη συνεδρίαση η οποία θα πρέπει να είναι πτωτική. Ο FTSE κατάγραψε απώλειες -0,04%, επομένως ουσιαστικά έχουμε ίδιο κλείσιμο με την πτωτική Πέμπτη.

ftse-230410-1

Το γεγονός αυτό επαναφέρει στο νου μας  το σχόλιο της Τρίτης 20-4-2010. Σε όλα τα διαγράμματα που έχουμε παρουσιάσει εκεί (προτείνουμε να τα ξαναδούμε), και σε αυτά που θα δούμε σήμερα η κατάσταση είναι τόσο οριακή όσο σπάνια τη συναντάμε. Όλες σχεδόν οι γραμμές ασφαλείας έχουν παραβιαστεί, αλλά όχι έγκυρα, που σημαίνει ολόκληρο πτωτικό κερί έξω από αυτές. Αν θέλει η κατάσταση να σωθεί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πρέπει εδώ και τώρα οι αγοραστές να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά σαρώνοντας οτιδήποτε βγαίνει προς πώληση.

Στο πιο κάτω γράφημα έχουμε πει από καιρό ότι αν ο FTSE πέσει κάτω από το κόκκινο πλαίσιο, τότε το πιθανότερο είναι να δούμε πολύ σκληρές σκηνές. Έχουμε πάρει απόφαση να είμαστε μέσα σε κάθε κίνηση που θα προκύψει. Αν η Δευτέρα μας προκύψει μια συνεδρίαση άρνησης των πάντων, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη θα προβούμε σε πωλήσεις τριών (3) ανοιχτών θέσεων, εφόσον κάτι τέτοιο θα συνεχίζεται μέχρι τις 12:00 ώρα μεσημβρινή. Το stop loss θα το βάλουμε στην κάλυψη του gap-down που βλέπουμε στο intraday γράφημα 15 min, ήτοι στις 923 μονάδες, καθώς πιστεύουμε ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως περιγράφουμε παραπάνω, τότε η τιμή δεν έχει κανένα λόγο να γυρίσει ανοδικά μέχρι εκεί.

ftse-230410-2

ftse-intra-230410-1

Σε αντίθετη περίπτωση (επιλογή σωτηρίας του FTSE- σαρωτική άνοδος), θα βγάλουμε πέντε (5) θέσεις long όταν ο δείκτης καταφέρει και περάσει ανοδικά τις 962 μονάδες. Το αντίστοιχο νούμερο για το ΣΜΕ είναι στις 945-950 μονάδες.
Παρά την άσχημη κατάσταση, που όλοι την βλέπουμε και οφείλουμε να τη σεβόμαστε- όπως γράφαμε στο σχόλιο της Τρίτης 20-4-2010 – επιμένουμε να κάνουμε ακόμα μια αναφορά για την περίπτωση της έκπληξης.

Στο διάγραμμα ανωτέρω, βλέπουμε τον FTSE σε intraday γράφημα των 15 min. Όπως γράφαμε και στο σχόλιο της Τετάρτης 21-4-2010 όταν εξετάζαμε το ΣΜΕ, έτσι και εδώ η συσσώρευση στο σημαντικό χαμηλό των 960 περίπου μονάδων, σημειούμενη με την πράσινη έλλειψη, δεν μας αφήνει αδιάφορους. Ο λόγος είναι ότι αντί μετά τη διάσπαση του 960 να δούμε κατρακύλισμα των τιμών, η αγορά οδηγήθηκε σε συσσώρευση ενώ κάτω από αυτή παρατηρούμε για την ώρα, ενδεχόμενο σχηματισμό W, με σχηματισμό διπλού πυθμένα ακριβείας, και του λείπει το τελευταίο ανοδικό σκέλος για να συμπληρωθεί. Αν κάτι τέτοιο συμβεί και μπορέσει η τιμή να ανέλθει πάνω από το 955-960, τότε η πρόθεση είναι να πάμε για αναίρεση μεγάλου μέρους της προηγηθείσας πτωτικής κίνησης, και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό.

Αξίζει ακόμα να παρατηρήσουμε ότι στο τελευταίο πτωτικό κομμάτι από τις 1050 περίπου μονάδες μπορούμε να παρατηρήσουμε τρία συνεχή gap-down εντός του ιδίου κύματος. Για τέταρτο αν και όχι εντελώς απίθανο, εμείς το θεωρούμε κάπως χλωμό.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι σε εβδομαδιαία βάση, την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε στον ΓΔ (προσοχή ΓΔ) τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών μετά την εβδομάδα της 31-1-2009. Αν και δεν εξετάζουμε τον ΓΔ, το λέμε σαν μια παρατήρηση.

GD-W-230410-1
Για θέσεις long, οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν και στη περίπτωση ανόδου πάνω από το 916 όπου είναι και το apex του καθοδικού τριγώνου που βλέπουμε στο γράφημα. Εκεί θα πάρουμε ένα ακόμα long και εμείς, ώστε αν όλα πάνε όπως τα έχουμε σκεφτεί να έχουμε σύνολο έξι long θέσεις. Stop Loss για όλα τα long θα έχουμε το διπλό πέρασμα κάτω από το χαμηλό των 895 μονάδων.

Καλή εβδομάδα σε όλους !

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.