Monday
10/05/2010
00:27 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια
0

Το εβδομαδιαίο κερί αλλά και το ημερήσιο που φιλοξενούμε σήμερα στο σχόλιο δημιουργούν συνθήκες για συνέχιση της πτωτικής πορείας του FTSE.

ftse-070510-w-1

ftse - 070510-1

Μια πορεία που θα μπορούσε να είναι ευκολότερη και συνεχής και να δώσει και εύκολα κέρδη από θέσεις sort. Μάλιστα ακόμα ευκολότερη  από την ώρα που ο FTSE πέρασε κάτω από το κόκκινο πλαίσιο που από καιρό είχαμε επισημάνει και σχεδόν λέγαμε ότι αν οι τιμές πέρναγαν από κάτω αυτό θα ήταν η ταφόπλακα για τους αγοραστές. Αν λάβουμε υπόψη και τη κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα όχι μόνο στο τομέα των οικονομικών αλλά και σε πολλούς άλλους σημαντικότερους τομείς όπου η κρίση είναι βαθύτερη, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να οδηγήσει τις τιμές πολύ χαμηλά με απίστευτη σφοδρότητα και ένταση.

ftse-070510-3

Αν οι τομείς αυτοί δεν μπορέσουν να βρουν στο μέλλον τις χαμένες αξίες που τους χαρακτήριζαν και την πραγματική τους υπόσταση που χάθηκε μέσα στα προηγούμενα χρόνια, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα για πολλά χρόνια ακόμα.

Επανερχόμαστε
Κάτι τέτοιο δεν έχουμε δει και αυτό που παρατηρούμε είναι μόνο διολίσθηση της τιμής σε αντίθεση με ότι θα μπορούσαμε να αναμένουμε.
Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ο FTSE με τη πτωτική του πορεία έως τώρα, έχει φτιάξει ένα πλήθος σχηματισμών που ο καθένας έχει και τον δικό του στόχο, πολύ πιο πάνω από τις 550 μονάδες ή και τις 300 μονάδες, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι στόχοι. Πιάνοντας κάθε έναν από αυτούς, ο δείκτης αντιδρά και μετά ξανά κάτω.

Τέτοιες περίεργες φάσεις μας έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν να γίνουμε καχύποπτοι και να μιλήσουμε αν όχι για πιθανή αντιστροφή του κλίματος, τουλάχιστον για μια πολύ μεγάλη και ισχυρή αντίδραση.

Το κλίμα αυτό δυστυχώς διατηρείται ακόμα και σήμερα με το να παρατηρούμε πράγματα, καταστάσεις, διαγραμματικούς σχηματισμούς, που ο ένας αναιρεί τον άλλον και το τοπίο είναι κάτι περισσότερο από θολό.

Εδώ θα μπορούσε κάποιος να έχει ένσταση και να πει. Τι σε νοιάζει εσένα αν δεν πέφτει με δύναμη και ταχύτητα αλλά κάνει και διορθώσεις και ξεγελά, εφόσον  τελικά ακολουθεί και πάλι το δρόμο του προς τα κάτω; Προς τους προδιαγεγραμμένους στόχους του;

Εμείς σε μια τέτοια ένσταση θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και όχι μόνο. Θα μπορούσαμε να επαυξήσουμε, λέγοντας ότι έτσι δένεται η πτώση, δημιουργώντας  ισχυρές βάσεις, και δεν στηρίζεται στην άμμο ή σε ξύλινα πόδια. Άλλωστε μόλις την περασμένη Πέμπτη είδαμε όλοι τι έγινε με μια ανάλογη περίπτωση όπου η μόνη διαφορά ήταν ότι αντί να βλέπουμε πτώση βλέπαμε άνοδο. Μιλάμε για τους Αμερικάνικους δείκτες DJI & SP500. Από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και το τέλος Απριλίου εν μέσω 53 συνεδριάσεων είδαμε μόνο 9 πτωτικές συνεδριάσεις που και αυτές δεν είχαν απώλειες πάνω από 0,50% εκάστη. Το ίδιο και στα futures των παραπάνω δεικτών. Αν σκεφτούμε ότι τα futures διαπραγματεύονται 23 ώρες κάθε μέρα, τότε έχουμε 53 *23 = 1219 ώρες. Αναγόμενες οι ώρες αυτές σε λεπτά είναι 1219 * 60 = 73.140 λεπτά σχεδόν συνεχούς ανόδου. Για όλη αυτή την άνοδο απαιτήθηκαν μόνο έξι μονόλεπτα προκειμένου να καταρρεύσει και όχι μόνο. Μέσα σε αυτό το μικρό χρόνο οι τιμές οδηγήθηκαν και λίγο πιο κάτω από εκεί από όπου ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Αυτό δεν είναι μόνο εντυπωσιακό αλλά κάτι παραπάνω, τρομερό ίσως; Ή κάποια άλλη έκφραση ακόμα πιο αντιπροσωπευτική, απίστευτο. !!!!  και όμως αληθινό.

Όχι ότι μετά από τέτοιες καταστάσεις το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό σαν στόχος, αλλά και σαν δύναμη και ταχύτητα επίτευξης του στόχου (στόχος ήταν τα χαμηλά του Φεβρουαρίου) αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε, μέσα σε έξι λεπτά, αυτό νομίζουμε ότι θα μπορούσε να είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μέχρι που το είδαμε και αυτό.

Βεβαίως το δέσιμο αυτό της πτώσης είναι κάτι που δεν συναντάμε και πολύ συχνά, θα μπορούσαμε δε να πούμε ότι το συναντάμε σπάνια αν δεν μας απατά η πρόσφατη μνήμη μας. Έτσι λοιπόν είτε με αναφορές καχυποψίας είτε με αναφορές επί του πραγματικού αυτού κάθε αυτού του γεγονότος έχουμε αναφερθεί στο δέσιμο αυτό. Θυμίζουμε τις πρώτες αναφορές μας που ξεκίνησαν με το σχόλιο της 11-4-2010 όπου μιλούσαμε για την επιμέλεια που δείχνει ο δείκτης να κλείνει όλα τα gaps, και άλλα πολλά που αξίζει να ξαναθυμηθούμε.

Την Παρασκευή βγάλαμε ένα sort σύμφωνα με την προαναγγελία μας. Βγήκε χαμηλά, στο 800, λόγω του πολύ ισχυρού αρνητικού ανοίγματος.

Βλέπουμε θετικές αποκλίσεις, βλέπουμε πως ήμαστε γενικά χαμηλά, έχουμε και κάτι υποψίες ότι μπορεί να Δείκτης να γλυκοκοιτάζει το 900, βλέπουμε ότι και κάποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, αλλά όλα αυτά δεν είναι ικανά να μας αποσπάσουν τη προσοχή από τους χαμηλότερους στόχους που ισχυρότεροι σχηματισμοί μας παραπέμπουν.

ftse-intra-070510-1

Παραμένουμε σε sort position με stop loss το διπλό πέρασμα πάνω από τις 850 μονάδες και στόχο τη περιοχή 750 – 730.
Είμαστε δε έτοιμοι να αλλάξουμε τη στάση μας έγκαιρα και χωρίς δισταγμούς αν το γράφημα μας πείσει περί του αντιθέτου.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.