Sunday
27/06/2010
21:51 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Ένα κερί inverted Hammer μας έδωσε η Παρασκευή. Το κερί είναι αντιστροφής  αλλά η αξιοπιστία του χαμηλή προς μέτρια, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Επιβεβαίωση θα έχουμε στη περίπτωση που η επόμενη συνεδρίαση (Δευτέρα) ανοίξει πάνω από το σώμα του κεριού της Παρασκευής.

ftse-250610-2

inv hammer

Η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι πολύ σημαντική και από άλλη άποψη.
Ας δούμε τους λόγους.

(1)    —  Ο ενδεχόμενος σχηματισμός ΩΚΩ που αρκετά νωρίς υποψιαστήκαμε και μιλήσαμε στα σχόλια μας, πήρε καλό σχήμα όσο οι συνεδριάσεις προχωρούσαν, τόσο καλό, που μιλήσαμε για το εξόφθαλμο της κατάστασης που όλοι το είχαν δει. Το αποκορύφωμα ήρθε με την ανοδική συνεδρίαση της 21/6 και το μεγάλο gap up. Ο προφανής λόγος για να δούμε κάτι τέτοιο ήταν η αποδοχή από μέρους πολλών εκ των συμμετεχόντων ότι εδώ και τώρα η λύση του σχηματισμού βαίνει ευνοϊκά και θα πρέπει να μη χαθεί το τρένο που σφύριξε για την αναχώρηση. Εμείς προστατευτήκαμε από κάτι τέτοιο όταν βάλαμε το φίλτρο της διπλής διάσπασης των 748-750, καθόσον από εκεί και μετά η αγορά γύρισε.

(2)    —  Ένα γύρισμα το οποίο αξιολογήσαμε με το σχόλιο της Πέμπτης ως επίδειξη ισχύος και μένει να δούμε κατά πόσο έχουμε δίκιο ή άδικο.

(3)    —  Η επίδειξη ισχύος, για να θεωρηθεί ως τέτοια, δεν θα πρέπει να δούμε υποχώρηση πέραν του 78,6% του προηγηθέντος ανοδικού σκέλους. Και βεβαίως με τίποτα και σε καμία περίπτωση κλείσιμο ημέρας κάτω από αυτό το επίπεδο το οποίο αντιστοιχεί στις 678 μονάδες του δείκτη FTSE που εξετάζουμε.

(4)    —  Η λογική του (3) έχει και άλλη αξία. Για να μπορεί ο σχηματισμός της πτωτικής σφήνας (πράσινης) να σταθεί ως σχηματισμός αντιστροφής και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα από εκεί και μετά, η μόνη περίπτωση είναι να έχουμε τρίγωνο στο apex της σφήνας. Πτωτική σφήνα και τρίγωνο στο apex της είναι ένας από τους ισχυρότερους σχηματισμούς αντιστροφής που μπορεί κάποιος να αντικρύσει στο κόσμο των αγορών. Αρκεί βέβαια τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι ακριβώς. Για να έχουμε όμως θέσει τις βάσεις περί ενδεχόμενου τριγώνου στη θέση αυτή δεν θα πρέπει το τρέχον πτωτικό σκέλος να περάσει σε καμία περίπτωση το επίπεδο που είπαμε νωρίτερα (678 μονάδες).

(5)    —  Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο; Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε τη πορεία των όγκων και έχουμε σημειώσει τους τρεις μεγαλύτερους. Ο πρώτος από αυτούς στο ξεκίνημα της πτωτικής σφήνας. Ο δεύτερος σχεδόν στα χαμηλά της. Ο τρίτος μεγαλύτερος στην υπερβολή της. Από εκεί και πέρα βλέπουμε συνεχή μείωση που φτάνει σχεδόν τα όρια της αποχής. Σύνηθες φαινόμενο / χαρακτηριστικό τριγωνικών σχηματισμών.

ftse-250610-1

Με μηδενική έκθεση στην αγορά (όχι θέσεις) θα εξετάσουμε αν και κατά πόσο η αγορά θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με το σκεπτικό και βλέπουμε. Οτιδήποτε άλλο θα μας ξενίσει για αυτό θα το δούμε από μηδενική βάση όταν προκύψει.

Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη η αγορά έδωσε σήμα short το οποίο δεν είδαμε έγκαιρα για να το εκμεταλλευτούμε έστω και βραχυπρόθεσμα. Ο λόγος βέβαια είναι ότι βλέπουμε την αγορά με καλό μάτι. Προκατάληψη δηλαδή. Αυτό δεν είναι καλό και ασφαλώς λάθος από μέρους μας που δεν το είδαμε. Το σήμα short το πήραμε όταν η αγορά πέρασε για δεύτερη φορά (για να μη πούμε τρίτη) κάτω από τις 723 μονάδες, θυμάστε εκείνο το Low-1 για το οποίο κάναμε κουβέντα στα προηγούμενα σχόλια μας. Και παρόλο που στο διάγραμμα μας (που δεν είχαμε δείξει στο σχόλιο) το είχαμε έτσι και αλλιώς σημειώσει με έντονη κόκκινη γραμμή. Τα λέμε αυτά για να δείξουμε τι κάνει η στραβομάρα, όταν το μυαλό έχει κολλήσει κάπου αλλού. Προς γνώση και συμμόρφωση πολλών αναγνωστών, μεθ’ ημών συμπεριλαμβανομένων και ο νοών νοείτο.

ftse-intra-250610-1

Λέγοντας αυτό, δεν θέλουμε να πούμε βεβαίως ότι όσα υποστηρίζουμε δεν έχουν βάση ή ότι δεν τα θεωρούμε σπουδαία. Απλά το επισημαίνουμε σαν λάθος μας για να το θυμόμαστε εμείς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Να δούμε και ένα ακόμα intraday γράφημα. Οι τιμές παραμένουν στο ύψος της μεγάλης έλλειψης που έχουμε δει από προηγούμενο σχόλιο. Μια «καμπανίτσα» που έχει σχηματιστεί θα μπορούσε να δώσει πτωτικά, στόχο τις 673 μονάδες. Κοντά με τις 678 που λέγαμε πριν. Άρα με 673 απώτερο χαμηλό και με κλείσιμο όχι κάτω από τις 678 μονάδες το σκεπτικό παραμένει ζωντανό. Από εκεί και πέρα νίπτουμε τας χείρας μας και θα προσπαθήσουμε να δούμε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

ftse-intra-250610-2

Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.