Sunday
22/08/2010
00:03 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Παρόλο που ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο τέλος του σχολίου της Πέμπτης, μόνο επιτυχία δεν είχαμε.
Πολλά πήγαν στραβά. Δικαίως ή αδίκως. Το πρώτο χτύπημα έγινε όταν δεν μπορέσαμε να κλείσουμε στο 830 δύο συμβόλαια. Μάλιστα πιστεύαμε ότι FTSE θα μπορούσε να δει και λίγες μονάδες ακόμα, μέχρι 834 τουλάχιστον. Βάλαμε το 830 για σιγουριά. Ήμασταν πολύ σίγουροι για αυτό και αυτή η σιγουριά μας καταδίκασε.

Έκτοτε κάναμε πολύ υπομονή. Με αυτή τη πτώση κάτι δεν μας πήγαινε καλά. Κάτι δεν μας έπειθε. Εξ’ ου και ο λόγος να παραμείνουμε στη θέση μας μέχρι τελευταία στιγμή. Παρόλο που τα κενά της πτώσης είναι πολλά, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε άλλο. Έτσι κλείσαμε όλη τη θέση την Παρασκευή όταν στο 15 min time frame βγήκε ολόκληρο πτωτικό κερί κάτω από το 780 και μάλιστα με διπλή προσπάθεια.

ftse-intra-200810-2-zoom

Στο πιο κάτω intraday γράφημα, οι τιμές όχι μόνο δεν έκαναν retest την πολύ σημαντική γραμμή τάσης 1, αλλά δεν γύρισαν ούτε στο σημείο διαφυγής (~842 μονάδες). Το ίδιο έγινε και επί της γραμμής 2 – στο ίδιο γράφημα σε μεγέθυνση, άνωθεν – όταν οι τιμές αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο 800 περίπου. Εχουμε λοιπόν μια τιμή που δεν καταλαβαίνει από επιβεβαιώσεις, δεν καταλαβαίνει από στηρίξεις σε ενδεχόμενα χάσματα (pink πλαίσιο), δεν καταλαβαίνει από στήριξη στο εξωτερικό πλαίσιο (κόκκινο) των 790-800 μονάδων. Τα στραβά μάτια παντού. Μα εντελώς τα στραβά όμως.

Μετά την χειμαρρώδη αυτή πορεία, ήρθε και σταμάτησε στο 774 = 50%, εκεί όπου από μέρες έχουμε σημειώσει πάνω στα γραφήματα μας, και επίσης  ανάμεσα από τις δύο light green γραμμές στη περιοχή 782 – 773 (βλέπε και διάγραμμα σχολίου της Πέμπτης). Τις είχαμε σημειώσει σαν στήριξη, και αυτές. Το ότι σταμάτησε εκεί, δεν ξέρουμε αν είναι επειδή είχαμε βάλει εκεί εμείς τις γραμμές. Η επάνω σαν apex της μπλε συσσώρευσης (πιθανό diamond formation) στην απέναντι πλευρά του διαγράμματος, η κάτω σαν το σημείο από όπου ξεκίνησε η επόμενη άνοδος μετά την συσσώρευση. Εκεί επίσης είναι και το 50% retrenchment όλης της ανόδου από τα χαμηλά της 1/7.   Μπορεί όμως να είναι και «τυχαίο». Και να άφησε το 61,8% για άλλη μέρα.

Αυτό που εμείς όμως έχουμε ετούτη την ώρα στα χέρια μας είναι το close=low=774. Τώρα, το 774 είναι όλα όσα είπαμε παραπάνω, είναι και τι άλλο; Είναι το σημείο της πολυσυζητημένης γραμμής στο ημερήσιο γράφημα, από το οποίο δεν έπρεπε να περάσει η τιμή την Παρασκευή για να συνεχίσει να παραμένει απέξω και να μη μπει μέσα. Θα τρελαθούμε εντελώς.

ftse-200810-1

Το apex της σφήνας (κατά τη διάρκεια της πρώτης επαφής με τη γραμμή 1 του καναλιού, κίτρινη διαγράμμιση ), το οποίο και έσπασε πτωτικά, μας δίνει ένα από τα εγκυρότερα short σήματα. Την ίδια ώρα έχουμε και διάσπαση ενδεχόμενου H&S. Μας στέλνει χωρίς δεύτερη κουβέντα στο 665.

ftse-intra-200810-1

Τι έχουμε λοιπόν εδώ;
Τις επιβεβαιώσεις που περιμέναμε και ακόμα δεν είδαμε (να περιμένουμε ενδεχόμενη αντίδραση;),
Το ισχυρό σήμα short από το intra γράφημα (να περιμένουμε πτωτική συνέχεια;),
Ένα daily που μας μιλάει ακόμα για υπομονή (άρα αυτό που βλέπουμε είναι διόρθωση;),
Υποχώρηση μέχρι το 50% retrenchment (ένδειξη διόρθωσης… και βλέπουμε)
Μπερδεμένους ταλαντωτές, ανάλογα τι θα κοιτάξει κανείς, με τους περισσότερους να έχουν γείρει πτωτικά.
Ένα daily με…………… λείπει η συνέχεια; Θα το δούμε παρακάτω……..

Εν μέσω αυτής της κατάστασης καλούμαστε να απαντήσουμε και να διαλέξουμε.
Στο σχόλιο της Κυριακής του δεκαπενταύγουστου σημειώναμε: «η γενικότερη μεγάλη τάση είναι ακόμα πτωτική».
Η απάντηση για όσα συμβαίνουν, για όσα περιμέναμε και τελικά δεν γίνανε στο ταμπλό, ενώ στηριχτήκαμε πάνω σε αυτά κρατώντας τη στάση που ξέρουμε μέχρι εδώ, ίσως να βρίσκονται σε ένα και μόνο γράφημα που δεν είδαμε, και δεν το «στύψαμε» όσο θα έπρεπε, όταν έπρεπε. Έπρεπε να μας έρθουν τα πάνω κάτω και να λέμε … μα δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει κάποια εξήγηση. Ψάχνουμε ώρες.

Σύνδεση με το παραπάνω που λείπει.

Ένα daily – λοιπόν – με διάσπαση ενός tweezers bottom με ολόμαυρο marobuzu κερί και αυξημένο (σχετικά) όγκο συναλλαγών (ισχυρή ένδειξη πτωτικής συνέχειας).
Η διάσπαση του tweezers bottom είναι το αποτέλεσμα, είναι αυτό που έχουμε σήμερα, που έχουμε τώρα και από όπου θα προκύψει κατά κύριο λόγο η επόμενη κίνηση. Όμως ψάχνοντας με τις ώρες βλέπουμε ότι η απάντηση της αγοράς στις απορίες μας είναι μέσα εδώ. Η αγορά αφού έσπασε πτωτικά τη μεγάλη γραμμή τάσης μπορεί να έκανε re-test με το υψηλό ενός κεριού μόνο. (Υπόψη αυτό από το intra γράφημα δεν βγαίνει). Γύρισε πτωτικά μέχρι τη γνωστή από παλιότερα στήριξη και magnetic area των 780 όπου και δημιούργησε το tweezers bottom, σήμα ανόδου εφόσον επιβεβαιωθεί την επόμενη ημέρα. Επιβεβαιώνεται πράγματι και μας αφήνει σε κατάσταση relax. Ήδη στο πτωτικό χάσμα έχουμε δώσει λάθος σημασία παρακινούμενοι από τους χαμηλότατους όγκους. Η τιμή φτάνει στο χάσμα και αδυνατεί να το καλύψει. Λέμε σιγά… τους πωλητές όλου του κόσμου που πούλησαν εκεί. Ξεχνάμε ότι οι όγκοι συνεχίζουν να είναι σχεδόν το απόλυτο τίποτα. Η καμπάνα είχε χτυπήσει δύο φορές και η Παρασκευή ήταν το φυσικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να δούμε άλλη εξήγηση.

ftse-200810-2

Για εμάς, τα παραπάνω τα βάζουμε στη ζυγαριά και αυτή γέρνει προς τα κάτω.
Όμως το παράξενο είναι ότι στη παρούσα φάση είναι πολλά τα αρνητικά που έχουν φανερωθεί, και πολύ λίγοι, εκτιμούμε, αυτοί που δεν θα τα έχουν προσέξει. Κατά αυτό τον τρόπο οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από μια πιθανή (και όχι σίγουρη) αντίδραση, υφίστανται.

Έτσι, οι προτεινόμενες λύσεις είναι δύο.
Η μία είναι αυτή της αποχής για λίγο χρονικό διάστημα και ή άλλη είναι η έκθεση σε short position αλλά με μικρή θέση και σφιχτό stop loss.

Εμείς θα προτιμήσουμε το δεύτερο. Επειδή όμως εδώ είναι διαλέγεις και παίρνεις, θα μας επιτρέψετε να μη πούμε, για πρώτη φορά από τότε που γράφουμε σχόλια, συγκεκριμένη τιμή ανοίγματος, μια και αυτό θα το κρίνουμε ανάλογα με τις περιστάσεις εντός της συνεδρίασης της Δευτέρας. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι την θέση που θέλουμε να ανοίξουμε θέλουμε να την προστατέψουμε όσο γίνεται καλύτερα από ενδεχόμενες απώλειες έχοντας στο μυαλό μας πως ότι και αν κάνουμε δεν θα δεχτούμε κλείσιμο ημέρας πάνω από το 790 με ολόκληρο κερί πάνω από εκεί.

Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.