Sunday
12/09/2010
00:00 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Συνεχίζουμε με μία ημέρα απουσίας, και όχι μόνο.
Φάγαμε ένα ακόμα stop loss και λίγες απώλειες.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό. Στο πλαίσιο που είχαμε αφήσει την Τετάρτη, τις πρώτες προσπάθειες που έκανε ο FTSE να κινηθεί εκτός, τις έκανε ανοδικά την Πέμπτη. Μάλιστα έκανε δύο προσπάθειες με την δεύτερη να είναι επιτυχημένη. Εμείς, σε προσωπικό επίπεδο, βιαστήκαμε και εκεί στις κόκκινες γραμμούλες της ανοδικής σφηνούλας που πέρασε για λίγο εκτός του πλαισίου πήραμε μια θέση. Κακώς.!! Μια και δεν είχαμε δει ακόμα έγκυρη έξοδο. Δηλαδή ένα τουλάχιστον κερί λευκό και το σώμα από πάνω από το πλαίσιο. Το μετά το βλέπετε. Άμεσα περάσαμε σε απώλειες. Λέμε, τώρα τη πατήσαμε. Στην αρχή σκεφτήκαμε να μη πάει κάτω από τη μέση του πλαισίου. Τη κόκκινη σφηνούλα δεν την είχαμε δει ακόμα. Σε λίγο την βλέπουμε- την σχεδιάζουμε και λέμε να μη πάει κάτω από τη βάση της που συμπίπτει και με το κάτω μέρος του πλαισίου. Άρα καλό stop loss, τουλάχιστον να μας το πάρει δικαιολογημένα.  Παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε διόλου. Φανήκαμε τυχεροί βγαίνοντας από απώλειες σε κέρδος την ίδια κιόλας ημέρα. Με μια μεγάλη όμως περιπέτεια πριν. Στην δεύτερη έξοδο ούτως ή άλλως ζητάγαμε και μέσα από το σχόλιο της Τετάρτης ένα long. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο και οι δύο περιπτώσεις στοπαρίστηκαν στο 773 την Παρασκευή το πρωί. Με την δεύτερη περίπτωση το long θα έβγαινε κάπου στο 781. Με stop στο 773, οι απώλειες βγαίνουν 8 τικ. Ενημερώνουμε το αρχείο trade.

Κατά τα άλλα ζητούσαμε μείωση του volatility ενώ συνάμα υπολογίζαμε και σε πιθανή συνέχιση κίνησης των τιμών εντός του γνωστού Range (πλαίσιο). Τα είδαμε και τα δύο με επιμονή στο δεύτερο πλήν μιας μικρής αναλαμπής εξόδου.

Στο παραπάνω διάγραμμα η πρώτη αναλαμπή (η οποία δεν ξέρουμε γιατί σώνει και καλά σταμάτησε εκεί που σταμάτησε) όρισε μια πτωτική γραμμή τάσης και οι επόμενες ανοδικές προσπάθειες σταμάτησαν πάνω εκεί. Στο ίδιο διάγραμμα άλλες γραμμές που είναι εκεί μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Στο επόμενο διάγραμμα, η πρωινή πτώση της Παρασκευής σταμάτησε στο 770, εκεί είχαμε συσσώρευση και μετά άνοδο. Στο τέλος πάλι πτωτική επιστροφή μέχρι το 773,66 και συνεδρίαση τέλος. Στο πολύ βραχυπρόθεσμο πεδίο δεν θα θέλαμε να δούμε τιμές κάτω από το 772, γιατί οι ασκοί του Αιόλου μπορεί να αρχίσουν να ξεχειλώνουν.

Πάμε σε ακόμα ένα διάγραμμα.

Εδώ βλέπουμε επίσης σημαντικές γραμμές.

Στο ίδιο γράφημα πηγαίνοντας σε μια λεπτομέρεια (βλ. επόμενο γράφημα), έχουμε τη γνώμη ότι εκεί στο κύκλο κάτι έχει γίνει χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι. Ισως κάποιο τρίγωνο. Μέσα εκεί η γραμμή στο 753 είναι γραμμή αλλαγής πολικότητας. Αυτό δεν το συζητάμε. Συμπίπτει και με το μέσον (apex) του πιθανού τριγώνου. Ξέρουμε ότι τέτοιες περιοχές αποτελούν magnetic area (ή πόλους έλξης). Έτσι το μετέπειτα πτωτικό σκέλος στο 753 και η ακαριαία επαναφορά με τεράστια μεγάλη κάτω σκιά μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν. Έκτοτε βλέπουμε τις τιμές να γράφουν συνεχώς υψηλότερα χαμηλά για να κλείσουμε το κύκλο της περιγραφής μας επιστρέφοντας στην παραπάνω παράγραφο με το ξεχείλωμα και το 772 το οποίο άντε να το κάνουμε 769 με μεγάλες ανοχές.

Ο ασκός βέβαια θα σκάσει με τιμές κάτω από το 753 καθόσον δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί θα πρέπει να δούμε τιμές κάτω από το 769. Ήδη δηλαδή δείχνουμε πολύ μεγάλες ανοχές.

Αν δούμε όμως κάτι τέτοιο θα προβούμε στο άνοιγμα δύο συμβόλαια short με σκοπό να τα αυξάνουμε συνεχώς με οποιαδήποτε επιβεβαίωση της πτωτικής κίνησης που θα έχει ξεκινήσει.

Stop loss για κάτι τέτοιο θα έχουμε το υψηλό του κεριού με τη μεγάλη κάτω σκιά, δηλαδή στο 765.

Προαιρετική κίνηση θα μπορούσε να είναι και το άνοιγμα επιπλέον μιας θέσης short με τιμές κάτω από το 769 και stop loss στο 782.

Τώρα το θέμα είναι αν θα δούμε όλα αυτά. Ή τι πιθανότητα έχουμε να τα δούμε.

Τα ημερήσια διαγράμματα δεν μας διαφωτίζουν ιδιαίτερα. Θα δούμε για παράδειγμα ένα ανεστραμμένο, όπου οι σημειούμενες υποθετικές κινήσεις φαντάζουν να έχουν τις ίδιες πιθανότητες.

Κάναμε αναφορά και εξετάσαμε περισσότερα την πτωτική κίνηση γιατί ίσως αυτή φαίνεται τώρα να είναι η πιο επικίνδυνη ή η πιο κοντινή. Στα διαγράμματα μας όμως μπορεί κανείς να διακρίνει και τις ανοδικές προϋποθέσεις όπως υπέρβαση του 782 ή του 789 στη συνέχεια. Και πάλι όμως τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Κατά κάποιο τρόπο φαίνονται να εξαντλούνται στο 830.

Ο FTSE έχει χτίσει το διάγραμμά του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κινείται κατά το «δοκούν» για όσο διάστημα θελήσει. Σε αυτή τη προσπάθεια κύριος αρωγός μοιάζει να είναι η ΕΤΕ η οποία (θα το πούμε με λύπη μας) συμπεριφέρεται εδώ και καιρό σαν την ΞΥΛΚ (Ξυλεμπορία Κοινές – ποιοι άραγε την θυμούνται ακόμη;) και ελπίζουμε να μην έχει την ίδια κατάληξη. Βέβαια μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να ετοιμάζει την επόμενη μεγαλύτερη κίνηση. Άλλωστε αυτό το έχουμε ξαναπεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέμε. Σε πολύ πρόσφατο σχόλιο είχαμε μιλήσει για «χτυπήματα» εννοώντας το πολύ έντονο πάνω – κάτω. Και τέτοια χτυπήματα κάνουν συνήθως την εμφάνιση τους πριν από μεγάλες κινήσεις ή και ίσως πριν από αλλαγές τάσης. Το σίγουρο όμως είναι ότι με τα χτυπήματα αυτά εξοβελίζεται και το επενδυτικό κοινό του σχηματισμού με τις απανωτές αλλαγές κατεύθυνσης και προσήμου και τα απανωτά stop loss. Για αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκράτηση.

Λέγοντας αυτά θα δικαιολογήσουμε και τη περίπτωση που δούμε κάποια ανοδική προσπάθεια από Δευτέρα στην οποία και δεν θα μετάσχουμε. Θα κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση λίγη υπομονή.

Τέλος παρουσιάζουμε ακόμα μια άλλη οπτική γωνία του ημερήσιου διαγράμματος όπου οι σημειούμενες γραμμές μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικές.

Αν αυτό το συνδυάσουμε με το αμέσως επόμενο, που έχουμε ξαναδείξει, λέγοντας ότι ο δείκτης παίζει με τη φωτιά για τη περίπτωση του κάτω, και προς το παρόν φαίνεται να σώζεται, μεν, αλλά να κυνηγάει πολύ τη τύχη του, δε, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες.

Κλείνουμε με την επισήμανση του εβδομαδιαίου κεριού (χωρίς διάγραμμα) που είναι μαύρο και με αρκετά μεγάλη επικάλυψη του προηγούμενου λευκού, έχοντας όμως και τα δύο αρκετά επίσης ευδιάκριτες κάτω σκιές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ιδωμεν……..

Λάβετε υπόψη και το σχόλιο της ΕΤΕ σε μια μικρή επισκόπηση στην οποία θα προβούμε εντός του Σ/Κ.

Καλή εβδομάδα σε όλους σας.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.