Monday
20/09/2010
00:14 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

χαχα….
Φανταστείτε, λέμε τώρα, από εδώ και εις το εξής κάθε τράπεζα που θα ανακοινώνει ΑΜΚ, να βγαίνει από τον FTSE20. Πλάκα θα έχει.

Ξεκινάμε λοιπόν την εβδομάδα με τη πρώτη αποβολή. Για να δούμε τώρα ποιοι θα είναι οι ταραξίες της τάξης και πως θα αντιδράσουν. Με λουκέτο στα σχολεία; Με καταλήψεις; Πως; Ε ρε γέλιο……..

Στο μακροχρόνιο διάγραμμα πιο κάτω βλέπουμε ότι από τα παρόντα (σχεδόν) επίπεδα ο FTSE έδωσε δύο πολύ μεγάλες ανόδους.
Η άνοδος ήταν πανομοιότυπη και στις δύο περιπτώσεις. Και όσο αφορά τις τιμές (μορφής V) αλλά και όσο αφορά τον RSI. Μπορεί ο RSI να φαίνεται ελάχιστα διαφορετικός αλλά αυτό οφείλεται στο ότι στην αριστερή περίπτωση χρειάστηκε ένα πολύ κοντινό double bottom για να αντιστρέψει, ενώ στην δεξιά περίπτωση ή άνοδος ήταν απόλυτο V. Τέλος πάντων, διαφορές ελάχιστες έως αμελητέες. Αυτό που μας νοιάζει είναι το απότομο της αντιστροφής.

Από τότε πέρασε πολύς χρόνος για να επιστρέψει ο δείκτης και πάλι στις μέρες μας, όχι μόνο σε εκείνα τα επίπεδα αλλά ακόμα χαμηλότερα.

Στις κορυφές του 1999 και του 2007 και προκειμένου να ξεκινήσει πολύ μεγάλη πτώση των τιμών, υπήρξε σχετική προετοιμασία. Στην κορυφή του 2009 δεν παρατηρούμε κάτι ανάλογο πριν να ξεκινήσει και από εκεί μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Την ώρα που βλέπουμε αυτή τη διαφορά, παρατηρούμε ακόμα μία. Ότι παρόλο που η υποχώρηση υπήρξε και αυτή τη φορά μεγάλη, παρόλο που τα επίπεδα είναι σχεδόν τα ίδια και πιο χαμηλά από τα προηγούμενα από όπου εκδηλώθηκε άνοδος ακίδα, η τωρινή άνοδος όχι μόνο δεν είναι συναρπαστική όπως τις προηγούμενες φορές αλλά αντίθετα υποτονική, συσωρευτική πιθανώς τριγωνικής μορφής. Ο δε rsi έχει σαφώς θετική απόκλιση αρνούμενος να πέσει ακολουθώντας τις τιμές σε νέα χαμηλότερα επίπεδα από τότε.

Βλέπουμε δηλαδή τις συσσωρεύσεις στα υψηλά να έχουν δώσει την θέση τους σε συσσωρεύσεις στα χαμηλά και το ανάποδο, άνοδοι μορφής ακίδας στα χαμηλά να αντικαθίστανται από πτώσεις μορφής ακίδας στα υψηλά. Και όλα αυτά εν μέσω θετικών αποκλίσεων του rsi.

Τα ίδια και καλύτερα βλέπουμε σε εβδομαδιαίο γράφημα. Οι αποκλίσεις του rsi σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τόσο μεγάλες αποκλίσεις δίνουν βεβαίως και χώρο για περαιτέρω πτώση τιμών στο intraday γράφημα, ακόμα και στο ημερήσιο, χωρίς όμως να διαταραχθούν οι γενικότερες παρατηρήσεις επί του εβδομαδιαίου γραφήματος. Όμως τα λέμε αυτά μη τυχόν δούμε προσεχώς καμία αξιοπρεπή άνοδο και αναρωτιόμαστε από πού μας ήρθε η κεραμίδα στο κεφάλι.

Στο επόμενο διάγραμμα, από διάφορες μετρήσεις βγαίνουν στόχοι κοντά στις 600 μονάδες.

Πριν από εκεί, άλλοι πιο κοντινοί στόχοι εκτείνονται από 676 – 691 μονάδες. Είναι σημειωμένοι στο επόμενο διάγραμμα.

Όμως στο πρώτο από τα δύο διαγράμματα που μόλις  είδαμε διακρίνεται μια τάση μείωσης του πτωτικού momentum. Αν αυτό είναι σωστό, τότε ο FTSE αναγνωρίζει μεν ότι βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολών, αλλά μέχρι να το συνειδητοποιήσει δεν μπορούμε να αποκλείσουμε χαμηλότερες τιμές. Άλλωστε πολλές φορές τα ίδια παρατηρούνται και σε ισχυρές ανοδικές καταστάσεις. Κάθε φορά η υπάρχουσα τάση μοιάζει πως δεν θα τελειώσει ποτέ.

Ίσως έχει αξία να παρατηρήσουμε για το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα μια παρόμοια κίνηση των τιμών εντός των δύο κίτρινων πλαισίων.
Ένα άλλο βραχυπρόθεσμο σενάριο κίνησης μπορεί να είναι το επόμενο διάγραμμα σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης τριγωνικού σχηματισμού στα παρόντα επίπεδα.

Το stop loss της θέσης παραμένει στο 740 σε κλείσιμο ημέρας. Αν χαθεί δεν θα προβούμε σε λήψη νέας θέσης μέχρι νεωτέρας.

Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.