Sunday
10/10/2010
19:22 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Προ σημαντικών αντιστάσεων σταμάτησε (πρόσκαιρα;) ο FTSE χωρίς καν να τις αγγίξει. Όχι μόνον τις αντιστάσεις αλλά ούτε καν τους ελάχιστους στόχους που έθεταν διάφοροι διαγραμματικοί σχηματισμοί στα μικρότερα time frames των ενδοσυνεδριακών δεδομένων, δεν μπόρεσε να πετύχει / αγγίξει.

Προς το παρόν θα το δεχτούμε, διότι από τους ίδιους σχηματισμούς ήταν «επιβεβλημένη» μια διόρθωση, όπως προκύπτει από την τετραήμερη συνεχή άνοδο, την ανοδική σφήνα του επόμενου διαγράμματος αλλά και λόγω των αμφιβολιών για τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς την περασμένη Τετάρτη, γεγονός στο οποίο και αναφερθήκαμε.

Όπως είναι φανερό, κάνουμε ήδη τρεις υποχωρήσεις δίνοντας δικαίωμα στον FTSE να κάνει ότι έκανε. Διότι με την δεύτερη υποχώρηση που κάνουμε ήμαστε ήδη πολύ ελαστικοί καθόσον ο δείκτης έπρεπε να σταματήσει στα χεράκια και δεν το έκανε. Πάμε αναγκαστικά στην τρίτη λόγω των αμφιβολιών και δίνουμε δικαίωμα στον FTSE να γεμίσει το ψευτοχάσμα, κάτι το οποίο δεν είναι εντελώς απαραίτητο αυτή την ώρα και έτσι είναι κάτι που μας «χαλάει». Για να το κάνει, έχει ακόμα μικρά περιθώρια της τάξεως των 10 μονάδων, να πάει δηλαδή στις 733 μονάδες. Κάνοντας όμως αυτό, ήδη κάποια πράγματα θα αρχίσουν να μην μας αρέσουν. Δεν το συζητάμε ότι κάτω από εκεί, αν πάει έστω και ένα πόντο, καταστρέφει ότι έχτισε τόσες μέρες τώρα.

Στη περίπτωση που ο FTSE βγει κάτω από τις 733 μονάδες, επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό μπορεί να είναι ένα παιγνίδι (για να πετάξει εκτός τους πολύ βραχυπρόθεσμους) ή το κάνει στα σοβαρά, λέμε από τώρα ότι εκεί θα κάνουμε stop loss στη θέση και θα αγοράσουμε τα διπλά (4 συμβόλαια δηλαδή) στη περίπτωση που δούμε άμεση άνοδο πάνω από τις 747 μονάδες.

Την Πέμπτη σημειώναμε ότι ο FTSE έχει περάσει ανοδικά δύο συνεχόμενα high fractals και υπό το πρίσμα αυτό είναι σε bull φάση. Η Παρασκευή ήταν η επόμενη ημέρα και ο FTSE έκανε κάτι πολύ προσφιλές σε ανάλογες περιπτώσεις. Να πέσει δηλαδή, ακριβώς μετά από αυτό το ανοδικό πέρασμα όπου πολλοί οι οποίοι έχουν ως οδηγό τη συγκεκριμένη πρακτική, βγαίνουν αγοραστές. Τερτίπια γνωστά και μη εξαιρετέα δηλαδή. Η πτώση της Παρασκευής όμως δεν αλλάζει το bull σημάδι αυτής της πρακτικής, και θα παραμένει bull μέχρι να δούμε νεότερο χαμηλό, εκτός κα αν κάτι αλλάξει στη πορεία. Άλλο όμως bull φάση και άλλο θέσεις. Μάλιστα η πρακτική αυτή συμπληρώνει ότι εφόσον η μεγάλη τάση είναι ακόμα πτωτική (και στη περίπτωση μας είναι), τέτοια σήματα δεν τα λαμβάνει και πολύ υπόψη. Για όσους όμως επιθυμούν να ρισκάρουν, τότε θέσεις πρέπει να παρθούν στη περίπτωση που δούμε τιμές υψηλότερα από το high της Παρασκευής.

Στα θετικά να προσθέσουμε το εβδομαδιαίο κερί όπου δεν έχουν αλλάξει και πολλά από αυτά που λέγαμε τη Πέμπτη.

Οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις διεξάγονται ανάμεσα από δύο πολύ σημαντικούς κινητούς. Τους ΕΜΑ 20 και ΜΑ 45, σε ένα πράγματι κομβικό σημείο για τις μελλοντικές εξελίξεις και θα έχει ενδιαφέρον ίσως μάλιστα και όψιμο, να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η διάσπαση. Η τιμή του ΕΜΑ 20, στις 739,8 μονάδες. Πολλές στηρίξεις από το 733 – 735 και άνω, σε μια αξία όπου τα θετικά σημάδια φαίνεται να αρχίζουν να κάνουν όλο και πιο έντονα / συχνά την εμφάνιση τους μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Ειδησεογραφικό, πραγματικό αλλά και τεχνικό μια και όπως είπαμε η μεγάλη τάση ακόμα θεωρείται πτωτική.

Να πούμε και ένα τελευταίο από αυτά τα καλά σημάδια. Προσέξτε τους όγκους της Παρασκευής. Στη πτώση έχουμε πενιχρούς όγκους. Στα σχεδόν απόλυτα χαμηλά της ημέρας και όντας ακόμα μέσα στη συσωρευτική διαδικασία  αρχίζουν σταδιακά και αυξάνονται, για να συνεχίζουν αυξανόμενοι στο τελευταίο πριν το κλείσιμο ανοδικό κομμάτι. Πράγμα που σημαίνει ότι τα πολλά χαρτιά είναι ψηλότερα και κάποιος που τα θέλει είναι αναγκασμένος πλέον να καταφύγει μοιραία προς τα άνω. Αλλωστε η διόρθωση πάνω από το όριο [(σημείο (5) που λέγαμε] των 743-742 μονάδων και μετά την ανοδική διάσπαση του, κρίνεται θεμιτή αλλά και αναμενόμενη όπως είπαμε και στην αρχή του σχολίου μας.

Για να δούμε….  Και η συνεδρίαση  της Δευτέρας (όπως τόσες άλλες στο παρελθόν), θα έχει και αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.