Sunday
17/10/2010
20:10 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Κρίνουμε πως η μεγάλη πτωτική τάση έχει ουσιαστικά ανακοπεί την ώρα που ο FTSE πέρασε πτωτικά (στο ανεστραμμένο μας γράφημα) την κάτω γραμμή του καναλιού. Όμως μια διάσπαση μιας γραμμής δεν μπορεί από μόνη της να φέρει και το τυπικό τέλος.

Έκτοτε θα έχετε προσέξει πόσο μεγάλη σημασία έχουμε δώσει σε αυτή τη γραμμή.
Και επίσης όπως ένας internet-κός γνωστός έχει γράψει «Who told you that catching bottoms is easy?». Και έχει δίκιο.

Στο γνωστό μας λοιπόν και πάλι διάγραμμα βλέπουμε ότι η τιμή τείνει να ισορροπήσει γύρω από τις 760-765 μονάδες. Από αυτή την ισορροπία θα ξεκινήσει λογικά μια μεγάλη κίνηση σε τιμές αλλά και σε χρόνο, η οποία πιστεύουμε πως θα είναι ανοδική. Αν σε αυτό είμαστε σωστοί, που μένει να αποδειχθεί, το ερώτημα είναι ο χρόνος που κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει.

Η απάντηση δεν έχει μόνο ένα σκέλος. Για παράδειγμα, προσεχώς, ή, όπου νάνε. Η καλύτερη απάντηση νομίζουμε πως έχει δυο σκέλη.
Άμεσα ή δυνατόν από Δευτέρα,
ή θα πάμε ακόμα για μια ταλαιπωρία, κυρίως χρονική, παρά μεγάλης απώλειας τιμών, όπως και να έχει όμως θα είναι πτωτική. Παράταση δηλαδή της παραμονής στα παρόντα επίπεδα για μια-δυο μέρες ακόμα δεν δικαιολογείται.

Όταν πίσω σου ακριβώς έχεις κεραυνούς, δράκους και φωτιές, δεν σταματάς μετά από λίγα μέτρα να κοιτάξεις πίσω σου να δεις τι γίνεται. Το πρώτο που κάνεις είναι να τρέξεις όσο πιο γρήγορα και μακριά μπορείς, να φτάσεις σε κάποιο μέρος κάπως ασφαλές, κάποιο μέρος που θα σου παρέχει έστω την στοιχειώδη προστασία και εκεί θα μπορούσες να σταματήσεις, να πάρεις μια ανάσα και να δεις / σκεφτείς τι άλλο μπορείς να κάνεις. Και το ασφαλέστερο καταφύγιο νομίζουμε πως θα ήταν κάτω από την σκέπη των συνεδριάσεων 6-12/10. Στο δρόμο για το 787 ο FTSE ήξερε από πού είχε περάσει και γνώριζε καλά το καταφύγιο.

Όλα αυτά είναι φυσικό να μας βάζουν σε εντονότερες σκέψεις από αυτές που είχαμε και τις αποτυπώσαμε στα σχετικά διαγράμματα του σχολίου της περασμένης Πέμπτης.

Έτσι με οδηγό τα ίδια διαγράμματα προχωρούμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα.

Το διάγραμμα του παραγώγου συνέχισε να εξελίσσεται στα πρότυπα της 8 Οκτ. σε μεγαλύτερο βαθμό πάντα. Αν η κίνηση που θα προκύψει είναι ανοδική, θα είναι και αυτή μεγαλύτερου βαθμού επίσης. Την προηγούμενη φορά χρειάστηκε και μια μικρή πτωτική υπερβολή κάτω από το πυθμένα της κόκκινης γραμμής.

Εάν ακόμα και αυτό χρειαστεί να γίνει και τώρα, και εδώ χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να πάει κάτω από τις 737, βία 735 μονάδες (του παραγώγου πάντα).

Δικαιώματα να σκεφτόμαστε έτσι δεν είναι αυθαίρετα. Η ίδια η αγορά μας δίνει αυτά τα δικαιώματα. Προσέξετε το πώς ξεκίνησε η άνοδος του καλοκαιριού.

Αλλά και τον Απρίλιο του 2003 είχαμε ανάλογη κατάσταση.

Για αύξηση θέσεων ισχύει ότι λέγαμε στο σχόλιο της Πέμπτης.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.