Monday
01/11/2010
00:52 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Την Παρασκευή ενεργοποιήθηκαν όλα όσα ζητάγαμε για θέσεις. Και αυτό είναι το κακό. Ενεργοποιήθηκε κα η αγορά και λίγο αργότερα και η πώληση από το stop loss που είχαμε βάλει. Βέβαια εκεί που πήγε η τιμή και εκεί όπου ήταν το stop και έτσι όπως πήγε πτωτικά χωρίς ουσιαστικά καμία ανάπαυλα στο πτωτικό ρυθμό, οι ταλαντωτές έπεσαν τόσο χαμηλά – για να μη πούμε καμιά άλλη έκφραση – που το stop loss ήθελε πολύ κουράγιο για να γίνει,  μια και κάποια έστω μικρή αντίδραση ήταν θέμα χρόνου και μόνο. Τέλος πάντων, έτσι είχαμε πει και έτσι πράξαμε για να είμαστε δίκαιοι και συνεπείς με ότι λέμε.

Άρα έχουμε αγορά (4 συμβόλαια) στο 758 και κλείσιμο από stop loss στο 748. Η αγορά πήγε κατόπιν και παρακάτω 10 πόντους ακόμα, αλλά τελικά γύρισε και ήρθε εκεί που κλείσαμε. Σχεδόν αναμενόμενο.

Στο πιο κάτω γράφημα (15 min) έχουν αποτυπωθεί όσα είπαμε πριν.

Το θέμα μας τώρα είναι η συνέχεια για να δούμε και αν κάναμε καλά που κλείσαμε ή όχι.

Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούσαμε να κλείσουμε και καλύτερα αν περιμέναμε. Το πτωτικό κομμάτι από τις 803 μονάδες είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει τελειώσει στο 737,60 του χαμηλού της Παρασκευής. Επίκειται μια αντίδραση, σαν το ελάχιστο που μπορούμε να περιμένουμε. Κατόπιν, πτωτική συνέχεια προς χαμηλότερα ακόμα επίπεδα δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε.

Τα μηνύματα που παίρνουμε από το weekly candle είναι άκρως ανησυχητικά. Το κερί είναι Engulfing Bearish, προδιαθέτοντας για ακόμα χαμηλότερες αποτιμήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά θα κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας λόγω του τρόπου της πτώσης αλλά και των αιτίων που την προκάλεσαν.

Το κακό ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού οι οποίες δημιούργησαν έντονο προβληματισμό και ανησυχίες, στοιχεία με τα οποία οι αγορές αισθάνονται πολύ άβολα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε απανωτές διαβουλεύσεις προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα των υπέρογκων χρεών στην Ευρωζώνη. Ποινές για όσους αποκλίνουν από τα όρια και μάχη για το ποιοι θα σηκώσουν στο μέλλον τα οικονομικά βάρη, μια και εκτός των απλών φορολογούμενων (όπως πάντα) πέφτει τώρα στο τραπέζι και η ιδέα να μην είναι άμοιρες των ευθυνών και οι τράπεζες, είναι  καταστάσεις άκρως ενδιαφέρουσες και στο πολύ κοντινό μέλλον αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα αλλά και σχετικές αποφάσεις.
Για το τι θα γίνει με το Ελληνικό χρέος γίνεται τελευταία πολύ λόγος. Ίσως και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες να έχουνε μεγάλη βάση εκεί και ας μην λέγεται ακόμα κάτι ευθέως. Έχουμε συνηθίσει τελευταία μετά από τέτοιους δισταγμούς να βγαίνουν στην επιφάνεια θέματα που πριν καλύπτονταν επιμελώς.
Ένα μίγμα εκρηκτικό με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι αγορές να είναι σε αναβρασμό.

Τα πτωτικά σενάρια αν θέλουν να είναι μέρος μιας διόρθωσης στην άνοδο του Οκτωβρίου και όχι κάτι αρκετά πιο σοβαρό δεν θα ήταν καθόλου καλά να μας πάνε κάτω από τις 735 και σαν έσχατο σημείο τις 728 – 729 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι νομίζουμε το σημείο κλειδί για να διατηρηθεί αυτό το ασθενές μεν αλλά ανοδικό δε, momentum της αγοράς που βλέπουμε να εκτυλίσσεται από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Η αντίδραση που περιμένουμε θα μπορούσε ή θα πρέπει να επαναφέρει τις τιμές τουλάχιστον προς την γραμμή [Β] και τον κινητό, που βλέπουμε στο επόμενο διάγραμμα. Δηλαδή προς τις 755-760 μονάδες. Κάπου εκεί θα θελήσουμε να κλείσουμε ένα μόνο συμβόλαιο που έχουμε από χαμηλότερα, από τις 745 μονάδες.

Αυτό το γράφημα αν συνδυαστεί με το δεύτερο γράφημα του σημερινού σχολίου, μας λέει ότι το χαμηλό της Παρασκευής είναι πολύ σημαντικό.

Ας δούμε και κάτι ακόμα.  Θυμόμαστε το γράφημα με τις πέντε σπουδαίες περιοχές που θέλαμε σιγά – σιγά να περάσει ο FTSE προκειμένου να αυξήσουμε τότε την αισιοδοξία μας. Βλέπουμε τώρα τον δείκτη να έχει επιστρέψει στο τελευταίο από αυτά, στο σημείο (5). Test για δεύτερη φορά, πράγμα που ισχυροποιεί το σημείο σαν μια σημαντική βάση / στήριξη από εδώ και πέρα ή κάτι άλλο; Σε πολύ σύντομο χρονικά διάστημα θα ξέρουμε.

Ένα άλλο πιθανό retest έχουμε στο επόμενο γράφημα. Δεν είναι η παλιά μπλε γραμμή που έχουμε να τη δούμε από το σχόλιο της Κυριακής 17/10 και ξέρουμε πόσο καλά λειτούργησε. Είναι όμως παρόμοια της. Για να δούμε , τι θα δούμε…

Κάτω από το 729 έχουμε πρόθεση να κλείσουμε όλες τις θέσεις αλλά για αυτό θα ενημερωθούμε προσεχώς, ίσως και μέσω σχολίου εντός της συνεδρίασης εφόσον απαιτηθεί.

Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.