Wednesday
03/11/2010
08:34 GMT+2
FTSE Ημερήσια Σχόλια FTSE
0

Το χθεσινό σχόλιο ήταν βιαστικό. Διάφορα τρεξίματα και πολύ κούραση δεν επέτρεψαν κάτι περισσότερο. Αποτέλεσμα ήταν να περιοριστούμε μόνο σε δύο γραφήματα τα οποία μας έλεγαν ότι παρόλο το άσχημο κλίμα που βιώνουμε, δεν έχουν καταρρεύσει τα πάντα.

Ενα σημείο αρκετά οριακό για το πρώτο γράφημα και μια ομοιότητα που προέκυπτε από το δεύτερο, έδειχναν ότι ο FTSE θα έπρεπε να δείξει την σοβαρότητα – αν μη τι άλλο – να το ξανασκεφτεί.

Πράγματι είχαμε μια τέτοια στάση. Αυτή όμως από μόνη της δεν αλλάζει κάτι στην άσχημη εικόνα των ημερών.

Το χθεσινό ημερήσιο διάγραμμα αλλά και το σημερινό, ίδιο ενημερωμένο με τη σημερινό κερί, δείχνουν ανακοπή της πτωτικής τάσης που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, στα μέσα του φετινού καλοκαιριού. Ανακοπή και μόνο ανακοπή. Μετά την ανακοπή αυτή έχουμε επισημάνει, κατά κόρον και κυρίως στα σχόλια μετά την 2 Αυγούστου, κάποια θετικά σημεία. Για την ώρα τα θετικά αυτά σημεία το μόνο που έχουν καταφέρει είναι μια πλάγια και ελαφρώς ανοδική κίνηση ή καλύτερα συσσώρευση. Η συσσώρευση αυτή θα ξεσπάσει σε κίνηση της οποίας την κατεύθυνση δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Έχουμε μόνο ενδείξεις ότι θα είναι ανοδική. Ενδείξεις που όπως είπαμε σχολιάζουμε όλο το τελευταίο διάστημα, έχοντας μάλιστα επενδύσει πάνω σε αυτές αρκετά δυναμικά, μια και είναι η πρώτη φορά που έχουμε ανοίξει τόσες πολλές θέσεις long που δεν το έχουμε ξανακάνει. Αυτό σίγουρα είναι ένα πολύ αυξημένο ρίσκο και είναι λογικό μια και έχει στηριχθεί μόνο σε ενδείξεις. Έχουμε σοβαρές απώλειες από τις συγκεκριμένες θέσεις και αυτό δείχνει ότι θα έπρεπε να είχαμε ζυγίσει τη πράξη μας καλύτερα.

Με αυτά και αυτά έχουμε φτάσει στο σήμερα. Ο FTSE περπατά προσεχτικά στο χείλος του μονοπατιού. Το μονοπάτι παρέχει ασφάλεια όσο και αν ελάχιστα εκατοστά έξω από το μονοπάτι υπάρχει γκρεμός. Στη φύση από όσο ξέρουμε παρόμοιο περπάτημα κάνει ο γάιδαρος. Και όσο και αν ο αναβάτης ανησυχεί βλέποντας δίπλα του το γκρεμό, ο γαϊδαράκος ξέρει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και είναι έτσι πλην της μοναδικής περίπτωσης να υπάρξει στο σημείο που θα πατήσει το υποζύγιο κατολίσθηση. Το ζωντανό βέβαια δεν ξέρει τι πάει να πει κατολίσθηση και περπατά εκεί με την ίδια ευκολία που θα περπατούσε σε μια λεωφόρο. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τώρα, τι είμαστε εμείς που ανεβήκαμε πάνω στο γάιδαρο. Χαχαχα,,  και έχετε δίκιο. Τέλος πάντων, σκεφτήκαμε ότι δεν θα πάθουμε τόσο μεγάλη ζημιά όση ο γάιδαρος χρησιμοποιώντας για αλεξίπτωτο το stop loss.

Το προσεκτικό και μάλιστα με ακρίβεια περπάτημα του FTSE φαίνεται από το ωραίο του γράφημα κατωτέρω. Κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και στο χρόνο που πρέπει. Δεν χρειάζονται περισσότερες αναφορές.

Η κατολίσθηση θα συμβεί στη περίπτωση που στο επόμενο ημερήσιο γράφημα περάσει κάτω από την φούξια γραμμή. Όπου και θα δώσουμε ένα φίλτρο τριών ημερών ή 3%.

Θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και θα πράξουμε ανάλογα. Θα έχει πρώιμο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει ο FTSE στο 710.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.