Sunday
05/12/2010
21:38 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Ισχυρή άνοδος και στάση στα υψηλά είναι θετικό στοιχείο. Ακόμα θετικότερο γίνεται αν λάβουμε υπόψη ότι στο τοπικό χαμηλό της Τρίτης, η σπουδαιότητα του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη (προηγούμενο σοβαρότατο χαμηλό του Ιουνίου και κάτω πλευρά του τρέχοντος πτωτικού καναλιού), είδαμε τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου τετραμήνου.

Έτσι, οι υποθήκες για συνέχιση της ανοδικής πορείας της εβδομάδας που μας πέρασε έχουν μπει.
Όμως στη μέχρι τώρα πτωτική πορεία ο FTSE έχει καταφέρει να δημιουργήσει αντίστοιχες πτωτικές υποθήκες που αναμένεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά μεν αλλά όχι τόσο που να μη είναι δυνατόν με κανένα τρόπο να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται θέληση μόνο από μέρους των αγοραστών.
Οι πτωτικές υποθήκες – όπως φωνάζουμε αρκετό καιρό τώρα – στήθηκαν με προσεκτικό αλλά και πολύ επιφυλακτικό τρόπο. Δημιουργήθηκαν κυρίως το τελευταίο διάστημα και θυμίζουμε (όπως έχουμε πει) ότι κατά την γνώμη μας είχαν λάθος αφετηρία.
Αν αυτή μας η γνώμη είναι σωστή τότε οι πωλητές όλου του τελευταίου τετραμήνου ίσως και να μην είναι τόσο ισχυροί και η νίκη τους μέχρι τώρα ίσως να οφείλεται στην σωστή εκμετάλλευση διαφόρων συγκυριών. Αυτό δεν είναι λάθος. Είναι μαγκιά και εύγε τους. Όμως όταν οι συγκυρίες παύσουν να υπάρχουν, τότε είναι σίγουρο ότι πολύ εύκολα θα τα παρατήσουν.

Το σημείο και η ώρα να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα είναι πάρα πολύ κοντά. Αρκεί κάποιος να δει δυο-τρία άντε τέσσερα διαγράμματα. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι η μεγάλη τάση είναι ακόμα πρωτική και υπάρχουν πιο κάτω ανεκπλήρωτοι στόχοι. Θα τα δούμε να ξαναθυμηθούμε.

Στο επόμενο γράφημα θυμίζουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχαμε κάνει μέσω του ίδιου διαγράμματος εκτενή αναφορά στις 715,50 – 715,90 μονάδες. Τις ξαναβρίσκουμε πάλι μπροστά μας σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο στην επαφή δηλαδή των τιμών με τη περιοχή αυτή και μάλιστα επάνω στην σπουδαία γραμμή των υψηλών στο ανεστραμμένο γράφημα μας.

Λίγο παραπάνω από εκεί (716) είναι το πολύ σημαντικό 721,35 που είναι το δεύτερο κατά σειρά High Fractal. Σημείο που για πολλούς αλλάζει την τάση. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εδώ κάποιος βγαίνει αγοραστής, όμως ο πωλητής οφείλει να μην μείνει αδιάφορος και να κοιτάξει τι θα κάνει με τις short θέσεις του εφόσον δεν τις έχει κλείσει ακόμα. Για την ώρα όμως αυτό είναι ακόμα εμπόδιο.

Το επόμενο διάγραμμα βρίθει από αντιστάσεις και όσο αφορά τις γραμμές τάσης. Τι να πει κανείς βλέποντας το. Σίγουρα σε πιάνει δέος. Το σημαντικότερο όμως εδώ είναι ότι για την ώρα ο δείκτης έχει κάνει retest την πολύ σημαντική γραμμή των χαμηλών. Δύσκολη πράγματι περίπτωση που αν είναι και η πραγματική πρόθεση θα στείλει βέβαια το  FTSE σε νέα χαμηλά. Πόσο μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να ισχύει κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι λίγες. Αυτό φαίνεται από την διάταξη του επόμενου γραφήματος. Όπου εκτός από την ανοδική διαφυγή από τη σφήνα και το κατοπινό πτωτικό γλείψιμο των τιμών έως το apex με εντυπωσιακή ακρίβεια, οι τιμές έχουν περάσει και τη γραμμή λαιμού στη περιοχή των 695 περίπου.

Σε όλη τη πορεία ο δείκτης ασφαλώς και ξέρει τι θα κάνει και πως θα το κάνει. Όλα όσα είδαμε δεν είναι με τίποτα τυχαία. Είναι εκ προμελέτης για να μπορεί να ελίσσεται παντού και πάντα κατά το δοκούν με σκοπό να μπερδέψει τους συμμετέχοντες. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρει. Εμείς απλά μέσα από τα πολλά γραφήματα προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε τις πιθανότερες προθέσεις του.

Μα πότε θα μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε ξεκάθαρη και σαφή άποψη (αν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια πράγματα) για το αν και κατά πόσο η ετήσια και πλέον πτωτική ταλαιπωρία έλαβε τέλος; Η απάντηση στο επόμενο γράφημα. Έχουμε θεωρήσει την τελευταία φάση ως τρίγωνο. Έχουμε ανοδική διαφυγή και την τρίτη προσπάθεια να βγει η αξία σε νέο υψηλό. Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει θα μπορούμε να μιλάμε με πολύ καλή ασφάλεια για τέλος. Και κατά τη γνώμη μας θα έχει αποτύχει αν ξεκάθαρα η τιμή περάσει και πάλι εντός του τριγώνου και βέβαια να περάσει το 730 και το 744.

Το πρόβλημα με την εμφάνιση του αρχείου πράξεων πλέον λύθηκε και μπορείτε να το δείτε στην σελίδα «Πίνακας Πράξεων». Παλιότερα ήταν δυνατόν κάποιος να το κατεβάσει στο δίσκο του. Τώρα απλά εμφανίζεται. Στο κάτω μέρος υπάρχουν και οι πράξεις των προηγούμενων ετών 2008 και 2009. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο format της ημερομηνίας η οποία είναι του στυλ μήνας/ημέρα/έτος.

Στο κομβικό αυτό σημείο κρατήσαμε μόνο ένα Long συμβόλαιο από τα έξι που είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Η αγορά μας έδωσε κάποια κέρδη τα οποία αποφασίσαμε να πάρουμε καθόσον το τελευταίο καιρό δεν τα πήγαμε καθόλου καλά και θα έπρεπε να προσέξουμε την ρευστότητα μας. Θα το κρατήσουμε μέχρι νεωτέρας και δεν θα βάλουμε stop loss.

Το intraday γράφημα δείχνει καθαρά την προσπάθεια για κάποια αλλαγή που σκηνικού. Κατά την πτώση η κίνηση ήταν πιο direct/ αποφασιστική και δεν κράτησε χαρακτήρα. Τώρα δείχνει να το σκέπτεται. Να σκέπτεται τι; Τίποτα. Ξέρει τι θα κάνει και έχει χαράξει το δρόμο του. Απλά κοιτάζει διαθέσεις και κοιτάζει τι θα αρπάξει. Εμείς απλά θα προσπαθούμε να μαντέψουμε και να ακολουθούμε όπως πάντα. Έτσι υποχώρηση κάτω από την κόκκινη δεν θα ήταν καλό. Καθώς επίσης δεν θα ήταν καλό και υποχώρηση του rsi κάτω από το 50-51 και βέβαια κάτω από τον trigger του. Ακόμα όμως και σε αυτή τη περίπτωση θα κάνουμε τουλάχιστον μια ημέρα υπομονή για να φιλτράρουμε τις όποιες διαθέσεις και βέβαια την περίπτωση της ενδεχόμενης fake διάσπασης της κίτρινης συσσώρευσης που μοιάζει με τριγωνάκι.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουμε για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.