Sunday
20/03/2011
03:16 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
0

Όπως κινείται ο FTSE μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Και βέβαια ανησυχίες μήπως και δεν καταφέρει να κρατηθεί όρθιος, συμπαρασύροντας και πολλές από τις μετοχές του ΧΑΑ. Πόσο δε μάλλον ανησυχούμε όταν λίγες ημέρες νωρίτερα αναφερθήκαμε με θετικά λόγια και βέβαια με πράξεις εφόσον έχουμε ήδη και δυο long συμβόλαια.

Για παράδειγμα δεν θα θέλαμε να εμφανίζονται διασπάσεις στα διαγράμματα όπως πιο κάτω. Με τον rsi να διασπά πτωτικά τον κινητό του.

Ή την οριζόντια γραμμή στο επόμενο διάγραμμα.

Βέβαια οι τιμές κινούνται πλάγια επί δίμηνο σχεδόν. Έτσι, ευρισκόμενες σε κάποια συσσώρευση, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποιες διασπάσεις, όμως το γεγονός ότι αυτές οι διασπάσεις γίνονται κάτω από το 50-51 μόνο ελαφρά απαλύνουν το πόνο μας.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και ορισμένα θετικά.

Μια και καταπιαστήκαμε με τον RSI, να δούμε την συμπεριφορά του στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, όπου οι εντυπώσεις είναι μάλλον θετικές.

Ανάλογη συμπεριφορά του RSI παρατηρούμε και στο ημερήσιο όπου κάτω από μια άλλη οπτική  – έχοντας αφαιρέσει κινητούς και γραμμές στήριξης / αντίστασης – βλέπουμε ότι έχει κάνει ωραίο γκελ εκεί που έπρεπε.

Ο Macd προσπαθεί και αυτός. Βλέπουμε την καλή συμπεριφορά του στο επόμενο διάγραμμα. Στο ίδιο διάγραμμα ο καλός Macd δεν είναι μόνος του. Συνεπικουρείται από έναν επίσης καλό (μικρότερο αυτή τη φορά) RSI, που στέκεται αξιοπρεπώς πάνω από το 51. Στο ίδιο διάγραμμα, στο πεδίο των τιμών, βλέπουμε και τις ισχυρές στηρίξεις που παρέχουν οι κινητοί μέσοι που υπάρχουν εκεί.

Και να πούμε ότι δεν είναι οι μόνοι. Ένα μεγάλο σύμπλεγμα κινητών εκτείνεται από το χαμηλό της Παρασκευής μέχρι και τις 735 μονάδες.

Παίρνοντας σαν βάση από τα παραπάνω μόνο τα καλά, είπαμε να δούμε για ποιο λόγο μπορεί να υπάρχουν αυτά τα θετικά μηνύματα και μήπως θέλουν κάτι να μας πουν. Έτσι από τα πολλά διαγράμματα που προσπαθούμε να έχουμε υπόψη μας διαλέξαμε το πιο κάτω.

Είναι ένα γραμμικό εβδομαδιαίο όπου οι τιμές έχουν εξέλθει από την μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης που μας έρχεται από τα τέλη του 2007. Στις περιπτώσεις αυτές συνηθίζεται ένα retest της γραμμής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να δούμε πτώση των τιμών ίσως και σε επίπεδα χαμηλότερα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου 2011 (ανάλογα του χρόνου που θα αναλωθεί σε μια τέτοια ενδεχόμενη προσπάθεια).

Αν δούμε όμως το ίδιο διάγραμμα μεγενθυμένο και ημερήσιο, μπορούμε να δούμε τον FTSE να έχει εξέλθει του μπλε καναλιού. Στη πορεία από τα χαμηλά του Ιανουαρίου φαίνεται να σέβεται τις κόκκινες γραμμές μία εκ των οποίων φαίνεται να σεβάστηκε και στη πρόσφατη πτώση μέχρι και τις 699 μονάδες. Το retest στη περίπτωση του μπλε καναλιού μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό αφ’ ενός γιατί το πλησίασε αρκετά, αφ’ ετέρου δε διότι η επαναφορά για retest μπορεί να ικανοποιείται ακόμα και με την προσέγγιση του σημείου διαφυγής από το κανάλι, στις 720 δηλαδή μονάδες τις οποίες και είδαμε.

Από τα παραπάνω οδηγούμαστε (τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο) ότι μάλλον θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιο ανοδικό σενάριο και βλέποντας και κάνοντας. Και όταν λέμε βλέποντας και κάνοντας, σοβαρό λόγο θα παίξει στις αποφάσεις μας η πορεία των τιμών σε σχέση με το κόκκινο κανάλι αλλά και την μεσαία του κίτρινη διαγράμμιση που φαίνονται στο επόμενο διάγραμμα.

Διατηρούμε τις θέσεις μας ως έχουν ενώ η προσπάθεια για λήψη επιπλέον long θέσης στο 730 εγκαταλείπεται.

Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.