Saturday
18/06/2011
22:32 GMT+2
FTSE Εβδομαδιαία σχόλια FTSE
3

Για volatility μιλούσαμε στο τελευταίο σχόλιο. Ακολούθησαν δυο συνεδριάσεις. Το μείον 3% της πρώτης ημέρας και το συν 5% της επόμενης  ήρθαν να μας επιβεβαιώσουν.

Το μείον 3% δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ξαναδεί το 539 που δείχναμε με θαυμασμό στο σχόλιο της Τετάρτης και ήταν αυτό που στο σχόλιο της περασμένης Κυριακής είχαμε ορίσει σαν ελάχιστο στόχο. Εκεί μάλιστα (στο 539), είχαμε βάλει στο σχόλιο της Τετάρτης ανοδικό βελάκι. Η αγορά ποτέ δεν έκανε έγκυρο κλείσιμο (ολόκληρο κερί) κάτω από εκεί, παρά μόνο ενδοσυνεδριακά έγραψε τιμές ελαφρά χαμηλότερα. Και μετά ήρθε το +5%. Ενδοσυνεδριακά είχαμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, ακριβώς στα όρια του ΜΟΒ, που όμως η αγορά δεν τα άντεξε μέχρι τέλους.

Και τώρα τι;

Θα σκεφτούμε και θα δούμε.

Πρώτα από όλα θα δούμε το εβδομαδιαίο κερί. Αυτό είναι ένα κερί πολλά υποσχόμενο (θετικά) για την επόμενη εβδομάδα.

Στο ημερήσιο γράφημα παρακολουθούμε πολλούς ταλαντωτές οι οποίοι (όπως είχαμε τονίσει και σε περασμένο σχόλιο) είναι
(1) πολύ χαμηλά,
(2) παρουσιάζουν θετική απόκλιση
(3) η άνοδος της Παρασκευής ήρθε στην πιο κατάλληλη ώρα (επαναφορά και επαφή των ταλαντωτών με trigger, λειτουργώντας ως εν δυνάμει υπομόχλιο για ακόμα θετικότερη έκβαση.

Όλα τα παραπάνω είναι θετικότατες ενδείξεις που δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη. Για να το κάνουμε αυτό λιανά θα πούμε ότι μεσοπρόθεσμα και από αυτά τα επίπεδα είναι πολύ δύσκολο να χάσουν θέσεις long που αντέχουν σε margin.

Αυτό είναι άλλο και είναι άλλο το τι μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα.

Θα προσπαθήσουμε να δούμε αυτό.
Το 574 το είχαμε σαν ΜΟΒ. Το make έγινε αλλά δεν μπορούμε τώρα να ισχυριστούμε ότι η διάσπαση του (brake) θα μας στείλει στο Θεό στα σίγουρα και χωρίς αμφιβολίες. Για αυτό και στο [ Β ] βάλαμε ένα χ.
Σύμφωνα με τη διαμορφωμένη κατάσταση των ταλαντωτών μπορούμε να είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι, όμως διαγραμματικά ο FTSE έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες σε υψηλότερες τιμές, κατά σειρά 574, 583, 595-598, και τέλος 619.

Τα νέα / ειδήσεις είναι πιθανό να παίξουν καθοριστικό ρόλο και ο FTSE έχει φροντίσει να είναι έτοιμος για όλα.

Από τα διαγράμματα μας μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν δυο σχηματισμοί που ο καθένας μπορεί να δώσει διαφορετική έκβαση. Ο ένας είναι διευρυνόμενο τρίγωνο (γενικά θετικός σχηματισμός στο σημείο που βρίσκεται) και ο άλλος είναι πιθανή πτωτική σφήνα σε εξέλιξη.

Στο ΜΟΒ (574) είναι τώρα και ο εκθετικός 20 περιόδων που κάνει το σημείο ακόμα πιο σημαντικό από ότι έτσι και αλλιώς το είχαμε ορίσει και αποδεικνύεται και από τη κίνηση των τιμών. Πέρασμα από εκεί μας πάει πολύ πιθανά στο 583 το οποίο είναι επίσης σημαντικό. Μάλιστα τόσο πολύ που αν και η περίπτωση της πτωτικής σφήνας χάνει πόντους από το να είναι σωστή σαν θεώρηση, είναι αυτό που αν φρενάρει για τα καλά τον δείκτη, είναι ικανό να τον στείλει σε νέα χαμηλά.

Συμπερασματικά σαν κύριο σενάριο βλέπουμε το χαμηλό της Παρασκευής να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τοπικό πυθμένα, με επακόλουθο είτε μια δυναμική ανοδική πορεία είτε μια πλαγιοαδοδική κίνηση την οποία θα παρακολουθήσουμε.

Σαν δευτερεύον σενάριο βλέπουμε τη περίπτωση πτωτικής σφήνας με αποτέλεσμα να δούμε σύντομα τερματισμό της τελευταίας ανόδου και πολύ γρήγορα νέα χαμηλά.  Παρόλο που κάτι τέτοιο το τοποθετούμε στο δευτερεύον σενάριο θα πρέπει να πούμε ότι ο FTSE αρέσκεται σε αυτού του τύπου τους πυθμένες αλλά και κορυφές ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.