Στο πρώτο διάγραμμα (zoom out) βλέπουμε από πού είναι τραβηγμένες δύο σημαντικές κατά τη γνώμη μας γραμμές τάσης, οι L-1 και L-2.
Το επόμενο διάγραμμα είναι το ίδιο (zoom in) στη πρόσφατη κίνηση.
Στο τελευταίο σχόλιο κάνοντας μια μελέτη πάνω σε αυτό το γράφημα, για να προσπαθήσουμε να δούμε μέχρι που μπορεί να πάει η συνεδρίαση της Πέμπτης μιλήσαμε για το 2087, και είπαμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα είναι ανοδική ενώ κατόπιν βλέπαμε μια διορθωτική κίνηση. Έκανε High 2081, και κατόπιν προσπάθησε μια διόρθωση 36 πόντων για να πάρει πάλι πίσω τις 21 από αυτές.
Κοιτώντας το γράφημα είναι προφανές ότι ο ΓΔ ευρίσκεται προ αντιστάσεων, σημαντικών θα λέγαμε. Βεβαίως για να φτάσει μέχρι εδώ, ξεπέρασε με επιτυχία πλήθος άλλων. Η τελευταία ήταν την Τετάρτη όπου ο ΓΔ ξεπέρασε τη μεγάλη γραμμή τάσης L-1, από την αρχή της πτώσης. Θα κάνει το ίδιο και τώρα;
Η ανοδική διαφυγή από την L-1 είναι σημαντικό στοιχείο. Από τα διαγράμματα που κατά καιρούς χρησιμοποιούμε με τα έγχρωμα κεριά, σχεδόν όλα μας είχαν δώσει από καιρό είτε σήμα εισόδου στην αγορά, είτε σήμα για να κλείσουν τα όποια sort και ουδέτερη στάση έως ότου να πάρουμε νέο σήμα θέσης.
Ένα μόνο είχε απομείνει που και αυτό με το κερί της Πέμπτης μας έδωσε έξοδο από πιθανές sort θέσεις.
Άρα λοιπόν, αν θέλουμε αυστηρά να πούμε ότι αυτούς τους κανόνες θα τους τηρήσουμε, θα πρέπει να βγούμε αγοραστές επί του ΓΔ τουλάχιστον με ένα μέρος του χαρτοφυλακίου μας.
Σε παλιότερο σχόλιο είχαμε πει ότι όταν μια αντίδραση εκπροσωπεί το ίδιο το κύμα και δεν αναφέρεται σε μια μικρότερη αντίδραση εντός του ιδίου κύματος, τότε συνήθως το κύμα αυτό εκτείνεται αρκετά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει ή να υποχρεώσει και το τελευταίο παρατηρητή να αγοράσει. Είναι αυτό που λέμε, ότι εδώ είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω. Το αν θα αγοράσω αμέσως ή όχι εξαρτάται από πολλά αλλά σε γενικές γραμμές οι αγοραστές που βγαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη φάση της εξέλιξης μιας αγοράς. Φαίνεται αυτό να συμβαίνει και στη περίπτωση μας κοιτώντας τους όγκους στο παρακάτω διάγραμμα.
Την τρέχουσα άνοδο έχουμε θεωρήσει την ίδια ως αντίδραση στη προηγηθείσα πτώση. Το αν αυτή η θεώρηση είναι σωστή μένει να το δούμε. Σαν τέτοια, και όταν οι τιμές μας φωνάζουν να τρέξουμε από υποχρέωση να αγοράσουμε, εμείς θα πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτή τη κλήση κριτικά και να σκεφτούμε πολύ καλά. Γενικά έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να επιλέξουμε να αγοράσουμε με μικρό μέρος των διαθεσίμων και βλέποντας και κάνοντας κατόπιν, έχοντας πολύ σφιχτά stop loss. Τα σφιχτά stop loss είναι αναγκαία για το λόγο ότι όταν η τάση είναι καλπάζουσα, όπως πράγματι είναι στη περίπτωση μας, δεν δικαιολογούνται σημαντικές καθυστερήσεις και πόσο μάλλον σημαντικές οπισθοχωρήσεις στις τιμές. Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή της αποχής και αναμονής μέχρι να δούμε κάτι που θα μας πείσει περισσότερο.
Όταν όλα είναι «πράσινα» (που λέμε), για να αποφασίσουμε να ταχθούμε με το μέρος της αποχής (μια και αυτό είναι το έσχατο στα «πράσινα»), θα πρέπει να έχουμε αρκετά σοβαρές αρνητικές ενδείξεις.
Ας δούμε τι έχουμε.Η τελευταία πτωτική κίνηση του ΓΔ εξελίχθηκε εντός πτωτικής σφήνας Σ-1, Σ-2. (Βλ. 2ο γράφημα του σχολίου). Μέσα στη σφήνα αυτή εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε απορρόφηση πωλήσεων. Κάπου εκεί ξεκινάει άνοδος η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η άνοδος αυτή εξελίσσεται εντός διευρυνόμενου ανοδικού σχηματισμού, περιέχει πολλά συναλλακτικά κενά (έχει γίνει μια προσπάθεια για αποτύπωση των κεριών βάσει του σωστού ανοίγματος), και η απορρόφηση των τιμών κατά την άνοδο κρίνουμε ότι δεν έχει γίνει με ικανοποιητικό τρόπο πλην ίσως μιας μοναδικής περίπτωσης του εμφανιζόμενου τριγωνικού σχηματισμού πριν τις δύο τελευταίες ανοδικές ημέρες. Η τελευταία ημέρα παρόλο που έδωσε μεγάλα ποσοστιαία κέρδη, βλέπουμε πως αυτά οφείλονται κυρίως σε άνοιγμα με gap-up, ενώ μεγάλο μέρος της συνεδρίασης περίσσεψε στο τέλος ως άνω σκιά σε περιοχή αντιστάσεων, υπερβάλλοντας με τη σκιά αυτή την άνω γραμμή του διευρυνόμενου ανοδικού σχηματισμού.
Επίσης η τελευταία ημέρα της εβδομάδας εισχώρησε εντός του γκρι πλαισίου που φαίνεται στο διάγραμμα. Τι είναι το πλαίσιο αυτό; Σφήνες σαν και την Σ-1, Σ-2 για την οποία μιλήσαμε πριν, όταν αποφασίσουν να λύσουν τον σχηματισμό τους κατά τον τρόπο που ακολούθησε ο ΓΔ, τότε στατιστικά ο στόχος τους είναι η περιοχή του πλαισίου. Με τη μικρή εισχώρηση εντός του πλαισίου ο ΓΔ έχει επιτύχει το ελάχιστο που θέλει η στατιστική. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί και στη πάνω πλευρά του πλαισίου ενώ σε υπερβολή ακόμα και στη περιοχή των 2300 μονάδων, ελαφρώς υψηλότερα από τη πάνω πλευρά του πλαισίου. Αυτό είναι και το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει ο ΓΔ μονομιάς στην υπόθεση ότι η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και χωρίς σημαντικές διορθώσεις.
Όπως καταλαβαίνετε δεν πρόκειται και πάλι να κάνουμε κάποια κίνηση. Το τρίγωνο του διαγράμματος καθώς και τα συναλλακτικά κενά θα καλέσουν αργά ή γρήγορα το ΓΔ να κινηθεί χαμηλότερα. Το πότε, επαφίεται στη κρίση των ισχυρών ή κάπως έτσι. Θα πούμε κάποια πράγματα όπως τα καταλαβαίνουμε εμείς. Και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια γνωρίζουν ήδη, που περίπου θα πάει ο ΓΔ και η κάθε μετοχή. Ο τρόπος που θα πάει ίσως διαφέρει και έχει να κάνει με τους διαγραμματικούς σχηματισμούς, την τεχνική ανάλυση ή εν τέλει το ποια προσχήματα θα κρατηθούν και κατά πόσο. Αν για παράδειγμα υποθέσουμε ότι ο ΓΔ είναι να πάει στις 3000 από τα χαμηλά του Μαρτίου, τότε αυτές είναι 1550 μονάδες. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια θα ήταν λογικό μέσω κάποιων διορθώσεων να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη αυτά παίρνοντας ως κέρδος ένα range τιμών για δύο φορές ή και παραπάνω. ( Ασφαλώς στη θεώρηση που κάνουμε σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των τεμαχίων που θα πρέπει να είναι ο ίδιος, δηλαδή αυτά που θα πωληθούν να μπορέσουν να αγορασθούν και πάλι σε χαμηλότερες τιμές -που δεν είναι ίσως σίγουρο – αλλά πιστεύουμε ότι και αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες τους). Εφόσον κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε, ίσως τότε να σημαίνει ότι μέσα από κάποια άλλη διαδικασία πιστεύουν ότι θα βγάλουν περισσότερα.
Το βοηθητικό μας intraday γράφημα είναι μεν καλό όσο αφορά τα χρωματάκια αλλά πρέπει να προσέξουμε πολύ τα παρακάτω. Οι τιμές έχουν απομακρυνθεί πολύ από τον πολύ σημαντικό μας κινητό μέσο και θα θελήσουν να εξισορροπήσουν την διαφορά. Η βραχυπρόθεσμη γραμμή τάσης έχει διασπασθεί καθοδικά, το ίδιο έχει κάνει και ο RSI. Ο συνδιασμός των δύο θα προσδώσει κατά πάσα πιθανότητα περετέρω βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον διόρθωση, όπου θα είναι λογικό κάποιοι να επιχειρήσουν αγοραστικές κινήσεις.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΜΗΝΑ . !!!!!
Comments