Saturday
14/03/2009
20:37 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Όπως είχαμε δείξει και σε προηγούμενο σχόλιο όταν το site «ανέβαινε» στη παλιά διεύθυνση, μετά από μία «καλή» πτωτική κίνηση αναμένεται αντίδραση. Κατά τη διάρκεια αυτών των αντιδράσεων πολλά είναι εύκολα μέχρι κάποιο προηγούμενο υψηλό σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρές αντιστάσεις. Μπορεί να βλέπουμε δείκτες να καταγράφουν άνοδο 5 εκατοστιαίες μονάδες σε μία ημέρα ή μετοχές να καταγράφουν 15 ή και 20 εκατοστιαίες μονάδες άνοδο. Όμως αυτά δεν πρέπει να μας επηρεάζουν καθόσον για να μπούμε στη διαδικασία να εξετάσουμε ενδεχόμενο αλλαγής τάσης ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλουμε να δούμε είναι η συμπεριφορά των τιμών στα επίπεδα των προηγούμενων σοβαρών αντιστάσεων και βεβαίως η τελική υπερνίκηση τους.

Τα ανωτέρω ίσως να έχουν μικρή σημασία για όσους διαθέτουν τα εργαλεία και τη δυνατότητα να κάνουν bottom fishing επί μετοχών. Μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο.

Εμείς εδώ ψάχνουμε τον ΓΔ. Τον ψάχνουμε κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς δικούς μας αλλά και για όσους αναγνώστες θελήσουν να προσθέσουν κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους. Και για να έχει το κάτι τις παραπάνω ενδιαφέρον το ψάξιμο μας έχουμε υιοθετήσει το εικονικό χαρτοφυλάκιο συμβολαίων για να μετράμε και τα κέρδη μας ή τις απώλειες. Ο ΓΔ δεν έχει συμβόλαιο, ναι, είναι αλήθεια. Όμως ο αναγνώστης και πάλι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάγνωση των σχολίων που αναρτώνται εδώ σχεδόν καθημερινά. Πως; Η απάντηση είναι, παρακολουθώντας τα σημεία που λέμε για κινήσεις στο ΓΔ και όταν αυτά γίνουν να σηκώσει άμεσα το τηλέφωνο και να δώσει μια εντολή market για πράξη σε ΣΜΕ επί του FTSE20. Η πορεία των τιμών δεν έχει μεγάλες διαφορές.

Επανερχόμαστε στα όσα λέγαμε στη 1η παράγραφο για να δούμε το πιο κάτω γράφημα. Παρατηρούμε ότι φτάνοντας ήδη στα μέσα Μαρτίου και από την αρχή του έτους η τάση παραμένει αμιγώς πτωτική πλην ελάχιστων αναλαμπών οι οποίες όμως δεν είχαν συνέχεια. Και βεβαίως κοιτώντας το γράφημα είναι προφανής η αντίσταση των 1620 μονάδων (που μας είχαν απασχολήσει και παλιότερα όταν βάζαμε αυτό το νούμερο σαν stop loss επί συμβολαίων). Μάλιστα τώρα οι 1620 μονάδες είναι ακόμα περισσότερο σοβαρή αντίσταση καθόσον από εκεί περνά και η καθοδική γραμμή τάσης Α-1.

gd130309-1

Μέχρι τώρα οι θέσεις που έχουμε ανοίξει και κλείσει έχουν πάει αρκετά καλά αποφέροντας μας κέρδος 220 μονάδων. Όλες έχουν γίνει βεβαίως με προαναγγελία από τη προηγούμενη ημέρα και αναλυτικά μπορείτε να δείτε στο σχετικό link στο επάνω μέρος της σελίδας πατώντας στο Trading Performance. Μας έχει μείνει ένα μόνο ανοιχτό long συμβόλαιο. Για το συμβόλαιο αυτό το σωστό stop loss που θα μπορούσε να μπει είναι να ανέβει από το 1504 που το είχαμε, στη τιμή 1536. Επειδή όμως έχουμε καλά κέρδη και επειδή αν το αφήσουμε στο 1504 δίνοντας ένα παραπάνω αέρα στην αγορά να κινηθεί θα κλείσει και αυτό όπως και να έχει με κέρδος, εμείς λέμε να μην το πειράξουμε. Θα το αφήσουμε λοιπόν προς το παρόν εκεί, δηλαδή στο 1504.

Πολύς λόγος γίνεται ότι αυτή η άνοδος δεν είναι στιβαρή, ότι δεν έχει γερές βάσεις, ότι είναι απότομη και χωρίς διορθώσεις. Μάλιστα και εμείς αναφερθήκαμε σχετικά στο σχόλιο της Τετάρτης 11/3. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για την συνεδρίαση της Παρασκευής που παρά το θετικό της πρόσημο ήταν κατά βάση μία ημέρα πωλήσεων από υψηλότερα επίπεδα τιμών. Αν είναι έτσι, τότε η αγορά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να περάσει ανοδικά τις 1620 μονάδες και βέβαια ο rsi που κοιτάμε δεν θα μπορέσει να περάσει τη γραμμή 50 και βία την 55. Θα συνεχίσει μετά από κάποιο διάστημα πτωτικά για νέα χαμηλά.

Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όσα περιγράψαμε τελευταία για το μικρό πράσινο κύκλο, τον τρόπο που γράφτηκε το τελευταίο χαμηλό, το τριγωνάκι στα χαμηλά, την διάσπαση και αυτού ακόμα, για να γραφεί ακόμα νεότερο χαμηλό, το 3ο στη σειρά μέσα σε 3 μέρες. Εκεί, τότε, στις 3/3 είχαμε μια άνοδο, που διορθώθηκε όλη κατά τον τρόπο που περιγράψαμε και ήταν πάρα πολύ θετικός. Ποιος λοιπόν μπορεί από σήμερα να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι η πρώτη άνοδος δεν ξεκίνησε στις 3/3 ; Το λέμε αυτό για να το έχουμε στο νου μας ώστε αν περάσουμε ανοδικά το 1620 να μη λέμε εκείνη την ώρα ότι αυτό ήταν έκπληξη και δεν το περιμέναμε. Σημάδια που να στηρίζουν αυτή την άποψη έχουμε και θα συνεχίζουμε να έχουμε όσο ο ΓΔ δεν περνά κάτω από το 1530 +/- πολύ λίγες μονάδες.

Αν περάσουμε ανοδικά το 1620 και έχουμε από πίσω μας σαν στήριξη όσα είπαμε στη τελευταία παράγραφο, τότε η συνέχεια θα είναι συναρπαστικότερη των τελευταίων ημερών.

gdintra130309

Από το daily γράφημα προσέχουμε ότι οι γραμμές που είχαμε τραβήξει εδώ και 10 ημέρες και δεν έχουμε πειράξει καθόλου έκτοτε, σαν αναμενόμενη προοπτική για το τι θα κάνει ο ΓΔ, τηρούνται μέχρι στιγμής με ευλαβικό τρόπο. Κάπου σε αυτά τα επίπεδα αναμέναμε όπως δείχνει η κόκκινη γραμμή υποχώρηση. Τότε όμως δεν είχαμε ακόμα τα στοιχεία που σήμερα διαθέτουμε και που κρίνονται θετικά.

gd130309

Άρα με τα μάτια μας στραμένα στο 1530 ήμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το επάνω και το κάτω. Βαρύνων στοιχείο είναι η μεγαλύτερη τάση που είναι πτωτική. Και η τάση αυτή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το pullback των τιμών μέχρι εδώ ή και λίγο ψηλότερα μέχρι το 1620.

Μια καλύτερη αντίληψη των δρώμενων θα έχουμε από την επόμενες συνεδριάσεις όπου αν η αγορά έχει ανοδικές διαθέσεις θα πρέπει γρήγορα και αποφασιστικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι το 1530, βία το 1520 και να τραβήξει ανοδικά. Παραμονή και ολιγωρία στα παρόντα επίπεδα μόνο κακό μπορεί να προσφέρει με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κινηθεί προς την κατεύθυνση που δείχνει η κόκκινη γραμμή μας.

Επίσης το παρακάτω intraday γράφημα είναι κατατοπιστικό για τη μεγάλη σημασία του 1520 που είπαμε πριν. Είναι 30 min και για το τι μας δείχνουν τα χρωματάκια είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο σχόλιο. Πάντως προς το παρόν σε αυτό το γράφημα είμαστε θετικοί, με ερωτηματικά που αφορούν τον rsi που τον θέλουμε να μην περνάει κάτω από 45 με τίποτα και αν μπορέσει να περάσει και πάνω από το 55 αποφασιστικά.

gdintra130309-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.