Wednesday
25/03/2009
23:43 GMT+2
Ημερήσια Σχόλια ΓΔ
0

Με μια εντυπωσιακή υπέρ μας κίνηση ο ΓΔ βρέθηκε με τη μία στο 1720 για το οποίο είχαμε μιλήσει χθες, ότι αν το κάνει θα κλείσουμε επιθετικά το ένα Long που μας είχε μείνει. Έτσι και έγινε.
Προκειμένου να δούμε καλύτερα το χάρτη που κινούμαστε και να αρχίσουμε να μαζεύουμε νέα στοιχεία θα βάλουμε ένα καθαρό ενδοσυνεδριακό γράφημα.

gdintra240309a
Ο ΓΔ κινείται από τα χαμηλά από όπου ξεκίνησε την ανοδική του κίνηση μέσα σε ένα ανοδικό κανάλι. Στη μέση της κίνησης έχει παρουσιαστεί μια σφήνα. Αυτή η σφήνα είναι μαγνήτης προς τα κάτω για τις τιμές αλλά αυτό που είναι άγνωστο είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει αυτή η προσέγγιση των τιμών με τη σφήνα. Θα γίνει όμως.
Ο ΓΔ σταμάτησε (έστω και προσωρινά) την ανοδική του κούρσα σχεδόν στο επάνω μέρος του καναλιού και κοντά στο πράσινο πλαίσιο όπου οι αντιστάσεις είναι φανερές. (Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση για να θυμηθούμε ότι αν τύχει και περάσουμε πάνω από την πράσινη έλλειψη, ο δρόμος για το 2300 είναι ανοιχτός. Κλείνουμε τη παρένθεση).
Η απόκρουση από τις αντιστάσεις του πράσινου πλαισίου έγινε με ημερήσιο κερί Bearish Shooting Star, που είναι κερί αντιστροφής, και θα μπορούσαμε κατά κάποιο τρόπο να πούμε ότι η απόκρουση αυτή ήταν έγκυρη.

gd240309
Αν λάβουμε υπόψη ότι ο ΓΔ είναι σχεδόν απίθανο να συνεχίσει να ανεβαίνει με τους πρόσφατους ρυθμούς, τότε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι από σήμερα ήδη ο ΓΔ ετοίμασε το έδαφος για να ακολουθήσει κάποιος σχηματισμός απορρόφησης / διόρθωσης των τιμών που θα δούμε αν θα είναι συνέχισης ή αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Το πεδίο τιμών που καλείται να απορροφήσει τις πωλήσεις είναι το 1610 – 1520 όπως το έχουμε σχεδιάσει στο intraday γράφημα. Όμως στη θέση του γραφήματος που είναι αυτό το range τιμών είναι κινούμενη άμμος για το ΓΔ, και ειδικά τιμές κάτω από το 1610.
Κλείνουμε προς το αρνητικό σενάριο αλλά ίσως είναι ακόμα νωρίς για τέτοια συμπεράσματα ή αποφάσεις.
Πιστεύουμε ότι δύο πράγματα θα πρέπει να σκεφτούμε τα οποία θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις πραγματικές προθέσεις. Ξεκινάμε με το πρώτο.
Η θεώρηση που είχαμε κάνει σε προηγούμενο σχόλιο ότι η τρέχουσα άνοδος είναι επιστροφή των τιμών προς επιβεβαίωση του σημαντικού επιπέδου 1590-1660 από το οποίο ο ΓΔ διέφυγε πτωτικά το περασμένο διάστημα, προκειμένου να επιστρέψει και πάλι πτωτικά, έχει κλονιστεί και δεν μπορεί να είναι σωστή μια και το 1660 το υπερέβη ο ΓΔ κατά 60 ακόμα μονάδες.

gdintra240309c

Για το λόγο αυτό εάν είναι πράγματι να έχει κλονιστεί η παραπάνω θεώρηση τότε μαζί της έχει κλονιστεί με πολύ μεγάλες πιθανότητες και η περαιτέρω πτώση του ΓΔ, όσο αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα.  Σε αυτό συνάδει και το σκεπτικό που είχαμε κάνει στο σχόλιο της 17/3 με το παρακάτω γράφημα (ανεστραμμένο θυμίζουμε & ανανεωμένο τώρα με τις νέες τιμές)

gdintra240309b

όπου μας είχε προξενήσει θετική εντύπωση η απότομη πτωτική διαφυγή από το 1600 και η στάση από κάτω. Μάλιστα τότε λέγαμε ότι η στάση αυτή μαζί με το γεγονός ότι δεν πήγαν οι τιμές να συναντήσουν την πράσινη έλλειψη ή τον τριγωνικό σχηματισμό γρηγορότερα αλλά προτίμησαν την άμεση πτωτική διαφυγή από το 1600  ήταν κάτι το θετικό όσο και αν αυτό φαινόταν τότε παράλογο. Τις αποδείξεις για αυτό ήδη τις έχουμε λάβει.
Αυτό είναι το ένα.
Το άλλο είναι ότι ενδέχεται το επίπεδο τιμών 1590-1660 ουδέποτε να έπαιξε το ρόλο σημαντικού επιπέδου στήριξης των τιμών και κάποιος άλλος σχηματισμός να είναι σε ισχύ. Για παράδειγμα το πτωτικό κανάλι που φαίνεται στο ημερήσιο γράφημα με την διαφυγή άνω εν μέσω ανοδικής σφήνας στη μέση. Στη περίπτωση αυτή η κύρια πτωτική τάση μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει για νέα χαμηλά.
Έχουμε ξαναπεί ότι οι αγορές πολλές φορές σχηματίζουν αντιφατικούς σχηματισμούς που μεταλλάσσονται συνεχώς και κάποια στιγμή είναι ένας μόνο αυτός που υπερισχύει. Βεβαίως και το κάνουν για να μην μας αφήνουν σε ησυχία, και σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να περιμένουμε.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.