Saturday
21/03/2009
20:12 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Ο ΓΔ στο επίπεδο τιμών ~1630 είχε δημιουργήσει στο προηγούμενο διάστημα μια πολύ σημαντική βάση η οποία στις 17 ή 18 Φεβ. 2009 διασπάστηκε πτωτικά. Οι αξίες μετά από μια τέτοια σημαντική διάσπαση σχεδόν πάντα επιστρέφουν στο σημείο διάσπασης προκειμένου να το επιβεβαιώσουν και κατόπιν να επιστρέψουν στη κύρια τάση, εάν βεβαίως αυτή δεν έχει εξαντληθεί.

Εδώ διακρίνουμε περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις.

· Το σημείο διαφυγής να είναι απολύτως σαφές

o Κατόπιν η επιβεβαίωση να γίνει με τρόπο ακριβή ή μέσω ψευδούς διάσπασης.

· Το σημείο διαφυγής να μην είναι απολύτως σαφές

o Οπότε το πρόβλημα είναι σύνθετο

Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του ΓΔ. Στο παρακάτω διάγραμμα η περιοχή 1590 – 1650, βαριά 1660 θα μπορούσε να είναι περιοχή προηγούμενης σοβαρής πτωτικής διαφυγής του ΓΔ. Είναι μεν ασαφώς ορισμένη, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι το όριο αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά το 1660 maximum. Επομένως αν η όλη τρέχουσα ανοδική κίνηση είναι απλά αντίδραση προς επιβεβαίωση σημαντικού επιπέδου πτωτικής διαφυγής δεν δικαιολογείται άνοδος πέραν των 1660 maximum και το τονίζουμε αυτό. Από την άλλη μια και το επίπεδο είναι ασαφές, είναι δυνατόν ο ΓΔ να έχει ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο επιβεβαίωσης οπότε να έχει ήδη αντιστρέψει και να μην το ξέρουμε. Για τη περίπτωση αυτή έχουμε προετοιμαστεί από προηγούμενα σχόλια και έχουμε πει ότι αναμένονται άκρως συναρπαστικές καταστάσεις, παρόλο που και αυτή η περίπτωση θα είναι αντίδραση αλλά μεγαλύτερου βαθμού.

gdintra200309-reversalrange

Το 1648 που είναι το κλείσιμο του ΓΔ την Παρασκευή είναι στο πλέον οριακό σημείο ελαφρά πιο κάτω από το 1650-1660 που θέσαμε προηγουμένως. Συνάμα είναι η πρώτη φορά από τις 29/4/2008 που διασπάται ο πολύ σημαντικός κινητός ΚΜΟ(45) και η πρώτη φορά μετά από τις 29/5/2008 που ο rsi διασπά το επίπεδο 50. Οι διασπάσεις αυτές δεν είναι έγκυρες καθόσον η διάσπαση του ΚΜΟ(45) είναι εντελώς οριακή και θα απαιτηθεί φίλτρο προκειμένου να δούμε ολόκληρο κερί πάνω από τον κινητό αυτό. Δεν παύει όμως να παρατηρούνται μετά από πολύ καιρό και δεν θα πρέπει το γεγονός αυτό να διαφύγει της προσοχής μας.

gd200309-1

gd200309

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να περιμένουμε καθόσον δεν έχουμε κανένα απόλυτα ισχυρό στοιχείο για να υποστηρίξουμε τη μια ή την άλλη άποψη και να κάνουμε συγκεκριμένες εκτιμήσεις που να συνοδεύονται από μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Ωστόσο προσπαθώντας να δούμε τα πιο κοντινά πλάνα μέσω του intraday γραφήματος παρατηρούμε ότι από τις 13/3 η αξία κινείται εντός ενός παράλληλου καναλιού και εντός ενός ανοδικού σφηνοειδούς σχηματισμού. Ο περισσότερος χρόνος αναλώνεται εντός της σφήνας. Με την έξοδο από τη σφήνα γίνεται συσσώρευση απορρόφησης κατά τη φορά της τάσης στην επάνω πλευρά του καναλιού η οποία μετά από ψευδή πτωτική διάσπαση δίνει νέα άνοδο και η συνεδρίαση τελειώνει. Ας δούμε τώρα τι συνέβη στο τελευταίο αυτό κομμάτι της ανόδου.

gdintra200309

Στο παρακάτω διάγραμμα που είναι zoom του προηγουμένου παρατηρούμε στα ψηλά έναν τριγωνικό σχηματισμό με την τάση των τιμών να κρατούνται περισσότερο χρόνο στη πάνω πλευρά παρά στη κάτω που θα ήταν το πιο σωστό για μια ανοδική συνέχεια. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πλέον αυξημένοι όγκοι για όλη τη συνεδρίαση όχι μόνον είναι εντός αυτού του τριγώνου αλλά και μάλιστα στα ψηλά της επάνω πλευράς με τον έναν υψηλό όγκο να καταγράφεται στο πιο μεγάλο μαύρο κερί του τριγώνου και τους άλλους στα απόλυτα ψηλά της συνεδρίασης. Τα παραπάνω μας κάνουν να σκεφτούμε ότι εντός του τριγώνου έγιναν προσεγμένες πωλήσεις στα απόλυτα υψηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής.

gdintra200309zoom

Ο συνδυασμός όλων των προαναφερόμενων και ο τρόπος του σκεπτικού που έχουμε κάνει μας οδηγεί να πούμε ότι όλο αυτό είναι αντίδραση και δεν έχει πολύ μέλλον ακόμα. Πιο πολύ μας απασχολεί και μας βάζει σε αρνητικές σκέψεις η άνοδος εν μέσω σφηνοειδούς σχηματισμού, το τρίγωνο στα ψηλά, το κράτημα της τιμής στη πάνω πλευρά για περισσότερο χρόνο από ότι στη κάτω και οι μεγάλοι όγκοι που σημειώθηκαν εκεί.

Κατόπιν αυτών το stop loss μετακινείται ακόμα παραπάνω στο 1610. Αν η συνεδρίαση την Δευτέρα ξεκινήσει εντός του τριγώνου θα κλείσουμε το ένα long που έχουμε, είτε στο άνοιγμα, είτε μέσα στο 1ο τέταρτο της συνεδρίασης. Στο ίδιο σημείο θα ανοίξουμε και 4 sort συμβόλαια με stop loss το πέρασμα σε νέο ψηλό μέσω διπλής προσπάθειας ή το ανώτερο που μπορούμε να δεχτούμε σαν stop loss είναι το 1660. Αν ανοίξει η συνεδρίαση πάνω από το τρίγωνο δεν θα κάνουμε τίποτα. Η ενέργεια αυτή είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένη (Βλ. παρακάτω διάγραμμα) αλλά θα το τολμήσουμε μια και τα θετικά στοιχεία ναι μεν υπάρχουν αλλά είναι οριακά θετικά. Και οι αγορές αρέσκονται πολύ σε αντιδράσεις να έρχονται μέχρι τέτοια επίπεδα όπου τα πάντα γίνονται ρόδινα. Από την ανάλυση που κάναμε όμως δεν είναι τόσο ρόδινα και τα αρνητικά πίσω από την κουρτίνα μας φοβίζουν. Μέσα στους φόβους μας σαν παρένθεση αναφέρουμε και την συμπεριφορά των μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν είχε ρυθμό. Το stop loss που βάζουμε είναι μικρό και το ρίσκο επίσης.

gdintra200309-1

Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.