Monday
13/04/2009
00:59 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Το σχόλιο της Τετάρτης για το τι περιμέναμε αντικατόπτριζε πλήρως την εξέλιξη της Πέμπτης. Το 1840 για το οποίο είχαμε κάνει μια νύξη, δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τις αγοραστικές προθέσεις. Παρόλα αυτά στο 1840 έγινε η πρώτη στάση της ημέρας νωρίς το πρωί και όταν αργότερα η τιμές πέρασαν από πάνω, επέστρεψαν πάλι στο 1840 πριν να γίνει η τελευταία ανοδική κίνηση της ημέρας που μας πήγε στο 1880. Άρα το 1840 είναι ένα καλό νούμερο αποδεδειγμένα, είναι περιοχή αλλαγής πολικότητας, και σαν τέτοιο, όποτε παραβιαστεί πτωτικά θα δώσει και περαιτέρω συνέχεια.

gdintra090409pol
Η πρόβλεψή μας για τη πορεία είναι ότι θα συνεχίσει ανοδικά μέχρι 1940 – 1978. Από αυτά τα επίπεδα θα ξεκινήσει με πολύ μεγάλες πιθανότητες μια διόρθωση. Αν δεν δούμε όμως από πού θα ξεκινήσει ακριβώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και το μέγεθος της διόρθωσης.

gd090409
Σε αυτή τη διόρθωση όπως είπαμε μεγάλο ρόλο θα παίξει το 1840 και κατόπιν το 1760 που είναι το μέσον του κεριού της Τετάρτης 8/4/2008. Να τονίσουμε ευκαιρίας δοθείσας, ότι πολλά ισχυρά μεγάλα χαρτοφυλάκια βάζουν σαν stop loss σε ανάλογες περιπτώσεις το μέσον του προηγηθέντος λευκού κεριού το οποίο διέφυγε ανοδικά από μια σημαντική κορυφή. Η κορυφή αυτή για εμάς ήταν το 1790 όπου κάναμε ψηλά στις 3 & 6 του Απρίλη.

Εν γένει με την συνεδρίαση της Πέμπτης, το επίπεδο αντιστάσεων 1780 – 1802 έχει εγκαταλειφθεί έγκυρα ανοδικά με ολόκληρο κατάλευκο κερί marobuzu και υψηλό όγκο συναλλαγών. Τα στοιχεία αυτά όπως αναφέρεται στη σχετική θεωρεία είναι τα αναγκαία που πρέπει να παρατηρηθούν ώστε να αλλάξει η ρότα της αγοράς και να γίνει κάποιος τεχνικός παρατηρητής θετικός απέναντι της. O ταλαντωτής rsi που προσέχουμε είναι πάνω από το 65 !! Αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι, ενώ το κόκκινο χρωματισμένο κερί μας δείχνει υπεραγορασμένα επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει σώνει και καλά κάτι αρνητικό για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

gd090409a_bl
Πολλοί χαρακτηρίζουν (εμείς δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο – παρά μόνο έχουμε πει με τις ελάχιστες γνώσεις μας επί των κυμάτων, ότι μάλλον είναι ένα κύμα 4), την τρέχουσα άνοδο ως ένα bear market rally, και επομένως λέγουν ότι ο υψηλός όγκος της Πέμπτης είναι ένδειξη κορυφής.

Εμείς δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε με πάθος (αφού δεν έχουμε και τις γνώσεις περί της ονομασίας του κύματος), ενώ από την άλλη δεν μπορούμε να δούμε κανένα μα κανένα λόγο που να αποτρέψει με τον ένα ή άλλο τρόπο τις τιμές να δούνε το επίπεδο 2020 όπου εντοπίζονται σημαντικότατες μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις και αργότερα υπό προϋποθέσεις το 2300. Άλλωστε για το ότι ο ΓΔ ετοίμαζε το 2300 από καιρό, το έχουμε πει. Μπορείτε να θυμηθείτε το πώς και το γιατί διαβάζοντας και πάλι το σχόλιο της 26 Φεβ. 2009

Αλλάζουμε λίγο θέμα. Πολλοί θα ρωτήσουν, αλλά και εμείς ρωτάμε τον εαυτό μας, μα γιατί αφού είχαμε πει εδώ και τόσο καιρό ότι ο ΓΔ θα πάει με μεγάλες πιθανότητες στο 2300, δεν το παίξαμε επί συμβολαίων;

Η απάντηση είναι ότι.

Στην τρέχουσα άνοδο, πήραμε ένα μεγάλο κομμάτι της ανόδου αλλά όχι όλο.
Ακόμα και στη sort θέση που βρεθήκαμε, κλείσαμε καλά και δεν χάσαμε ούτε ένα euro, παρά κερδίσαμε κιόλας.

Εδώ και πολύ καιρό είχαμε αναφερθεί και επί μετοχών, ότι καλά είναι ένα 5-10 % των δυνατοτήτων μας να τοποθετηθεί. Ήδη πάρα πολλές μετοχές έχουν δώσει σημαντικά κέρδη. Βέβαια καλά θα ήταν να είχαμε μιλήσει και για μεγαλύτερο ποσοστό των διαθεσίμων μας.

Και αν δεν είχαμε μιλήσει τότε, θα μπορούσαμε να έχουμε μιλήσει στη πορεία για αύξηση αυτού του ποσοστού. Και θα μπορούσαμε επίσης να ήμασταν ακόμα long επί συμβολαίων και καθόλου sort.

Ποιο ήταν το φρένο που μας απέτρεψε από τέτοιοι είδους επιτυχία; Νομίζουμε πως το κακό ξεκίνησε από την ανοδική σφήνα ή running διόρθωση κατά τη φορά της επερχόμενης τάσης όπως αποδείχθηκε, στην ευρύτερη περιοχή 1580 +/-.
Η κίνηση αυτή ήταν που θόλωσε τα νερά. Πλην αυτής της κίνησης υπάρχει ακόμα μία με υποψίες, και είναι αυτή που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα με τη κίτρινη διαγράμμιση. Καλό είναι να τα έχουμε υπόψη αυτά, καθώς και αυτή η τελευταία δεν μας φαίνεται φυσιολογική. Αν πράγματι αποδειχθεί η υποψία μας βάσιμη, τότε κάτι δεν πάει καλά, όπως δεν πήγαινε καλά με την πτώση που είχαμε από τις 16/2 και έπειτα. Από το ίδιο γράφημα μπορούμε να πούμε επίσης ότι όποτε και αν οι τιμές υποχωρήσουν κάτω από το κόκκινο διακεκομμένο παραλληλόγραμμο (1700 και κάτω), τότε η τρέχουσα ανοδική κίνηση θα διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο.
gd090409g

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, τασσόμαστε υπέρ ενός καλού κλίματος στην αγορά για τη συνέχεια, με μεγάλη προσοχή όμως στα νότα μας. Οι καιροί είναι πονηροί, είναι Πάσχα που συμβάλει στην ηρεμία της αγοράς, και τα νούμερα της προσοχής μας γνωστά από τώρα, 1930/ 1940 από πάνω – 1840 από κάτω. Για κινήσεις επί του ΓΔ θα τηρήσουμε στάση αναμονής. Από την σκοπιά των μετοχών, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι πάρα πολλές μετοχές έχουν δημιουργήσει εδώ και ένα πεντάμηνο ωραίους σχηματισμούς που περιμένουν ανοδικό απεγκλωβισμό ενώ άλλες βρίσκονται ήδη με αξιόλογα κέρδη. Η συνέχιση καλού κλίματος στο ΓΔ, όπως περιμένουμε, σε συνάρτηση με τις ήρεμες κινήσεις των επομένων ημερών όπως και πάλι περιμένουμε, πιστεύουμε πως θα είναι αρωγός στην συνέχιση της ήδη καλής τους πορείας. Για παράδειγμα διαγράμματα σαν της ΦΟΡΘ, ΙΝΚΤΑ, ΚΑΛΣΚ, ΣΙΔΕ, ΕΛΚΑ, ΣΕΝΤΡ, ΒΥΤΕ και πολλά άλλα αξίζουν την προσοχή μας, και το ρίσκο είναι μικρό.

Βάζουμε για τέλος και τα intraday διαγράμματα  για ενημέρωση σας. Περισσότερα θα δούμε την Τρίτη το βράδυ.
gdintra090409a

gdintra090409b

Καλή Ανάσταση. !

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.