Sunday
26/04/2009
23:11 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Παραθέτουμε ένα γραμμικό διάγραμμα με χρωματισμένα κεριά που δείχνουν τη κύρια τάση. Στο ίδιο μας γράφημα οι τιμές έχουν ακουμπήσει οριακά στη γραμμή τάσης. Η ίδια γραμμή τάσης σε λογαριθμικό διάγραμμα είναι ακόμα υψηλότερα. Οπότε σε γενικές γραμμές για τη μακροπρόθεσμη τάση δεν τίθεται θέμα.

gd240409tasi

Επομένως ευρισκόμενοι σε μια πτωτική τάση, έχουμε μια ανοδική κίνηση που εδώ και ενάμιση μήνα τώρα, συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερη διόρθωση. Παρατηρήστε αριστερά στο παρακάτω γράφημα,

gd240409firstpullback

ότι όταν ξεκίνησε το πτωτικό κύμα από το 2007, είχαμε τότε μια ανοδική διόρθωση, η οποία ξεπέρασε ακόμα και το 61,8% του πρώτου πτωτικού κύματος. Στη περίπτωση μας δεν παρατηρούμε τίποτα ανάλογο.
Αν λάβουμε υπόψη ότι το τελευταίο πτωτικό κύμα ξεκίνησε από τις 2303 μονάδες της 5ης Νοε. 2008, τότε το παρόν ανοδικό έχει διορθώσει ανοδικά κατά 61,8 % ακριβώς, ενώ έκτοτε κινείται επί τετραήμερο κάτω από το επίπεδο αυτό με πλάγιο τρόπο. Ενδέχεται δε να τείνει να δημιουργήσει τριγωνικό σχηματισμό σύμφωνα με τη κίτρινη διαγράμμιση όπως παρουσιάζεται στο daily γράφημα, ενώ καλύτερα απεικονίζεται στο intraday γράφημα.

gd240409lastpullback

gdintra240409c

Ο ΓΔ έχουμε την εντύπωση ότι κάτι περιμένει και αυτό το κάτι είναι σαφώς η πορεία του DJI, ο οποίος και αυτός εκτελεί εδώ και μέρες πλάγια κίνηση. Νέο υψηλό ή νέο χαμηλό από το range της κίνησης αυτής, θα συμπαρασύρει κατά μεγάλες πιθανότητες και τον δικό μας ΓΔ. Εδώ όμως δεν εξετάζουμε την πορεία της Αμερικάνικης αγοράς, αν και επιδερμικά μιλώντας το πιθανότερο για αυτόν είναι περισσότερο μια κίνηση προς τα κάτω στις αρχές της εβδομάδας παρά προς τα πάνω. Σε εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε εκεί την εμφάνιση σχηματισμού Hanging Man που εν γένει είναι «The Hanging Man is a bearish reversal pattern».

dji240409

hanging-man

Επανερχόμενοι στον ΓΔ, το ενδεχόμενο τρίγωνο για το οποίο μιλούσαμε παραπάνω δίνει τη πολυτέλεια της παραμονής για ακόμα 1-2 ημέρες εντός αυτού και επομένως την πιθανότητα περαιτέρω αναμονής εφόσον οι εξελίξεις στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού δεν είναι τόσο γρήγορες.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα πράγματα είναι καλά γιατί ήμαστε πάνω από τη βραχυπρόθεσμη γραμμή τάσης και πάνω από τον σημαντικό ΚΜΟ 45 περιόδων. Οι ταλαντωτές είναι ακόμα υπεραγορασμένοι, μπορεί όμως να φτιάξουν με τη συνέχιση μιας πλάγιας κίνησης.

gd240409os

Στο ερώτημα που τίθεται αν μπορεί ο ΓΔ να συνεχίσει να κινηθεί ψηλότερα αφού πρώτα εκφυλίσει την διόρθωση τιμών σε μια πλάγια κίνηση, η απάντηση είναι ναι. Όμως αμέσως ακολουθεί το ερώτημα, ποιος θα πάει να αγοράσει σε αυτές τις υψηλές τιμές (που βέβαια αυτό είναι σχετικό, καθώς εξαρτάται με ποιες τιμές θα συγκρίνει κάποιος επενδυτής). Αλλά και αν αποφασίσει να αγοράσει το πλέον λογικό είναι να το κάνει ορίζοντας πολύ σφιχτά stop loss. Τι θα γίνει λοιπόν αν κάποια μέρα ο ΓΔ αποφασίσει πράγματι να διορθώσει και σε τιμές και όχι μόνο σε χρόνο. Οι τιμές πωλήσεων θα διαδέχονται η μία την άλλη και σε αυτή τη περίπτωση είναι λογικό να δούμε πάλι μια μεγάλη υποχώρηση. Άρα το ρίσκο αγορών από εδώ και πέρα είναι μεγάλο.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δειχθεί στην ανοδική διάσπαση του υποτιθέμενου τριγωνικού σχηματισμού ο οποίος μπορεί να είναι fake. Η αγορά ευρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα και όλα είναι πιθανά. Για παράδειγμα να πούμε ότι θα μπορούσαμε να δείξουμε πολλά intraday διαγράμματα σε διάφορα time frames όπου οι σχηματισμοί που εμφανίζονται είναι επίσης πάρα πολλοί και ο καθένας από αυτούς μπορεί να δώσει τη δική του βραχυπρόθεσμη κίνηση. Έτσι τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι η καθυστέρηση διόρθωσης επιβαρύνει το τοπίο αρνητικά.
Δυο λόγια για τις μετοχές της περιφέρειας. Πολλές από αυτές είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τον ΓΔ καθόσον έχουν πραγματοποιήσει καλές ανόδους και το σημαντικότερο είναι ότι αυτό έχει γίνει μετά από πολύ καλούς σχηματισμούς βάσης. Μία – μία δε, παίρνει τη δική της σειρά στο χορό της ανόδου. Σε πολλές περιπτώσεις η άνοδος αυτή είναι ταχεία (έτσι συμβαίνει τις περισσότερες φορές) και απότομη. Και εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Θα πάρουμε μια τέτοια μετοχή για παράδειγμα την οποία θα κοιτάμε σε καθημερινή βάση για να δούμε την συμπεριφορά της από δω και μπρος, και ελπίζουμε μέσα από αυτή τη παρατήρηση να αποκομίσουμε κάποιες χρήσιμες γνώσεις. Θα διαλέξουμε τα Σωληνουργεία Κορίνθου που κατά τη γνώμη μας έχει πιάσει ένα πρώτο στόχο τουλάχιστον, μετά από μια πολύ καλή εξέλιξη πυθμένα και μετά από μια πολύ απότομη άνοδο. Περισσότερα μπορείτε να δείτε και τώρα αλλά και καθημερινά σε updates όπως είπαμε στο ειδικό σχόλιο.
Για αύριο Δευτέρα δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε θέση και θα μείνουμε παρατηρητές. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. !!
Παραλίγο να ξεχάσουμε και το βοηθητικό μας γράφημα. Το παραθέτουμε και αυτό.

gdintra240409a

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.