Sunday
31/05/2009
20:07 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

gd290509a1

Ας δούμε τι στοιχεία έχουμε για τον ΓΔ.
–    Ο Macd επιμένει να έχει διασπάσει τον trigger του. (Βρίσκεται όμως πάνω από το μηδέν).
–    Οι τιμές για 32 συνεχείς συνεδριάσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν γλείφοντας την επάνω πλευρά του ανοδικού καναλιού που δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες της ανόδου.
–    Έχουμε πίσω μας τουλάχιστον έξι συναλλακτικά κενά (Gaps).
–    Συμπεριφορά εν ήδη ανοδικής σφήνας το τελευταίο διάστημα μετά από συνεχή άνοδο τριών μηνών.
–    Οι τιμές πλησιάζουν την γκρι περιοχή (φαρδύ γκρι πλαίσιο) την οποία έχουμε δείξει από το σχόλιο της 17/5, σαν μια περιοχή έντονης νευρικότητας και αλλαγής πολικότητας, περί το μέσον Οκτωβρίου 2008.

gd290509b

Εδώ θα σταματήσουμε για λίγο. Οι τιμές που ο ΓΔ συνάντησε στη κάθοδο περί το μέσον Οκτωβρίου και η νευρικότητα που παρουσιάστηκε εκεί μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός. Αυτό γιατί από την περιοχή αυτή περνούσε τότε η μαύρη γραμμή που όπως βλέπουμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα ενώνει ανάλογα σημαντικά επίπεδα τιμών από την εποχή του 1998.

gd-w-290509

Αυτό είναι το ένα που μπορούμε να σκεφτούμε. Το άλλο είναι ότι το σημείο αυτό είναι ένα σημείο όπου ο ΓΔ κατάλαβε ότι αυτό που έκανε σχεδόν ένα χρόνο τότε ήταν μια υπερβολή, που απλά κατόπιν συνεχίστηκε. Σαν τέτοια (υπερβολή δηλαδή) δήλωνε ότι η λύση οποιουδήποτε σχηματισμού είχαμε κατόπιν θα ήταν βίαιη και απότομη. (Ήταν όλα αυτά μέρος των σκέψεων που είχαμε κάνει στις 17/5 και δεν τα γράψαμε τότε αλλά είπαμε ότι θα γράψουμε μόνο τη περίληψη των σκέψεων μας. Συγχρόνως ήταν μέρος της αυτοκριτικής μας, καθόσον εν μέρει είχαμε δει τα παραπάνω – από πολύ νωρίς και κάτω από άλλο πρίσμα πριν καν ξεκινήσει η άνοδος – και δεν τα κάναμε πράξη).

Η συμπεριφορά των τιμών που ονομάσαμε πριν «εν ήδη ανοδικής σφήνας», κάτω από την πολύ σημαντική μαύρη γραμμή, εάν πράγματι απορροφά το σημείο, τότε θα πρέπει να δώσει συνέχιση της ανοδικής κίνησης με μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Όμως ο τρόπος της ανόδου μέχρι τώρα έχουμε πει πολλές φορές και εξηγήσει μέσα από τα καθημερινά σχόλια ότι εμπεριέχει πολλά αρνητικά στοιχεία.
Έχουμε λοιπόν δύο αντικρουόμενες σκέψεις σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Και καλούμαστε να επιλέξουμε. Είχαμε πει ότι σε αυτό πιθανόν να μας βοηθήσει η συμπεριφορά της αγοράς στα μικρότερα time frames.  Και αυτή η εικόνα  και πάλι δεν μας πείθει.
Έχουμε πει ότι το ΧΑΑ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει επί μακρό από την κίνηση που μέλει να εκτελέσει η αγορά της Αμερικής.
Στο παρακάτω διάγραμμα του DJI σποτ αγορά intraday 15 min, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα απότομες ανοδικές κινήσεις που όλες έγιναν ακαριαία, σχεδόν κανείς δεν πρόλαβε να αγοράσει μες την άνοδο. Στα χαμηλά δεν κάθεται δευτερόλεπτο λες και τον χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα. Όλος ο χρόνος αναλώνεται στα ψηλά, «πάρε κόσμε…..». Αναρωτιόμαστε αν αυτό δεν είναι κορυφή τότε τι είναι;

dji-apotoma-up
Στο πιο κάτω διάγραμμα παρατηρούμε ότι για να μπορέσει ο DJI να εκτελέσει νέα ανοδική κίνηση, θα πρέπει να εξέλθει ανοδικά από το σημειωμένο δεύτερο κουτί. Στο πρώτο κουτί αριστερά βλέπουμε ότι οι μέσες συναλλαγές εκτελούνται εν γένει περί το μέσον του κουτιού. Στο δεύτερο κουτί δεξιά οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πάνω από το μισό του εύρους.

dji-2-boxes

Ανάλογα πράγματα παρατηρούμε και στο intraday διάγραμμα του ΓΔ 30 min, με το χρόνο να αναλώνεται στα ψηλά ενώ κάθε διορθωτική κίνηση χτυπάει σε ελατήριο εκτινάσσοντας τις τιμές ψηλότερα για να αναλωθεί εκεί και πάλι νέος χρόνος ανανεώνοντας την αίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς. Παράλληλα τινάζουν τα νεύρα του όποιου sort position στον αέρα, καθόσον οποιαδήποτε sort θέση ανοίγει με τη λύση των συσσωρεύσεων στα ψηλά, καταλήγει πριν καλά – καλά περάσει ελάχιστος χρόνος να είναι χαμένη.

gdintra290509a

Όλα τα ανωτέρω δεν συνάδουν με προετοιμασίες νέας ανοδικής κίνησης που να έχει ψυχή και περιεχόμενο αλλά περισσότερο με τινάγματα που προετοιμάζουν ακριβώς το αντίθετο.

Στο προηγούμενο εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε ότι όσες φορές μια ανοδική κίνηση ξεκίνησε κάτω από αυτή τη μαύρη γραμμή χωρίς την απαραίτητη συσσώρευση στα χαμηλά, δεν είχε καλύτερη τύχη κατόπιν, και μια νέα πτωτική κίνηση ξεκίνησε προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητες δυνάμεις για την ανοδική υπέρβαση του σημείου.

Μελετώντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε ότι τα καλύτερα για τη παρούσα φάση τα έχουμε δει. Από όλα τα στοιχεία που συνάγουμε αυτό που κυρίως μπορούμε να δούμε για το προσεχές διάστημα είναι τουλάχιστον μια διόρθωση. Και μακάρι να είναι έτσι. Καθόσον από τις αρχικές παρατηρήσεις του παρόντος σχολίου, η Νο 2 μας λέει ότι είναι πιθανόν όταν η διόρθωση που περιμένουμε λάβει σάρκα και οστά, αυτή να είναι πολύ περισσότερο δυσάρεστη καθόσον αν τα όποια ανοδικά κόλπα αποτύχουν δεν βλέπουμε τίποτα που να μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές νωρίτερα από το 1900, χωρίς να αποκλείονται και τιμές χαμηλότερα.
Διακρατούμε τη μία μας sort θέση επί του ΓΔ από το 2115 καθόσον το margin που έχουμε μας το επιτρέπει. Για κάτι νεότερο επιφυλασσόμαστε αφού δούμε και την αυριανή συνεδρίαση. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει η περίπτωση υποχώρησης κάτω από το 2160 όπου θα ανοίξουμε ακόμα ένα sort.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.