Sunday
30/08/2009
09:40 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Ας ξεκινήσουμε από το εβδομαδιαίο διάγραμμα.

gd300809-w

Στο διάστημα από το έτος 1994 μπορούμε να παρατηρήσουμε τη σημασία του αγαπημένου μας κινητού μέσου. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο ΓΔ αρέσκεται και αγαπά να δραστηριοποιείται πέριξ αυτού πριν να δώσει κάποια μεγάλη κίνηση. Επίσης σε κάθε μεγάλη απομάκρυνση  ο ΓΔ έχει τη τάση να διακόπτει τη πρότερη κίνηση και να κάνει αντίθετη προκειμένου οι τιμές και ο κινητός να έρθουν σε κάποια ισορροπία.  Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν ο κινητός θα πλησιάσει τις τιμές ή το αν οι τιμές θα κινηθούν προς τον κινητό. Μία πιο ασφαλής παρατήρηση είναι ότι όταν έχει συμβεί μια μεγάλη απομάκρυνση λόγω μεγάλης και απότομης κίνησης των τιμών τότε οι επόμενες κινήσεις πολύ σπάνια είναι μεγαλύτερης έντασης κατά τη φορά της τάσης που δημιούργησε την απομάκρυνση. Στηριζόμενοι πάνω σε αυτή την παρατήρηση μπορούμε να εκφέρουμε το συμπέρασμα ότι στον ΓΔ η πιθανότητα για μεγάλης έντασης πτωτικής κίνησης και πάλι δεν είναι το πιθανότερο. Αντίθετα συνέχιση της ανοδικής κίνησης ή κάποια συσσώρευση γύρω από τα παρόντα επίπεδα προκειμένου να υπάρξει η αναμενόμενη ούτως ή άλλως ισορροπία συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες.
Ερχόμενοι πιο κοντά στο εβδομαδιαίο και πάλι γράφημα παρατηρούμε ότι :

gd300809-w2

Ο ΓΔ έχει κάνει μια καλή (2πλή) προσπάθεια να περάσει το πρώτο επίπεδο αντίστασης στο 23,6 % της προηγηθείσας πτώσης από τον Ιανουάριο του 2008. Το πρόβλημα ακόμα είναι ότι ναι μεν η προσπάθεια ήταν καλή και ήδη ήμαστε από πάνω αλλά αυτό ακόμα δεν έχει γίνει με έγκυρο ανοδικό κερί καθόσον δεν έχουμε κανένα ολόκληρο λευκό κερί άνωθεν ενώ η τελευταία εβδομάδα έδωσε μικρό ανοδικό κερί με άνω και κάτω σκιές παραπλήσιου μεγέθους, κάτι που εκφράζει την αναποφασιστικότητα της αγοράς προκειμένου να λάβει νέα κατευθυνόμενη κίνηση, είτε ανοδική είτε πτωτική. Έτσι ήμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία.

gd300809-w11

Αν θα έπρεπε σώνει και καλά να κάνουμε μια πρόβλεψη θα λέγαμε ότι οι άτσαλα γραμμένες τιμές στο ταμπλό ή αλλιώς οι άγραφες τιμές στο γκρι πλαίσιο με το κίτρινο περίγραμμα καθώς και η θέση του 38,2 % διόρθωσης του προτέρου πτωτικού κύματος δίνουν αρκετές πιθανότητες ώστε ο ΓΔ να καταφέρει με τον ένα ή άλλο τρόπο τις 2887 μονάδες.  Ακόμα να πούμε ότι το επίπεδο πέριξ των 2234 μονάδων παρέχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των τιμών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβιαστεί προκειμένου ο ΓΔ να διατηρεί το ανοδικό του momentum σε εβδομαδιαία βάση.

gd300809

Στο ημερήσιο διάγραμμα η ανοδικότητα του γραφήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και καιρό (με τα μπλε κεράκια στα διαγράμματα προηγουμένων σχολίων να έχουν κάνει την εμφάνιση τους προ πολλού). Παρόλα αυτά τις δύο τελευταίες ημέρες διακρίνουμε μια αναποφασιστικότητα και ανάσχεση των τιμών στο ύψος του ανάντι πτωτικού gap (το οποίο έκλεισε) όταν στις 14/10/2008 ξεκίνησε το μεγάλο και πολύ απότομο πτωτικό κύμα. Παράλληλα τα κόκκινα κεριά του γραφήματος, μας δείχνουν το υπεραγορασμένο της κατάστασης. Ο συνδυασμός των δύο κάνει την ανάσχεση δικαιολογημένη. Είναι δε πιθανόν η παρατηρούμενη καθυστέρηση να έχει και συνέχεια μέσω περαιτέρω απορρόφησης των τιμών. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα θέλαμε η διαδικασία αυτή να παραβιάσει τις 2262 μονάδες των οποίων η σημασία κοιτώντας κανείς το διάγραμμα είναι προφανής.

Ας πάμε τώρα και στο intraday διάγραμμα από όπου ίσως προβλέψουμε την επόμενη βραχυπρόθεσμη κίνηση.

gdintra280809a

Με μια ματιά στο 60 min γράφημα, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των όγκων, την αρνητική απόκλιση στον RSI, το πέρασμα του RSI κάτω από το 65, και την κίνηση των τιμών μέσα στα δύο αχνά (γκρί ανοιχτό) κουτιά, και το διπλό τοπικό υψηλό, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ανοδική διαφυγή άμεσα από το σημείο όπου βρισκόμαστε είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ποντάρουμε σε περαιτέρω διορθωτική πορεία κατά τον ίδιο τρόπο που επιμέναμε και στο σχόλιο της Πέμπτης. Παρόλο που την Πέμπτη στοπαριστήκαμε για τρία long συμβόλαια και παρόλο που κατόπιν η αγορά έκανε πολλές φορές πάνω από το 2537 όπου είχαμε το σημείο κτήσης επιμείναμε να μην επαναγοράσουμε και προς το παρόν φαίνεται να ήμαστε σωστοί, καθόσον οι ανώτερες τιμές γράφονταν στο ταμπλό αλλά δεν κρατούσαν για πολύ. Πράγμα που σημαίνει ότι περί του 2580 η αγορά παρουσιάζει πολλαπλή αντίσταση.

gdintra280809b

Ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το intraday γράφημα και ζουμάροντας στο 10 min παρατηρούμε σχηματισμό τριγώνου σε τοπική κορυφή και πτωτική διαφυγή με παράλληλο τεστάρισμα της κάτω πλευράς ( με την προϋπόθεση ότι το τρίγωνο είναι σωστό και οι γραμμές ορθά τραβηγμένες). Η μεγάλη πλευρά του τριγώνου απωθήθηκε αρχικά από το 38,2 % του πρόσφατου ανοδικού σκέλους ενώ το ίδιο συνέβη και στην πτωτική διαφυγή. Κάθε ανοδική αντίδραση μέχρι και το apex δεν μας απασχολεί έχοντας σαν πρωτεύον σενάριο αυτό της διόρθωσης. Ευνόητο είναι ότι πάνω από εκεί και κυρίως πάνω από το 2580 το πράγμα αλλάζει. Αλλά αν κάτι τέτοιο γίνει άμεσα δεν σκεφτόμαστε για long θέσεις. Ο στόχος του τριγώνου είναι στο 2509. Εκεί κοντά είναι και το 61,8% που εκτός από επίπεδο Fibonacci είναι σημαντικό και διαγραμματικά και έχει και gapup. Διάσπαση του επιπέδου αυτού ίσως κλονίσει την ανοδική τάση για περισσότερο από ένα βραχύβιο χρονικό διάστημα.

Αλλά και το επόμενο γράφημα μας προτείνει να κάνουμε υπομονή περιμένοντας  να δούμε μια πιο γενναία διόρθωση πριν να δούμε κάτι καλύτερο.

gdintra280809c

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.