Sunday
13/09/2009
21:14 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
1

Μέσα στη βιασύνη μας για την ανάρτηση του σχολίου της Πέμπτης δεν αναφέραμε σε ποια τιμή ανοίξαμε το long συμβόλαιο για το οποίο την Τετάρτη γράφαμε:
«Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε ένα (μόνο αρχικά) long συμβόλαιο και βλέπουμε, λόγω των επιφυλάξεων που διατηρούμε όσον αφορά αυτά που δεν μας αρέσουν και που διατυπώσαμε στην αρχή του σχολίου μας.
Για κανένα λόγο δεν θα δεχθούμε υποχώρηση κάτω από τις 2493 μονάδες.»

Έτσι όπως ήταν γραμμένο (κακώς βέβαια γιατί έπρεπε να το πούμε), νομίζουμε ότι παρόλα αυτά όσοι κινούνται στο χώρο θα αντιλήφθηκαν ότι μια και δεν τονιζόταν κάποια συγκεκριμένη τιμή, αυτό θα γινόταν με το άνοιγμα της επόμενης συνεδρίασης. Κατά αυτό τον τρόπο το συμβόλαιο ανοίχθηκε με το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο 2546 ( ακριβές open συνεδρίασης 2544,37). Αυτό το νούμερο θα βάλουμε και στον πίνακα πράξεων.

gd110909-w-1


Πάμε να δούμε τώρα πως θα «ξεμπλέξουμε» από τις αινιγματικές κινήσεις του ΓΔ. Στο εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε επιτέλους ένα λευκό κερί να είναι εξολοκλήρου πάνω από το 23,6 % διόρθωση της μεγάλης πτώσης από τα ψηλά του Ιανουαρίου του 2008. Και λέμε «επιτέλους» γιατί το περιμέναμε πως και πως τόσο καιρό. Η αλήθεια είναι ότι θα το θέλαμε μεγαλύτερο και πιο ζωντανό ή και πιο ζωηρό. Και αυτό διότι το ήμισυ (ακριβώς !!) του κεριού έγινε τη πρώτη ημέρα της εβδομάδας που πέρασε ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις αναλώθηκαν σε πλάγια κίνηση. Να λοιπόν εδώ που έχουμε ένα πρώτο αίνιγμα. Είναι κάτι που ζητούσαμε καιρό, μας ήρθε, αλλά δεν μας ήρθε έτσι όπως θα το θέλαμε. Θα το λάβουμε θετικά υπόψη αλλά δεν θα ξετρελαθούμε κιόλας από τη χαρά μας. Θα έχουμε κάποιες αμφιβολίες. Γιατί σκεφτόμαστε ότι όταν στο σχόλιο της περασμένης εβδομάδας σημειώναμε ότι δεν ενθουσιαζόμαστε για αξιόλογες ανοδικές καταστάσεις και η συνεδρίαση της Δευτέρας ήρθε να μας διαψεύσει πανηγυρικά, τότε κάτι συμβαίνει. Η (διαζευκτικό) οι τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις προδίδουν την ενοχή του εβδομαδιαίου λευκού κεριού (όσο αφορά την άμεση ανοδική του συνέχιση) ή προσπαθούν να την δικαιολογήσουν. Το τι από τα δύο είναι η απάντηση θα εξαρτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από τη κίνηση που θα κάνει ο ΓΔ σε σχέση με το range των συνεδριάσεων Τρίτη – Παρασκευή που μας πέρασε (2493 – 2549).


gd110909-site1

Ας πάμε τώρα να δούμε το ημερήσιο γράφημα. Σε αυτό μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι τιμές δεν έχουν ξεφύγει ακόμα από το κίτρινο πλαίσιο όπως θα θέλαμε. Έχουν κοντοσταθεί κάτω από τη μεσαία γραμμή του καναλιού. Εδώ θα σταματήσουμε λιγάκι για να πούμε ότι σε ένα παρόμοιο σχηματισμό καναλιού που βλέπουμε, όταν οι τιμές ξεκινούν για να ανέβουν από κάτω προς τα πάνω για 2η φορά, τότε το συνηθέστερο είναι να μη μπορούν στη φάση αυτή να περάσουν ανοδικά τη μεσαία γραμμή. Μάλιστα όχι μόνο δεν την περνούν και «φτάνει» να γλύφουν από κάτω αλλά έπεται και κάποια έστω και μικρή καθοδική κίνηση. Για το λόγο αυτό ακριβώς ενώ θελήσαμε να έχουμε θέση Long μετά από τη δυναμική άνοδο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, είπαμε πως θα το κάνουμε μόνο !! με ΜΙΑ θέση και σφιχτό stop loss. Γιατί αν δεν μας έβγαινε θέλαμε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια. Τα κεράκια βέβαια ούτε συζήτηση ακόμα, συνεχίζουν να είναι μπλε υποδηλώνοντας μας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το momentum είναι ανοδικό από καιρό πριν. Από την άλλη βέβαια ακόμα και να ξεκινήσει μια πτώση από μπλε κεράκια θα ξεκινήσει. Όμως κοτζάμ προσπάθεια να έχουμε λευκό κερί εβδομάδας εν μέσω μπλε ημερήσιων κεριών δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα πάει χαμένη.


gd110909-site21

Σε άλλο γράφημα, ημερήσιο και αυτό, βλέπουμε την ομάδα των κεριών που είναι μέσα στο κυκλάκι να είναι πάνω και από τη τελευταία γραμμή αντίστασης ( πράσινη) (το έχουμε ξαναπεί αυτό) και να το μοιρολογάει. Τέτοιες καταστάσεις σπάνια υποδηλώνουν άνοδο και δη υγιή άνοδο. Τι μπορεί να θέλει άραγε? Αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε μετά τον συνδυασμό όλων των παραπάνω είναι ότι ο ΓΔ θα θελήσει κάποια στιγμή να περάσει πάνω από τα κεράκια του κόκκινου κύκλου και να οδηγηθεί πιο ψηλά σύμφωνα με το σκεπτικό που έχουμε θίξει κατά καιρούς και έχει σχέση με το τοξάκι στα αριστερά του γραφήματος (το μαύρο γράφημα). Πριν να γίνει αυτό όμως υποψιαζόμαστε ένα τριγωνάκι όπως φαίνεται στο γράφημα το οποίο σκοπό θα έχει να κάνει κάτι που δεν έγινε την αργία της περασμένης Δευτέρας για τις Αμερικάνικες αγορές.

Βέβαια μια τέτοια κίνηση θα μας στοπάρει κατά πρώτο λόγο ενώ κατά δεύτερο λόγο θα έχει τρυπήσει καθοδικά το κανάλι και θα έχει θορυβήσει αρκετά τους συμμετέχοντες. Όμως τέτοιοι θόρυβοι δεν είναι ικανοί ακόμα να αλλάξουν το τοπίο.
Το stop loss για εμάς παραμένει στο 2493 ενώ οι πιο επιθετικοί παίχτες που έχουν καλές αντοχές μπορούν να περιμένουν λίγες μέρες ακόμα γιατί αν το σενάριο που βλέπουμε επιβεβαιωθεί από την αγορά ίσως και να έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με εμάς (πιο συντηρητικοί)  που θα τρέξουμε κατόπιν να δράξουμε την ευκαιρία.

gdintra110909

Από το intraday υπάρχει μια πιθανότητα η αυριανή ημέρα να ξεκινήσει ανοδικά. Κατά αυτό τον τρόπο αν στη συνέχεια δούμε κάτι που δεν θα μας αρέσει, τότε, και εφόσον υπάρξει χρόνος να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση online, υπάρχει πιθανότητα να ανεβάσουμε το stop loss. Σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρχουν ενημερώσεις μέσα από το site και όσοι έχουν παρόμοια δυνατότητα μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα σχετικά updates που θα ανεβάζουμε.

Ευχόμαστε καλή εβδομάδα από αύριο και χρόνια πολλά στους εορτάζοντας μια και αύριο είναι μεγάλη θρησκευτική εορτή, η ημέρα του Σταυρού.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.