Monday
19/10/2009
02:22 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

gd161009-1

Στο επόμενο σημαντικό επίπεδο Fibonacci από το 23,6%, αυτό των 38,2%, επέλεξε ο ΓΔ να μας δώσει ένα βδομαδιάτικο κερί παρόμοιο με εκείνο των 23,6% αλλά αντιθέτου σκιάς. Τερτίπια των σημαντικών επιπέδων. Το ότι τώρα όμως η σκιά είναι από πάνω και όχι από κάτω όπως τότε, είναι κάτι σημαντικό. Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου. Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο ΓΔ καταγράφει  άνοδο 100% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2009. Ένα άλλο σημαντικό είναι το εξής. Παρόλο που δεν ήμαστε φίλοι της TV πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το Σάββατο τυχαία άκουσα στα δελτία ειδήσεων να γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός αυτό με ευμενή σχόλια και με την αίσθηση ότι όλο το ΧΑΑ έχει τρομερή απόδοση εξωραΐζοντας γενικά την κατάσταση χωρίς να γίνεται καμία ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η απόδοση αυτή δεν αντανακλά το σύνολο των μετοχών παρά κυρίως τις δεικτοβαρείς με τις υπόλοιπες να υστερούν σημαντικά, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, που διαιωνίζονται εδώ και καιρό. Ιστορικά παρόμοιες αναφορές από τα ΜΜΕ γίνονται σε σημαντικά σημεία καμπής της εξέλιξης του ΧΑΑ. Κατά τα λοιπά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εβδομαδιαίο γράφημα συνεχίζει να είναι ανοδικό  ή κατά μια άλλη άποψη του παρακάτω διαγράμματος απαγορευτικό για sort θέσεις όσο αφορά τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Συγκεκριμένα τα λευκά κεράκια μας λένε ότι η κατάσταση είναι αδιάφορη / ουδέτερη.

gd161009-2

Μεταφερόμενοι στο ημερήσιο γράφημα, η αναποφασιστικότητα της αγοράς να αναλάβει περαιτέρω κατεύθυνση (Πέμπτη) λύθηκε με ένα μεγάλο μαύρο κερί την Παρασκευή και απώλειες 2,22%. Ήταν κάτι που δεν μας εξέπληξε σύμφωνα με τα γραφόμενα στα τελευταία μας σχόλια αλλά μάλλον αναμενόμενο. Όταν μετά από τέτοιες αναποφασιστικότητες η απάντηση είναι κάτω με μεγάλες ημερήσιες απώλειες, τότε αυτό δεν είναι η απάντηση της μιας ημέρας. Παρά συνήθως υποδηλώνει ότι η προς τα κάτω κίνηση θα έχει και συνέχεια. Το αν αυτό που ξεκίνησε αφορά την περίπτωση μιας ακόμα διόρθωσης ή την περίπτωση μιας πιο εκτεταμένης πτωτικής κίνησης βάζοντας πάνω από το υψηλό της Πέμπτης την ταμπέλα μιας σημαντικής μεσοπρόθεσμης κορυφής είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια. Σε πρώτη φάση αυτό που μπορούμε να κοιτάξουμε είναι ο ταλαντωτής RSI ο οποίος στο τελευταίο μεγάλο ανοδικό σκέλος από τις 10/7 που ξεκίνησε δεν μας έχει δώσει αρνητικές αποκλίσεις. Αυτό μας οδηγεί σε ένα πρώιμο συμπέρασμα ότι αυτό που ξεκίνησε την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το τελικό χτύπημα και ότι ακόμα ένα μικρό ανοδικό σκέλος θα ακολουθήσει μετά το τέλος της τρέχουσας διόρθωσης. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το intraday διάγραμμα τριών ωρών που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, και που είναι ένα ακόμα επιπρόσθετο στοιχείο ότι από την Παρασκευή βρισκόμαστε σε διόρθωση.

gd161009-3

gdintra161009

Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω μόλις αναφερομένων εκτιμήσεων ότι είναι ενδεχόμενο να δούμε ακόμα ένα ανοδικό σκέλος, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η μεγαλύτερη εικόνα η οποία από ότι φαίνεται διανύει τα τελευταία της στάδια όσο αφορά τη μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα της. Παρόλο που στα ημερήσια διαγράμματα διατηρούνται τα μπλε κεριά, στο παρακάτω γράφημα η οριζόντια πράσινη γραμμή είναι εμφανώς μια γραμμή αλλαγής πολικότητας. Με το πέρασμα από πάνω οι τιμές έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο και με το παραπάνω, ενώ η κίνηση εντός του ανοδικού καναλιού ανακόπηκε δυναμικά στην επάνω γραμμή μέσω της έντονης πτωτικής κίνησης της Παρασκευής. Επισφράγιση της αλλαγής της μεσοπρόθεσμης εικόνας (όπως εμείς υποθέτουμε ότι είναι προ των πυλών) θα είναι και το πέρασμα του RSI κάτω από το 55.

gd161009-4

Τέλος στο πιο κάτω διάγραμμα ημερήσιων τιμών θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τη πορεία του ΓΔ σε σχέση με το PitchFork, το ανοδικό κανάλι (σε ελαφρώς άλλη θέση, μια και το κανάλι αυτό παρόλο που υπάρχει δεν μπορεί να οροθετηθεί σαφώς) και επίσης  σε σχέση με το ελάχιστο εναπομείναν πεδίο τιμών προκειμένου να καλυφθούν καλύτερα οι άγραφες τιμές από την απότομη πτώση του περασμένου Οκτωβρίου. (Αν και θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι και αυτή η απαίτηση έχει σχεδόν πλήρως καλυφθεί.)

gd161009-6

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επόμενο γράφημα. Προσέξτε σε πιο σημείο βρήκαν αντίσταση οι τιμές.

gd161009-5

Αύριο με το άνοιγμα της συνεδρίασης είναι πρόθεση μας να βγάλουμε ακόμα μία θέση sort και ακόμα μία σε περίπτωση που δούμε τον ΓΔ κοντά στις 2860 μονάδες.
Καλή εβδομάδα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.