Sunday
25/10/2009
08:48 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Μετά από απουσία δύο ημερών να’μαστε  πάλι εδώ.
Στο τελευταίο σχόλιο παρατηρήσαμε μία ομοιότητα μεταξύ των γραφημάτων που παρουσιάσαμε και μέχρι στιγμής η εξέλιξη για τις δύο ημέρες που λείψαμε δεν φαίνεται να επηρεάζει την ομοιότητα αυτή. Για να συνεχίζει να μοιάζει θα πρέπει κατά τις επόμενες συνεδριάσεις να δούμε μια ανοδική προσπάθεια που θα μας βγάλει σε νέο υψηλό αλλά για λίγο. Και κατόπιν να δούμε υποχώρηση μέχρι την κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού που σημειώναμε (από παραδρομή στο γράφημα του FTSE20), αλλά το ίδιο υπάρχει και στο γράφημα του ΓΔ.

gd231009-1

Μπορεί η υποψία μας για ένα νέο – μικρό όμως – ανοδικό σκέλος με καταγραφή νέων υψηλών να είναι εσφαλμένη; Ναι μπορεί.! Μόνον όσο αφορά τη περίπτωση του νέου ανοδικού. Όσο αφορά όμως την περίπτωση του να είναι αυτό μικρό, εάν και εφόσον συμβεί, είμαστε κατηγορηματικοί. Δεν μπορεί να είναι εσφαλμένη. Αυτό το τονίζουμε. Ο ταλαντωτής στο παρακάτω γράφημα είναι καταπέλτης σε οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια να συνεχίσει μονοκόμματα και για πολύ ανοδικά χωρίς τις απαραίτητες βαθύτερες διορθώσεις ενώ κάποια στιγμή αναμένουμε ένα μεγαλύτερο πτωτικό σκέλος που θα δώσει ανάσα στον εν λόγω ταλαντωτή.

gd231009-2

Στο ίδιο γράφημα φαίνεται η πορεία του ΓΔ μέχρι σήμερα. Αν λάβει κανείς υπόψη τα σχόλια της Κυριακής 17/5/2009 και της Κυριακής 2/8/2009 θα μπορούσε να πει ότι όσα τότε εκθέταμε ακολουθούνται κατά γράμμα. Από τον Μάρτιο και μετά που ξεκίνησε η άνοδος ο ΓΔ είχε σαν σκοπό να φτάσει στα σημερινά επίπεδα ίσως και λίγο παραπάνω. Τους λόγους τους είχαμε αναφέρει αναλυτικά στα δύο αυτά σχόλια σαν μια βάσιμη υποψία ανεξάρτητα αν δεν την ακολουθήσαμε έμπρακτα πιστά.  Παρόλα αυτά σαν υποψία και μόνο μας γλύτωσε από λάθος στάση στην αγορά επί συμβολαίων. Είναι και αυτό σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι γνωρίζουμε πολλούς που έχουν χάσει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους ή και όλο το κεφάλαιο τους όντας και εμμένοντας sort σε όλη αυτή την άνοδο.

Το πρώτο κομμάτι της ανόδου (πράσινα βελάκια) ήταν έντονο και γρήγορο καθόσον το έδαφος που καλύφθηκε τότε ανοδικά, ήταν ήδη καλά γραμμένο από το τελευταίο κομμάτι της πτώσης που είχε προηγηθεί και δεν υπήρχε λόγος για καθυστερήσεις. Έκτοτε ο ΓΔ συνέχισε να γράφει με επιμέλεια τα επίπεδα τιμών που είχαν γραφεί άτσαλα στην πτώση. Ένα – ένα και με αργούς ρυθμούς (καθόσον εκεί υπήρχαν πολλά κενά) ο ΓΔ κάλυπτε τα επίπεδα τιμών των αριστερών πλαισίων με τα αντίστοιχα τους στα δεξιά του γραφήματος, με το ίδιο χρώμα (για να είναι εύκολα κατανοητό αυτό που θέλουμε να πούμε). Ίσως να περισσεύει για το σκοπό αυτό ακόμα ένα μικρό κομμάτι μέχρι το 3077. Από εκεί και πέρα δεν βλέπουμε κάτι άλλο.

Για το πιο άμεσο χρονικό διάστημα θα κοιτάξουμε το intraday γράφημα 180 min. Από το παρακάτω γράφημα ενδεχόμενη ανοδική κίνηση δεν βλέπουμε να έχει σημαντικά περιθώρια πέραν της άνω γραμμής που ορίζει την πλάγια κίνηση την οποία εκτελεί ο ΓΔ. Η κάτω γραμμή παρέχει εξόφθαλμη (για όσους παρατηρούν τη συνεδρίαση online) στήριξη. Διάσπαση της θα οδηγήσει τις τιμές προς το επίπεδο των 2700 μονάδων, κάτι το οποίο είναι και το επικρατέστερο σενάριο προσεχώς.

gdintra231009

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.