Sunday
22/11/2009
16:11 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Ωραία η αναμονή μας, όχι τόσο ωραίο το κλείσιμο της sort θέσης μας αρκετά νωρίς όπως αποδεικνύεται με αποτέλεσμα να έχουμε διαφυγόντα κέρδη.
Ο ΓΔ, πράγματι όπως είχαμε πει, δεν μπόρεσε να κρατηθεί άλλο εντός του εύρους 2560-2475. Αυτό το αναμέναμε. Από εκεί και πέρα κάθε κίνηση πάνω – κάτω ήταν για μας πιθανή.

gd201109-1

Σε αυτό που δεν δίναμε μεγάλη πιθανότητα, και το βάλαμε στην εξαίρεση, ήταν η διάσπαση με τόσο μεγάλη δύναμη των 2450 μονάδων. Και εκεί όμως βάλαμε φίλτρο μιας ημέρας.
Από εδώ και μετά ο ΓΔ «προκρίνεται», έστω και για κάποια αντίδραση, με όλα τα αποτελέσματα πλην ήττας. Και ήττα σημαίνει νέο ολόμαυρο κερί εξ ολοκλήρου κάτω από το 2467.  Ενώ κάτω από το 2350 με έγκυρο κερί τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.
Πιστεύουμε όμως πως κάτι τέτοιο δεν θα το δούμε άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις. Όπως έχουμε τονίσει πρόσφατα η περιοχή 2380-2350 αποτελεί ισχυρό οχυρό και δεν αναμένεται να λυγίσει εύκολα.

gd201109-2

Το κερί της Παρασκευής δεν είναι από αυτά που θα μπορούσαμε να ποντάρουμε σε άμεση ανοδική συνέχεια από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση. Αντίθετα μας προϊδεάζει ότι η πτώση θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, τουλάχιστον για ένα μέρος της συνεδρίασης . Κατόπιν και προς το τέλος της συνεδρίασης θα αναζητήσουμε κάποιο ημερήσιο κερί έστω και προσωρινής ανάπαυλας που να συνοδεύεται και από μεγάλο όγκο συναλλαγών.. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση οι πολύ επιθετικοί κεδροσκόποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από θέσεις long προς το τέλος της συνεδρίασης και με πολύ σφιχτό stop. Το γιατί, θα το δούμε παρακάτω.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Ο τρόπος με τον οποίο ανέβηκε η αγορά ήταν ανορθόδοξος και προϊόν χειραγώγησης ελαχίστων δεικτοβαρών τίτλων. Το θέμα είναι ότι το κάθε τι που βασίζεται σε τέτοιες μεθόδους, δεν στηρίζεται γερά στα πόδια του με αποτέλεσμα να μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το έργο της κλασσικής διαγραμματικής ανάλυσης είναι δύσκολο καθόσον δεν μπορεί να αποτυπώσει σωστά την ψυχολογία των συμμετεχόντων ειδικά όταν αυτοί είναι ελάχιστοι και ακόμα ειδικότερα όταν ψιθυρίζετε ότι και αυτοί ακόμα λειτουργούν εκτελώντας προκαθορισμένες πράξεις μέσα από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαχειριζόμενοι χρήματα είτε που δεν υπάρχουν, είτε που είναι μεν στη κατοχή τους αλλά για άλλο σκοπό.

Κάτω από αυτή τη λογική έχουμε πει ότι βασικές διαγραμματικές στηρίξεις σε πτώση δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστες, πλην κάποιων κινητών μέσων. Προσέξτε όμως. Όταν η αγορά οδηγείται προς μια κατεύθυνση χειραγωγούμενη, τότε και ο κινητός αυτός δεν έχει να μας πει πολλά πράγματα καθόσον και η τιμή του και η θέση του είναι και αυτή προϊόν της ίδιας διαδικασίας. Έτσι λοιπόν μόνο ψυχολογικό ρόλο μπορεί να έχει παρά ουσιαστικό.  Κατά αυτό τον τρόπο την Παρασκευή, ο ΚΜΟ(200) δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την πτωτική ορμή και διασπάστηκε πτωτικά με τόση βία λες και δεν υπήρχε.

gd201109-3

Είναι χαρακτηριστικό από την επισκόπηση του intraday διαγράμματος ότι ο ΓΔ παρέμεινε σε αυτή την περιοχή μόνο 40 λεπτά κατρακυλώντας κατόπιν χωρίς σταματημό για ακόμα 40 μονάδες.

Παρόλα αυτά (και αυτό το έχουμε ξαναπεί και δείξει σε διάγραμμα) η περιοχή 2380-2350 είναι μια από τις ελάχιστες σοβαρές στηρίξεις που μπορούμε να δούμε. Για αυτό το λόγο και γράψαμε λίγο πριν μια ολόκληρη παράγραφο για τη περιοχή αυτή, για το τι περιμένουμε να δούμε και το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με θέσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα αν τα κοιτάξουμε ψυχρά. Θα θυμάστε για ένα έσχατο διάγραμμα για το οποίο είχαμε μιλήσει παλιότερα.

gd201109-4

Έσχατο γιατί είναι αυτό που λέμε ότι αν και αυτό μας  επιβεβαιώσει πράγματα και καταστάσεις από άλλα διαγράμματα που κοιτάμε και δεν το λάβουμε υπόψη, τότε το κρίμα στο λαιμό μας. Από αυτό το διάγραμμα οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις μας ήρθαν την Παρασκευή (δες αλλαγή χρώματος κεριού που μας βγάζει έξω από κάθε σκέψη Long μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα).

Αλλά και το παρακάτω ανάποδο γράφημα είναι καταπέλτης για κάθε αγοραστική θέση με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

gd201109-5

Μας δίνει στόχους στο 2250 και γιατί όχι και στο 2070 τουλάχιστον και βλέπουμε. Αν και μέχρι τότε ίσως να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας και κάθε μας κίνηση να λαμβάνει υπόψη της την περίπτωση αυτή ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι τώρα.

Προσέξτε ότι αν το διάγραμμα μας είναι ορθό (και γιατί να μην είναι;) ο ΓΔ έχει συμπεριφερθεί τέλεια. Πτωτική σφήνα- πτωτική υπερβολή – άνοδος έως το apex – πλάγια κίνηση εκεί – συνέχιση της κίνησης – και τελικά εγκατάλειψη του πιο σημαντικού  ίσως για την ώρα through high στις 2670 μονάδες.

Προσέξτε το intraday γράφημα του τελευταίου σχολίου και που είχαμε τοποθετήσει το τελευταίο προς τα κάτω πλαίσιο. Κατόπιν δέστε και το επόμενο.

gdintra201109-1

Η παρατήρηση είναι ότι μεγάλο μέρος της τελευταίας πτωτικής κίνησης ευρίσκεται ήδη  κοντά σε επίπεδα όπου και θα πρέπει να εκτονωθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.  Άρα είναι πολλά τα στοιχεία που μας μιλάνε ότι είμαστε κοντά σε ένα τοπικό χαμηλό. Οπότε αν δούμε και ημερήσιο κερί που να μυρίζει αντιστροφή μπορούμε να πάρουμε ένα μικρό ρίσκο με long θέση. Εμείς παρόλα αυτά δεν θα το παίξουμε τόσο τολμηροί και θα περιμένουμε λίγο ακόμα. Τι θα περιμένουμε; Ακόμα δεν ξέρουμε, προκειμένου να δώσουμε εκ των προτέρων στάνταρ σημείο για λήψη θέσης. Αυτό όμως που ξέρουμε καλά είναι ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει η πράσινη έλλειψη στο επόμενο γράφημα.

gdintra201109-2

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.